Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   481 / 1210
(#) eSDi válasza obenhof hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Üdv!

Be kell állítani, hogy a board-ot a PICKit3 táplálja. A képen látható üzenet, nem hiba, csak figyelmeztet, hogy ha nem megfelelő PIC van csatlakoztatva akkor a PICKit3 más táfeszt adhat a PIC-nek és akkor az tönkremehet. Fejből most nem emlékszem, hogy az IDE-n belül hol lehet beállítani, mert azt nem igen használom. Viszont a külön programózó felületen az advanced menüpont alat találod a power settings fülön. Ennek az előhozásához be kell majd írnod a "microchip" jelszót, de ezt le is írja neked.
(#) obenhof válasza eSDi hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Köszönöm a segítséget! IDE beállítás:
1. Run > Set Project Configuration > Customize
2. Categories - PICkit 3
3. Option Categories - Power
4. Power target circuit from PICkit 3 checkbox kijelöl
(#) Zsora válasza Beles hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Kíváncsiságból belekukkantottam a C30 leírásába. Mivel alapból (Large scalar/data model) minden változót a közeli "Near" címtartományba tesz a fordító, így deklarálásnál külön kell jelezni ha ettől eltérő igényeink vannak. Pl. a 10000 elemű 8-bites "buffer" tömb létrehozása a távoli "Far" címtartományban így történik:

char buffer[10000] __attribute__((far));

Ezenkívül persze még sok más attribútum van, amivel a változóinkat oda tesszük, ahova csak akarjuk, pl. egy konkrét címre:

int gomb __attribute__((address(0x1f00)));

Kis segédlet
(#) Beles válasza Zsora hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Köszi, ezt megnézem!
(#) Zsora válasza Zsora hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Jajjj... elírtam!
Az alap a Small scalar/data model.
(#) Kovabe hozzászólása Jan 16, 2014 /

Sziasztok a watchdog-rol kérdeznék néhány dolgot, addig ok hogyha eléri az értéke a 255-öt akkor resetel de ha lefagy a programom akkor is fut a watchdog, vagy pl beteszek a programba egy 20s-os késleltetést, akkor is reset van? Szoval a programmal eggyüt fut vagy párhuzamosan a programmal? Flowban programozgatok de ez szerintem inkább ide tartozik illetve még egy kérdés, milyen parancsot kell beillesztenem c kodba hogy reseteljem a WDT számlálot?
Köszönöm: Kovács
Közben megtaláltam a leírást ahol kitaglalták számomra is megfelelően igy már tiszta hogy párhuzamosan fut.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2014
(#) icserny válasza Kovabe hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Csak a program fut, a watchdog pedig hardveresen számlál. Igen, párhuzamosan.
Idézet:
„de ha lefagy a programom akkor is fut a watchdog, vagy pl beteszek a programba egy 20s-os késleltetést, akkor is reset van?”
Igen. Ilyen esetben a késleltetést úgy kell megszervezni, hogy közben rendszeresen törlésre kerüljön a watchdog számlálója.
(#) mrobi válasza Kovabe hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Szia!

Ha flowcode-ban dolgozol, akkor szerintem nem kell foglalkozni a watchdog resetelésével, mert azt a program megoldja. Ha nem vagy benne próbáld ki. Elindítasz egy 20 másodperces késleltetést, és amikor végetért bekapcsolsz egy LED-et. A a flowcode reseteli a watchdog-ot akkor a LED bekapcsol.
(#) Kovabe válasza mrobi hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Az ok de én pont a WDT akarom resetelni.

Miért akarod Te resetelni, ha a program reseteli magától?

Na várjál, ugyanarrol beszélünk? Én a WDT számlálot szeretném saját magam resetelni hogy csak fagyáskor resetelje a PIC-et.
(#) nedudgi válasza Kovabe hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

CLRWDT utasítás.

A WDT számlálóját törölni kell mielőtt eléri a 255-öt. Na most a flowcode (úgy emlékszem) kiszámolja, és be is illeszti a programba a WDT számláló törlést. Ha lefagy a program, nem törli a számláló értékét, eléri a 255-öt és reseteli a pic-et.

Hát ezt a hétvégén élesbe kiprobálom, azért is kérdeztem.
A WDT mihez képest számol, mennyi idő eg y lefutás pl 8NHz-en?
(#) kzteam válasza icserny hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Köszönöm a tippeket. Megnézem mindet.

Üdv!
(#) Erick hozzászólása Jan 17, 2014 /

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni ezzel a problémával kapcsolatban:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1565844.html#1565844

Köszönöm szépen előre is!
(#) Beles hozzászólása Jan 17, 2014 /

Sziasztok!
A 3,3V-os piceknél az 5V tolerant lábakra minden nélkül kapcsolhatok 5V-ot? Konkrétan egy TSOP1736 infra vevő jelét kötném rá, valamint egy PC tápegységet akarok kapcsolgatni vele. Bár a PC tápnál nem tudom hogy fog reagálni a táp. Elvileg alacsony szinten kapcsol be, magasan pedig ki. Nemtudom elég lesz-e neki, ha csak "elengedem" a lábat.
(#) icserny válasza Beles hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Idézet:
„A 3,3V-os piceknél az 5V tolerant lábakra minden nélkül kapcsolhatok 5V-ot?”
Igen, végtére is ezt jelenti.
Idézet:
„Elvileg alacsony szinten kapcsol be, magasan pedig ki.”
Én tennék oda egy felúzó ellenállást. (bár lehet, hogy a tápegység vezérlehető bemenetére már tettek...)
(#) Kovabe hozzászólása Jan 17, 2014 /

Sziasztok
Még mindig wdt problémám van, hogy tudom beállitani a WDT-t hogy nagyobb idövel számláljon?
(#) eSDi válasza Kovabe hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Üdv!

A WDT-nek van egy osztója, azt kell beállítanod! Nem tudom, hogy neked milyen típusod van, de a 18F1320-ban a CONFIG2H regiszter 1-4.bit-je az, a 0. pedig a WDT-t enedélyezi.
(#) Kovabe válasza eSDi hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

16F690-em van és abban kellene. Egyszerüen nem találom sehol a beállitást, pedig nekem fel kéne tornásznom 1s-ig mert igy folyamatosan resetel. DS18b20 van rákötve ráadásul 2.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2014

WDTCON regiszter. Amúgy pedig Google->16f690->első találat az adatlap->tartalomjegyzék->187. oldal->14.5-ös bekezdés. kb két perc volt megtalálni...

Az meg is van csak ezt nekem valahogy c kodba kéne tennem és betenni flowcode-ba.

Egy változónak tudsz adni értéket C-ben? Csak mert ugyan úgy kell...

1. option_reg =xx0x1111;

ennek kéne így kinézni
  1. osccon = 0x70;

De miért nem a FlowCode-os témában kérdezed ezt?
(#) eSDi válasza Kovabe hozzászólására (») Jan 17, 2014 / 1

xx0x1111 <- ezt nem igazán értem? Mi ez a sok "x"? Ha azok olyan bitek, amiknek mindegy, hogy milyen értéket adsz, akkor ez így nem jó! Oda írj 0-át, ha binárisan adod meg. És ha jól tudom, akkor így kell megadni helyesen: option_reg = 0b00001111; vagy option_reg = 0x0f;

Azért mert feltettem a kérdést de senki nem válaszol.

Háls köszönet, müködik ahogy csak szertném.

Na! Csak össze hoztuk. Ha még ennél is hosszabb időt akarsz, akkor már a WDTCON-t is be kell állítanod.
Következő: »»   481 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem