Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Ez az első alkalom hogy írok a fórumra itt, továbbá nem tudom másnak felmerült-e már ez a szituáció mint nekem, na szóval: Jelenleg egy Z80A típusú CPU-ra alapuló 8 bit-es számítógépet tervezek, viszont a rendelkezésemre álló RAM csippek csak egyirányú adatbusszal rendelkeznek (ergo külön lábon vannak a be és kimeneti adatvonalak). A kérdésem az, hogy számíthatok-e bármilyen fokú hibára, ha én az adat ki-és bemenetet egyszerűen összekötöm (a RAM kimenete harmadik állapotba vált íráskor, továbbá ha a bemenetre is csatlakozik az adatbusz az olvasáskor)? uPD5101-es típusjelzésű statikus CMOS RAM a szóban forgó alkatrész.
Összekötheted, ha az írási ciklus alatt a kimenetet letiltod. Miért ezt a típust használod? Egy HM6116, TC5516. TMM2018 vagy hasonló 8 bitessel egyszerűbb lenne az élet: 2k * 8 bit.
Pont ezt szerettem volna írni én is... Az első Z80 rendszeremben egy 6116-ot használtam RAM-nak, tartalma felett egy háttértelep őrködött... Jó volt...
Az egyszerű indok az, hogy jelenleg minden ami nem ingyen van, az nekem már drága, így abból indulok ki amit találtam. Moduláris lesz az egész szóval ha lesz job RAM-om a célra, akkor ki fogom cserélni. Azt tudom hogy íráskor nem lesz baj, de az nem gond ha olvasáskor a bemeneti csatlakozást is "látja" az adatszál?
Az OD magas szintje nagyimpedanciás módba kapcsolja az adatkimeneteket, ekkor mintha ott sem lennének.
A bemenet az mindig bemenet, na meg erre van ugye a TS, meg az engedélyezőjelek... Gondolj arra, hogy pl a 6116-ban ez az összekötés a tokon belül van megvalósítva...
Jó az a Z80, örülök, hogy foglalkozol vele...
Isszonyatos árak vannak manapság: Lomex TC5562 64kbit statikus RAM cikkszám: [32-10-52] bruttó ára: 26Ft
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |