Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 2 nyomógomb pichez??
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Spyke hozzászólása Dec 4, 2007 /
 
Sziasztok!

Lenne egy nagyobb projektem (diploma munkához) amiben a segítségeteket kérem, illetve kérni szeretném majd a későbiekben...
telefon illesztő áramkört kell terveznem, MC33215 illesztő IC-vel és persze PIC vezérléssel.

A pichez nem értek, a programot nem is kell megírnom, csak áramköri szinten történik a fejlesztés.
Tehát: hogyan tudok a legegyszerűbben 2 nyomógombot illeszteni a PIC-hez, melyel jelezhetem hogy hívás kezdeményezés van??

A válaszokat előre is köszönöm
(#) Medve válasza Spyke hozzászólására (») Dec 4, 2007 /
 
Hello, nagyon egyszerű, a PIC adatlapja segítségével kiválasztasz egy "portlábat" jele RA0 tól RA7 ig, majd rendre RB0..stb, attól füg hány lábú a chip. Erre a lábra tégy egy 10k-s felhúzó ellenállást a + táp felé és egy nyomógombot a test felé. A nyákot alakítsd ki úgy hogy ha a programozó nyafogna, akkor már lábra is tudd kötni a gombot.

Port in.JPG
    
(#) Spyke hozzászólása Dec 4, 2007 /
 
Köszönöm...
nem kell vmi stabilizáló elem elé, pl Zener-dióda...
Stabil 5V-ra billen 1-be nemde? Utánna visszaáll 0-ra a Pic
(#) Medve válasza Spyke hozzászólására (») Dec 4, 2007 /
 
A + al jelzett kivezetést, a PIC tápjának a pozitív pólusára kell kötni, ami ugye stabil 5V! Milyen típusú lesz a PIC?
Alapállapotban a bemenet H szintű, a lenyomáskor lesz L.
itt olvashatsz bővebbet a perifériákról (is)
(#) frrrrr válasza Spyke hozzászólására (») Dec 4, 2007 /
 
pl. a PIC16F627A RBportja rendelkezik felhúzóellenállásokkal is, csak be kell kapcsolni azokat. Ezután már közvetlenül csatlakoztathatod a nyomógombot a lábhoz, a másik "végét" pedig a GND-re :
1.: gomb lenyomva log0.
2.: gomb felengedve log1.
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Dec 4, 2007 /
 
Sok, ha nem mindegyik PIC rendelkezik bizonyos portokon bekapcsolható felhúzó ellenállásokal. Ha a programozód szól, hogy ezt bekapcsolta, akkor ezt elhagyhatod, de ha ott van akkor nem okoz gondot, csak a fogysztás nől meg elhanyagolható mértékkel.
(#) Spyke hozzászólása Dec 4, 2007 /
 
PIC169C72 -höz kellene illeszteni

A gomb lenyomására vezérelné a DTMF adót, mely tárcsázna. Tehát megnyomás után vissza kell állni alap állapotba, hogy a következő is tudjon majd hívni.

Bekapcsolási tranziensek? nem kavarják be a picet?
(#) Spyke hozzászólása Dec 4, 2007 /
 
PIC16C72, elírtam
(#) Medve válasza Spyke hozzászólására (») Dec 4, 2007 /
 
A bemeneteket lehet szoftverből pergésmentesíteni. A PIC-en az alábbi lábakra teheted a kapcsolókat: 2-7, 21-28, 11-18. Ha agggódsz a tranziensek miatt, az utóbbiak schmitt-triggeres bemenetűek.
Ha a bekapcsolási tranziensek alatt a tápfeszültség bekapcsolásakor keletkező zavarokat érted, akkor sincs probléma, a PIC-eknél ezt is megoldották, öt áramkör gondoskodik arról, hogy nem legyen ezzel gond.
(#) Spyke hozzászólása Dec 4, 2007 /
 
Akkor nem kell semmi komplikálás, simán rátenni a kapcsolót, ahogy mutattad

Én tranzisztorra gondoltam, azon keresztül meghajtani.

EZ a pic nem tartalmazza a felhúzó ellenállást?

