Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   479 / 727
(#) Hetope hozzászólása Jan 8, 2014 /
 
Buék + minden jót mindenkinek. Majdnem végig olvastam ezt a fórumot is és most kezdem azt hinni hogy semmit se tudok. Ma már egész más típusú hangszórók vannak forgalomban mint a hetvenes években amikor cserélgettem a hangszórókat a diszkókban. Vannak most ezek az olcsó hangszórók és az a gondolatom támadt hogy mi lenne ha ezeket másképpen fognánk munkára. Vagyis 4 utas hangládát építenék mégpedig mondjuk 1 darab SAL 40100 - azt kb300Hz - ig engedném , utána mnc 302-08 mint mélyközép + valamelyik hasonló kategóriás magas közép(vagy dóm) +egy twitter . Az egészet hajtanám 80 Wattos erősítővel (2 x MJ 802) ami nem nem egy rossz készülék. A kérdés az hogy javul-e az olcsó hangszórók tulajdonsága ha szűkebb frekvencia ( talán ideálisabb ) tartományban vannak munkára fogva ?
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2014
(#) Primary válasza Hetope hozzászólására (») Jan 8, 2014 /
 
Nem vagyok nagy guru, de szerintem nem. Valószínűleg egy 2 utas, esetleg 3 utas rendszert ki lehet hozni az árukból.
Milyen célra kell? Mennyiből?
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2014
(#) Buvarruha válasza Hetope hozzászólására (») Jan 8, 2014 /
 
Nem fog javulni, a SAL 40100-ból értelmes mélyet nem lehet csinálni, az említett mnc mélyközép borzalom, de néhány mnc dóm egész jó.
(#) ptesza válasza szamóca hozzászólására (») Jan 8, 2014 /
 
Az a magas is nagyon jó szinte bármit lehet hozzáilleszteni és a doboz is különleges.
Nem tudom mit engedhetsz meg magadnak de kb 10000 Ft környékén HiVi hangszórók közül tudsz válogatni. 20 ezertől felfelé már bőségesen találhatsz a nagy gyártók közül is. A kettő között szinte semmi nincs.

Bővebben: Link
(#) Farkas Zoltán válasza DJanosi hozzászólására (») Jan 8, 2014 / 1
 
Szia!
Ezeket kár volt megvenni
(#) Hetope válasza Primary hozzászólására (») Jan 8, 2014 /
 
Szia! Nos most nemcsak arról volna szó hogy van 1 keret amibe bele kell szabni a értéket hanem arra gondoltam hogy ha a hangszórókat csak a leg otimálisabb frekvencia tartományban használjuk ( ami a feltüntetettnek legtöbbször csak nyolcada vagy még annyi sem ) akkor javulnia kellene . Mondjuk konkrétan a mélyet csak kb 250 Hz szélességben hajtanám , vagyis azon filóztam hogy a frekit ( 35-1800 Hz ) szétszedem minél több hangszóróra akkor kellene hogy hozzon javulást azok az esetekhez képest ahol ugyan ezt a spektrumot csak 2 hangszóróval oldják meg. Szerintem ha lehetne róluk valós grafikont találni akkor arról le lehetne lesni hogy melyik hangszórónak melyik frekvencia tartomány esik jól.
(#) nightlife válasza Hetope hozzászólására (») Jan 8, 2014 /
 
Ha a feltüntetett nyolcadát veszed sávszélességnek hangszóróként, azaz 35-1,8kHz-ig bepakolsz 8db hangszórót egy felületre, túl széles lesz, más más irányból érkeznek a füledbe a különböző frekvenciájú hangok.
Kapsz egy irgalmatlanul nehéz pakkot.
Ember legyen a talpán, aki (jól) elkészíti a hangváltót vagy aktív szűrés esetén az erősítőket.
Egy szetereo rendszer kiépítése a hangszórók száma alapján igencsak megcsappantja a zsebpénz-tartalékot. (még csak 1800 Hertznél jársz)

Szerintem.
(#) Primary válasza Hetope hozzászólására (») Jan 8, 2014 /
 
Biztos nem lesz jobb sok olcsó hangszóróból, inkább vegyél egy két utashoz jobbakat, aminél már nem kell attól félni, hogy a hangszóró frekvenciatartományát korlátozzuk. Az is okozhat problémát, hogy nem azonos fázisban fog szólni.

Az egész célját nem értem, elköltenél egy csomó pénzt gyenge minőségű hangszórókra, amivel jó eséllyel csak a gond lesz, nehéz összehozni értelmes hangot, ahelyett, hogy egy sokkal egyszerűbb hangsugárzót építenél ugyanennyi vagy kevesebb pénzből, ami szinte biztos, hogy jobban fog szólni.
(#) Benji94 válasza Primary hozzászólására (») Jan 8, 2014 /
 
Elméletileg van valami igazság Hetope felvetésében, de a tapasztalatom azt mutatja, hogy a gagyi hangszórók kis tartományban is ugyanolyan gagyik, sőt, mivel több tartományra van felosztva a teljes frekvenciasáv, a sokféle hangszóró illesztése rendkívül megnehezíti a dolgot.
Valószínű, hogy súlyos fázisproblémák is felmerülnének, és ahogy itt a kollégák is mondták a hangváltó is nagyon bonyolult lenne, ami kerülendő, úgyhogy célszerű arra törekedni, hogy minél kevesebb hangszóró szerepeljen a rendszerben.
Otthonra, Hi-Fi-re 2 vagy magasabb igények esetén 3 utas konstrukció a legalkalmasabb.
Extrém alkalmazásokban 4 utas is felmerülhet.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az egyik legkomolyabb rendszer, amit életemben láttam/ hallottam, egy 5 utas Audison-Hertz autóhifi-installáció volt, összesen 4 db 15" méllyel, 4 db 6"-os kickbass-al, és egy 3 utas komponens szettel, 5 db erősítővel és gondolom jónéhány A áramfelvétellel
Minőség és hangnyomás tekintetében is elsőrangú volt, igazából hiába is akartam, semmi kivetnivalót nem találtam benne. Mondjuk azért az a rendszer megvalósítása 7 számjegyű összeget kívánt a tulajtól, az biztos...
(#) szamóca válasza ptesza hozzászólására (») Jan 8, 2014 /
 
Ahogy nézem a Fountekkel 44.2Hz az F3 ami nem is rossz, csak az érzékenysége alacsony(87,3dB) a SEAS-hoz (89,5dB). L-padozni meg nem szeretnék, ha nem muszáj.
89dB környékén meg nem találok jót.
(#) DJanosi válasza Farkas Zoltán hozzászólására (») Jan 8, 2014 /
 
Szia !Miért? Érdekelne is az indokod hogy legalább tanuljak belőle.
(#) Hetope válasza Benji94 hozzászólására (») Jan 8, 2014 /
 
Sziasztok ! Elnézést kérek mert 1 nullával kevesebbet írtam. Valójában 18khz-re gondoltam.1981-ben az ELRAD special 5.kiadványban leközöltek 1 komplett leírást 4 utas ládáról ahol csak PHILIPS hangszórók voltak berakva mégpedig a következők : AD12250,AD70601,AD02160 és AD01610. Leközölték a grafikont is ahol szépen lehet látni amint a váltók szépen elosztják a frekit éspedig úgy hogy nincsen kiesés sehol de közben szépen fedi az egész sávot. Na most hogy rögtön tisztába legyünk akkoriban a nyugaton talán a legsilányabbnak tartották ezeket a hangszórókat mivel voltak igencsak komoly hangszórók is de azokat olyan drágán árulták hogy azokból csak akkor rendeltünk ha cserélni kellett ! Innen jött az ötlet hogy valószínűen azért készítettek 4 utast hogy megoldhassák ezekkel a hangszórókkal az elfogathatóan működő hangládát de ha nem lehet ugyanezt elérni a mostani olcsó hangszórókkal akkor hát nem és pont.Különben a netten megtalálható a cikk csak én nem vagyok olyan ügyes hogy be tudjam ide rakni a linkeket (lehet hogy ez a korral jár). Nem akartam én vitát nyitni vagy kérőre vonni senki tudását sem tapasztalatát csak nekem úgy tűnt mint egy jó ötlet.
(#) Primary válasza Hetope hozzászólására (») Jan 8, 2014 /
 
Először én is 3 utasat szerettem volna, de sok utána olvasás után, illetve mérlegelve azt, hogy mi mennyibe kerül, inkább a 2 utas mellett döntöttem.
(#) ptesza válasza szamóca hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Az szerintem nagyon jó, ebben a méretben, és egyébként sem nagyon kellene mélyebbre menni. Az a helyzet , a hangszóró motorját manapság maximálisan jóra csinálják , akkor leginkább a lengőrendszer súlyával lehet variálni. Ha növelik a membrán súlyát akkor az érzékenységből veszít ,de javul a mély-átvitel -és vica-versa. Ha valaki villantani akar (a hangszórógyártókra gondolok) akkor valami különlegessel kell előállni pl a motor terén ,vagy valami különleges anyag amitől a membrán eléggé merev lesz. stb De ezek a dolgok drágák.

A nagy PA-hangszórók ezért tudnak érzékenyek lenni, de mély az nem fog jönni egy 98 dB érzékeny hangszóróból az biztos.

Van a HiVi W6A azzal is jó lesz a mélyátvitel , de az sem érzékenyebb, csak drágább.

Nem lesz könnyű megtalálni a kifizethető típust.
(#) szamóca válasza ptesza hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Az is gond, hogy ez a Fountec nincs már Bélának.
Ami jobb hangszórója volt, azok már elkeltek 6-7'-osokból.
Még talán a Seas ER18RNX-ből van neki, ami jobbnak tűnik. Ezt 2,5kHz-nél össze lehetne vágni egy 12dB/okt. 27TDF-el. Csak 1dB az eltérés érzékenységben is.
Scan Speak-be vannak jók, de arra nem akarok kiadni egy vagyont.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2014
(#) DJanosi hozzászólása Jan 9, 2014 /
 
Üdv! Nemrég feladtam Ezt a hozzászólást. Valaki tudna-e segiteni ?
Üdv: Levente
(#) andras99 válasza DJanosi hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Vagy megméred a hangszórókat, vagy beleteszed valamilyen hasraütésszerű dobozba... Adatok nélkül nem igazán tud segíteni senki...
(#) DJanosi válasza andras99 hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Sajnos az a helyzet hogy fogalmam sincs hogy mit kell merni.
(#) andras99 válasza DJanosi hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Impedanciamenetet. Aztán jöhet ez és ez. De majd Ptesza megmondja!
(#) DJanosi válasza andras99 hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
S ilyen programot honnan kapok?
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2014
(#) elektrorudi válasza DJanosi hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Nem kell "kapnod". Végig kell olvasni a linkelt cikket, amit andras99 ajánlott. Abban benne van az ARTA linkje ARTA . Rá kell csak kattintani, és a "Dowload" részről le kell tölteni az ARTA Setup180.exe fájlt.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2014
(#) elektrorudi válasza DJanosi hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Még pár dolgot fűznék hozzá a projektedhez:
- Sajnos nem ismerem a nyelvet, amin a hozzászólásokat írták, de azt kihámoztam belőle, hogy auto (gépkocsi) hangosításhoz ajánlják. Tehát minőségben, túl sokat ne várj tőle.
- A teljesítményét 220W-ban határozták meg. A józanabb fórumozók 35-40W-ot saccolnak rá. (én ránézésre, 30W-ra gondoltam)
- Szerintem "komoly" dobozterv ehhez még nem született, mert maga a hangszóró sem néz ki komolyan. Az is gyanús, hogy a műszaki adatlapja "titkos" (... vagy nincs is?).
Szerintem, ha csinálsz a mélynek egy 50-60 literes ládát, a középnek 1-2 literest, azzal nagyot nem tévedsz.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2014
(#) DJanosi válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Nos én értem a nyelvet de nem tudom miért de én sehol nem olvastam hogy autóba használják. Az autó hangszórók külön helyen vannak. Még egy annyi hogy a közép hangszóró el van szigetleve hátul tehát a rámája zárt hátul . Vagyis annak nem kell külön számolni térfogatot.
W ot soha nem nézem de hallottam ezeket szólni és nem is annyira pocsék hangszórók.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2014
(#) Primary hozzászólása Jan 9, 2014 /
 
Mi a vélemény a Sony 1-825-607-11 hangszóróról?

Gondolkodom egy multimédiás akármin, 2.1 elrendezéssel. Szerintetek milyen lehet. PC-hez kell, nem csúcsminőséggel (youtube, mp3, laptop hangkártya, esetleg bluetoothon A2DP-vel).
(#) ptesza válasza andras99 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Igen így. Sokkal jobb megoldás lenne az ARTA box megépítése mert azzal már lehet átvitelt is mérni.
(#) golem hozzászólása Jan 10, 2014 /
 
Sziasztok!
Van nekem 2 db Visaton Hangszóróm milyen értelmes dobozt lehetne neki építeni.
(#) Primary válasza Primary hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Most, hogy olvasgattam Rod Elliot egyik cikkjét, az is megfordult a fejemben, hogy ezt a szélessávú Sony-t lehetne használni a 909-essel is, aktívan váltva 350 Hz, akkor kb egyenlő teljesítmény szükséges a kettőhöz, végfokból pedig 4 VF3 lesz.
(#) ptesza válasza golem hozzászólására (») Jan 11, 2014 /
 
Szerintem egy jó kétutas még belefér, de már igényes magas fog kelleni.
(#) golem válasza ptesza hozzászólására (») Jan 11, 2014 /
 
Mégis hány literes láda kel neki mert valahol olvastam hogy a VAS értéke határozza meg.
(#) andras99 hozzászólása Jan 11, 2014 /
 
Sziasztok! Hordozható hangfalat építek, most találtam egy jónak tűnő hangszóróválasztást. Hangszóró 2000 HA17-582 mély 22 literes b-reflex ládában 100Hz-re hangolva egy AKAI ortodinamikus magassal. Nem tudom ez milyen összeállítás, ez egy low cost project. Azt szeretném hogy úgy "dübörögjön" mint a komolyabb gyári hordozhatóak. A láda lehet kicsit nagy, nem tudom, lehet elég lenne kisebb is, a WINISD ezt dobta!

Nem vagy te kőműves! Mod.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2014
Következő: »»   479 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem