Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Előtétellenállás számítás LED-hez
- Előtét számoló, LED-ek soros kapcsolásakor
- Előtét számoló, LED-ek párhuzamos (nem ajánlott) kapcsolásakor
Ez a lámpa az elem belső ellenállásával operál. Akkor kellene mérni feszültséget, és áramot, amikor elemről működik. Egyből nem 4.9V lesz a LEDeken. Ahhoz az áramhoz és feszültséghez kell méretezni az előtétellenállást.
Köszi a segítséget ! Valóban a 4,9 V-ból bekapcsolt állapotban 3,7 volt lett. Az ellenállás kalkulátor szerint 13 V-al számolva 465 ohm -os ellenállást ír ezért 470 ohm -al lett összerakva . Egyenlőre délelőtt óta világítanak a ledek. Ha kevés lesz akkor 560 ohm -os lesz a megoldás.
Sziasztok!
Szeretnék 2 LED diódát sorban üzemeltetni 6,3-6,5V váltakozó feszültségről! Glimm-ek helyére mennének, sajnos 6,3V-os izzót nem kapok. Milyen stabil és olcsó megoldást javasolnátok? Előre is köszönöm!
Sorba kötsz három diódát, a két LED -et, és egy 1N4148 -at, majd az előtét ellenállást kiszámolod a három dióda nyitóirányú feszültség esésének figyelembevételével. Az 1N4148 ra 0,7 V -ot számolhatsz. A számoló progit megtalálod az oldal fejlécében a "Segédprogramok" menü gombra kattintva.
Az 1N4148 diódára azért van szükség, mert a LED -ek záróirányú feszültsége 5 V körül van, és nem biztos, hogy túlélik 6,5 V körüli záró feszültséget.
Sziasztok!
Kérdésem a következő: adott nekem 6-6 db szuperfényes víztiszta 5 mm-es LED. 6 piros, 6 kék, 6 zöld, 6 sárga. Több adatot (nyitófesz, áram) sajnos nem tudok róluk. Ezeket 12V DC-ről táplálnám és úgy szeretném bekötni őket, hogy 3-as csoportokba színek szerint sorosan előtéttel, aztán a csoportokat párhuzamosan a tápfeszre. Mellékeltem egy rajzot is, hogy érthetőbb legyen. Szóval milyen előtét ellenállásokat alkalmazzak szerintetek? Mennyi lehet a LED-ek nyitófeszültsége és árama? Szerintetek jó-e így ez a kapcsolás? Köszi a válaszokat! A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2013
A segédprogram segíthet. Ezek körülbelüli értékek, alapanyag, és gyártó függő a tényleges nyitófeszültség. Ha 5mm a LED, akkor legfeljebb 20mA áramot engedj rájuk, de meghálálják, ha 15-18 mA árammal megelégszel.
A legegyszerűbb, ha megméred a nyitóirányú feszültséget. A táp mennyire stabil 12V?
Hello! Ez a "Hány éves a kapitány" elméletű kérdés. Ha nem tudjuk milyenek a Led-ek, akkor honnan lehet megmondani bármit. De ha 12V-ról egy 470ohm-al bekötöd mindegyiket, majd megméred a nyitófeszültséget és ez után 20mA árammal számolsz, nagy hibát nem fogsz véteni. De segédlet is van a számításhoz. üdv!
A táp egy adapter, ami 12.6V-ot ad le, mértem. Én is max 20mA-rel gondoltam számolni, de nem voltam biztos benne.
Ezt a segédletet megtaláltam, viszont nem tudtam a nyitó feszültségüket. Az ötleted amit mondtál, hogy egyenként mérjek nyitófeszt, jó ötlet! Találtam egy leírást, hogy bizonyos színű LED-eknek mennyi szokott lenni általában a nyitó feszültsége, de nem mertem arra hagyatkozni.
Itt a segédprogramok közt is van led adat számító...Itt
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2013
Közben megtaláltam, előbb belinkelte nedudgi is. Mennyire hihetőek ezek az adatok?
