Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Stroboszkóp
Lapozás: OK   108 / 122
(#) rejtettlampas válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 14, 2013 /

Aham, ez még talán egyszerűbb is. Na majd összehozom a dolgokat és jelentkezem ellenőrzésre!

Ehhez így mit szólsz?

strob vez.jpg

(#) dB_Thunder válasza rejtettlampas hozzászólására (») Dec 14, 2013 /

műv erősítő
A műveleti erősítőkhöz szinte mindig használunk visszacsatolást, egyébként használhatatlan!
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2013

Mondom én, hogy hülye vagyok az elektronikához Ha jól értelmezem ott a baj, hogy az IC 2-es lábát nem a testre kell kötni, hanem egy ellenálláson keresztül a kimenetre csatolni? Vagy nem jól gondolom? A 3-as lábat kellene a kimenete csatolni? Ezt nem tudom. De mekkora ellenállás kell oda?
(#) dB_Thunder válasza rejtettlampas hozzászólására (») Dec 14, 2013 /

Ha kitartó vagy elmúlik
Elsőnek kell egy alul áteresztő szűrő . Alkatész értékeket nem adok meg, házi feladat utána járni.
A mikrofon erősítő végéről el kell hagyni a potit meg a kondit is!
Ha megtudod nekem mondani miért akkor kapsz egy 5töst!

Ezután jöhet majd a komparátor...
(#) Tonybacsi válasza rejtettlampas hozzászólására (») Dec 14, 2013 /

Hello!

Ha ez segít, akkor mellékelnék egy egyszerű, tranzisztoros kapcsolást AGC-re.

Több példányban megépült, kifogástalanul látja el a feladatát (a FET-es szabályzásúakkal nagyon meggyűlt a bajom annak idején amikor kísérleteztem AGC építéssel, mert igen nagy a szórás a FET-ek között, azonos vezérlő jelre más és más értékeket adtak, de az is igaz, hogy azokat sztereó előerősítőben használtam)

A tranzisztorok típusára nem érzékeny, bármilyen kis teljesítményű NPN szóba jöhet.
Néhány módosítás:
+Ut=12V
R7=560
R8=10k
C4= értékével lehet befolyásolni a feléledési időt (itt most javasolt egy 4u7, ezzel kellően gyors lesz)
A kimeneten egy 47u kondi leválasztásnak
Ha electret mikrofonról kapja esetleg a vezérlő jelet, akkor 10k-n keresztül adni kell neki 12V-ot és csatolónak egy 100n kondi . Ennyi.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2013

AGC ák.jpg

(#) rejtettlampas válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 15, 2013 /

Nos, ha jól "okoskodtam" akkor itt az R1 és R2 az 10-10k Ohm. A C1 az 100nF, a C2 pedig 47nF. Így kijön a vágás 120Hz körül. Jól számoltam, vagy teljes baromság?

A kondit meg a potit pedig azért kell elhagyni, mert te mondtad. Én ezt el is fogadom.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2013
(#) dB_Thunder válasza rejtettlampas hozzászólására (») Dec 15, 2013 /

Kb. jók az értékek így "ránézésre".
Itt megjegyezném, hogy lehet olyat is csinálni hogy az R1 20k R2 10k és mindkét C 47nF, az "elvileg" eredmény ugyanaz...
(#) rejtettlampas válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 15, 2013 /

Műveleti erősítőnek jó ehhez a szűrőhöz egy LM 324? Vagy olyat lehet, hogy egy TL 074-et használok és egyik felét a szűrőhöz, másikat pedig a komparátorhoz? Vagy ez hülyeség?
(#) dB_Thunder válasza rejtettlampas hozzászólására (») Dec 15, 2013 /

Jó mindkettő, ráadásul lábkompatibilisek egymással. Ne feledd a tokban 4 műveleti van, a nem használtaknál össze kell kötni a kimenetet az invertáló bemenettel, a nem invertálót pedig vagy a földre vagy a tápra kel kötni. Egyébként csinálhatnak érdekes dolgot.
(#) balazs_paszka97 hozzászólása Dec 21, 2013 /

Ilyet szeretnék épiteni:http://orfeusz.unas.hu/spd/orfeusz_525449/Stroboszkop-12Vos-LED-szalagokhoz-4Aig-VILLOGO
(#) balazs_paszka97 hozzászólása Dec 21, 2013 /

Segítsetek: rajzal pontos leirsál és képekel ha lehet.
(#) petryck hozzászólása Dec 22, 2013 /

1500WATTOS strobi villanócsövet szeretnék kipróbálni. Ugynéz ki h a strobi döglött meg nem a cső, viszont ebben szeretnék megbizonyosni. nos ha a gyujtóról lehuzom a csövet, és egyenáramot rajthagyom (az van 100%) és elemes gázgyújtóval gyujtok , mennyi az eséje h agyon fog vágni?
(#) levaitamas válasza petryck hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

Lapozz vissza a 112. oldal alján pont erről a módszerről van szó.
(#) petryck válasza levaitamas hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

gyújtó és a strobi közöttéket addig eltávolítsam? illetve melyik benne a tirisztor, mert megpróbálom egyszer azt rövidre zárni.

Szerintem nem kell eltávolítani semmit. Egy TO220-as tokot keress, általában KAG balról jobbra. Nem ártana, ha csinálnál egy képet az elektronikáról. (errefelé harapnak a helyesírás és a mondat kezdetét jelző nagybetű miatt)
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2013
(#) petryck válasza levaitamas hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

egy pillanat és küldöm a képet!
(#) petryck válasza petryck hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

Itt van a kép az elektronikárol

IMAG0305.jpg

Ez egy kicsit bonyolultabb mint gondoltam. A csövön mekkora értékű egyenfeszültséget mérsz?
(#) petryck válasza levaitamas hozzászólására (») Dec 23, 2013 /

fú most fejből nem tudom mennyit mértem pontosan. ott mértem ahová a csövet rákötöm. viszont ott sem tudom h mi a pozitív és negatív közti csavar. :S
230körülit mértem azthiszem

Mod: *Shiftgomb?
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2013
(#) return válasza petryck hozzászólására (») Dec 23, 2013 /

Az nem lesz elég!
500volt feletti DC kellene, ha ez nincs meg bizonytalan a cső villanása.
Van az áramkörben egy feszkétszerező egyenirányító, annak a feladata lenne előállítani az a (jó esetben) 630 voltot!
(#) balazs_paszka97 hozzászólása Dec 23, 2013 /

Ilyet szeretnék épiteni:Bővebben: Link
(#) proli007 válasza balazs_paszka97 hozzászólására (») Dec 23, 2013 /

Hello! Megrajzoltam,mit kellene építened. (Természetesen a 12V-os tápegység a LED-ek és az áramkör számára nincs rajta.) üdv!
(#) shoginc hozzászólása Dec 26, 2013 /

Sziasztok! A minap unatkoztam, és találtam itthon egy 40106 Schmitt triggert-t, ezzel megépítettem egy led-es villogót, állítható villanási gyakorisággal.. Aztán továbbgondolkodtam, talán jó lesz egy (nagyon kezdetleges) négyszögjel generátornak, mikor eszembe jutott, hogy ezzel egy relét kapcsolgatva jó lehet-e egy (itthon ugyancsak található) 60W-os 24V-os halogén izzóval épített stroboszkópnak. Valaki csinált már ilyet? Megvalósítható? Vagy csak nekem vannak ilyen elvont gondolataim?
(#) petryck válasza shoginc hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Egy halogén izzót szerintem nem jó "kapcsolgatni" mert elöbb tönkre megy.
Bár nem tudom, ezeket a halogén izzók nem bírják a kapcsolgatást, nálam sajnos sorban halnak meg ilyen izzók, igaz azok 120v / 250w-ak
ott is egy relé kapcsolja be ki az izzót, nálam akkor kapcsol ki ha a dimmert bezárom a lámpában arra reagálva a relé 30mp után kikapcsolja az izzót, bekapcsonli meg akkor ha kinyitom vezérléssel a dimmert. így sűrün potyognak ki az izzóim sajnos.
(#) shoginc hozzászólása Dec 27, 2013 /

Nos, végül is elkészültem vele, működik is, csak ugye a halogén izzónak nincs elég ideje lehűlni a kapcsolások között, így a fényerő nem csökken le teljesen. Viszont ezzel a kapcsolással akár 230V váltó és egyenfeszültséget is lehet kapcsolni (persze a megfelelő relével). Feltettem az általam tervezett és megépített kapcsolási rajzot amely a(z) 40106-os CMOS IC-n alapul, itt a C1 kondenzátor és a potméter értékeinek változtatásával be lehet lőni a villanási gyakoriságot. A BC238-as tranzisztor helyett pedig ugye szinte bármilyen NPN tranzisztor használható.

Holnap valószínűleg kipróbálom a kapcsolást egy 230V-os LED égőt kapcsolgatva.
Egyébként csinált már valaki ezzel az IC-vel stroboszkópot, vagy én vagyok az első aki ezt kitalálta?
(#) Tonybacsi válasza shoginc hozzászólására (») Dec 29, 2013 /

Hello!

A fő problémát én abban látom -230V kapcsolt AC esetén- hogy a relé nincs szinkronizálva a hálózati frekvenciához, így nagy eséllyel "szikraeső" lesz bőven nagyobb teljesítményen!
Kapcsoló elem céljára valamilyen aktív elem kellene (Tranzisztor-FET-Triak-Tirisztor...stb), és mindenképpen a hálózat null átmenetéhez kellene igazítani a be-és a kikapcsolást.
És az, hogy szegény relé meddig fogja bírni a folyamatos, nagy sűrűségű villogtatást...hát...?! Azt nem erre a célra fejlesztették ki.
(#) Kaszagabor hozzászólása Jan 11, 2014 /

Sziasztok!
Van egy villanócsövem és nem találok hozzá technikai leírást.
Szeretnék belőle építeni egy stroboszkóp-ot. Ehhez kellene nekem valamilyen kapcsolási rajz, ami képes meghajtani a csövet.

Ha valaki tudna segíteni annak, megköszönöm.
(#) levaitamas válasza Kaszagabor hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Ha jól látom ez egy 45Ws-os villanócső. Az alábbi kapcsolás nekem bevált.

strob.jpg

(#) Kaszagabor válasza levaitamas hozzászólására (») Jan 24, 2014 /

köszi a gyors válaszért.
Bocsi a kései reakciómért.
Következő: »»   108 / 122
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem