Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp javítása
Üdv mindenkinek.
Most javitottam egy FPS600 as tápot,átkondiztam szépen működik minden ,de a kimenő fesz értékek 5V :5,36V 12V:12.38v 3,3V:3,58v 5V vsb:5,28V .Csak műterhelés van rajta 12vos ágon 3 halogén izzó 12v60w + 2 régebbi vinyó ez az 5v-ot is terheli valamennyire.Régebben javitott tápoknál nem volt ekkora eltérés az értékekben.Ez belefér a tűrésbe.Mekkora lehet az eltérés max.
Hát az 5V már egy kicsit túl van a tűréshatáron. Meg kellene nézni nagyobb terhelésen.
Én általában 50-80W induló terheléssel terhelem mind a három feszültséget terheléstesztnél. (ezt fokozatosan emelem a névleges terhelhetőség 80-90%-ig) Itt megtalálod a pontos tűréshatárokat.
Hát és a két legnagyobb kondit cseréltem ki, azt az infot kaptam, hogy azok szoktak nyekeregni. 2 db 1000µF 200V-os kondi. Kicseréltem, de persze nem szünet meg a zaj. Nem si írom le, hogy mennyi volt a 2 kondi, de ezt a pénzt most kidobtam az ablakon. Ráadásul persze nagyobbak mint amik benne voltak, így nem is tudtam rendesen beforrasztani, csak ha megtoldottam a lábát. Még várok kicsit mi lesz vele, de ha nem hagyja abba a nyöszörgést (és miért tenné) akkor újat kell vennem, mert megőrülök tőle...
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2014
Szia,
Lehet írtad már de milyen tápról lenne szó ami sípol? Sok tápnál találkoztam ami sípolos volt ezek álltalában a kondik cseréje után megjavult igaz egyikben sem a 200V-os kondik voltak a hibásak. Első körben szerintem nézd meg Pimer oldalon lévő kondikat valamint a tápban lévő kis értékű (2,2µF-100uF) elkókat ezek könnyen kiszáradnak és sípolhat tőle a táp és ráadásul nem is kerülnek sokba. Eddig ilyennel még nem talákoztam, hogy csak bizonyos programok futtatásakor van hangja a tápnak. Viszont azt az egyik teszt gépnél észrevettem ha VGA-t tesztelek vele és elindítom a furMark nevű progit a gép elkezd zizegő hangot adni ami valahonnan az alaplap felől jön (az biztos, hogy nem a táp zizeg). Üdv
Mondjuk a primer az pont a 200 voltos kondi...
A szekunder kondik közül lehet akár több is fáradt.
Valóban elnézést kérek, rosszul írtam szekunder oldali kondik miatt találkoztam hasonló esettel vagy a kis értékű kondik kiszáradása miatt. (a kicsi kondik lehetnek a primer oldalon is de azok álltalában 50V-ak)
Sziasztok,
Két tápegységgel "küzdök" jelenleg. az egyik egy Delta 750-es a másik egy FSP Zen. A Delta GPS-750AB típusú ami azzal került, hozzám, hogy lecsapja az órát. Nálam nem így volt a 5VSB is rendben van de amikor indítani próbálom csak megmozdul egy kicsit a venti és le is áll. A kimeneti oldalon végigmértem a diódákat és tranzisztorokat nem találtam semmi zárlatos alkatrészt. Peróbáltam terheléssel is indítani és akkor se indult el (a 750-es Thermaltake csak jelentős terheléssel volt hajlandó elindulni). Az FSP300-60GNE pedig alapból rendben van 5VSB is oké és terhelhető is valamint üresen el is indul és minden fesz meg is van, de ha kap egy kis tarhelést a kimeneti oldalon a feszültség leesik. Mit érdemes ezeknél a tápoknál még átnézni? Segítségeteket előre is köszi.
Nem tudom hova tegyem fel a kérdést úgyhogy ide rakom fel.
Lenne egy tápom aminek nem valami jó a ventije. Szerintem tönkre ment hangos. Lehet cserélni? A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2014
Méret ok 12 cm.
Feszt megnézem még. Kifejezetten olyan ventit néztem amit már többen vettek tápba. Nagyon jó minőségű.
Találtam ventit.
12 cm ok A meghibásodott venti 12 V os amit néztem ahoz 7-13 V írnak Da az új venti bementi árama 0.16mA a régié 0.20mA Jó lehet helyette? Ismerem a típust rettenetesen halk azért néztem ki. A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2014
Bocsi nem tudtam már betenni az előzővel.
Erre a ventire gondoltam: Bővebben: Link És a táp: Bővebben: Link
Hello!
Nyugodtan beleteheted, jó lesz bele. De ez nem 0,16mA -es, mint ahogy írtad, hanem 140mA -es Én ezt a fant használom egy 400W -os tápban, plusz ugyanez van a procin is (i7). Igaz hogy nem túl pörgős, de emiatt (is) nagyon alacsony a zaja, mindössze 8 dB(A) körül van. Olyan csendes a gép, hogy szinte csak a vinyó zaja hallatszik. Néha le is veszem a gép oldalát, hogy megnézzem, mennek-e a ventilátorok. ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2014
Akkor ez a swif jó bele ugye?
Csatival lessz problémám? Ill. Vághatom rövidebbre a vezetéket? Mert hosszú lessz az biztos.
Jó lesz bele, megveheted nyugodtan.
Nem valami sok pc táppal találkoztam eddig, de amiket láttam belülről, mindegyikben be volt forrasztva a ventilátor vezetéke a nyákba. A csatlakozó plusz költség, a gyártók meg ott spórolnak, ahol tudnak. A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2014
Ennek van 2 db csatája is az alaplapi ra egy külön áramkör csatlakozik szerintem ez valami PVM lehet. És ezen is van egy csati erre magy a venti.
Szerinted? Eddig én is nyákra forrasztottal találkoztam. Kivétel a másik tápom FSP aurum meg ez deer.
Sziasztok!
Nekem egy PCchips gyártmányú PS100 / PC100 típusú tápegységgel akadt bajom. A púpos kondikat kicseréltem használt de nem púpos kondikra. A ventit egy hasonlóra, mint ami benne volt 1mA-el eszik többet, mint az eredeti. Mielőtt rákötöttem volna az alaplapra gondoltam kipróbálom úgy, hogy nincs rajta terhelés és a PS-on-t a földre kötve bekapcsolom. Elkezdett pörögni a venti, majd a Zener diódák zümmögve piros fényt adtak ki magukból. Azóta az 5VSB-n 9,5V-ot, a 12V-os ágon 9,7V körüli értéket mérek. A venti pörög és a panel tűzforró lesz a trafó alacsony feszültségű oldalán. Nem tudom, hogy a használt kondik vagy a terhelés hiánya okozhatta-e a problémát, mert előtte púpos kondikkal beindult a gép. Amit meg tudok csinálni, hogy a diódákat és kondikat kicserélem újakra újra. Annak örülök, hogy a táp nem füstölt el, de most meg vagyok lőve, hogy mi lehet a baja. A vezérlő IC egy 3842-es 8 lábú félvezető. Mit érdemes megnézni először? Gondolom bekapcsolás nélkül az 5VSB értékét, de mitől lehet, hogy 9,5V körüli érték van mindenhol? A válaszokat előre is nagyon köszönöm! ![]()
Ez az a táp? Táp
Hát mivel a Zener diódák világítottak ne számíts túl sok jóra. Ezeket minden féle képpen cseréld. A kondikat újra kellett volna eredetileg is, attól hogy nem púpos még lehet rossz. Pontosan milyen gépben volt? A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2014
Szia!
Egy BKS630-as alaplap mellett egy BOOK PC gépben. Csak 5Vsb és 12V van a PS-on és föld mellett. A többi egység az alaplapi molex-ről kapja a tápot. Az alaplapon is van még egy trafó gondolom ebből a célból (5V). Hétfőn tudom cserélni az alkatrészeket. Csupán azt nem értem, hogy terhelés nélkül miért mehet tönkre?
Terhelés nélkül sok, régebbi kapcsüzemű táp nem képes stabil kimenetet produkálni. A készenlét döglött, ott ki kéne cserélni a primer oldali kisebb kondi(ka)t. Nem használt, ki tudja, mifélére, hanem új, és csak alacsony ESR-ű modellre. Terhelésnek egy CD-olvasó is megteszi, a készenlétre meg egy pártíz ohmos ellenállás elég.
Ja igen azt elfelejtetem, hogy a linkelt tápról van szó. Nem szabványos az tuti, hogy mennyire fér bele az ATX-be azt nem tudom. Ha sikerült az alkatrészcsere érdemes egy kisebb terhelést ráforrasztani a kimenetre a panelon, hogy legközelebb ne fussak bele ebbe a problémába?
Sikerült megnézem a diódákat, a piros TZX24B típus, 0,5W-os. A narancs 1N4148 sima dióda, a citrom 5V6, míg a bordó TZX13C. A 12V-os ág (a 13V-os zéner mellett a barna kábel) van az optón keresztül a vezérlő IC-re visszacsatolva, míg az 5V6-os zéner mellett a lila kábel van ami az 5Vsb-t jelenti. Érdemes a zénereket hasonló feszültségű, de nagyobb teljesítményűre cserélni? Például 2W-osra a 0,5W helyett? Illetve mennyi terhelés kell, ha kicseréltem a diódákat és kondikat? Például 6W elég a 12V-os ágon és 2-3W az 5V-oson?
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2014
EC3-at, de főleg EC4-et cseréld ki. A zenereknek nem a teljesítményük fontos, ha nagyobbat raksz be, az is el fog égni, ez a dolga. Terhelés pártíz ohm, de szerintem lesz ott másnak is baja még. Optocsatolóból ez az egy van benne? Nincs egy TL431 valahol a szekunder oldalon (ugyanilyen 3 lábú tok, mint amiket látni itt-ott)?
Az elkókat és a diódákat kicserélem. Optocsatolóból csak ez az egy van. Nincs benne TL431, csak egy CEP603L borda nélkül a jobb oldalon a képen ez nem látszik, előtte a bordára egy dióda van rögzítve, azon egy gondolom hőelem, ami a ventit szabályozza. Bal oldalon pedig egy bordás K2645. Az 5V-ot a 3842-ből veszi szerintem, amit az optóbol jövő jellel vezérel ha jól láttam.
Kicserélve az említett 5 diódát és az elkókat (kivéve a 400V-osat és egy darabot amit nem vettem észre), a következő a viselkedés:
0,3-0,7V 10Ohm terhelésnél az 5VSB ág ki/bekapcsolva, terhelés nélkül kikapcsolva 1,3-17V az 5VSB ág 0,6-1,2V 8,2Ohm terhelésnél a 12V-os ág bekapcsolva Most jöhetnek a tranzisztorok és a maradék fekete diódák?
Úgy látszik nem a diódák a ludasak, s kikapcsolt állapotban (külön áramtalanító nincs a tápon, így állandóan 230v feszültség alatt van a panel), állandó ritmusos halk kattogást hallok. Ez mitől lehet? Esetleg a trafó üthetett át?
Talán zárlat, a 12V-os diódák körül, vagy a vele párhuzamos RC tag nyílt meg-ezeket nézném meg.
A 13V-os Zénerre gondolsz? Az mit jelent, hogy megnyílt?
Jelentem az optocsatoló és a szabályozó IC kicserélése után az 5Vsb-n 4,85V van, míg a 12V-os ágon 10,9V. Ha az 5Vsb ágat terhelem 10Ohm-al akkor sistereg a táp, viszont ha be is kapcsolom, úgy, hogy a 12V-on egy 8,2Ohm-os ellenállás van és pörög a venti, akkor nem hallani a sistergést. Az optocsatoló Cosmo 1010-es eredetileg és PC817-est tettem a helyére, ami elvileg kompatibilis. Még azt vettem észre, hogy be és kikapcsoláskor van sistergő hang a tápon. A zénerhez közeli kisebb kondik 10-100nF nem mutattak szakadást, az ellenállásoknál mondjuk érdekes, hogy mind 2K-ohm körüli értéket mutatott, ezzel nem szórakoztam, hogy mindet kiforrasszam, ha legkisebbet mérte, pontosabban az eredőt akkor nincs szakadás bennük.
A 10,8V-ot hogyan tudom a tűréshez képesti tartományba szabályozni, ha az 5Vsb ág már megfelelő, az optocsatoló előtti ellenállás megváltoztatása elég hozzá? Illetve a sistergés mitől lehet ha már minden elko ki van cserélve a panelon? |
Bejelentkezés
Hirdetés |