Hol tudom megnénzi amit mondtál, mert vhogy papíron meg is kell nekik mutatni...
(#) Medve válasza Spyke hozzászólására (») Dec 4, 2007 /
 
Ebben a PIC-ben a B portra lehet programozni felhúzó ellenállásokat. Ha a program nem intézkedik ezirányban, akkor alapból nincsenek bekapcsolva. Bővebbet az IC adatlapjáról olvashatsz
(#) proli007 válasza Spyke hozzászólására (») Dec 4, 2007 /
 
Ha a programozód nem tudja, hogy kell a felhúzó áramkört bekapcsolni, a programot sem fogja tudni megírni.

üdv! proli007
(#) MPi-c válasza Spyke hozzászólására (») Dec 4, 2007 /
 
Pergésmentesíteni kell az biztos. Itt egy egyszerű hardware megoldás: MAX6816-MAX6818.
(#) pbalazs hozzászólása Dec 4, 2007 / 4
 
Én annyit tennék hozzá, hogy nem árt a portra soros ellenálláson (pl.470ohm) keresztül kötni a nyomógombot, mert előfordulhat, hogy véletlenül a port 5V-ot akar kiadni, miközben a gomb meg lehúzná földre.

Én úgy oldom meg a pergésmentesítést, hogy kb. 40-60ms-onként kérdezem le a portot. Így nem kell hardver.
Mellesleg ez lehet egy fejezet a dolgozatban...
(#) Spyke hozzászólása Dec 5, 2007 /
 
Köszönöm a lehetőségeket, vázolom majd mindet...

A max6817 ic kontaktust ad ki vagy két állapotú kapcsolást? Mert ugye nekem az kellenne, hogy a gomb lenyomására vezéreljen egy másik Ic-t, utánna várja a következő nyomást.

Pbalasz! ki tudnád bővebben fejteni, adok e-mail címet ha nem zavarlak vele...
(#) MPi-c válasza Spyke hozzászólására (») Dec 5, 2007 /
 
A 6816-17-nek kétállapotú, a 6818-nak háromállapotú kimenete van.
(#) Villám válasza Medve hozzászólására (») Dec 5, 2007 /
 
Hello!
10K-s ellenállás kell a nyomógombhoz másik PIC-re is?
(#) Medve válasza Villám hozzászólására (») Dec 5, 2007 /
 
Attól függ, hogy használod-e a belső felhúzóellenállást. De ha ott van, akkor nem baj! Használd, és akkor nem lesz probléma.
(#) Villám válasza Medve hozzászólására (») Dec 5, 2007 /
 
A belsőt nem tudom hogyan kell használni, egyszerűbb, ha rárakom az ellenállást kívülről. A kérdés lényege az volt, hogy 10K-s kell pont vagy lehet pl 100Ohmos is vagy mekkora kell? De 10K-ssal működik, viszont a másik lábat is ugyanígy megcsinálom, felállítom magasba szoftveresen, ugyanígy, mint a másik nyomógombos lábat, de az akármit csinálok, a jóistennek se megy fel magasba, nullán van. A fene se érti mi van ezzel
(#) Medve válasza Villám hozzászólására (») Dec 5, 2007 /
 
Jó a 100 Ohmos is, ha az van. Alulról csak a kapcsolón átfolyó áram nagysága korlátozza.

A megoldásodat nem értem, most bemenetről beszélünk és azt irod: "felállítom magasba szoftveresen, ugyanígy, mint a másik nyomógombos lábat,"....

Egy PIC-en vannak Open Drain kimenetek is. Nem lehet, hogy egy ilyet választottál ki és nem egy TTL-et?
(#) Villám válasza Medve hozzászólására (») Dec 5, 2007 /
 
Így csináltam:
TRISB.5=1
.....

IF PORTB.5=0 THEN
GOSUB kiir
ENDIF

B5-nél nyomógomb, ha benyomom, odaugrik a kiir-hoz és azt hajtja végre, ez mondjuk, hogy jó, de ugyanezt megcsinálva a PORTB.6-ra nem működik a dolog.

Csak az a baj még ezzel, ami működik a B5 az ugye jó, de ez nem kapcsoló, hanem nyomógomb. Nekem olyan kéne, hogy egyik nyomógombot benyomom, akkor kiir1 subrutint hívja meg és maradjon is úgy, de mivel nyomógomb, ez csak pillanatnyi állapot. Vhogy változót kéne növelni vagy nem tudom
(#) pbalazs válasza Spyke hozzászólására (») Dec 5, 2007 /
 
Mit fejtsek ki bővebben?

Ha privát akarsz írni, csak rajta, de itt a fórumon többen hozzá tudnak szólni...
(#) Villám válasza Villám hozzászólására (») Dec 6, 2007 /
 
A másik porton is működik a nyomógomb, fordítani kellett rajta, mert 4 lábú nyomógomb és alaphelyzetben, ahogy beraktam sípolt, pedig nyomásra kellett volna, én raktam be bénán. Ez a része megy.
(#) kameleon2 hozzászólása Aug 26, 2011 /
 
Sziasztok!
Propellerrel készítek áramkört, de már túl vagyok az első körös teszteken, tudok nyomógombot fogadni - de:
Mivel ipari környezetben is szeretném ha működne, kicsit perverznek hat, hogy direkt a vezérlő lábára engedjem kötni a külső nyomógombokat - amik egyrészt lehetnek külső egyéb kontaktusok is, másrészt - ismerve a villanyszerelői szaktudást - lehetnek véletlen elkötések. Van valami standard a PIC-es nyomógomb bemenetek "hülyebiztos" kialakítására? Most egy 10k-s felhúzóellenállásom van és egy nyomógomb a GND-n. Gondolkodtam schmitt triggeren, optón, de az optóból egyrészt sok kellene, másrészt akkor lenne korrekt, ha a tápfeszét is izolálnám, annyi helyem meg nem lesz. Láttam egyszer ULN2803A-val megoldani, de ez jó 3,3V-on is? Vagy van jobb megoldás? A fő tápom 24V DC, 5V és 3,3V valamint 10V van a panelen kialakítva
(#) El_Pinyo válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 26, 2011 / 1
 
Szia!
A mellékletben szerepel egy ipari szabványnak megfelelő 24V- os digitális bemenet lehetséges kialakítása. Viszonylag bonyolultnak néz ki, viszont, ha ipari környezetbe kell, akkor mindenképpen megéri.
(#) kameleon2 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Aug 28, 2011 /
 
Köszönöm! Átböngészem és megnézem el tud-e férni a panelen 16db. Közben találtam iparban működő ULN2803-as megoldást is - ami így 2 tok. Ezt én is használtam a gyakorlatban - felhasználói oldalról. Esetleg erről van vélemény? Megfelelhet ? Illetve az ADAM moduloknál találtam optós leválasztást - bár ott is a közös tápfesz miatt nem teljesen értem ez miért jó. Azaz a PIC és a bemenet közös tápfesze miatt. Igaz túlhajtani nem lehet és ha eldurran valami - az csak az opto lehet. Ez esetben nyilván egyes optók kellenek.
(#) El_Pinyo válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 28, 2011 /
 
Nem pontosan tudom, hogy részletesen milyen az ULN2803- as megoldás, úgy gondolom, hogy a bemenetet hajtja meg a külső eszköz a kimenet pedig open collectorosan kapcsolódik a mikrokontrollerhez (felhúzó ellenállás). Én ezt nem látom túl biztonságos megoldásnak. A külső zavarjelek a tranzisztor bázisát képesek meghajtani és mivel a darlington párnak igen nagy az erősítése, így könnyen okozhat zavart a kimeneten. Az optós megoldást azért használhatták, mert a külső zavarjelek általában kis energiájú, de nagy aplitúdójú tüskék, melyek az opto ledjét már nem tudják meghajtani, ezért a kimenete kevésbé lesz zavarérzékeny, valamint konduktív úton meggátolja a zaj bejutását. Egyébként ipari szabványú jelszinteknél nem csak az van specifikálva, hogy mekkora feszültségtartományokhoz van rendelve a logikai jelszint (H vagy L), hanem ezzel együtt meg van határozva például, hogy legalább mekkorának kell lennie a bemenet terhelésének a kimenetre nézve, mely szintén a kis energiájú tüskék által okozott zavarok hatását küszöböli ki.
(#) kameleon2 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Aug 28, 2011 /
 
Köszönöm a választ!
Letettem mind az ULN-es mind az optós megoldásról, mert nagyon megdrágítja a panelt - ráadásul nem fér rá, mert kötött a méret - legalábbis az én képességeimmel és időmmel nem fér rá. Persze van akkora smd és van az a pénz.... Olcsóbb foglalatba rakni a propellert és cserélni, ha baj van.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem