Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1390 / 2514
(#) Doncso válasza fecameca hozzászólására (») Aug 4, 2013 /
 
Én úgy értelmeztem, hogy ha tekeri felfelé a hangerőt, akkor azzal arányosan kezd világítani a clip led, majd egy X hangerő felett lekapcsol a védelem is. A clip is és a védelem is DC-re működik. Melegedést én nem olvastam.
(#) Doncso válasza fecameca hozzászólására (») Aug 4, 2013 /
 
Így utólag elolvasva, már egyáltalán nem egyértelmű, ez az "egy idő után" mert azt irta, hogy "ha húzom a hangerőt akkor egy idő után" szóval adott hangerő felett, vagy adott idő elteltével. Ez így nem egyértelmű számomra.
(#) fecameca válasza Doncso hozzászólására (») Aug 4, 2013 /
 
Nyugi, mindegy mindkettőt meg kéne nézni. Ha DC van a kimeneten, akkor hibás, és azonnali alkatrész cserére szorul, ha meg csak melegedésre szólal meg a védelem, lehet, hogy megússza szimpla beállítással.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2013
(#) Robi85 hozzászólása Aug 4, 2013 /
 
Na szóval. A hangerő félig van feltekerve és a basszus is akkor tilt a védelem benne. De ha lejjeb veszem a basszust akkor megjavul és a clip sem villóg. Mindjárt mérek rajta nyugalmi áramot. A melegedésről megy annyit tudok mondani, hogy melegszik persze mint minden erősítő, de nem tüzforró. A szobában is 28 fok van úgyhogy ez érthető is. Mindjárt írom a többit.

A kimenten DC 10 és 50mV közt ugrál a feszültség. Mikor közbe lép a védelem akkor felugrik DC 150mV-ra.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2013
(#) Ge Lee válasza Robi85 hozzászólására (») Aug 4, 2013 /
 
Lehet hogy valamiért gerjed. Át kellene nézni a forrasztásokat és a kábelezést. Az mondjuk elég durva hogy hármas darlington van a végén, de miller kondit sehol nem látok.
(#) elektro777 hozzászólása Aug 4, 2013 /
 
Sziasztok!
Szükségem lenne egy Autós erősítő kapcsolásra tehát 12V szimpla tápellátással, ami egyszerű, gazdaságos, lehetőleg IC-s, és képes leadni úgy 60-120W-ot. Tudnátok ebben segíteni?
Köszi!
(#) Elektro Boy hozzászólása Aug 4, 2013 /
 
Sziasztok!
Egyik ismerősöm erősítője végfokos lett. Ki szeretném cserélni a tranzisztorokat benne. Mivel hangszórót és más egyéb cuccot is rendel hestore-ról, ezért az új végfokokat is onnan szeretné megrendelni. Viszont a problémám az, hogy nem találok d613 és b633 tranzisztor párokat. Mindegyikből kellene kettő. Ez egy sanyo típusú erősítő. Tudnátok valami helyettesítő tranzisztort mondani ezek helyett, melyeket hestore-ról meg lehet rendelni? Esetleg tip tranzisztorokkal nem lehet helyettesíteni őket?
A segítségeket előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2013
(#) Robi85 válasza fecameca hozzászólására (») Aug 4, 2013 /
 
A két végfok nyugalmi árama nem nagyon egyezik. A jobb oldali 52,4mA a ball oldali pedig 85mA. A pozitív tápnál mértem az áramot a biztositék helyén. Gondolom ezek nem a legjobb értékek.
(#) Robi85 válasza Elektro Boy hozzászólására (») Aug 4, 2013 /
 
Ha 2SD613 és 2SB633-ról van szó, akkor szerintem tehetsz bele BD243C és BD244C típusokat.
(#) fecameca válasza Robi85 hozzászólására (») Aug 4, 2013 /
 
Szerintem mindkettő sok. Próbáld meg megközelíteni a 20 mA-t. De az se baj, ha leveszed egész a torzítási határig, és utána az és a 20 mA közé tekered a nyugalmi áramot. A +és a - biztosítékokon mért áram nálam is sokszor nem egyforma, gondolom, ha van benne valami stabi az egyik oldalon, azért szokott lenni. Volt nálam egy ehhez hasonló orosz, hasonló hibával, az egyik fele forrt, mint az állat, nem kellett cserélni benne semmit, csak a nyugalmit állítottam be tizenvalahány milliamperre. A legjobb, ha van szkóp, azon látni a gerjedést is, meg a keresztezési torzítást is. De azt olyankor már nagyon hallani, amit nem hallasz, akkora torzítást már a színuszjelen sem nagyon látni, de a gerjedések fülöncsípésére mindenképp jó a szkóp.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2013
(#) reloop válasza Robi85 hozzászólására (») Aug 4, 2013 /
 
Szia! A védelem panelen van egy C1 jelű 50µF kondi, az integrál a DC figyelőnek. Lehet ki van száradva cseréld ki!
Az áramkorlát és klip szimmetrikusan van kiépítve a negatív oldali végtranzisztor R36 0,2 ohm emitter-ellenállására. Lehet egyik, vagy mindkettő meg van nyúlva. Öregedés, hidegforrasztás - minden játszik. Ez inkább magyarázza a korai klippelést. A rajzon a túlterhelés jele bemegy a védelem panel 17, 18 csatlakozóin, de nem mutatja hogyan tovább.
(#) Robi85 válasza reloop hozzászólására (») Aug 4, 2013 /
 
Pont 50µF nincsen nekem. 47µF van meg e fölöttiek. Holnap délután rénézek az ellenállásokra is, de abból sincs olyan csak 0.33 Ohm/ 5 W.
(#) reloop válasza Robi85 hozzászólására (») Aug 4, 2013 /
 
C1 helyére 47-100µF egyaránt megfelel.
Mérj rá az R36 ellenállásokra, a rajtuk eső feszültség és a nyugalmi áram hányadosa kiadja-e a 0,2 ohm-ot. Az egyik D7 dióda szakadása is okozhatja a korai korlátozást, Beringer 600 kolléga mesélhetne róla
(#) 1984white válasza elektro777 hozzászólására (») Aug 4, 2013 /
 
Szia!
Autóban ekkora erősítő alapból a 12V miatt kivitelezhetetlen. A "gyári" erősítők úgy vannak megoldva, hogy tartalmaznak egy kapcsolóüzemű tápegységet, ami felkonvertálja a feszültséget 12V-ból 30-40V közé, természetesen +- ban.(kétfázis)
Mire kell ez neked?
(#) matyusz válasza elektro777 hozzászólására (») Aug 4, 2013 /
 
Hát a lehetőleg IC-s és nagy teljesítmény 12V-ról az egy TDA1562 -vel kivitelezhető. 1x70W /4 ohm. Adatlap.
(#) Elektro Boy válasza Robi85 hozzászólására (») Aug 4, 2013 /
 
Igen, ezekről van szó. Köszönöm!
(#) Elektro Boy válasza Robi85 hozzászólására (») Aug 4, 2013 /
 
Apropo. A lábkiosztásuk ugyan az igaz? Mármint, ha kiszedem az egyik PNP tranzisztort, akkor belerakhatom egyből a helyettesítőjét és nem kell semmit ide oda kötöznöm igaz?
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2013
(#) Robi85 válasza Elektro Boy hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Adatlapjuk szerint ugyanaz. De azért beépités előtt nézz rá az adatlapjukra.
(#) fecameca válasza reloop hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Beállítottad a nyugalmi áramokat? Az orosz elkók sose voltak valami jók. Junoszty-ban például mindet ki kellett hajítani. Az epokitt, amivel lezárják őket, szanaszét reped, és kiszáradnak. A 47µF a szabvány érték. Az felel meg manapság 50-nek, különben is lehet akár 50% a tűrése egy ilyennek.(Bocs, a kérdést Robi-nak szántam)
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2013
(#) luluzulu válasza matyusz hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Bocsi hogy beleszólok,de...
Hogy a fenébe tudna már 70W az az IC.
Ha számolok ohm törvényéből akkor:
P=U*U/R akkor az 12*12/4=36W... A maximum de...
Az sehogy se 70W. Vagy én vagyok a hülye???
(#) 1984white válasza luluzulu hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Szia!
Szerintem ez az ic egy "gyárilag" hidalt ic. Így talán már kijöhet belőle 70W is, de eléggé drága ez. Ha feltétlen ilyet akarsz, akkor ebay-ről olcsóbb.
(#) Robi85 válasza fecameca hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Még nem állitottam be a nyugalmit. Kicserélem az alkót amit reelop mondott, de lehet, hogy az összeset mert nem sok van benne. Utána megnézem milesz vele, de ha akkor sem lesz jó akkor megnézzük a nyugalmis dolgot. Mondjuk biztos, hogy nem egészséges, hogy az egyik oldalon csak 50mA az áram a másikon meg 85mA.
(#) Buvarruha válasza luluzulu hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Egyrészt hidalt, másrészt van benne valami kapolóüzemű fesz koverter, amivel plusz tápfeszt csinál magának.
(#) zoZolika válasza Robi85 hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Szép napot Kollégák
Nekem is van egy ilyen "Lorta(Amfiton)" erősítőm.
Nekem anno első dolgom volt az offsetjét beállítani,kb. 150-200 mV volt a kimeneten.
Ami be van a rajzon karikázva, az a végfokozat nyugalmi árama ;javasolt 100-150 mA.
A hűtés és a végtranzisztorok (és főleg az a brutális táp) elbírják.
A másik trimmer, ami az előfokozatban van , állítja a kimeneti "0" voltot, amit mindenképp annyira kell állítani. Én annyit módosítottam az eredeti kapcsoláson, hogy a bemeneti fokozat
áramgenerátorában lévő, R7- ha jól láttam, 3,3k ellenállást kicseréltem 2,7k-ra a könnyebb beállíthatóság, és lineárisabb munkapont miatt. (ez perszen nem kötelező )
A másik jelenség nálam a védelem nem teljesen korrekt beépítése miatt volt, valamint a clippelésnél jóval hamarább is szólal meg a védelem. Ez szerintem önmagában nem baj,
hiszen ez nem disco-erősítő. Ha a mélyek fel vannak tekerve, akkor természetes, hogy hamarább jelez a rendszer, hiszem azok jóval nagyobb amiplitúdójú részek.
Egyébként annak ellenére , hogy orosz , én szeretem, jó hangú, és teli szimpatikus megoldásokkal. Például a hangerőszabályozó

Azt elfelejtettem hozzá tenni, hogy mindezek kivételével eredeti gyári állapotában van a gép, kb. 20 éve kifogástalanul működik. Tudom, tudom, az orosz elkokat ki kellene csereberélni, tervben is van egy garnitúra Fracco kondi beépítése, de amíg jól működik, igyekszem gyári állapotában tartani, mert ez már "old-timer" kategória.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2013
(#) Robi85 válasza zoZolika hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Akkor üdv Kolléga.

Nekem is tetszik a hangja, de a védelmi résznek nemkéne ilyen hamar közbe lépnie. De Reloop kolléga tanácsát kipróbálom azért hátha megjavul a szerkezet. Én sem szeretném agyonra forrasztgatni mert ez is egy gyári állapotú gépezet. Picit poros volt meg pókhálós mert valami garázsban tárolták, de már kitakaritottam.

Reloop: az a kondi amit mondtál az egy bipolaris kondenzátor lehet, mert nincs sehol jelőlése. Se negativ se pozitiv, még a nyákon sincs. De bipolárisba nekem csak 220µF és 3.3µF van
(#) at22 hozzászólása Aug 5, 2013 /
 
Sziasztok! Sikerült felélesztenem IMG STAGE LINE STA-320-as végfokot.

Kondi hiba volt csak, nem is kelet volna a primert felcserélni.

A gyári bekötés alapján élesztettem fel, de reloop-tól megtanultam, és tettem először villanykörtét. Minden rendbe ment utána élesbe. Kb másfél órát járattam. Tökéletes.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2013
(#) Doncso válasza at22 hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Gratulésön. Jó nagy port kavartál vele, e a lényeg , hogy működik.
(#) reloop válasza Robi85 hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Két szembe fordított 100µF is megteszi, de a 220µF bipolárist is beleteheted. A lényeg, hogy kiderüljön abból származik-e a korai tiltás, hogy az alacsony frekvenciájú jelet már DC hibának érzékeli. A kimeneti egyenfeszültséget is mérd meg, mert az is becsaphatja a védelmet.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2013
(#) matyusz válasza luluzulu hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Nincs gond, de előtte inkább olvass utána és ne vezess félre másokat. Annyit csinál, hogy maga az IC megemeli a feszt és gondolom szimmetrizálja is azért van ott a 2db 4700µF-es elko. És így már rögtön lehetséges is
Amúgy HQ-nál olcsóbb valamivel ez az IC. De Ebay-on még kicsit olcsóbb.
(#) Ricsi96 hozzászólása Aug 7, 2013 /
 
Sziasztok!Épiték egy pici 10w stereo erősítőt , csak a régi pici hifi hangfalakat szeretném vele meghajtani! Terveztem hozá panel és a jártasabakat kérdezném , hogy a panel nem e hibás valahol???
Következő: »»   1390 / 2514
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem