Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Jól néz ki, de szerintem nem előnyös a fadoboz. A Plexi viszonylag nagy erősítésű, lehet a fadoboz miatt zajos lesz. Gitárerősítőket fémdobozba sasszéra szokás szerelni.
Igényesen összeraktad. Egy ilyen magas építésű dobozt látva felvetődik bennem a kérdés, hogy miért nem a doboz belsejében kaptak a csövek helyet? Tudom, hogy az elektroncső szép, kellemesen világít, melegít, retrós hatású..., de akkor is furcsa így. Persze ez csak a saját személyes véleményem.
Osztom a véleményed , az ilyen dobozolásnál talán előnyösebb ha a csövek bent a dobozban foglalnak helyt , lehetne egy rácsos oldalt csinálni ahol szellőzik és még látvány szempontjából is elmenne , esetleg a hátulja rács az eleje üveg ... és még ragozhatnám .
Ez az első ilyen erősítőm. Még nincs kész, valószínű hogy csak az ünnepek után lesz beüzemelve. A rétegelt lemez szélessége adott volt, ezért készült ebben a magasságban. A csöveket szerettem volna mindenképp kint látni. A következőt máshogy csinálom, ezt meg próba munkának tekintem.
Sziasztok!
Valaki elmagyarazna hogyan is gondoltak ennek a kivitelezet? Koszi!
Ez érdekes megoldás. Valahogy jobban kellene rétegezni, nem csak így feltekerni egybe mindent....
Egy gitarerositos oldalon talaltam de nem ertem ez elrendezeset a secunder oldal kivitelezesenek.
Gitárhoz felesleges több rétegben tekerni.
Hx-2: A szekunder bekötése egyszerűbb, mint gondolnád. A megfelelő impedanciához tartozó nyílhoz kell bekötni a hangszórót. A "test" közös, aztán alulról a második, a 4 ohmos, a harmadik a 8 ohmos, a negyedik a 16ohmos hangszóróhoz tartozik. Ja, és két szekunder tekercs van, nyilván az egymáshoz tartozóakat össze kell kötni (párhuzamos lesz a két szekunder tekercs).
Bocsi de ha külön választom a szekundereket, akkor három van, ezért nem értem a kettő tekercset.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2013
Két szekunder tekercs van! Egy alul, aztán a primer jön, és még egy, felül a csévén. Mindnek van 4 kivezetése. Az összetartozó kivezetéseiket (0, 66, 100, 136 menet), össze kell kötni. Értelemszerűen 0 a 0-hoz, 66 a 66-hoz, stb...
Így marad összesen négy kivezetésed. A 0 (legalsó), és a 66 menetes kivezetések közé kötöd a 4 ohmos hangszóródat, ha 8 ohmos hangszóród van, azt a 0 és 100 közé, ha 16 ohmos hangszóród van, azt meg a 0 és 136 közé kötöd. Ha ezt nem érted, enélkül a trafót is elég nehéz lesz megtekerni. A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2013
A primer KETTO tekercs ezt nezd: kimeno.gif a secunder HAROM tekercs ezt nezd: kimeno.gif (most felejtsd a masik rajzot).
A cseve.gif rajzon viszont ketto secunder tekercs van. No mar most melyik van egybe tekerve: a 4ohmos a 8ohmossal vagy a 8ohmos a 16ohmossal vagy esetleg a 16ohmos a 4ohmossal?
Haláliak a potigombok.
Attól, hogy a rajzon (kimeno.gif), egy szekunder tekercs van jelölve, mert ez EGY tekercs, csak vannak leágazásai, attól még kettő van!! Emellett, az egész primer EGY darab tekercs, 3000 menet, csak 1500-nál ki van vezetve! Kétszer kell megtekerni az EGÉSZ szekundert (cseve.gif alapján), egyszer alulra, egyszer felülre. A többi teendőt feljebb már leírtam.
Csak egy dolgot arulj el nekem a kulso szekunder melyik ellenallasu kimenet (a belso ebbol kovetkezik)
Szerintem mind a belső, mind pedig a külső szekunder tekercsre èrdemes 4 ill. 8 ohmos kivezetést készíteni, és a kettőt párhuzamosítani. Ha pedig nem megfelelő minőségű a vasmag, érdemes több osztàsú tekercselést csinállni.
Ez a tantusz beszorult!Olvasd el figyelmesebben a h.sz.-eket, 'mark.budai nagyon pontosan leírta.
Erre tudnal valaszolni?
"Csak egy dolgot arulj el nekem a kulso szekunder melyik ellenallasu kimenet" Koszi
Ez a "parhuzamositas" milyen hatassal van az illesztesre?
Ahogy tekered.
Amúgy a nagyobb a külső elvileg...
Sziasztok!
Tovabbra is szeretnek segitseget kerni hogyan is gondoltak ennek a szekunder oldali kivitelezet? Koszi!
Ahogy én kivettem: Feltekered a szekundert, ahogy a rajzon van. Az összes kivezetésével együtt. MAjd feltekered a primer 3000 menetét. Majd mégegyszer tekered a szekundert, és a szek. kivezetéseket összekötöd. így dupla vezetékeid lesznek, összekötögetve.
Koszonet! (Az elso ertekelheto valasz---kulon koszonet)
A primer tekercselesnel az irany (es a szekundernel is) azonos?
Üdv Hx-2
Maradjon a primer és szekunder tekerési irány azonos (minek forgatni a csévét feleslegesen ) . Én mindenesetre alulra tekerném a 66 menetet majd 2x 1500 menet , és utána felülre 34 menet , és még a maradék 36 menet . Itt elhangzott gitárhoz lesz , de még egy érv , - a szekunder " !vezeték !" ellenállása/induktivitása ! gondot okozzon . Kellemes ünnepeket . Üdv
Kellemes unnepeket!
Koszi a valaszt! Ezzel a mondatoddal mire utalsz? "Itt elhangzott gitárhoz lesz , de még egy érv , - a szekunder " !vezeték !" ellenállása/induktivitása ! gondot okozzon . " Udv
Üdv
Ha 2 szer tekered a szekundert , - menetszámok azonosak , az alsó huzal méterben/felületben rövidebb/kisebb ( induktivitás és kapacitív )ítása vashoz és szekunderhez képest más lesz . A kettő szekunder egymástól való távolsága miatt , azonos menet esetén is más lesz . Üdv
Ebbol kiindulva akkor kerdojeles a buplan tekercselt szekunder vagy .... ?
A fentebb leírtak miatt ez sem tökéletes megoldás, mégis elég gyakran alkalmazzák csöves kimenőknél. Szerintem csak nyerhetsz a "dupla" tekercseléssel.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2013
A dupla tekercsek kozotti elteres mennyiben szolhat bele a hangzasba?
Olyan leirasod esetleg ahol kimondottan gitarerositohoz kimeno keszitessel foglalkoznak?
Üdvözlök mindenkit! Új vagyok a fórumon bár régóta olvasgatom , gyüjtöm az okosságot. Aprócska problémákkal fordulnék hozzátok. Elkészítettem egy PCL86-os erősítőt (légszereléssel) az alábbi kapcsolás alapján :Bővebben: Link , a kimenőtrafó egy Pacsirta rádióból származik talán , a cső szinte új. Nos a probléma annyi hogy bekapcsoláskor terheletlenül olyan hangot ad pár másodpercig mint amikor a rádiót hangolják majd ez a jelenség megszűnik , majd átvált ütemes kattogásba , pár másodpercenként egy kattanás hallatszik ,ha rá van kötve a bemenetre valami , ha nincs. Mitől lehet ? A másik kérdésem az lenne hogy van még pár sarab PCL csövem csak sajnos a felirat lekopott , nem látszik , hogy lehet megkülönböztetni hogy PCL 81-85-86 -os cső -e , van esetleg valami ismertetőjegyük vagy paraméterük? A választ előre is köszönöm!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |