Fórum témák
» Több friss téma |
Az az igazság, hogy egy occsó piaci lézer mutatóból (500 Ft-os egypár mW-os) kikaptam a diódát, és a helyére tettem be ezt kis farigcsálás után ... nem lett párhuzamos teljesen a fénye, mert nem tudtam annyira pontosan beletenni, igy most inkább fókuszálva van, mint kollimálva... de a következőt majd a gyárilag beletett lencsével próbálom majd kollimálni, csak most nem akartam sok időt elfecsérelni rá, kiváncsi voltam mit tud a cucc...
Heló
Kamerán kívül miből tudnék kivenni infra szűrőt? Mert nagyon jó, hogy olvasztja a szig. szalagot, de bulin ezt a tulajdonságát hanyagolni kellene. A DVD írókban gondolom nincs ilyen szűrő, mert ott az a lényeg, hogy égessen.
Szerintem nem feltétlen szükséges... ha nem kollimálod 1 apró pontba, hanem mondjuk egy csak egy kb. 2mm átmérőjű foltba, akkor szerintem nem fog igy égetni .... amugy ha bemész egy fotoboltba, akkor ha jól tudom, én anno kb. 2000 FT-ért vetem ilyet a fotomasinámra, a legolcsóbb, nem gyári szűrőt kell kérni ... ha jól tudom ilyet gyártanak UV-vel, INFRA-val stb ... meg kellene kérdezni a boltba ... más ötletem nincs ...
a legjobb az, ha nem használod buliban, mert a "májerkedésből" még a végén baleset lesz, és rohadt nehéz lesz megmagyarázni a poént annak, akinek elvetted a szeme világát...
Na igen, ezen gondolkozok én is. Az enyémnek a lencséje állítható (elektronikusan, potival) így az is megoldható, hogy nem fókuszálom be egy pontba.
Infra szűrő minek? Azt csak olyan lézer ad, amiben van 808-as dióda (pl zöld). Infrát meg egy vastagabb üveglap is elég jól szűri. A bulin meg scannerrel menne gondolom, ahol ha szembe is jut, akkor is olyan rövid ideig tart, hogy az nem fog gondot okozni. Van ahol 1W-os lézert használnak persze azért ott a közönségre csak ritkán megy a nyalábból.
ez egy sima forgó tükrös lézerbe menne. Egyenlőre ez is elég látványos, majd később készítek komolyabb eltérítést. Én is úgy tudom, hogy ha elég gyors az eltérítés akkor nincs gond, de mivel a motorok fordulatszáma állítható, így a sebesség elég lassúra levihető, és nem tudom, hogy mi az a sebesség, ami alá nem szabad menni. Vagy úgy építem meg, hogy a maximum fordulatszám feléig lehessen levenni a fordultatot, és így még akkor is elég gyors lesz.
A behatási idő függ a lézer teljesítményétől, hullámhosszától. Pontos értékeket én sem tudok, de minél rövidebb annál jobb. De a lézert teljesítményét is tudod csökkenteni. Szóval nem hinném hogy gond lenne belőle.
Mi a véleményetek arról, hogy egy már kollimált lézersugarat lehetne a sima optikai kébel néven elhiresült cuccal elvezetni? (amiket párszor 10 cm-es hosszban árulnak, pl, erősítőkhöz, házimozihoz, stb .. )
hmmm
cd olvasoban mekkora lézerdioda van kb?
Nem tudom a teljesítményét de jó kicsi nameg semmire nem jó mert 700 nm fölött van a fénye infratartományban.
Igaz pislog egy kis piros petty benne de ez minden infradiódára is igaz. A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2013
értem
de am kiszedtem belől e a cuccost akarod látni?D:
Ez olyasmi, mint ami nekem volt a NEC dvd íróba. Képtelenség volt működésre bírni, és senki sem tudott benne segíteni, valami IC-s mocsok.
Elég cudarul néz ki ... nem tudom, mire lehet jó ....
Hmmm elég jól vizsgáznak ezek az LG diódák ... most pumpáltam át rajtuk 400 mA-t közel 3V mellett .... és semmi bajuk... bár a visszaszóródó piros fénytől már kezdek halványzölden látni mindent! ) Hiába a napszemcsi nem sokat véd hosszútávon ... a fénye olyan erős, hogy megfelelően fókuszálva simán a világos zöld asztalterítőbe is lehet gravírozni vele ... kemény!!! Csak az asszonyka meg ne lássa....
gravirozd bele az asszonyka nevét és nem esz meg :yes:
Ugyanilyen LG GSA-4164B típusu íróból vannak a diófáim (16xos multilayeres) én ennyivel még sose kínáltam meg, de amint megesztergálom hozzá a hűtőtönköt valahol, már hajtom is mint az állat
Azért jóból is megárt a sok, hiába a folyékony nitrogénes hűtés, az élettartama nagyon gyorsan csökken.
Azt akartam, de annyira vékony a lézer, és erős a fénye, hogy az "I lov ..." ig még eljutok, de utána már nem látok semmit!
Én eddig kipróbáltam már párat, és mind birta.. !! Más kérdés, hogy érdemes-e, ennyivel hajtani ... én is csak a próba erejéig néztem, mert ahogy észrevettem, olyan 260-280 mA felett már "nem arányosan nő az ereje" ... szóval nem érdemes fölötte izzasztani (nálam az abroszt is ezen az áramerősségen égeti .... ) ... mert ahogy Collector is irta valószínűleg hamarabb megadja majd magát fullon hajtva... bár én hozzáteszem, az én diódáim abban a pici kis öntvényben vannak most is, és birják extra hűtés nélkül ... szóval jól hűtve szerintem használhatóak olyan 200-250 mA között hoszabb távon is ... Ja, és megnéztem a DVD meghajtóban levő kollimátort, mire lehet használni ... a baj az, hogy a fókuszpontja, ahova a diódát kell tenni 25.0 mm-re van a lencsétől, így elég sok lézerfény szóródik mellé a diódáról, igy a kollimált fénynyaláb energiája nem elég nagy az égetgetéshez ... DE még majd megnézem egy zárt csőbe rakva változik-e valami .. de akinek csak a fénye kell, nem az ereje, annak jó simán!!!!!
én most szedtem szét egy 24x-es LG CD-RW-t
a lézerdióda monitor lába be sem volt kötve még kínlódok vele egyet mire sikerül a diódát kiszedni abból a fémházból :-/ --- CD íróból kiszedett UV lézert próbáljátok meg fehér papírra ráereszteni, elvileg kéken kellene világítania ott ahol eltalálja... legalábbis múltkor laboron ugyanilyen lézerrel ez volt a szitu...
tehát akkor még egy diódát sem nyírtál ki? Kíváncsi lennék, hol a végük. Az én eddigi diódáimnak elég volt egy pillanatra 150mA-t adni, máris csökkent a fényerejük. Nagyon csodálkozok azokon a diódákon...
Nem tudom ... UV lézer valóban megvilágítja ibolyáskék színnel a papirt, de a CDRW-ben szerintem nem UV van hanem Infra ....
Ja, amugy én akárhány DVD írót kaptam szét eddig, egyikben sem volt bekötve a dióda monitor lába ....
De, már kettőt, de azt nem a szabályozott árammal, hanem mikor még nem mértem, és nem volt beállítva rendesen a vezérlőáramkör, hanem csak "rátekertem hirtelen 5-6 V-ot ... " a másik meg menet közben egy elmozdult vezeték miatt rövidzárat kapott, amit nem tolerált!
De mióta szabályozva van azóta egyet sem ... Nemrég volt nálam egy fórumtárs, diódáért, és Ő is látta: 400 mA-t is vitt a dioda próba erejéig pár másodpercig .... De ezt nemigen érdemes hosszútávon természetesen ... 250-300 mA között már tiszteségesen pörköl bármit ami nem tükrözi nagyon vissza a fényét ... Az az igazság, nincs szivem kinyirni egyet sem ... de ha esetleg sikerül, mindenképpen majd beirom, hol szállt el ...
A blue-rayban van UV közeli hullámhossz.
igaz...
és itt mit ajánlanál védőeszköznek? meg ki lehet vmi házi eszközzel mutatni látványosan a jelenlétét? úgy mint UV-nél a papír?
Védőeszköznek ... passz, ne nézz bele .. amugy kimutatni pl. mobilodnak akamerájával lehet .. vagy egyéb olyan kamerával ami nincs nagyon előszűrve infrára .. ha megnézed pl. a mobilod kameráján át, azt látod, majd világit, mint áááálat ... na az az infra... ugyanezt láthatod pl, TV távirányitóval is ...
ja, csak a kamera nem hiszem hogy sokáig bírná a strapát :p
|
Bejelentkezés
Hirdetés |