Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Az A1-et, A2-t és a G-t ne vedd figyelembe. Az Rt pedig maga a flex, aminek a fordulatszámát akarod csökkenteni.
Üdv!
A rajzon az L a fázis, az N a nulla. Földelés nincs, a flexnek nem kell valószínű. Az Rt maga a flex motorja. Sorba kell kötni az áramkörrel. Az A1, A2, G a triac három kivezetése (TIC263D). Ellenállások lehetnek 1/4 vagy fél wattosak, a poti is. Az R4 és R5 azért legyen 1W-os. De nincs egy kidobott porszívód, amiben jó a szabályzó? Az használhatod! Üdv! Tomi A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
Kösz !
Sajnos nincs rossz porszívóm, de ez a kapcsolás is jó.
Üdv Mindenki
Azt szeretném megkérdezni hogy az itt is található teljesítmény szabályozóval tudnék e kondenzátorral ellátott ventilátort szabályozni? Előre is köszi. Norbi
Sziasztok
Tudna nekem segíteni valaki abban hogy ,olyan rajzot keresek ami hőmérsékletfüggően tudna szabályozni egy 220v 100w ventilátort . Jó lenne ha tudnám szabályozni ( beállítani ) a bekapcsolási ,és a max fordulati hőmérséklet-küszöbértékeket. Köszönöm
A 'Cikkek'-re kattintva többet is lelsz. Pl. 'Proli007' 2011. 12. 21.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
Igen köszönöm találtam hőfok-ventilátor vezérlőket de csak 12V -osakat nekem pedig 220V 50Hz normál hálózatról üzemelő 100W-os befúvóventilátort kellene fordulatszámszabályozni !
Szóval ilyent keresek
Sziasztok!
Nem sokat értek az elektronikához, azért is kérdezem meg inkább, mert a fórumot végigolvasva nem nagyon jöttem rá, hogy nekem melyik szabályzás lenne a jó. Egy mikróból kiszedett ventilátorom van, mw10ca-m04 van ráírva, gugli szerint ez egy rejtett pólusú axiális motor. A lehető legegyszerűbb kapcsolás is jó lenne, nem muszáj, hogy szabályozható legyen, csak mondjuk pörögjön fele ennyit. Köszi!
Szia!
Ez egy árnyékolt pólusú motor. Ahhoz, hogy felpörögjön, egyszerűen csak adj neki áramot.
A mikródból kiszedett motor szinkronmotor. A fordulatszám befolyásolásának egyetlen módja a meghajtó feszültség frekvenciájának változtatása.
A frekvencia váltó nem a legolcsóbb, nem ér az egész annyit, válassz másfajta motor. Milyen motor az a "rejtett pólusú axiális motor"? Biztos jó a fordítás? sokféle motorról tudok, de ilyenről még nem hallottam.
A ventilátorról beszél, nem a tányérforgatóról..
Most látom, hogy "fele ennyit". Kipróbálhatod a triakos szabályzót, mert a kis indukciós motorok viszonylag jól tűrik az egyszerű feszültségcsökkentéses szabályzást .
Szóval akkor nincs értelme ezzel bíbelődni, örüljek annak a fordulatnak ami van
Köszönöm!
Egyébként a szervizleírásban "MOTOR SHADED POLE" szerepel, ezért nem tudom, hogy a rejtett hogyan jött be a képbe.
Erre gondolsz?szabályzó
Pár napja néztem utána, most nem és rosszul emlékeztem! Bocsi A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2013
középtájon
Az eredeti postban
Igen, úgy értettem, hogy az eredeti hozzászólásban.
Múltkor, egy TV műsorban láttam, hogy a légkeverő ventilátorban nincs is motor, csak a lapátok. És forgott.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2013
Igen erre (is), de ne felejtsd el az ezen a rajzon szereplő R5-C3 párost beépíteni a triak biztonságos kikapcsolása érdekében. A kondenzátor 250V AC~ vagy 630V DC= feszültségtűrésű legyen. A 100 ohm 100nF kombináció is jó.
Köszönöm! Még egy utolsó kérdésem lenne. Ha nekem nincs szükségem a fokozatos állításra, akkor R1 és P1 helyére betehetek egy összevont ellenállást, több értéket kipróbálva, hogy nekem melyik fokozat lenne a jó? Teszem azt 100-200-300kΩ.
Inkább használj egy trimmerpotmétert, mert könnyebb lesz beállítani a teljesítményt és különben sem kér enni
Sziasztok!
Egy 2000 W-os sarokcsiszoló fordulatszám szabályozásához jó megoldás a triac-os ford.szám szabályzó??
Nem fog tőle melegedni nagyon a flex motorja?
Egyáltalán nem fog melegedni, csak kevesebb hő fog keletkezni kis teljesítménynél.
Én még rezsót, grillt is szabályzok fázishasítással.
Sziasztok!
Gondoltam egy frekvenciaváltóra, ami nem frekvenciaváltó, de mégis frekvenciát vált. Egyszerű tirisztorokkal menne, de a lényeg az, hogy kezdetben csak minden 10. periódust engedne át, aztán ahogy növeljük a fordulatszámot, egyre többet. Amikor minden másodikat engedi át, akkor lenne fele fordulat. Jó ötlet? Elektronika csak annyi kellene, amivel ezt meg lehet oldani. Jó ötlet, vagy hülyeség?
Az ötlet nem rossz, csak van egy kis bibi. Számoljál. Ha minden másodikat engeded át, akkor az 25 Hz ugyebár. Ez nagyjából fele fordulatot jelent. A fordulat szabályzásod nagyon durva lenne. A 10 -esről meg ne is beszéljünk, attól a motor talán el is füstölne.
Én ezt inkább szakaszos üzemnek hívnám. Mitől alakulna ki a kisebb frekvenciájú, szinuszosan változó tekercsáram?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |