Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1449 / 2519
(#) Beringer 600 válasza havranarpi hozzászólására (») Nov 16, 2013 /

Hú a mindenit van áruk rendesen.Bővebben: Link
(#) reloop válasza lukacsp hozzászólására (») Nov 16, 2013 /

Szia! Ennyit csökkent a disszipáción. Részletek az adatlapban.

Hatásfok.GIF

(#) saraha válasza Beringer 600 hozzászólására (») Nov 16, 2013 /

Ráadásul nem is eredetiek...
(#) havranarpi válasza saraha hozzászólására (») Nov 16, 2013 /

Amit én küldtem képet arról meg lehet mondani ,hogy eredeti-e?
A hátulján lévő alulapon van valami számsor is
(#) saraha válasza havranarpi hozzászólására (») Nov 16, 2013 /

Idézet:
„ezelőtt 30 éve vették őket még rajtuk volt a gyári csomagolás.Most bontottam ki.”
,ha ez igaz akkor ne aggódj,de ha készen lesz úgy is hamar kiderül...
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2013

Nagyon kíváncsi vagyok évek óta rakosgatom ide oda most végre felhasználásra kerülnek
(#) lukacsp válasza reloop hozzászólására (») Nov 16, 2013 /

Okos! Elolvastam, köszönöm, most már értem.
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Nov 16, 2013 /

Szia Reloop! Erre éserre megnéznéd hogy helyes-e? Már nyáktervet is csináltam hozzá. Tinaban mennyire lehet bizni?

Akkor sok sikert és örömökben gazdag építést na meg zenehallgatást kívánok.

Köszönöm.
Ekkora borda elég neki?
Úgy gondoltam ,hogy vízszintesen kettévágom és összecsavarozom egy hosszúnak a bordát
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2013

Szerintem jó lesz,nem fogod úgysem örökké csúcson járatni.De azért majd teszteld le dobozolás előtt,hátha szükség lesz valami aktív hűtésre.
(#) havranarpi válasza saraha hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

Puffernak elég lesz 2*25000 uF?
(#) saraha válasza havranarpi hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

Bőven...
(#) lajos1969 válasza reloop hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

Beraktam a potmétert 22k ford.log szépen lehet szabályozni a hangerőt vele, a 47 ohmosat még nem próbáltam. Megnéznéd nekem a C4,C6-ot, a rajzon sincs jelölve a polaritása azt hogy legyen bekötve szerinted vagy mindegy??
Köszi!
(#) reloop válasza lajos1969 hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

A kérdéses kondenzátorokon pár mV a feszültség, nincs nagy jelentősége a polaritás betartásának. Ami adódik, az az IC offszet hibájából ered, ha precíz akarsz lenni voltmérővel megnézed a polaritást és ahhoz igazítod a kondikat.
(#) Electricboy válasza lajos1969 hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

Remélem nem gond hogy én írok, szerintem azok a kondenzátorok a kapcsolási rajzon melyeknek mindkét fegyverzete íves azok tantál kondik, tehát polaritás függetlenek. Ilyen

Közben kaptál választ
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2013

Kondik rendben, poti rendben, most egy 8 ohmos hangszóró van rákötve 4 ohmossal mennyivel nagyobb a teljesítménye körülbelül? Kipróbáltam a 47 ohmot is egy kicsivel hangosabb csak!
(#) reloop válasza lajos1969 hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

A tápesés miatt másfélszeresre lehet a teljesítménynövekedést taksálni.
A végfokban lehet még jelet erősíteni: R18 2k2->1k (C17 4,7µF->10uF).
(#) Koncsar hozzászólása Nov 17, 2013 /

Sziasztok ! Valaki már találkozott olyan jelenséggel, hogy úgy érezte, hogy a keresztezési torzítást hallja? Valami ismét kegyetlenül becsapott engem. Az asztali számítógép hangkártyájáról szólt a zene, belemegy a jel a keverőbe utána a végfokba. Egy CD lejátszó is a keverőre van kötve. Alapból csendes néma minden, lehúzott keverő potikkal. Halk zene a számítógépről és egyből jelentkezik a sistergősnek tünő torzítás. Utána a CD -t is kipróbálom, a jelenség hasonló. Egy dolog maradt miután az erősítőben 6 db műveleti erősítőt kicseréltem már és a nyugalmi állítása sem segített. A számítógépet leválasztottam a keverőről és a CD hallgatásnál a hang is megjavúlt. Kérdésem az lenne, hogy ez a torzítás a számítógép keverőre eső lehúzott potija mellett hogy kerülhet bele egy másik csatornába, mint torzítás?
(#) pucuka válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

Torzítás csak akkor van, ha jel is van. Keresztezési torzítás is csak jellel, kivezérléssel együtt fordul elő. Különben mi torzítana. Ha állandóan hallod, jel nélkül is, az vagy zaj, vagy zavar. Zavar lehet gerjedés, vagy brumm. Zaj is lehet sokféle, a zaj jellegéből lehet következtetni a zaj forrására. A kiszajú fokozat nem kiszajú, Nagyszintű jelet leosztasz, majd újra erősítesz, stb.

AZ R18-at 1,2 kohm-ra cseréltem, a C17-et 10µF-ra, az R4 maradt az eredeti 100 ohm. Így már érezhető a hangerő növekedés. Marad így, majd még egy 4 ohmos hangszóróval is kipróbálom.
Köszi.

SDC10513.JPG

(#) Koncsar válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

Szia Zolibá! Kéne a végfok elé egy potit betennem, hogy ki tudjam próbálni ezt a megoldást amit írtál. Sima RCA kimenetelű asztali CD lejátszóm van. A számítógép hangkártyájáról már lekötöttem a keverőt. Így a CD hallgatásánál is eltünt a jelenség. A kérdésem, az hogy kerülhet át a másik csatornába ez a torzítás?
(#) Koncsar válasza pucuka hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

Köszi.
(#) Koncsar válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

Zoli az OPA134 műv.erősítő tápágakba az adatlap javasolja a 10nF os kondikat. Nekem ott 220µF 25V ra van beültetve. Ezt nem érdemes kicserélni vagy mellé beépíteni? Mondjuk ez lehet, hogy nem jó ötlet, mert tegnap este még az ST végfokot is kipróbáltam és annál is ott volt ez a torzítás, csak talán kisebb mértékben.
(#) reloop válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

Szia! Tégy rá hangkártya-szkópot! Ilyen a keresztezési torzítás.
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

Szia! Ebben a kapcsolásban a tranzisztorok működtetése igen messze áll az ideálistól. Építsd meg, hallgasd meg - a tanulság kedvéért is megéri.
Azután, ha szeretnél egy elfogadható hangú kvázi-komplementer erősítőt építeni az alábbi rajzokból meríts ötletet!
(#) Koncsar válasza reloop hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

Szia István! Hová akasszam a szkópot? Végfok mögé, esetleg a számítógép után? Kösz.
(#) pucuka válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

Amelyik jelnek a torzítását akarod nézni.
(#) reloop válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

A végfok be és kimenetét vizsgáld. Ha mindkét helyen megjelenik a torzítás akkor menj át a keverő elé.
(#) Koncsar válasza reloop hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

Rendben, megkeresem a hibát. István feszültség osztó nélkül mekkora jelet kaphat a laptoppon lévő szkóp, mielött elszáll benne a hangkártya?
Következő: »»   1449 / 2519
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem