Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1446 / 2519
(#) Alkotó válasza Szpisti hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

A 24V/50W-os izzó ellenállása kicsi, nagy áram folyik rajta (kb. 2A). Egy hibátlan erősítőnél nincs baj vele, de ha bármilyen gond van, ez az áram már kárt tehet.
Javaslok kisebb teljesítményű izzót, pl. 24V/10W
(#) kadargeri hozzászólása Nov 12, 2013 /

Köszönöm mindenkinek a segítséget. Végre egyelőre be fejeztem az erősítőmet új tápot kapott és már ha minden igaz jó lesz, már semmi zúgás és "kristálytiszta" a hangminősége és a hangerejével sincsenek kifogásaim ahhoz képest hogy ÉN csináltam.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2013
(#) marone válasza szili83 hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

Kösz mindenkinek !
De fojtót is szoktak a tápba tenni, az meg mondjuk akár 100 Ohm is lehet.
Szóval, nem értem.
(#) Korolasz hozzászólása Nov 12, 2013 /

Sziasztok.
Szereztem 2 db Ágota ds300 típusú végfokot de hibás állapotban.A kérdésem az lenne hogy kapcsolási rajzot valaki tudna e hozzá adni?Nagyon megköszönném
(#) blasz hozzászólása Nov 12, 2013 /

Sziasztok kérdezném hogy szerintetek így az elrendezés jó lesz e a dobozba,Nem tudtam jobban elszeparálni a dolgokat.Semmi sincs még bekötve.A pufferek felett az előfokok vannak.A venti az 230v os és majd hőre kapcsol,16cm es
(#) riddler17 hozzászólása Nov 12, 2013 /

Sziasztok!
Építettem egy TDA1562-es IC-vel működő végerősítőt, a klasszikus kapcsolást készítettem. Működik, semmi gond nincs vele, ám az adatlap szerint 70W-os az IC és 18V a maximális tápfeszültsége. Tehát I=P/U => I=70W/18V=3,88A-es táp kellene neki,hogy kihozhassam belőle a maxot? 12V esetében pedig I=70W/12V=5.8A-es táp kellene?
(#) matyusz válasza riddler17 hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

A veszteségeket még nem számoltad hozzá és az ajánlott az 14,4V Ha egyenirányítva pufferelve van a tápod üresjáratban ne nagyon legyen több 16V-nál.
(#) riddler17 válasza matyusz hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

Veszteségek alatt az egyenirányításnál eső feszültségekre gondolsz? Jelen esetben egy laptop kapcsolóüzemű 15V 3,8A-es tápról beszélhetünk. Tehát akkor teszek a "+" ágba egy megfelelő értékű ellenállást majd, hogy ~14,4V legyen.

Nem kell oda semmi ellenállás, mérd meg szépen, mennyit ad az ki üresjáratban, de a 15V az nagyon is jó lesz neki, de abban biztos lehetsz, hogy nem fogod kihajtani azt az IC-t 3,8A-es táppal. A veszteségről szerintem "reloop" tudna neked érthető választ adni. Az a lényeg, hogy a végfoknak nem 100% a hatásfoka, mert ugye milyen jó is lenne, de nem. Szóval olyan 8-10A-rel még akár jó is lehet, de még talán az is kevés neki. Disszipáció is van azt is kell számolnod, ami az a teljesítmény amit felvesz az erősítő ugyan de csak elfűti és nem közvetíti a hangszóródra, de inkább én nem is írogatok, hátha valaki el tudja neked magyarázni, de google is sokat segít

Ezt a részt ajánlom figyelmedbe:
non-repetitive peak output current 10A

repetitive peak output current 8A

total power dissipation 60W

Szóval azzal a tápoddal, ha csak fűteni akarod az IC-t az közel meg is lenne, de neked nem ez a célod, persze ezt ne vedd túl komolyan.
(#) lukacsp válasza riddler17 hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

Szia!
Függetlenül attól, hogy milyen osztályú erősítőről beszélünk, ilyen becsléseknél az alábbiakat kell számítsába venni. Adott a kimenő teljesítmény, itt most P=70W, legyen egy hangszóró a kimeneten Z=4 Ohm. Ehhez a végfok kimentén legalább Uki=gyök(P*Z)=gyök(70*4)=16,7Veff feszültség, és Iki=gyök(P/Z)=gyök(70/4)=4,2Aeff áram kell tudjon lenni.

B osztálynál ez azt jelentené, hogy a végfok legalább Utáp=(Uki*1.41)+4=27,5V, tehát +-27,5V táp kellene az erősítőnek. A te IC-d H osztályú, és párhuzamos hidalt kapcsolásban üzemel, tehát egy kicsit más a helyzet, jóval alacsonyabb tápfeszültségről némi elektronikai varázslással képes leadni a specifikált teljesítményt.
A doskiban azt olvastam: repetitive peak output current = 8A, ez egy jó támpont a tápegység tekintetében is. Mert ami kifolyik, annak be is kell folynia.

Egy valami biztos, úgy nem szoktak a végfokok működni (csak egy hülye példa), hogy 20V-ról 4A-t, 15V-ról 5,3A-t, 10V-ról 8A-t, 5V-ról 16A-t vesz fel, és mindvégig lead 80W teljesítményt.
(#) pesta3 hozzászólása Nov 13, 2013 /

Sziasztok!

Már korábban írtam,hogy logitech z523-as 2.1-nél a mélyláda nem szól, kicseréltem a dsub9 csatlakozó hüvelyt amit írtatok, ment is egy ideig aztán már egyáltalán nem szól. Kicseréljem a a vezetékét is?
Vagy mi lehet a baja? Üdv.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2013
(#) dannu hozzászólása Nov 13, 2013 /

Üdv van egy TFA9843AJ tranzisztorom . Bővebben: Link Itt van egy gyári kapcsolási rajza a 7. Lábnál elég ha egy potmétert kötök be ?
(#) mindenes válasza dannu hozzászólására (») Nov 13, 2013 /

Idézet:
„Üdv van egy TFA9843AJ tranzisztorom”
persze és 9 lába nőtt neki.:
(#) dannu válasza mindenes hozzászólására (») Nov 13, 2013 /

Akkor Semiconductors (Félvezető ) . De jó lenne úgy vagy ki hagy hatom azt a részt ?

Üdv. A 7 láb egy több célú vezérlő bemenete az IC nek. Erre különböző feszültség szinteket kapcsolva lehet a működési módok között választani : a STby , a Mute, illetve hangerő szabályozás aktiválásához más-más feszültség szintek kellenek. Az adatlap 5 oldal, 8.3 pontja, ezeket a feszültségbeállításokat szemlélteti Mode selection néven. Pl. a hangerő szabályozáshoz erre a lábra 1,5V-5V terjedő feszültségszintet kell kapcsolni, némításhoz már elég az 1,2V-1,5V szint is. Hangerőszabályozáshoz használd a 14. ábrán látható kapcsolást.
(#) dannu hozzászólása Nov 13, 2013 /

Értem , akkor oda kell egy fixen 5 volt . Érdekes megoldás lesz hmmm .

Ha hangerő szabályzás a cél akkor használj 1,5V-5V terjedő fesz. szintet. Az adatlap szerint az e fölötti fesz.szint az IC ből kivehető maximális hangerőt állítja be szabályozhatóság nélkül.

ha ott azt a mikro controlleres részt ki?hagyom de össze?kötöm azzal a kondival akkor mi lesz??
_Szólhat egyáltalán úgy ? Azon gondolkodok h 16 V adok neki összesen meg egy segéd?tápról 4V . Mert ez egy mini hifi?be volt és a srácnak meg?ígérem hogy csinálok neki bele másik erősítőt de a tda2030 nyák is kellene?, igaz ehez sincs ..

Van szerkesztés gomb, helyesírás-ellenőrző program. Használd. Mod.

Csak kondival nem fog működni mert az nem állitja be a feszültség szinteket mint a uC. Ha nincs már meg a vezérlő akkor meg lehet próbálni működésre birni az IC egy potencióméterrel is .Ha a poti 2 szélső lábait tápfeszre teszed a középsöt az Ic 7 lábára elvileg ugyanaz a hatás elérhető ha tekered a csuszkáját. Segédtáp nem kell. Ha kísérletezni akarsz és más áramköri elem nem játszik be akkor működhet, bár erre mondják hogy próba cseresznye. A poti értéke kb. 50kohm legyen.

Akkor holnap első dolgom ki próbálni . Tuti meg van a vezérlője de forrasztani nem hiszem hogy tudom mert smd .
(#) melorin hozzászólása Nov 14, 2013 /

Sziasztok.

Az lenne a kérdésem, hogy a jelföldet hogy kössem össze abban az esetben, ha van egy dualmono végfokom, és egy sztereo fejhallgató erösítöm, amik egy darab sztereo potiról kapják a jelet. A végfok két csatornájának a jelföldjei ugye nem látják egymást, viszont a fejes erösítöjéi igen. Tehát ha párhuzamba kötöm a két egység bemenetét, akkor a végfok bemeneti jelföldjei látni fogják egymást a fejes bemenetein keresztül. Mondjuk a jelforrás jelföldjei is közösek, de nem vagyok biztos abban, hogy jó ötlet a potinál újraközösíteni az addig két vezetéken futó jelföldet.
Van erre szerintetek jobb megoldás?
(#) riddler17 hozzászólása Nov 14, 2013 /

Üdv ismét.
Kis számítások és mérések után az erősítőmnek megfelelőlen találtam a 15V 3A-es tápot. Be is vált,jól erősít,nincs brumm és tűrhető a disszipáció is. Laptopról adom neki az audio jelet, a gépen maximálisra van véve az erősítés és az erősítőn is, viszont szerintem még tudna az erősítő produkálni némi erősítést, de ugye már nem tudok min erősíteni, legalábbis ebben a formában. Hogy ezt megtehessem, a végfok elé kell építenem még egy előerősítő fokozatot is, jól gondolom? Ekkor nagyobb hangerőt tudnék elérni.
(#) matyusz válasza riddler17 hozzászólására (») Nov 14, 2013 /

Hát, csak utána áram is kéne neki mert csak egy nagy torzhalmaz lesz az egész meg a táp oldogat lefele. Minimum ha ki akarod használni egy Nagy hűtőborda kell neki és egy nagyobb terhelhetőségű táp, mondjuk 8A!
(#) Koncsar válasza blasz hozzászólására (») Nov 14, 2013 /

Szia! Szép lett a ketyere.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2013
(#) Koncsar hozzászólása Nov 14, 2013 /

Sziasztok! Ötletet szeretnék kérni. Most egy pár IGBT vel és egy OPA134 műv. erősítővel felélesztettem a kapcsolást. A hangjával nem is lenne gond, de a kimeneten csücsül + 1-3V a testhez képest. Ha valakinek van valami ötletea kapcsolás javítására, akkor várom szeretettel. Reloop mondta talán, hogy itt a meghajtótranyó fázisfordítást végez. Nem tudom hogy erre szükség van? A meghajtótranyó emmiter ellenállásai 5,6K -k és a 2Wattos 6,8K helyett is már csak 5,6K 2W van bent.

IGBT.png

(#) Koncsar válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 14, 2013 /

Bocsi, Emittert szerettem volna írni.
(#) melorin válasza melorin hozzászólására (») Nov 15, 2013 /

Erre esetleg valaki?

Közben más probléma is adódott. Távirányítós potméterrel állítanám a hangerőt az erősítőben, de amikor a motor forog, belehallatszik a zaja a zenébe. Mit lehet ez ellen tenni? A tápját az erősítőtől külön trafóról kapja, tehát a levegőben szórhatja meg a bemenetet vagy tudom is én mit. De hiába teszek testre kötött alulemezt a motor és a jelvezeték közé, a zaj marad.
(#) Beringer 600 hozzászólása Nov 15, 2013 /

Sziasztok!Segítséget kérnék,hogy az élesztésnél tartok az Orion Se-260-as végfok modulnál,és az a gondom,hogy a kimeneti DC-t nem tudom lejjebb vinni 0.06v tól.Lenne valakinek ötlete?Előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza Beringer 600 hozzászólására (») Nov 15, 2013 / 1

Szia!
Ez az érték is jó, ne babráld!
Következő: »»   1446 / 2519
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem