Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Tud abban segíteni valaki, hogy hogyan tudnék ilyen stroboszkóp vezérlőt építeni? Mi van ebben? Van valakinek kapcsolási rajza esetleg hozzá, vagy hasonló vezérlőhöz?
Tessék, illetve egy egyszerűbb. Utóbbit megépítettem, működik.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2013
Ez egyik sem olyan mint amit én szeretnék. Nekem olyan kellene amiben van beépített mikrofon és a zene ütemére (basszus) vezérli a strobit! Amit linkeltem, az Astro sc-200 az beépített mikrofonos!
Ha szeretsz faragni, akkor a linelt oldalról meg tudod csinálni. Az első rajzon át kell számolni az R2-R3 osztását, R1-et elhagyni és mehet is az electret mic kapszula egy munkaellenállással. Kompaktabb megoldást most nem találtam.
Kész kapcsolást meg tudok építeni, de annyira nem értek az elektronikához, hogy át tudjak alakítani egy meglévő kapcsolást. A mikrofonhoz valami aluláteresztő szűrő is kellene, hogy csak a mély (basszus) hangokra villanjon be a strobi, nem?
Senkinek nincs az általam linkelt, vagy hasonló vezérlőről rajza? Senki sem épített még ilyet?
sziasztok! Van egy Flash FL-1500 DMX stroboszkópom! 3 bulit ment! szombaton hajnalba már nem villogott. Ahogy néztem a csövek körülbelül 20ezer órát bírnak... Lehetséges hogy még is kiment?
illetve azt hogy tudom megállapítani, h tényleg a cső ment e ki? nemtudok senkitsem akinek a környéken ilyen strobija lenne illetve más fajta amibe a cső belemegy. A led villog benn amekkora sebességre állítom, illetve van egy kis kattogó hangja. hallottam azt is, hogy a gyújtó mehetett ki. Nézegetem, de fogalmam nincs melyik ebben a gyújtó! Valaki képet róla esetleg úgy hogy a panelon van és megjelölné a gyújtót? Válaszokat előre is köszönöm! Képet mellékeltem!
Most néztem meg jobban a linkedben az első kapcsolást. Látom már, hogy van benne aluláteresztő szűrő is. Akkor ez jó lehet, csak kellene segítség az átalakításban. Úgy kellene megoldani, hogy elektret mikrofonról jó legyen és esetleg lehessen szabályozni a mikrofon érzékenységét egy potival! Tudsz ebben segíteni? ennek a kapcsolásnak a kimenő jele, amit a strobira kötök rá, mekkora feszültségű lehet? A strobik ugye 0-10V jellel vezérelhetők.
illetve érdekelne az is hogy honnan tudok olyan gyújtót szerezni, illetve mekkora kell bele. Esetleg egy hozzá valót be tudna valaki linkelni? fontos lenne! Szombatra kell mindenképpen stroboszkóp.
Üdv!
Egy kis sárga babszem méretű holmi három lábbal, az a gyújtó. A cső szigetelt vékony vezetéke csatlakozik hozzá. Ha rossz, a conradnál tudsz rendelni bele, azzal menni fog.
Flash FL-1500 DMX
kimértem a gyújtót (sipolt a műszer akárhogy mértem mind a 3 lábát áram megy át rajt) a villanócső áramellátásán is megy át áram. Viszont a gyújtó megvan puposodva.. megemeltem 2-3 mmre tetem alá szigetelólapot csúztattam alá. probléma még fenn áll, hogy nem villog! Mondjuk azt nem tudom, hogy ha a cső kimegy valami elszíneződésének kellene lennie? nemlehet valahogy megállapítani, hogy tényleg az ment-e ki? Nincs más strobim amibe kitudnám próbálni.. Vas megye Körmend környékéről nincs valaki akimnél meglehetne próbálni fórumozók?
Mérj feszültséget a cső végein, kb.450-650V DC-t kellene mérned. Ha megvan, akkor elég valószínű, hogy a cső hibásodott meg. (csak zárójelben jegyzem meg, hallottam olyan módszert is, hogy egy öngyújtó piezójával rá kell sütni és ha jó a cső, akkor el kell villania)
A zárójelet feloldom, mert piezóval is lehet tesztelni a csövet, bár azzal óvatosan, én elektromos gyújtóval teszteltem (1.5v elemes). Esetleg annyit lehet tenni, hogy a tirisztornál a K és A lábat rövidre zárod, ha villan a cső a tirisztor lesz valószínűleg a hunyó. Ha a cső feladta, akkor az elektródák mellett a cső el van színeződve, szürke esetleg fekete színnel.
Sziasztok!
Neten találtam egy kapcs. rajzot, ami szerintem jó lehet, hogy a strobinkat ütemre vezéreljük vele. Az én stroboszkópomnak van 0-10 V bemenete, oda szeretném kötni. Megnézné valaki hozzáértő a kapcsolást, hogy jó-e? Ha igen én vállalom, hogy megépítem és ha működik, akkor örülünk! Ja az U1 az egy LM 324 lenne, csak lemaradt! A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2013
Nem fog vele működni, mert nem ad ki feszültséget, csak kontaktust. Az pedig a te strobidat nem indítja.
De át lehetne alakítani..de szerintem van ennél jobb is.
Akkor tudnál egy működőt mutatni, ami nekem jó lenne?
Köszönöm megpróbálom elektromos gyújtóval tesztelni a csövet. 1 dolgot nem értek, hova huzassam át az elektromos gyújtó "plazmáját"?
Örülök a megerősítésednek. A tirisztor a következő lépcső lett volna, de megelőztél.
Találtam még egy kapcsolást ami talán jó lehet a strobi hangvezérlésére. Megnézné valaki ezt is nekem, hogy jó-e? Ha ez jó akkor annyi segítség kellene, hogy hogyan lehetne átalakítani, hogy ne vonalszintről kapja a jelet, hanem egy electret mikrofonról?
Működhet, csak állandóan állítgatni kell majd. Átalakítani is lehetne..de az inkább egy új építését eredményezné!
Tegnap keresgéltem normálisabb hangvezérlő után amit jó szívvel tudnék ajánlani, de nem leltem még. Egy normális vezérlő a következő a következő séma szerint kellene felépülnie: 1; mikrofon erősítő automatikus erősítésszabályzással 2; szűrő áramkör mély hangokra 3; csúcs detektor 4; kimeneti áramkör, üzemmódválasztó, ütemadó hogy nem csak hangra menjen. Pár éve már gondolkodom rajta hogy összerakok újra egy ilyet, csak az idővel van gondom..
Értem. Nekem meg a tudás hiányával van gondom. egy kész áramkört legyártok, ha kell de a tervezés részéhez abszolut nem értek. Pedig nagyon jó lenne egy ilyen áramkör, a bolti vezérlők nagyon drágák! Mondjuk amit leírtál abból az üzemmód választó és az ütemadó részt el lehetne hagyni, hiszen arra ott van maga a strobi. Ha automatán akarnám használni, akkor kihúzom belőle a vezérlőt és kész.
Max 2 hónap és kelleni fognak az "extrák"..ez tapasztalat!
Nálam a tervezés menne kisujjból, egyedül a AGC-s mikrofonerősítőt kellene véglegesítés előtt tesztelni. És erre nincs időm.
Ha az ehhez a kapcsoláshoz amit előbb mutattam, egy mikrofon előerősítőt csatlakoztatnék a vonal bemenet helyett, akkor úgy jó lenne? Az aluláteresztő szűrő az ugye már benne van. Miért kellene ezt a kapcsolást állandóan állítgatni?
Ebben a kapcsolásban nem igazán van akármi is, de fogjuk rá van aluláteresztő szűrő. De inkább csak egy komparátor az egész. És azért kell állítgatni, mert mindig változik a hangerő, ennek viszont független a munkapontja a hangerőtől, amit a potival lehet belőni.
Ha jól értem, tehát akkor úgy lehetne javítani a dolgon, ha egy automata szabályzós mikrofon előerősítőt tennék a bemenetre és akkor a potméteres részt el lehetne hagyni. Vagy úgy se lenne jobb?
Ha lenne előtte egy AGC-s mikrofonerősítő az sokat javítana a helyzeten, de a tökéletestől messze lenne még..
Értem. Majd keresek kapcsolást hozzá és megpróbálom osszehozni. Igaz írtad, hogy nincs időd, de megköszönném ha annyit segítenél, hogy átnézed majd a dolgaimat és kijavítanád/kiegészítenéd. Nekem is inkább jövő héten lesz rá időm jobban.
Ehhez a mikrofon erősítőhöz mit szólsz? Bővebben: Link
Akkor az LM 358-at helyettesítem TL 072-vel. Emiatt kell valami változtatás az áramkörben? Az előzőleg linkelt agc mikrofon erősítő jő lehet hozzá?
Inkább ezt ajánlanám. Ez csak egy opa-t használ a maradék felhasználható másra.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |