Fórum témák
» Több friss téma |
Aham, ez még talán egyszerűbb is. Na majd összehozom a dolgokat és jelentkezem ellenőrzésre!
Ehhez így mit szólsz?
műv erősítő
A műveleti erősítőkhöz szinte mindig használunk visszacsatolást, egyébként használhatatlan! A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2013
Mondom én, hogy hülye vagyok az elektronikához Ha jól értelmezem ott a baj, hogy az IC 2-es lábát nem a testre kell kötni, hanem egy ellenálláson keresztül a kimenetre csatolni? Vagy nem jól gondolom? A 3-as lábat kellene a kimenete csatolni? Ezt nem tudom. De mekkora ellenállás kell oda?
Ha kitartó vagy elmúlik
Elsőnek kell egy alul áteresztő szűrő . Alkatész értékeket nem adok meg, házi feladat utána járni. A mikrofon erősítő végéről el kell hagyni a potit meg a kondit is! Ha megtudod nekem mondani miért akkor kapsz egy 5töst! Ezután jöhet majd a komparátor...
Hello!
Ha ez segít, akkor mellékelnék egy egyszerű, tranzisztoros kapcsolást AGC-re. Több példányban megépült, kifogástalanul látja el a feladatát (a FET-es szabályzásúakkal nagyon meggyűlt a bajom annak idején amikor kísérleteztem AGC építéssel, mert igen nagy a szórás a FET-ek között, azonos vezérlő jelre más és más értékeket adtak, de az is igaz, hogy azokat sztereó előerősítőben használtam) A tranzisztorok típusára nem érzékeny, bármilyen kis teljesítményű NPN szóba jöhet. Néhány módosítás: +Ut=12V R7=560 R8=10k C4= értékével lehet befolyásolni a feléledési időt (itt most javasolt egy 4u7, ezzel kellően gyors lesz) A kimeneten egy 47u kondi leválasztásnak Ha electret mikrofonról kapja esetleg a vezérlő jelet, akkor 10k-n keresztül adni kell neki 12V-ot és csatolónak egy 100n kondi . Ennyi. A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2013
Nos, ha jól "okoskodtam" akkor itt az R1 és R2 az 10-10k Ohm. A C1 az 100nF, a C2 pedig 47nF. Így kijön a vágás 120Hz körül. Jól számoltam, vagy teljes baromság?
A kondit meg a potit pedig azért kell elhagyni, mert te mondtad. Én ezt el is fogadom. A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2013
Kb. jók az értékek így "ránézésre".
Itt megjegyezném, hogy lehet olyat is csinálni hogy az R1 20k R2 10k és mindkét C 47nF, az "elvileg" eredmény ugyanaz...
Műveleti erősítőnek jó ehhez a szűrőhöz egy LM 324? Vagy olyat lehet, hogy egy TL 074-et használok és egyik felét a szűrőhöz, másikat pedig a komparátorhoz? Vagy ez hülyeség?
Jó mindkettő, ráadásul lábkompatibilisek egymással. Ne feledd a tokban 4 műveleti van, a nem használtaknál össze kell kötni a kimenetet az invertáló bemenettel, a nem invertálót pedig vagy a földre vagy a tápra kel kötni. Egyébként csinálhatnak érdekes dolgot.
Ilyet szeretnék épiteni:http://orfeusz.unas.hu/spd/orfeusz_525449/Stroboszkop-12Vos-LED-szalagokhoz-4Aig-VILLOGO
Segítsetek: rajzal pontos leirsál és képekel ha lehet.
1500WATTOS strobi villanócsövet szeretnék kipróbálni. Ugynéz ki h a strobi döglött meg nem a cső, viszont ebben szeretnék megbizonyosni. nos ha a gyujtóról lehuzom a csövet, és egyenáramot rajthagyom (az van 100%) és elemes gázgyújtóval gyujtok , mennyi az eséje h agyon fog vágni?
Lapozz vissza a 112. oldal alján pont erről a módszerről van szó.
gyújtó és a strobi közöttéket addig eltávolítsam? illetve melyik benne a tirisztor, mert megpróbálom egyszer azt rövidre zárni.
Szerintem nem kell eltávolítani semmit. Egy TO220-as tokot keress, általában KAG balról jobbra. Nem ártana, ha csinálnál egy képet az elektronikáról. (errefelé harapnak a helyesírás és a mondat kezdetét jelző nagybetű miatt)
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2013
egy pillanat és küldöm a képet!
Itt van a kép az elektronikárol
Ez egy kicsit bonyolultabb mint gondoltam. A csövön mekkora értékű egyenfeszültséget mérsz?
fú most fejből nem tudom mennyit mértem pontosan. ott mértem ahová a csövet rákötöm. viszont ott sem tudom h mi a pozitív és negatív közti csavar. :S
230körülit mértem azthiszem Mod: *Shiftgomb? A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2013
Az nem lesz elég!
500volt feletti DC kellene, ha ez nincs meg bizonytalan a cső villanása. Van az áramkörben egy feszkétszerező egyenirányító, annak a feladata lenne előállítani az a (jó esetben) 630 voltot!
Ilyet szeretnék épiteni:Bővebben: Link
Hello! Megrajzoltam,mit kellene építened. (Természetesen a 12V-os tápegység a LED-ek és az áramkör számára nincs rajta.) üdv!
Sziasztok! A minap unatkoztam, és találtam itthon egy 40106 Schmitt triggert-t, ezzel megépítettem egy led-es villogót, állítható villanási gyakorisággal.. Aztán továbbgondolkodtam, talán jó lesz egy (nagyon kezdetleges) négyszögjel generátornak, mikor eszembe jutott, hogy ezzel egy relét kapcsolgatva jó lehet-e egy (itthon ugyancsak található) 60W-os 24V-os halogén izzóval épített stroboszkópnak. Valaki csinált már ilyet? Megvalósítható? Vagy csak nekem vannak ilyen elvont gondolataim?
Egy halogén izzót szerintem nem jó "kapcsolgatni" mert elöbb tönkre megy.
Bár nem tudom, ezeket a halogén izzók nem bírják a kapcsolgatást, nálam sajnos sorban halnak meg ilyen izzók, igaz azok 120v / 250w-ak ott is egy relé kapcsolja be ki az izzót, nálam akkor kapcsol ki ha a dimmert bezárom a lámpában arra reagálva a relé 30mp után kikapcsolja az izzót, bekapcsonli meg akkor ha kinyitom vezérléssel a dimmert. így sűrün potyognak ki az izzóim sajnos.
Nos, végül is elkészültem vele, működik is, csak ugye a halogén izzónak nincs elég ideje lehűlni a kapcsolások között, így a fényerő nem csökken le teljesen. Viszont ezzel a kapcsolással akár 230V váltó és egyenfeszültséget is lehet kapcsolni (persze a megfelelő relével). Feltettem az általam tervezett és megépített kapcsolási rajzot amely a(z) 40106-os CMOS IC-n alapul, itt a C1 kondenzátor és a potméter értékeinek változtatásával be lehet lőni a villanási gyakoriságot. A BC238-as tranzisztor helyett pedig ugye szinte bármilyen NPN tranzisztor használható.
Holnap valószínűleg kipróbálom a kapcsolást egy 230V-os LED égőt kapcsolgatva. Egyébként csinált már valaki ezzel az IC-vel stroboszkópot, vagy én vagyok az első aki ezt kitalálta?
Hello!
A fő problémát én abban látom -230V kapcsolt AC esetén- hogy a relé nincs szinkronizálva a hálózati frekvenciához, így nagy eséllyel "szikraeső" lesz bőven nagyobb teljesítményen! Kapcsoló elem céljára valamilyen aktív elem kellene (Tranzisztor-FET-Triak-Tirisztor...stb), és mindenképpen a hálózat null átmenetéhez kellene igazítani a be-és a kikapcsolást. És az, hogy szegény relé meddig fogja bírni a folyamatos, nagy sűrűségű villogtatást...hát...?! Azt nem erre a célra fejlesztették ki.
Sziasztok!
Van egy villanócsövem és nem találok hozzá technikai leírást. Szeretnék belőle építeni egy stroboszkóp-ot. Ehhez kellene nekem valamilyen kapcsolási rajz, ami képes meghajtani a csövet. Ha valaki tudna segíteni annak, megköszönöm.
Ha jól látom ez egy 45Ws-os villanócső. Az alábbi kapcsolás nekem bevált.
köszi a gyors válaszért.
Bocsi a kései reakciómért. |
Bejelentkezés
Hirdetés |