Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kandósok
Ez megdöbbentő, de nem először hallok ilyet
Mármint mi? Amit a 7-edik kerületi kis "magyar" cég csinál? Hetente cserélik az alkalmazottaikat: a pic programozót, a gépésztechnikust, az elektrotechnikust, a hr-es hölgyet, és a php, C++ programozókat. A minimálbér egy álom annál a cégnél, mint ahogy az is, ha valakinek sikerül 1 hónapnál tovább bírnia a heti 6-7 napos 12 órázást.
Idézet: „a kis magyar cégek kihaszználnak, ahogy csak tudnak.” Attól függ, nekem szerensére kétszer is sikerült betalálni normális kis cégekhez. Egyszer koopon, csak akkor épp gazdasági válságból jött ki a cég így nem tudtak tovább foglalkoztatni. Aztán fél év szünet. És egy másik kis cég. Talán a koop alatti pozitív tapasztalatok miatt én inkább a kis cégek felé húzok, persze ha "köcsög a főnök" akkor nem kérdés lépni kell amint lehet. Volt szerencsém egy rövid időre kipróbálni egy nagy gyáregységben folyó életet még koop elött. (nagy helyre főnöknek kell menni, de csak annak aki főnöknek alkalmas.) Egy baj van a kis cégekkel, hogy nem könnyű rájukakadni. A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2013
Igen, sajnos eléggé lehangoló a helyzet. Pont tegnap néztem videót egy kínai cégről, ahol hasonló körülmények vannak, csak ott százezres létszám van. És az Apple termékeit rakják össze... Na de ne húzzuk el a topicot.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2013
Én se húzom tovább a Kandósok témát, csak még egy utolsó mondat: Tudom hogy nem ebbe a topikba illik (de van más nem konkrétan elektronikai témájó topik is). De csak az elektronika szerelmesei vagyunk: van-e olyan topik (nem találtam), ahol a hobbielektronika.hu-n regisztrált cégvezetők hirdetnek állásajánlatokat, és a munkanélküli hobbielektronikusok kereshetnek állást?
Az apróhirdetések között szokott előforduni egy-egy állást kereső vagy állást adó hirdetés.
Sziasztok Kandósok!
Kicsit kilóg a kérdésem a topic-ból, de talán tudtok segíteni. Öcsém szeretne elektronikát tanulni. Anno (több mint 10 éve) szakközépben mechanikai műszerésznek tanult, a szakmai tárgyai jók, de a fizika és matek érettségi jegyei alapján a Kandóra nem felvételizhet. Most elektronikai műszerész OKJ-s képzést nézeget, de nem tudja eldönteni, hová jelentkezzen. Van -e ilyesmiben tapasztalatotok, hová menjen, ha tudást is szeretne (meg persze munkát a szakmában), nem csak papírt. Előre is köszi a segítséget. efti
Sziasztok!
Megtudnátok mondani, hogy van olyan szakirány, amelyen transzformátorok, villanymotorok tervezését tanítják?
Szia
Én annó elmentem újra érettségizni. Nem tudom hogy van most, de akkor még elég volt a középszintű érettségi is. A mai érettségi az akkorihoz képest egy vicc. Másik előny: a felkészüléssel kicsit visszazökken a tanulásba. Üdv.
Szia!
Köszi, igen, az újra érettségizésre gondoltunk, valószínűleg meg fogja csinálni. Most viszont jó lenne valami papír és napra kész tudás, amivel remélhetőleg el tud majd helyezkedni. Az érettségi - felvételi - diploma módszer legalább 4-5 év lenne, és ennél hamarabb kéne neki valami. Ahogy néztük, ugyanarra a tematikára van egy éves, heti 8 órás (pl. Ring SZKI), meg másfél éves, magasabb óraszámú képzés is (pl Weiss Manfréd). Jó lett volna, ha van valaki, aki ilyen suliba jár vagy ilyet végzett, és tud mondani pár szót a tapasztalatairól. Üdv, efti
Hát tervezést nem nagyon fogsz tanulni itt (legalábbis normál előadások keretében) de az energetika szakirány szól főleg villamos gépekről. Ezeknek a tervezése szerintem egy különálló szakma. Ettől függetlenül van néhány tanár, aki tud még bővebben erről neked beszélni, ha külön megkeresed őket.
sziasztok!
Megtudná valaki mondani, hogy az előző évi eleltronikai müszerészi, írásbeli feladatokat hol találom meg??
Hello. Én Óbudán vagyok automatikán, és ott van több tantárgy is erre. Egyik a villamos gépek (450 oldalas könyv + 250 oldal a laborhoz), a második az automatizálás villamos gépei (ez kb 400 oldal), a harmadik a választható szervó hajtások, de az energetika is foglalkozik vele (az energetika 350 oldalas könyv + 150 oldalas példatár, ebből összesen vagy 50+25 oldal foglalkozik a villamos gépekkel). Konkrétan tervezést nem tanulunk, mert egy pl aszinkron motor megtervezéséhez egy gépészmérnökre is szükség van a motor mechanikus részei (váz, tengely, pajzsok, csapágyazás) miatt, de lesz egy gépészmérnöki tantárgyad is műszaki alapismeretek címmel... Természetesen a trafó és motorok villamos méretezését, tervezését fogod tanulni. És természetesen a motorok vezérléséhez szükséges teljesítményelektronika is itt van automatikán...
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2013
Jajj, a műszaki alapismeretek... de utáltam
Sziasztok.
Óbudán, távon mikor van tárgyfelvétel? Köszi
Levelezőn 09.02-09.05, gondolom távon is hasonló, de neptunban biztos benne van.
Ja, a műszaki alapismeretekben az a poén (a mi kárunkra), hogy a házifeladat egy elég komoly gépészmérnöki feladat, amit tutira nem tudsz megcsinálni villamosmérnök hallgatóként, csak ha zseni vagy. Semmi szükségünk rá olyan feladatmegoldási szinten ahogy követelik! (tavaly a házifeladatomat egy BME-s gépészmérnöknek adtam oda, és még ő sem tudta megcsinálni, így "régi motoros"-sá váltam) Viszont a könyv utolsó felében a gépelkatrészek, az hasznos, mivel azzal állandóan találkozol a gyakorlatban is
Na igen. Milyen erővel kell és lehet beütni az éket a villanymotor tengelyébe, egyensúlyi feladatok, erőviszonyokkal kapcsolatos feladatok, szilárdságtan, rögzítéstechnika, stb. Magam csináltam meg a házikat, megszenvedtem vele én is, pár napomban beletelt. Kálnay Gábor Úrnál csináltam meg a tárgyat. Igazából oda kell figyelni az előadásokon, meg lehet érteni a dolgokat, bár nem egyszerű. Ha nem érted, inkább kérdezd meg még egyszer, el fogja mondani.
Az egyszer tény, hogy a villamossághoz kevesebb köze van a tárgynak, mint a gépészethez.
Aki levelezős tagozaton van, az kap diákigazolványt? És ugyanúgy lehet diákjegyet venni pl. vonatra?
Idézet: „Diákigazolvány Mindkét budapesti telephelyen, az adott telephelyhez tartozó hallgatók diákigazolványait kezelik. Nappali és levelező tagozatos igazolvány utazási kedvezményre jogosít. Levelező tagozatos igazolvány csak a lakhely, és az iskola között jogosít utazási kedvezményre, Távoktatás tagozatos igazolvánnyal nem vehető igénybe utazási kedvezmény. A hallgatói jogviszony megszűnése esetén, az igazolványt le kell adni megsemmisítésre. Diákigazolvány csak aktív státuszú hallgatói jogviszony esetén igényelhető, érvényesíthető.” Bővebben: TO-Kandó Üdv.: Laci A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2013
Még egy kérdésem lenne. Holnap lesz (illetve ma) 13:00-kor a beiratkozás, "alkalomnak megfelelő öltözetben". Ez mit takar? Öltöny, vagy elég valami szolídabb megjelenés?
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2013
2009-ben mindenki farmer+póló vagy farmer+ingben jött. Akkor még nem volt ilyen kritérium (vagy volt, de senkit sem érdekelt).
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2013
Nekünk anno azt mondták, hogy ne mackónadrágban vagy rövidnadrágban jelenjünk meg az intézmény területén. Minimum farmert vegyünk fel . Persze a "komolyabb" vizsgákhoz (pl. Novothny-féle vizsga) kell az öltöny, de a beiratkozáshoz nem.
Rajtam kívül még kb. 3 ember volt öltönyben, a többiek farmer, stb. De ha meg farmerba megyek, akkor mindenki öltönybe lett volna.
Szeretnék segítséget kérni digitális technika tárgyköréből. A programozható irányítások első házi feladatát szeretném megoldani, és mivel nem szoktam puskázni, ezért nem is irnám le a konkrét feladatot. Két helyen akadtam el:
1. 8-kerben tanultuk a mintermeket, és az átváltást maxtermbe. És a Veitch táblát min és max-termre, illetve a karnough táblát mintermre (Zsom 119-120 oldalon ez teljesen hibás). De maxtermre nem! A Zsom féle könyv szinte csak a mintermekkel foglalkozik, a maxtermekkel alig, de úgy, hogy a maxtermeknél is a mintermeket ábrázolja! A Zalotay féle könyv pedig az AB-CD változókat teljesen másképp ábrázolja, mint a Zsom féle, ráadásul az is tele van nyomtatási hibákkal (pl A betű van a táblában, de már C-nek irja...), van olyan oldal, ahol 4-5 hiba is van. Anno a Kovács Csongor féle könyvből készültem fel digit vizsgára, és megbuktam... az is használhatatlan. Szintén 8-kerben sose szerepelt előadáson az X=(1,2,6,7), sehol sincs benne a Zsom féle könyvben, és sehol sincs benne a Zalotay féle könyvben. Vizsgán kérdezték, nem tudtuk... A kérdésem az, hogy honnan, de konkrétan honnan lehet megtanulni a "konjunktív alak ábrázolását Karnough-ban úgy, hogy egy X=(4 db szám) is szerepel" 2. A másik gond az, hogy a 8-adik kerületben mindenről volt szó, csak a mikrokontrollerekről és az assembly programozásról, míg az óbudások tanulták. A Zalotay féle jegyzetben benne van az assembly programozás is, mig a Zsom félében semmi... Van egy kombinációs hálózat, tegyük fel hogy sikerült a konjunktiv függvényét kihozni (or kapukkal és and kapuval). De hogy kell ebből Assembly programot írni??? És hogy kell ebből C programot írni??? Ez abszolót semmilyen kiadott Zalotay-s jegyzetben nem szerepel. A neten találtam párat, digit 1 és digit 2 néven, külön távra, levelezőre, nappalisra, de azokban sem szerepel ilyen. Könyörgök segítsetek anyagot találni hozzá Automatika labor: Konjunktív vagy diszjunktív függvény, kihozom a digitális áramköri rajzot és írjam fel a létradiagrammot. Jó vicc ez is, mert a tanárok szerint ez is szerepelt digitális technikán. 8-kerben természetesen nem szerepelt soha! SE a Zsom féle, se a Zalotay féle jegyzetben nesm szerepel létradiagramm! A kérdés a szokásos: honnan kell ezt megtanulni? Megbántam hogy Józsefvárosban kezdtem a Kandót, hasonló probléma volt a 3 fázis nemtanítása is villanytanból és méréstechnikából... A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2013
1. Ülj be ennek a tárgynak az előadásaira, és figyelj (a kutya nem fogja megkérdezni, hogy mit keresel ott): Bővebben: Link Órarend: Bővebben: Link A két előadó terem közül azt válaszd, amelyikben a Selényi tartja az órát (remélem, még tart előadást), a neten találsz róla fényképet, hogy felismerd
A felírt jegyzetek is lehet, hogy jók, de sose nyitottam ki, anélkül is megvoltak az 5-ös vizsgák. Igaz, én nem ott láttam először 74xx kapukat. 2. Én sose hallottam még ilyenről, hogy kombinációs hálózatból assembly vagy C programot írni, igaz, a Kandónak a közelébe se mentem. De gyakorlati értelme se sok van.
Nagyon sok kandós többek között én is úgy próbáltam meg érvényesülni, hogy egyedül álltam neki tanulni. Aztán hamar rá kellett jönnöm, hogy ez nem jó, mert kb. 10x annyi ideig tart megtanulni valamit mintha összeülünk egy páran és átbeszéljük a dolgokat és megoldunk együtt feladatokat. A Kandó erről is szól, hogy megtaláld azokat az embereket akik tudnak neked segíteni és te is tudsz nekik segíteni. Hidd el, ha találsz pár ilyen embert akkor sokkal-sokkal könnyebb dolgod lesz a tanulmányaid ideje alatt. Az erő a csapatmunkában van. Mert mindíg van egy olyan ember, aki jobban tud valamit és elmondja esetleg másképpen, érthetőbben mint az előadáson elhangzott. A másik megoldás, hogy nekem pl. nem ment a matek. Elmentem korrepetálásra Tálosi tanárnőhöz és nagyon jól elmondta problémáimra a válaszokat. Aztán összeültünk néhány emberrel tanulni és írtam egy 4-es ZH-t. Szóval én ezt tudom neked javasolni, hogy keress néhány emberkét akivel tudsz együtt tanulni, és menj el korepre egy szimpi tanárhoz. Értékelni fogják az igyekezetet.
Vannak barátaim, akik szintén "nyócker"-ből jöttek át Óbudára, és ők is hasonló hiányosságokkal rendelkeztek méréstechnikából, villanytanból, digitális technikából, elektronikából, stb... Viszont a helyzetet súlyosbítja, hogy ők dolgoznak, míg én nem kellek sehova, igy van időm tanulni.
Ma vagy holnap amúgy is be kell mennem, és beszélek az egyik fiatal tanárral, hátha segít. |
Bejelentkezés
Hirdetés |