Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ekkora motorokat mágneskapcsolóval szoktak működtetni. Nem tudom mit működtet de 5kW-oshoz általában megfelel egy 3 vagy 4 pólusú 10A-es MK, de lehet, hogy csak nagyobbat kapsz.
sziasztok, az lenne a kerdesem hogy ez milyen transzformator? es miert csak 3 kijovetele van?na persze es mire tudnam hasznalni?
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy ennél a kapcsolásnál meg lehet e oldani, hogy a bekapcsolási idő rövidebb legyen, mint a kikapcsolási. be 0,1 s ki 0,5s legyen. A válaszokat előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2013
Ez egy 230/110V-os trafó, arra tudod használni, hogyha van valamilyen külföldi használatú eszközöd, ami 110V-os, akkor ezzel tudod működtetni.
Hát ha 3 fázisú és gondolom az akkor csillag háromszög kapcsoló.
koszonom szepen
Sziasztok!
Egy kevéske mikroelektronikai és forrasztási tudással, de audiotechnikában nem jártasan szeretnék véleményt kérni egy elképzelésemre. Van egy 5.1-es hangfalszett, aminek minden hangszórójából blankolt két eres vezetékek lógnak, amelyek az erősítőbe piros/kék rugós terminálokkal csatlakoztathatók. (Ilyenek a terminálok: https://www.sparkfun.com/products/11145) Van egy asztali PC, amiben erősítős hangkártya van, tehát PC és a hangfalszett közé nem kell erősítő. (Ezzel nem szeretnék vitatkozni, nem az enyém, a feladatom nem ennek a cáfolása/bizonyítása). Az én feladatom az lenne, hogy a hangfal szetthez jack dugós átalakítót készítsek. Egy egyszerű nyomtatott áramkörre gondoltam, ami 12 hangfalvezetéket megfelelően összeköt 4 jack dugóval. A mennyiségeket így kalkuláltam ki: - 5.1 hangfal szett = 6x2 csatlakozó (hangfalanként egy + és egy -) PC hangkártyán van: - 1 sztereo jack: Front (3 vezeték, jobb, bal, föld) - 1 sztereo jack: Rear (3 vezeték, jobb, bal, föld) - 1 mono jack: center (2 vezeték, jel, föld) - 1 mono jack: sub (2 vezeték, jel, föld) Szóval a kérdésem az lenne, hogy jó-e ez az elképzelés? Az áramkör mindössze annyi lenne, hogy az egyik oldalon kicsi csavaros foglalatokkal fogadnám a 12 hangszóró vezetéket, a másik oldalon tennék fel 4 jack aljzatot, és a kettő között szépen és logikusan megcsinálom az összekötéseket. Mindenféle ellenállás, egyéb köztes elem nélkül. Működhet ez így? Van esetleg javaslatotok arra, hogy milyen széles legyen az áramkörön a két oldalt összekötő trace? Vagy egy általános szélesség is megfelel? Köszönöm
Sziasztok! A következő erősítőt szeretném megépíteni, de nincs szükségem a potméterekre, hogyan tudom kiszámolni, mekkora ellenállást rakjak a helyükre, ha maximális erősítést szeretnék? Piezo-ról menne a jel. Másik kérdés, hogy hova rakjam a kapcsolót, hogy ki lehessen kapcsolni? Ha az egész groundot vágom le vele, az jó?
előre is köszi
Hello!
- Az első fokozat erősítését az R2/R1 határozza meg. - A második poti helyett elvileg nem kell semmi, rá lehet kötni az IC kimenetére. - De ha minden erősítést állító potit kiveszel, mivel fogod hozzáállítani a mikrofonhoz? - A piezo alatt Elektret mikrofont értesz? Mer az ide közvetlen nem kapcsolhatod, minimum munkaellenállás kell számára. - Azt tudod-e, hogy két 9V-os elem van benne, amiből az erősítő csak az egyiket használja? A másik csak a műveleti erősítő miatt kell.. üdv!
Arra én is gondoltam már, Két infralézer sugárral.
Köszönöm a választ. A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2013
Köszi a gyors választ! Az elem kérdés lehet, hogy problémás lesz... Tudsz esetleg egy másik műveleti erősítőt, amihez nem kell plusz elem? A piezo alapvetően nem mikrofon lenne, hanem maga a kristály, mechanikailag rezgetve- egy húr pendülését szeretném azzal árammá változtatni (tehát egy kicsi elektromos gitár modellt akarok építeni, de nem baj, ha hamis/rosz a hangja stb, csak szólaljon meg kb. 0.3-1 Watton). Valami egyszerű és gyors megoldás kellene. Ha van ötleted a piezo helyett, nekem az is segítség lenne. Köszi mégegyszer!
Szia!
Ezért nyitottál új topikot? Az elképzelést már leírtad. Rendben is van, viszont a CENTERt és a SUBot egy közös JACK csatlakozóra vezetik a PC-k ben. Tehát a két mono helyett oda is egy stereo jack kell! Az 1mm széles vezetősáv elég az FR4-es hordozón (16mikrométer vastag rézfóliát feltételezve) A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2013
LM2904N nem lenne jó műveleti erősítőnek? ha jól értelmeztem a datasheet-en, +5V kell neki és nem -9. A gond, hogy a kapcsolását nem tudom
Hello! Pld. így meg lehet oldani. De a tápfeszültségre egy 470µF-os kondit érdemes tenni. Pickup-ot már több mint 40 éve készítettem utoljára.. üdv! üdv!
Köszi!!!
Még egy kérdésem lenne: mennyire melegszik? Nem lenne intenzíven használva, alapvetően dísznek, csak poénból még szóljon is! Valami hűtőbordacsökevény kell? Illetve a 470µF kondi a tápon elko legyen vagy fólia? A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2013
Nem fog melegedni. De miből is melegedne a 9V-os elemből? (Legfeljebb ha az elemet rövidrezárod, az melegedhet, sült krumpli helyett a zsebedben..) Tudod Te mekkora egy 470µF-os fólia kondi? Mint a diplomata táskád..
Alapvetően egyet értek, de ha van bőven betáp, akkor nem muszáj cs-d-ban indítani. Az ökölszabály, hogy 4kW felett már indítsunk cs-d-ban. Tény.
Na látod... ezért írtam a kezdő kérdések topikba
Azért van csak 3 kivezetése, mert ún. autotrafó. Egy dologra kell odafigyelni ilyen alkalmazásakor, hogy galvanikusan nem választ le!
Sziasztok!
Van kb. 15W-nyi 12V-os LED modul párhuzamosan. Ezt szeretném erősödve-halványodva villogtatni változó sebességgel, és lehetőleg úgy, hogy ne tudjon teljesen elhalványulni. Találtam ezt a rajzot. Egy másik oldalon erre, vagy hasonlóra azt írták, hogy ha a 33k ellenállás helyett 100k potmétert teszünk be akkor lehet szabályozni a sebességet. Így talán a változást lehetne fényhez, vagy hőmérséklethez kötni. Nem tudom, valami diódát lehetne-e erre használni, mert az van, NTC nincs itthon. A BC-s Tranzisztor helyett gondolom FET, vagy Triac kéne. Ezt elég csak ahelyett bekötni, vagy kell hozzá kiegészítés? Meg lehet oldani, hogy ne halványodjon el teljesen?
Sziasztok!
A hangkártya kimenete ugye le van választva a hálózatról, mérhetem oszcilloszkóppal?
A hangkártya GND-je tudomásom szerint a táp GND is, ami pedig a táp földelésével van összeköttetésben, de csipogd ki, mielőtt még tönkre vágod a szkópodat.
A LED fényerejét PWM kitöltési tényezőjével tudod szabályozni. Erre a célra a triakos egyáltalán nem, a tirisztoros szabályzás nem annyira jó. Pláne, ha automatikus erősödés, halványulást szeretnél.
A PWM szabályzást megtudod oldani az 555 -el, de a szabályzást (kitöltési tényezőt szabályzó potméter állítgatását) már nehezebb. Ez tipikus, mikrovezérlős feladat.
Ahhoz viszont semmim sincs, az érdekel, amit anélkül lehet minél egyszerűbben megoldani.
Persze a random is egyszerűbb lenne azzal, de szerintem elég változatosan villogna akkor is, ha a hőmérsékletre reagál, sőt az már majdnem hasznos, ha jelzi a hőmérsékletet valamennyire. Azért nem akarom, hogy lemenjen nullára, mert az a fővilágítás is, szóval teljesen sötétet nem nagyon akarok, csak majdnem sötétet. Ja, persze én úgy értettem, hogy elég változatos, ha a villogás sebességét befolyásolja a hőmérséklet, ahogy állítólag a 33k-s ellenállás ezt teszi a mellékelt rajzon. Ha a fényerőt változtatná az rossz lenne, mert nem akarok pl. fél napi sötétet. A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2013
A villogtatás az más tészta. Az egyszerűbb megoldani, ilyenkor csak ég, nemég között működik. Akkor is egy 555 .ből kell készíteni egy astabil multivibrátort, egy meghajtó fokozat, és kész.
De nem akarom úgy villogtatni. Szerintem az elhalványodás-felerősödés is villogás, és erre értettem. De ami a rajzon van az nem azt csinálja? Én úgy vettem észre, hogy abból áll, mint ez. Ez pedig felerősödik, és elhalványodik.
Még légyszíves el tudnátok mondani azt is, hogy hogyan kell az elektret mikrofont rákötni? Nem szeretném kísérletezgetéssel tönkrevágni...
Szia
Körfűrészt működtet,van egy 18A-es úgy gondolom az megfelel a célnak. |
Bejelentkezés
Hirdetés |