Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Autó-generátor nem tölt rendesen
Igy van már a ladákra is szereltek beépitett fesszabályzos generátort aminek nem volt biztositékja
Szia ha még nem boldogultál,és ez a rajz a te motorod rajza akkor irj és szivesen segítek
Sziasztok,
Lehet bena vagyok, de szeretnek egy kis tanacsot kerni, illetve segitseget. Megepitettem az alabbi fesz. szabalyzot 24 V-ra. Nagyon pontosan lehet vele allitani a toltest egy kis gond kivetelevel: - a meres soran a toltofeszultseg 0.15 V-ot ugrandozik le es fel, vagyis osszesen 0.3 V a bibi. Vagyis nincs folyamatos 28.2 V toltes, a led is 1-2 Hz-el villog. A kerdesem az lenne, hogy tudnam elerni a folyamatos toltest, vagyis egy allando feszultseget (nem ugrandozot) ugy hogy a gerjeszto tekercsbe is egy allando gerjeszto aram legyen. A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2013
Szia!
A kapcsolóüzemű szabályzók így működnek, ez nem hiba, így jó. Ha nagyobb fordulatszámon gyorsabb a kapcsolás frekvenciája, akkor az meg külön jó.
Az a kondenzátor ott a műveleti erősítő kimenetén nem kellene szerintem, mert ez lelassítja a szabályzási kört. Anélkül próbáltad? Úgy már a kimeneti feszültségnek stabilnak kellene lennie leszámítva azt, hogy az egyenirányításnak mindenképpen van hullámossága, sohasem fogsz akkufeszültség simaságú feszültséget kapni. De egy egyszerű digitális műszerrel mérve már állandó értéket kell kapnod.
Az lényeges neked, hogy a gerjesztőáram is állandó legyen? Ha mondjuk néhányszáz hertzzel kapcsolgat ki-be, az nem jó? Megpróbálhatod a kondenzátort áttenni a tranzisztor bázisa és a GND közé. A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2013
1-2Hz elég kevéske, ettől jóval nagyobb frekvenciával kellene kapcsolgatnia.
De mekkora fordulatszámon? Én csak az MTZ traktor külső szabályzójából indulok ki, ami szintén ilyen kis frekvenciával kapcsolgatott kis fordulatszámon.
Az még mechanikus volt, nem? Mondjuk mechanikusnak is gyorsabban illett tudtommal ettől működnie, de a félvezetős világban, amikor nincs mozgó alkatrész, akkor ha lehet, miért ne kapcsolgassunk olyan sebességgel, hogy ne ingadozzon a kimenő feszültség érezhető mértékben?
Én arra gondolok, hogy ugye az egyenirányított feszültség eredendően hullámos. Namost ha ezt a hullámos feszültséget rávezetjük egy komparátor egyik bemenetére, míg a másik bemenetére egy simított referenciát adunk, akkor a komparátor kimenete a bejövő feszültség hullámosságának megfelelően fog kapcsolgatni. Ahogy növekszik a fordulatszám, úgy egyre nagyobb frekvenciával, de alapjáraton is ha jól számolom, többszáz Hz kellene, hogy legyen, maximális fordulatszámnál pedig több kHz is lehet. Ekkora frekvenciával egy tranzisztor vagy FET simán tud kapcsolgatni jelentéktelen kapcsolási veszteség mellett is, akkor miért ne csináljuk?
Nem az elektromechanikusra gondolok, hanem az elektronikusra, amelynek téli-nyári átkapcsolási lehetősége is van. Bővebben: Link
Egy ilyenre van raszerelve.
Pontositok - gond lepett fel a szamigalasnal. Alapjaratban (kb 500 ford/min) van az kb ~0.5 Hz (ket-harom ingadozas masodpercenkent), nagyobb fordulatszamon (1800-2000 ford/min) jon be a 2-3 HZ (ketszer-haromszor ingadozik masodpercenkent). Ami a C4-et illeti, probaltam mar anelkul is, de ugyanaz az eredmeny. Meg akkor is ha a Q1 bazisara kotom. Esetleg mashova kellene tenni, vagy a muveleti erosito bemeneten levo ellenallasok (beleertve a zenert is) ertekein kellene valtoztatni ?, vagy visszakotni egy ellenalassal a muveleti erosito kimenetet valamely bementhez ? A segitsegeteket azert kertem mert arra hajtok hogy akar tobb tiz, vagy akar szaz Hz ingadozast erjek el, amit mar szabd szemmel nem eszlelheto a leden es digitalis merovel sem. Ha az egyeniranyitas altal keletkezett hullamzast erem el az csucs lenne. Probalkoztam mar egyszerubb fesz. szabalyzoval is mint az alabbi, de csakugyan ez a gondom volt. A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2013
Fogadd el, hogy ilyen lassan gerjed fel a generátorod. Ez van, ehhez kell hozzászokni. Ha egyéb gondot nem okoz ez a lassú reakcióidő, akkor hagyd így.
Sziasztok!
Astra G autómon cseréltem generátor-dióda hídat. Összeraktam, de nincs töltésem, ezzel együtt a töltés visszajelző sem világít! Gyújtásra kapcsolva a gerjesztő feszültség megjelenik a generátoron (11,5V), a másik kapcson az akku feszültség jelen van (12,6V) Mi lehet a gond???
Talán összeszerelésnél eltörted a szénkefét. Jártam egyszer így hasonló tünetek voltak.
A két szénkefe közül a felsőnél látszik egy négyszög alakú rész a szénkefe közepe tájékán! Lehetséges, hogy cserére szorul???
Szevasztok!
A "toltorele 24...png" kapcsolásban szereplő led villogásával nem kell foglalkozni! Ez a villogás a szabályozó kapcsolgatási frekvenciája, vagyis ezzel a frekivel kapcsol át a gerjesztő áram a tekercsben emelkedőről csökkenőre, ami a feszültség megfordulását eredményezi, ezért a led kialszik. Üdv.
Azt innen nem látom, ha csak nem teszel fel képet róla, de lehet.
Nem vagyok benne biztos ,Lehetséges , hogy alkalmaznak olyan szénkefét a generátorban (?), mint a szerszámgépekben, ott a szénkefébe belegyártanak egy összenyomott kis rugót a végén egy kis müanyag tuskoval. ha a szénkefe odáig elkopik akkor ez a rugó kinyomja a kis müanyag tuskót a felszinből , és elemeli kb 1 mm-t a kefét a csuszógyürüről , igy megszakad az áram , ez védi meg a gyürüt , hogy a rugóig ne lehessen elhasználni a kefét , ami tönkreteheti a csúszógyürüt ,Mivel írod hogy látsz a kefe közepén négyszögletes valamit , Én erre gyanakodnék ha kiáll a kefe csúszósikjából ,
Igen én is erre gondolok, de a szénkefe síkjából nem áll ki az a kicsi rész
vagy már lekopott a síkig , ha sokat ment úgy , piszkáld meg valami hegyessel , vagy mérj ellenállást vagy szakadást azon a kis bigyón a keféhez viszonyitva , lehet hogy már a műanyag kopott sikig , az is bezavar nagyon
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2013
A kefe nem nagyon tud annyira elkopni, hogy eltűnjön és a rugó hozzáérjen a gyűrűhöz. A réz bekötő vezeték meghatározza, hogy mennyire tudja a rugó kinyomni a kefét, így 2-3mm mindig marad a keféből.
hello mindenkinek! Az lenne a kérdésem ,h milyen erős páka kell a generátorba lévő forrasztások oldásához? szénkefe, állórésztekercs végei, mert én egy 100w pisztoly formályuval próbáltam de kiröhögi....
Egy 500W os páka már megbirkózik vele .
olyan nagy?? ekkorát nem is nagyon láttam a neten. köszi a választ
Ugyan már, dehogy kell akkora. A kefékhez elég lehet a pillanatforrasztó. A diódahídhoz nem valószínű, ott picit vastagabb anyagok vannak, nekem 100W körüli a kisebb pákám, az oda már elég, ha rendesen bemelegszik.
áh az enyém nem viszi pedig 100w-os,na mindegy....
|
Bejelentkezés
Hirdetés |