Annyira hihetőek hogy nyugodtan használhatod a számításhoz .
Sziasztok! 5050-es fehér SMD LEDekből szeretném az autó belsővilágítását megcsinálni. Hogy kell kiszámolni mekkora ellenállást tegyek 1 vagy pl. 3 LED elé, hogy 14,4V-on ne égjen ki?
Köszönöm!
Köszönöm a kimerítő válaszokat! Valószínűszeg azért kérdezhettem ilyen hülyét, mert biztos nem olvastam vissza és nem láttam hogy van kalkulátor, meg a képlet.
Viszont a kalkulátort leteszteltem, csak azt nem tudom hogy a "LED-en eső feszültség" -hez pontosan hány V-ot írjak, lehet az 2,5V-tól mondjuk 4V-ig bármennyi, mert ugye nagyon nem mindegy, és a "LED-en átfolyó áram"-hoz sem tudtam pontosan mennyit írjak, mert lehet az 1mA-tól 20mA-ig bármelyik, és a végeredmény így természetesem mindig más. Na ehhez kértem segítséget, csak nem volt kedvem ezt ennyire részletesen leírni. Tegnap éjfélig a garázsban voltam, próbálgattam az ellenállásokat melyik volna a legjobb 1 db SMD 5050-es fehér LED-hez, (mert ugye tudjuk hogy ebben a LEDben 3 db fénykibocsájtó chip található, és ezért sem tudtam hogy a kalkulátorok meg a képlet jó-e vajon ehhez a fajta LEDhez), és 14,5V-on, 1k ohm-tól lefelé 200 ohm-ig, mind jó volt!!! Igaz, 200 ohm-nál már kb. 10 mp alatt tűz forró lett az ellenállás, de a LED simán bírta. Ezenkívül minden egyes ellenállás-próba közben megmértem a LED sarkain a feszültséget, és minden esetben 3 V körül mozgott. Ezt nem értem: mindegy hogy 1000 vagy 200 ohmos ellenállást kötök elé, mindig 2,9 és 3, 1V között lesz a feszültség? És ez esetben akkor a képletet sem értem: 14,5V - pl.3V = 11,5V / pl.0,02A = 575R ugye? Ez azt jelenti hogy 11,5V-ot kellett lefaragnom a 14,5-ből, hogy a LED-nek csak 3 V jusson. Fordítva, ha beszorzom a 575-öt 0,02-vel, akkor megkapom a 11,5 V-ot. Eddig stimm. De én 200 ohmmal is próbáltam! És ez az amit nem értek, hogy ha a 200-at beszorzom 0,02-vel, az csak 4 V, tehát ebben az esetben csak 4 V-ot faragok le 14,5-ből, így a LED-nek 10,5 V-ot kellett volna kapnia! Nem? És mégsem égett ki! De mint ahogy írtam, csak 3 V körül mértem a LED lábainál, bármilyen ellenállást is próbáltam. AKKOR MOST HOGY IS VAN EZ?* *Mod: Nem cset oldal vagyunk és ne kiabálj légyszíves! A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2013
Ha csak egy nagyon picit visszaolvasol (3 hsz el lejjebb írtam) hogy van led adat lap is .....
Hello! Ez nem csoda. Egy Led, az egy dióda. Nem egy lineáris eszköz, mint az ellenállás. Egy feszültségpontnál el kezd nyitni, és innen az áram hiába nő, a feszültség nem sokat változik. Ezért kell az áramot beállítani rajta, a feszültség meg majd beáll "magától".
Ha azt írtad, hogy "mert ugye tudjuk hogy ebben a LED-ben 3 db fénykibocsájtó chip található" akkor azt is tudod, hogy a három sorba lesz kötve. Vagy is ha egy nyitófeszültsége 3,1V körül van, akkor a háromé összegződik, azaz 9,3V lesz. Ezt kell levonni a 14,5V maximális tápfeszből. És így számolni a beállítandó árammal az előtét ellenállást. Vagy is Re=(14,5V-9,3V)/20mA=260ohm. Mivel ehhez a legközelebb álló szabványos érték a 270ohm, ezzel kell visszafelé számolni. Egyszer a maximális, majd a minimális feszültségre. Iled=(14,5V-9,3V)/270ohm=19,3mA majd (12V-9,3V)/270ohm=10mA. Mint látható, szépen csökken az áram, de ha ez fényerőben nem jelent nagy változást és neked megfelel, akkor nincs gond. Változó feszültségnél, és ellenállásos beállításnál, ez van, változik az áram is.. Tehát nem Led feszültségre, hanem Led feszültséggel számolunk. Valamint nemcsak a feszültséget, hanem az áramot is mérjük! Mellékletben egy Led nyitókarakterisztikája. Ez 2,1V-os de a lényegen nem változtat. Ha ezt megnézed, talán megérted mit miért mértél.. üdv! A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2013
Ja, persze. És te eligazodsz rajta? Mer' itt van!
Akkor fordítsd le nekem légyszi, hogy én is értsem a fontos dolgokat, amire nekem szükségem lehet, mert a googlefordító nem barátja a szakkifejezéseknek. Mit gondolsz, nem próbáltam? és most jön a moderátor hogy: "Nem cset oldal vagyunk és ne kiabálj légyszíves! Nem cset oldal vagyunk és ne kiabálj légyszíves! Nem cset oldal vagyunk és ne kiabálj légyszíves! Nem cset oldal vagyunk és ne kiabálj légyszíves! Nem cset oldal vagyunk és ne kiabálj légyszíves! Nem cset oldal vagyunk és ne kiabálj légyszíves!" * A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2013
Szia! Nagyon kösz a választ! Majd átrágom magam rajta. Így már tisztább a kép (nem vagyok műszerész, nem ismerem a szakirodalmat, de a mobilomban a kijelzőt egy mezei forrasztópákával, meg egy nagyítólencse segítségével megforrasztottam). De a 270 ohmos ellenállás is a 14,5V-os feszültségnél, nagyon hamar elkezdett forrósodni. 500-600 ohm felett kezdett olyan tűrhető langyos maradni.
Ne hisztizz! Inkább olvass és tanulj!
A teljesítményt is ki lehet számolni, az ellenállásra jutó feszültség és az átfolyó áram szorzatával. De élek a gyanúval, hogy Te csak egy Led-et hajtottál meg, így sok feszültség maradt az ellenállásra, valamint az áram is a többszöröse volt, azért "füstölt". Melegedni persze mindig fog. De ha ez a teljesítménynek határán belül van (mondjuk a fele) nem lehet gond. üdv!
Először : a kiabálás a csupa nagybetűs írás ! Másodszor ne követelőzz inkább kérj , harmadszor egy kukkot nem tudok angolul de leírom neked : forvard voltage = nyitóirányú feszültség
forvard current : üzemi áram .Innen már remélem neked is menni fog (nem tudom milyen színű ...)
*
Szóval: forvard voltage-hoz 2,8-3,6 van írva. Akkor most mennyi? 2,8 vagy 3,6 a nyitó feszültség? A forvard current-hoz meg 150mA írva. Üzemi áram? Az meg mi? Ja, és fehér színű. A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2013
Olvasol is, vagy csak írsz...?
Idézet: „Hello! Ez nem csoda. Egy Led, az egy dióda. Nem egy lineáris eszköz, mint az ellenállás. Egy feszültségpontnál el kezd nyitni, és innen az áram hiába nő, a feszültség nem sokat változik. Ezért kell az áramot beállítani rajta, a feszültség meg majd beáll "magától".” A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2013
Helló!
Proli007! Mostanáig méregettem, tesztelgettem mit hogyan, és 2,6V-nál nyit és kb. 3,1V az optimális neki. Tehát igazából hiába van 1 LED-ben 3 fénykibocsájtó chip, 3,5V-tól többet nem szabad adni neki, mert próbáltam 6,5V-nál egy pillanat alatt tűz forró, még 4V-nál is elég szépen forrósodik. Szóval ha LED-enként 3V feszültséggel számolok és 18-20mA-al, akkor így most már könnyen meg tudom határozni melyen ellenállást tegyek. Kösz a segítséget! Üdv!
Hello!
"Egy feszültségpontnál el kezd nyitni, és innen az áram hiába nő, a feszültség nem sokat változik. Ezért kell az áramot beállítani rajta, a feszültség meg majd beáll "magától"." Írtam én.. "3,5V-tól többet nem szabad adni neki, mert próbáltam 6,5V-nál egy pillanat alatt tűz forró" Azért lásd be, elég makacs természetű vagy. üdv!
Helló!
Igazad van, keményfejű vagyok és tudom hogy ennek bizonyos esetekben hátrányai is vannak, de sok mindent köszönhetek az előnyeinek is! Különben konkrétan mire értetted?
Hello! Történetesen arra, hogy megegyeztünk, hogy áramot kel beállítani a Led-en. Ennek ellenére Te azt írod, hogy "mert próbáltam 6,5V-nál egy pillanat alatt tűz forró". Most akkor vagy nem értem mire gondolsz, vagy Te nem érted mit csinálsz. Mert szerintem csak félig közlöd az adatokat, így nem lehet tudni mi a helyzet. Az áramot kel mérni, és az ehhez tartozó Led nyitófeszültséget. Az a mérvadó.
Még azt sem tudni, sorba kötötted-e már a három Led-et, vagy egyáltalán mit tettél. "igazából hiába van 1 LED-ben 3 fénykibocsájtó chip, 3,5V-tól többet nem szabad adni neki". Folyamatosan a feszültségről beszélsz.. Szóval itt a gond.. üdv!
Feher ledek eseten nyugodtan szamolhatsz 3.2- 3.3V feszultsegesessel, es ennel a lednel 50 esetleg 60mA-es aramot engedjel. Mivel az osszes dioda kivezetese megtalalhato, ezert kossed oket sorba 4-es lab +; 3-5 osszekotve; 2-6 osszekotve; 1-es lab -. Ebben az esetben neked szukseged lesz egy kb 12V-os tapegysegre+ az elotetellenallasra, ami itt: 12V-9.6V=2.4V R=2.4V/0.05A=48R a szabvanyos ertek 47ohm (0.25W-os minimum)
Heló! Azért próbáltam meg 6,5V-nál, mert Te ezt írtad: "Ha azt írtad, hogy "mert ugye tudjuk hogy ebben a LED-ben 3 db fénykibocsájtó chip található" akkor azt is tudod, hogy a három sorba lesz kötve. Vagy is ha egy nyitófeszültsége 3,1V körül van, akkor a háromé összegződik, azaz 9,3V lesz." Akkor tisztázzuk: 1db 5050-es SMD LED-ben van 3db fénykibocsájtó chip. Te azt írtad, hogy ezt össze kell adni (9,3V) és levonni a 14,5-ből. Na most hogy ezt kiderítsem igaz-e - mert nem vagyok jártas a 3 chip-es SMD LEDekben - megpróbáltam adni neki 9V-ot, 8-at, 6-ot stb. És az eredmény az, hogy bár 3 chip van benne akkor is csak 3V körül szabad neki adni.
Azért beszélek folyamatosan feszültségről, mert én úgy gondolom hogy ellenállással a feszültséget csökkenetem pl. 12V-ról 3-ra, nem az Ahmpert. Javíts ki ha nem így van. De felmerült még egy kérdés. Azt írtad "(14,5V-9,3V)/20mA=260ohm". Nem véletlenül 60mA-al kellett volna osztani? Hiszen 3 LED-el számoltál. Üdv! A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2013
Igen, végülis így is be lehet kötni. Ezek a LEDek egy szalagon voltak és a benne lévő chipek párhuzamosan voltak kötve. Az eszembe sem jutott, hogy szét lehet választani őket, mint ahogy azt írtad. A szalgon 3 db LEDre 2 db 27 ohmos ellenállás jutott.
Ja, és igen, ha így kötöm be, akkor tényleg 9V-ot kell leszámolnom a 12-ből. A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |