Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Szervusz! Sokan azt választják, hogy a fűtések külön trafón vannak. Nálam is úgy lesz.
Szia.Jelenleg kapcsolással nem tudok szolgálni mert le kellene rajzolnom.Képzelj eggy sima 6n1p srpp-t 470 ohmmal a katódokban ami 022 mikros csatolón keresztül hajtja a 6e5pt triódába kötve 470k rácslevezetővel.Bemelegedés után a végcső anód katód között 167 voltot mértem a katódján pedig 23 voltor 510 ohmmal a katódban ami 45 ma.Nem értem miért esik ennyit a fesz.Csövek nélkül 320 voltom van az egyencső után a hálózati trafó 2x280 voltos.Most mértem 10 perc üzemelés után 270 anód katód között 11 volt a katódban később leesik rendesen miután bemelegszik.
Nekem csak az egyencső fűtése van külön mert másként nem tudtam megoldani csak 2x6,3 volt a hálózatin.
Megvárjuk míg lerajzolod, ott valami nem 'gömbölyű'. Séróból raktad össze, hogy nincs kapcsolási rajzod?
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2014
Nagyjából fejből a 6n1p srppt lelestem valami rajzról és utánnamintáztam a 6e5p-t nagyjából minden működik rendesen az anód és a katód arányok követik eggymást csak ahogyan melegszik esik a fesz jelenleg 234 anódon és 18 volt katódban ami a 8w disszipációval számolva 1 ma-rel nagyobb és ahogy esik a fesz úgy követi a katód is.Benne van állandóan a disszipációban szépen is szól csak mindig több kell neki szerintem nem birja a hálózati.
Ha csak a hálózati trafóval lenne gond (szerintem nem), nem így viselkedne, de mérj feszültséget, áramot, melegedést. Ha tudod, mérd le a trafót külön. PrIü, It, sec UIü,t.
A kapcsolóüzemű tápegységben van két tranzisztor. Úgy tudom, az is az erősítő része.
Tápegység+erősítő. Csak két 'körmös' jár érte.
Majd holnap még átlesem a kapcsolást és megpróbálok mérni eggyenlőre hidegen hagyom.
Szia! Bocsi, csak egy kérdés: G1-el sorba 1kOhm, G2-vel sorba 100 Ohm gerjedésgátló ellenállásokat alkalmaztál a 6E5p-hez? Nagyon meredek, ezért gerjedékeny cső... Na meg a 470k rácslevezető is soknak tűnik, 220k-nál nemigen használnak nagyobbat...
Szia.Köszi a kérdést igen van gerjedésgátló ellenállás a rácslevezetőt majd kipróbálom,de úgy néz ki megoldódott a gond kicseréltem mindkét remix csatolókondit k40y9-es oroszra és minden ésszerűbb lett.Nem használt példányok a remixek,de lehet szivárogtak vagy fogalmam sincs mi lehet velük a gond.Jelenleg már 1 órája szól és megállapodott a fesz 260 volt anód katód között és most 200 ohmal a katódban 5,7 volt ez eggy picit kevesebb mint ami kell,de majd állitok rajta.Most is melegszik a trafó csak nem annyira,de legalább nem esik a fesz tovább.Remélem mostmár jó lessz.Nem gondoltam,hogy ekkora gondot okoz eggy szivárgó kondi ami ráadásul még jó is szólt.
A kondenzátorokkal kapcsolatban mondom, eddig féltve őriztam NOS Tesla 100nF 630V- os kondenzátorokat, amelyek nem csak megőrizték a kapacitásukat, de szépen is néznek ki. Nemrég beszerzett szigetelés vizsgáló mérései szerint eldobhatók, szigetelési ellenállásuk 500V alatt is 1 MOhm körül vannak. Ezt a tesztet minden kondenzátoron elvégzem eztán, nagyon elronthatna csöves csatolásban minden örömöt egy ilyen alkatrész.
Próbálom külön, de nem megy, mint az autó motor nélkül.
Való igaz, hogy a Nos alkatrészeket meg kell mérni. Nagy szivatást tud okozni egy egy stikes alkatrész. Én torzitásra ia megszoktam mérni ellenálásokat , kondikat.
Az utóbbiakat hogyan csinálod?
Van egy rádiométer müszerem
Adó oldal 700V ig képes, vevő oldal 100nV végkitérsű. 10khz-et ráad ( max 1Wattot tud a generátor ) vizsgálandóra és szelektiven méri mennyi a 3. harmonikus amit az alktrész termel. A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2014
Sziasztok! Teljesen új nekem még a csöves erősítők építése. Kizárólag csak az építés és a működés öröméért gondoltam, hogy készítek egy teljesen mindegy milyen minőségű és teljesen mindegy milyen kis teljesítményű csöves erősítőt olyan csövekből amit itthon fellelek. Hangsúlyozom, pusztán a megvalósítás öröméért és a tanulmányozás kedvéért, elsőnek. (A sikeren fel lehet buzdulni...)
Itthon van egy EL84-es csövem, amit kinéztem ilyen célból. De találtam itthon egy EL6-os csövet is, (szép ám!) sőt egy orosz 6N36C csövet is (ez se kicsi!) ezek már komolyabb darabok. Megvan nyilván ezeknek az utóbbi két csőnek is a rendes, erősítő kapcsolása, azonban abban kérnék segítséget, hogy le tudná-e valaki rajzolni áramút rajzként hogy hogyan kössem be bármelyik EGYETLEN EGY csövet úgy, hogy az demonstratíve, de hangerősítőként funkcionáljon? Kimenő trafónak nem nagyon találtam semmit, leszámítva egy APT100-as beag kimenő trafóját (nem csöves hanem a tranzisztoros beag kimenője!) és egy két darab hangszóróba való kimenő trafót amit még 100V visszaalakításához használtak. Megtáplálni egy régi CD játszó vonalkimenetéről gondoltam (vagy egy walkman fülhallgató kimenetétől Teljesen lehetetlen projekt ? Hangsúlyozom, tudom, vásárolhatnék megfelelő alkatrészeket, de a kérdés, hogy a meglévőkből építhető-e úgy áramkör, hogy azzal ne durrantsam el azonnal a csöveket se, és a végeredmény is örömet okozzon, hogy működik ? Bocsánat azoktól, akik mindezen nevetnek, és a kezdő lelkesedését amatőr kontárkodásnak látnák. Köszönöm előre is!
Ezt csak érdekességnek teszem be, olyan régóta keresgélek csövekhez való új kimenő trafókat. Elég horror áron lehet ezeket kapni! Előző hozzászólásom, miszerint maradnak az itthoni alkatrészek, ezek után tényleg helytálló. :-O
http://www.arwill.hu/portal/Postan/Elektro_alkatresz/Energia_forras..._.html
INkább szerezz valamiylen régebbi kiszuperált csöves rádiót,abban benne van a hálózati trafó,a kimenő, a cső,kezdésnek jó az el 84,de az ecl82 sem rossz választás szerintem.Az apt kimenőt mef felejtsd el inkább...
Helló. Egy olyan kérdésem lenne hogy van itthon 2 db EC92 -es elektroncsövem,és olyan kérdésem lenne hogy ebből erősítőt készíteni egy BEAG fejhalgatóhoz? BEAG: ellenállása: L:200ohm R:200ohm 775mW tűrés. Remélem tudtok valami választ erre a kérdésre nem nagyon ismerem ezt a csövet. Előre is köszönöm.
Ez nem horror ár, próbáld meg beszerezni a hozzávalókat, és *akodjál vele 1-2 napot minimum. Máris olcsónak találod Komolyabbra fogva, ezek átlagos, megfizethető árak. A horror ár egy nagyságrenddel (100 E) kezd elindulni..Lehet régi csöves rádiók trafóit keresni, pár db elfogadható, mint a pacsirta még talán fellelhető. A többi régi TV meg Rádió kimenő tényleg viszonylag jól szól. A SOKOL rádióhoz képest. Viszont ismerkedni a régi technikával, arra megfelel.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2014
Szia! Szerintem az árwillt felejtsd el! Ugyanaz üzemelteti, mint aki a pcbonto.hu oldalt. Eléggé átverősek.
Készített már valaki Delon-hidas feszültség kétszerezővel anódfeszültség biztosítására kapcsolást? Szerintem ez teljesen járható út, noha nyilvánvalóan nem a klasszikus 300V körüli táptrafós megoldás. Elég egyszerűnek tűnik ez a megoldás demonstrációs célokra.
Az "átverősek"-en mit értesz? Drága ár-érték arány? Mert akkor nézek az ebay-en trafót majd.
Én ismerek olyat, aki rendszeresen használ Delont, csövekkel ráadásul.
Persze a 400V-os anódon kicsit túl... Nekem úgy tűnik, ért a csövesekhez.
Azt tudni kell, ha feszültség kétszerezőt, illetve többszörözőt használsz, (jóval) nagyobb teljesítményű trafóra lesz szükséged.
Trafó 1.73 * P ki - ugyanúgy, mint az egyutas egyenirányításnál.
Középleágazásos (2 egyenirányítóval) Trafó 1.48 * P ki Graetz Trafó 1.24 * P ki Ehhez képest szoktak alkalmazni aztán még egy 2-es szorzót az amatőrök...és állítólag jól teszik! A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2014
Ahogy írod, azt értem, meg sok dologhoz nem értenek. Hangdobozokhoz odaírták, hogy hány kg. Nem ilyet kellene szerintem. Meg nagyon baró, meg retró... Igen, jobban jársz, ha ismersz olyat, aki tud trafót tekerni, netán te is tudsz. Venni szerintem csak olyat, ami gyári meg új. Vannak nagyon jó külföldi trafók. Itthonról a BEAG trafókat ajánlom(nem az APT 100 illesztőjét), abból is az EA 057, AE 110, AE 211 erősítőkét, de elég keveset találsz. Kár, hogy már a BEAG nincs.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |