Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2079 / 3985
(#) dokidoki válasza etm hozzászólására (») Aug 5, 2013 / 1

Hello.
Ha ezt a rajzot építetted meg, akkor ne csodálkozz rajta, hogy nem működik mert a rajz az ebben a formában hibás! Hiszen testeled a UC 2-es lábát, ill. a optó tranzisztor emitterét...
(#) usane válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 5, 2013 /

Valóban, de akkor az egészet ujra kéne tervezni, az időzítő ugyanis már megvan, és nincs a PICen plusz 8-8 ki és bemenet, ezért akarok hozzá illeszteni egy kapcsolóáramkört.
Ráadásul a timer-t innen töltöttem le asm-ben és abban kezdő vagyok, tehát c-ben ujra kéne irnom, és az idő szorít, tehát marad a kiegészítő áramkör.
(#) gkari válasza apuci66 hozzászólására (») Aug 5, 2013 / 1

Szerintem ma is van akár minden (helyettesíthető) alkatrész, de megoldható a trafó utáni egyenirányítás+cca. 10000µF-nyi szűrés után egy egyszerű szabályozható táprgységgel is(van topikja); jobb is talán, mert a motorok a fázishasításos szabályzást nem igazán szeretik.
(#) nagylzs hozzászólása Aug 5, 2013 /

Sziasztok! Egy USB-s töltőt próbálok készíteni, ami napelemről működik. A napelem panel már megvan, 36 cellás (kb. 18V feszültség) és 5W teljesítményű. Bekötöttem rá egy 7805-ös IC-t és stabilan adja az 5 voltot. USB szabvány szerint kivehető max. áram 250mA lehetne. Namost ha erre rádugom a telefonomat, akkor kijelzi hogy töltés folyamatban. Viszont a töltöttség szintje nemhogy nő hanem csökken! Töltés közben a 7805 kimenő sarkain mérhető feszültség 4.97 V.

Ha ugyan ezt a kábelt bedugom a gyári gyorstöltőbe, akkor viszont elkezdi tölteni a telefont. Kimértem a gyári töltőt, az adat kábelekre (TX és RX) is rárak +1V feszültséget, de szerintem ez irreleváns. Mivel ugyan ezzel a kábellel számítógépről is lehet tölteni a telefont, és ott ezek a vezetékek magas impedanciásak.

Na ez hogy lehet? Mit csinálok rosszul?
(#) etm válasza kadarist hozzászólására (») Aug 5, 2013 /

Köszönöm a válaszod! A 0.68 ohm-os ellenállás műszerrel mérve jónak bizonyul,de ki fogom cserélni,bitos ami biztos. Az rc tag amit írtál az nincs eredetileg benne,csak ez a kapcsolás amit rajzoltam
(#) Kovabe válasza nagylzs hozzászólására (») Aug 5, 2013 /

Ezt találtam, lehet hogy segit:Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2013
(#) kadarist válasza etm hozzászólására (») Aug 5, 2013 /

És tényleg, mi van a letestelt emitterrel? Úgy tényleg nem lesz jó. Bővebben: Link
(#) apuci66 válasza gkari hozzászólására (») Aug 5, 2013 /

Nagyon szépen köszönöm a válaszodat de eddig minden boltban azt mondták ahol meg mutattam a panelt ,hogy már ilyen alkatrészeket nem lehet beszerezni van benne egy impulzus trafó is arra azt a választ kaptam ,hogy talán Németországból tudok szerezni. azt szeretném kérdezni nem tud esetleg valaki egy meg bízható kapcsolási rajzzal segíteni.
Előre is köszönöm!
(#) nedudgi válasza apuci66 hozzászólására (») Aug 5, 2013 / 1

Sokat segítene, ha a megírnád, milyen alkatrészeket nem tudsz szerezni!
(#) etm válasza kadarist hozzászólására (») Aug 5, 2013 /

Melyik emitterrel? Az 5 láb lemegy a testre. Ne haragudj a linket amit az imént küldtél nem tudom megnyitni és megnézni.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2013
(#) nagylzs válasza Kovabe hozzászólására (») Aug 5, 2013 /

Köszönöm. Nos, nekem a töltő egy female USB-ben végződik, és erre megy rá a telefon saját kábele. Tehát nekem nincs meg a PHONE (host) vég közvetlenül. A female USB connector-ban 4 vezeték van: piros (5V), fekete (ground), fehér és zöld (data). Sárga nincs benne, tehát nincs mit összekötni. Megállt a tudomány. Ha össze is van kötve a sense a ground-dal, akkor azt a telefon saját kábelén belül oldották meg, és ahhoz nem férek hozzá.

Szóval elég furcsa, mert rádugom, kiírja hogy "töltés" és közben elkezdi leszívni az akksit elég gyorsan.
(#) etm válasza etm hozzászólására (») Aug 5, 2013 /

Bocsi,már megnyitottam.Ez egy 48 voltos töltő primer oldala. Van egy 36 voltos töltő kapcsolási rajza,a primer kapcsolás ugyan ez,csak más ellenálás értékekkel. De az működik.Ha ezt is kicserélem arra az értékekre akkor ha a szabályzó szekunder áramkörét nem bántom akkor meglesz a 48 volt úgy is?Mivel a szekunder is és a trafó is marad a régi
(#) etm válasza dokidoki hozzászólására (») Aug 5, 2013 /

Ezt nem én építettem,csak javítani szeretném. Mit kellene átalakítani rajta?
(#) resystance válasza nagylzs hozzászólására (») Aug 5, 2013 /

Sok féle USB módozat létezik. Itt meg tudod nézni, melyik van neked.
(#) etm válasza etm hozzászólására (») Aug 5, 2013 /

Itt is testelve van a 2-es lába az UC3842-nek
(#) proli007 válasza etm hozzászólására (») Aug 5, 2013 /

Hello! Nincs benne semmi különös. Mivel a tényleges szabályozást a TL431 végzi a belső referenciájához képest, nincs szükség nagy körerősítésre. Ezért nem a hibajel-erősítő bemenetét, hanem a kimenetér cibálja az optocsatoló.. üdv!
(#) Kovabe válasza nagylzs hozzászólására (») Aug 5, 2013 /

El is felejtettem, hogy valaki panaszkodott itt a forumon a telefonjára hasonlo dolgokról és ö egy diodával oldotta meg de nem tudom konkrétan hogyan de engem is érdekel de nem tudom hogy találom meg.
(#) kadarist válasza etm hozzászólására (») Aug 5, 2013 /

De itt az 1-es lábra megy a kollektor és nem a 8-as lábra, ahogy nálad.
(#) etm hozzászólása Aug 6, 2013 /

Sziasztok! Azt szeretném még kérdezni,hogy az 1-es kapcsolást ha átalakítom egy az egyben a 2-es rajz szerint, akkor az működik-e úgy,hogy a szekunder kimeneten megmarad továbbra is a 48 volt,vagy változni fog,mivel a 36 voltos kimenetű kapcsolóüzemét (primérjét)teszem rá? Vagy a szekunder oldal (ami szabályoz)az ,és a trafó menetszáma határozza meg a kimenő feszt,és a primer csak engedelmeskedik a szekundernek de nem szól bele?A kapcsolóüzemet pedig fel lehet cserélni a 36 voltos kimenetű,és 48 voltos kimenetű töltő között?Lehet hogy hülyeséget kérdeztem,de meg szeretném érteni hogy hogy is van ez?Szeretném,ha megnéznétek!
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2013

scan0002.jpg

(#) nagylzs válasza resystance hozzászólására (») Aug 6, 2013 /

Az USB kiosztásokat meg tudom nézni én is, azzal nincs gond. A gond ott van, hogy szabvány szerinti USB csatlakozó az 5V 250mA max, és ha rádugom a telefonom egy számítógépre akkor ténylegesen tölti. Ha meg rádugom a saját töltőmre ami ugyan úgy +5V feszkót ad, akkor kiírja hogy tölti de valójában meg meríti. Az USB pinout diagramról nekem továbbra se derül ki hogy mit csináltam rosszul. A feszültségem holtbiztos jó, stabkockáról jön. Ha áramerősséget mérek akkor 50mA megy át rajta ami nagyon gyanús (nem ennyivel kellene töltenie). Kössek be diódát, oké. Gondolom shottcky diódát. Van is belőle. Csak nem értem hogy minek, hiszen a stabkockán fordítva semmiképp nem folyhat át áram... Egyéb ötletek?
(#) resystance válasza nagylzs hozzászólására (») Aug 6, 2013 /

Én is emlékszem a diódás hozzászólásra, szerintem próbáld meg. Logikus így a merítés is, valamiért szökik onnan a nafta, dióda tán megállítja.
(#) kérdező hozzászólása Aug 6, 2013 /

Sziasztok!
100W-os Peltier cellát lehet használni hálózatról előtét kondenzátoros, egyenirányított tápegységgel? Az, hogy nincs leválasztva nem gond, mivel zárt dobozban lenne a cella, a hűtőbordák pedig földelve lennének.
(#) proli007 válasza kérdező hozzászólására (») Aug 6, 2013 /

Kiszámolnád mekkora kondi kell?
(#) kérdező válasza proli007 hozzászólására (») Aug 6, 2013 /

Ha jól számoltam, 6,597 μF kell. Bipoláris elkókkal ki lehet nagyjából hozni. A kérdés, hogy jól számoltam-e?

Nem! Xc=1/(2*pi*f*C)

Ezt a képletet ismerem, nem ezt számoltam el. Abban nem vagyok biztos, hogy mi alapján adjam meg az Xc értéket. A fogyasztón ha 12V-ot kapna 8,3A folyna. Elvileg 220V esetén is ekkora kellene?

Már mint az áram? Igen! Hiszen sorban vannak..

Most már értem! Rájöhettem volna magam is. Ezek szerint az ekkora áram megforgatja rendesen a villanyórát, vagy az ilyen terhelést nem méri? (Sajnos itt még nem tartunk fizikából.)

Elvileg az óra a hasznos teljesítményt méri. Minden esetre ez jókora meddőt termel, és "nagyot szól" mikor ki, vagy bekapcsolod. Ja, és egy buzi nagy kondi kell hozzá. Váltóáramú, és "starter" nem jó..

Bipoláris elkóval nem foglal el nagy helyet. A meddő ugyan nagy lesz, bár elvileg a legtöbb fogyasztó induktív meddőt termel, amit csak kompenzálnék ezzel a megoldással. Végül is csak "jótékonykodnék" az áramszolgáltató számára.
Következő: »»   2079 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem