Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1582 / 2208
(#) crapgame hozzászólása Dec 11, 2013
Sziasztok!
Meg tudja valaki mondani, hogy az az EBC91 mit csinál ott a bemeneten?

p044_1_01.png

(#) szili83 válasza crapgame hozzászólására (») Dec 11, 2013
Erősít. Mintha egy tranzisztor lenne.
(#) djhans hozzászólása Dec 11, 2013
Rég jártam itt. Készül most egy kis PCL82 PP. 2x7W-ot tud szinuszban. SU hiperszil kimenőkkel. Teteje U alakban hajlított perforált lemez, odala fa lesz.
(#) szili83 válasza djhans hozzászólására (») Dec 11, 2013
Szép!
Akkor a csövek félig fognak kilógni?

Nem fog az meleget csinálni odabent?

Amúgy jó ötlet, én majd GU50 PP-t fogok csinálni, és ott is alapból magasak a csövek. De ha félig bent hagyom, akkor kell neki valami ventilátoros szellőzés.
(#) djhans válasza szili83 hozzászólására (») Dec 11, 2013
Köszi. Nem fognak kilógni. Lesz egy felső U-alak is de az perforált lemezből. Ki fog jönni a hő.
(#) Zenner válasza szili83 hozzászólására (») Dec 11, 2013
Idézet:
„Teteje U alakban hajlított perforált lemez”

Szerintem fog az ventilátor nélkül is szellőzni

Okés.

Úgy biztos jó lesz.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2013
(#) szili83 válasza Zenner hozzászólására (») Dec 11, 2013
Abban az esetben igen. De ha nem perforált lenne, akkor esélyes lenne a meleg odabentre....
Akkor igen. Egyébként megnéztem hőkamerával. A csövek 165, a hálótrafó 48 fokos volt 1 óra után.
Húú, nem semmi, akinek még hőkamerája is van.
A végkifejletről mindenképpen csinálj képeket, kíváncsi vagyok a megoldásra.

Én elcsesztem, hogy 6P1P SE-t csináltam, kevés ez a 2*3W. A Te megoldásod lehet elég lett volna.

Habár a következő GU50 40W-os lesz, igaz ez sem lesz max-ra kihasználva, mert 600V-os anódfeszültséggel többet tudna. De 2*40W az már bőven elég szerintem.
Nekem a max egy 2x12W-os EL84 PP. Hát igen PCL86-EL84 SE sokszor kevés tud lenni. Szerintem ez a mostani PCL82PP már éppen elég. Nincsen hőkamerám, a cégnek van.
Igen, kevéske, de szépen szól. Szobába elég is, csak ha az ember meg akarja küldeni, akkor nem megy egy bizonyos hangerő fölé, hanem finoman nem hangosodik, majd nekiáll torzítani ha nagyon meg van hajtva.

Neked ez az első csövesed, vagy/van volt más is?

Igaz aki egyszer nekiáll, nem tud leállni.
Nem az első. Itt vannak a többiek.
(#) Orbán József válasza djhans hozzászólására (») Dec 11, 2013
Szervusz! A képtáradban található 6N2P + 6P14P az EL84-es?
(#) djhans válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 11, 2013
Szia! Igen. 6P14P=EL84 Ez volt az első PP erősítőm.
(#) Orbán József válasza djhans hozzászólására (») Dec 11, 2013
Ok, gondoltam, csak biztosra szerettem volna tudni.
Nekem hasonló lesz az egyik utolsó...
Némi 6550-el a sorban.
Hát azt hiszem Te nem ma kaptad el a 'csövírust'.

Szép munkák, gratula!
Köszi.
(#) mohinger válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 12, 2013
Ha megnézzük, hogy egy Pointe Sima Jubilee erősítő (ami egy klasszikus EL84PP) használtan, AKCIÓSAN kerül 109 ezerbe, akkor már nem is tűnik olyan soknak a BEAG-ért az a negyvenakárhány. Bár azok a szénréteg ellenállások mind cserések, a kondikról nem is beszélve.

DJHans!
Egy újabb szép munka!
Miért pont PCL82? Csak kíváncsiságból kérdem.
Én például most azért akarok PCL86PP-t, mert abból van a legtöbb otthon
(#) bakos13gab válasza mohinger hozzászólására (») Dec 12, 2013
Ebbe nincsen cső. Haa nem börzésen akarod pótolni őket, hanem biztos forrásból, akkor kemény tízezreket is fizethetsz érte (az új ECL86 többe kerül és sokkal ritkább, mint az EL84). Rossz az illesztése a kimenőknek. Ha már veszek egy ilyen erősítőt, akkor az működjön együtt a hangfalaimmal. 15 ohmos hangszórókat nem igazán tudsz szerezni hifi célra. Ebben az erősítőben éppen a kimenő a nagy szám, ha azt áttekerteted, akkor megint ott vagy, hogy lényegében vettél egy dobozt hálózati trafóval ennyiért. Potik lehet, hogy jók, Gábor erősítőjében semmi bajuk, de lehet, hogy rosszak és akkor nyilván nem 200Ft-osra cseréli az ember, hanem valami jobb minőségűre. Régi erősítő, illik átkondizni ha huzamosabban használod. Az egyenirányítás szintén célszerűen cserés (ebbe ha jól rémlik, SIEK diódák vannak, amikben ha akarsz, megbízol, ha akarsz nem).
Engem ezek a dolgok valószínűleg csak azért zavarnak, mert valamennyire értek már hozzá. Ha első csövesként kapnék egy ilyet, nagyon örülnék neki.
(#) mohinger válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 12, 2013
Abszolút egyet kell értenem veled. Nemrég a Vaterán 4db NOS ECL86-ért kértek és kaptak 20 ezer Ft-ot, az ürge vérszemet kapott, máris 30-ért tette fel az újabb négyest. Nemrég vettem párat én is a vatyin, hogy legyen tartalék, és lesújtó az arány: 8-ból 1-2 volt jó, a többi gázos, használhatatlan.
Azt hittem, hogy 5 és 15 ohmos kimenete is van a BEAG-nak. A 110-esnek van.

Pár sorral feljebb nézegetem DJHans PCL82PP erősítőjét, és azon gondolkoztam, hogy vajon PCL85-ből is érdemes lenne egy ilyet építeni. Hisz a PCL82 utódja lett a PCL86 a hangfokozatba, a PCL85 a képeltérítő fokozatba. Azt meg végképp piszok olcsón lehet beszerezni újonnan is dobálják az ember után, nekem is van otthon rengeteg.
A neten is láttam PCL85PP-t, de kíváncsi volnék a gyakorlatban mit tud?
(#) adamka199 válasza adamka199 hozzászólására (») Dec 12, 2013
Köszönöm az ötleteket! Ecl86-ra tényleg sok a kapcsolás. Nekem sajnos 91db-es hangfaljaim vannak, és lesznek is, kérdem én hogy ha nagyobb teljesítményt szeretnék kivenni lenne valami költséghatékony módszer? Netán olyan kapcsolás ahol a plusz csövek nem kerülnének többe mint 3ezer forint. Hasonló Videotonokat tudok vásárolni, így lenne 4db az ecl86-ból. Én leírom, mert nem csak zenehallgatásra, hanem hétvégi táncmulatsághoz kéne a nagyobb teljesítmény.
(#) bakos13gab válasza mohinger hozzászólására (») Dec 12, 2013
A PCL85-el épített ismerős próbakapcsolást. Nem érdemes vele próbálkozni csak trióda kapcsolásban, na de akkor meg nulla teljesítmény. Nem véletlenül nem kell senkinek.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2013
(#) bakos13gab válasza adamka199 hozzászólására (») Dec 12, 2013
Akkor 25-30W szerintem a cél. A 91dB nem olyan rossz, az én hangfalaim 89dB-esek papíron.
(#) adamka199 válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 12, 2013
Igen, fogjuk rá hogy nem rossz. Amúgy 4ohmos. Ha ezt a teljesítmény le is adná, mehetne bele a régi orosz zeneszekrényembe is. Bár oda meg mindenképpen keresnem kell hangszórókat.
A kimenőtrafók és a tápegység bírná ezt a terhelést?
(#) mofesa válasza adamka199 hozzászólására (») Dec 12, 2013
Hétvégi táncmulatság 2-3W -os SE -vel?
Ha kicsi a helység, és senki nem zajong...
Akkor inkább GU-50. A cső olcsó is, új is, "hangos" is.
(#) bakos13gab válasza adamka199 hozzászólására (») Dec 12, 2013
Dehogy is. Azok pár wattos SE-re vannak méretezve.
(#) adamka199 válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 12, 2013
Értem. Tegnap már hallgatóztam sztereóban, és tetszett. Amúgy sok különbség lenne egy SE-kapcsolásban és a gyári Videoton kapcsolás között?
(#) djhans válasza mohinger hozzászólására (») Dec 12, 2013
A PCL82 erősítőbe nagyon is jó ellenben a PCL85 nem igazán.
(#) szikorapéter hozzászólása Dec 12, 2013
Estét. Egy olyan kérdést szeretnék feltenni hogy ECL82 csőhöz megfelel-e egy 560ohm/8ohm-os transzformátor? Sajnos csak ilyet találtam itthon. Viszont még van egy tápfeszültség trafóm is kompletten,de azt meg nemtudom milyen rádióból való és nem tudom hol meik a kimenete. ECL82 kapcsolásokat itt a fórumon már találtam,így az már nem kell. Esetleg még annyit szeretnék kérdezni hogy ez az erősítő körübelül mekkora hangteljesítményt produkál? Esetleg gitárhoz is jó? Köszönöm a válaszokat előreis.
Következő: »»   1582 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem