Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szerintem igen. Bár 50 Ohm esetén már kicsi lesz nagyon a teljesítmény.
Csak hűtsd rendesen a végtranzisztorokat, mert a germánium tranzisztorok nem nagyon szeretik, ha melegednek. Jobban változik a munkapontjuk a hőmérséklet változásával, mint egy szilícium alapú félvezetőnek, jobban hajlamosak a hőmegfutásra. A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2014
Sziasztok ,segitség kellene egy erősítővel ,kapcsolatban WPA 600pro a nyugalmi áramot szeretném beállítani rajta. Hogyan lehet biztonságosan mérőműszerrel, vagy talán égővel (szkópom nincs) megoldani, és hány mA -re kell állítani az 1kohm potit ?.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2014
Szia! Válaszd le a hangsugárzót, tekered le a hangerőt és a 0,33 ohm-os ellenálláson állíts be 10mV feszültségesést!
Ha csak egy hangszoróval akarom müködtetni akkor elég csak az egyikfelét bekötni vagy kell valami modosítás.
Ahhoz, hogy a nem használt csatorna ne zavarja a másik működését, a bemenetét egy kondenzátorral kösd a testre.
Az R649 lábai között olyan 10% hangerőig 0 volt, utána kezd emelkedni a feszültség ahogy tekerem feljebb a hangerőt. Kb 250-300nv-ot mikor eléri kikapcsol a relé.
Valahogy nem lehet ki iktatni ezt a védelmet vagy kicserélni valamilyenre?
Halihó!
Épített / vásárolt már valamelyikőtök nedves környezetben használható erősítőt? Egy zárt térben lévő, meleg vizes, tehát állandó magas páratartalmú úszómedence mellé kell egy 30W-os erősítőt építenem, természetesen 12V akkumulátorosat. Elsősorban a pára-és nedvességálló műszerdoboz megoldásaitok érdekeltek volna, amellett, hogy szellőzzön is a borda, jól is nézzen ki valamennyire. Így a mirelites doboz megoldást nem szeretném alkalmazni Sajnos másik helyiségben nem lehet az erősítő, így nem elég, hogy csak a drótot viszem be a hangszórónak
Még ez is tűrésen belül van. Tapasztalsz melegedést ami ezt indokolná?
Összefoglalva az eddigieket: az alacsonyabb terhelő-impedancián előbb bekövetkező tiltás két irányt mutat. A valószínűbb a túlterhelés figyelő kelleténél nagyobb érzékenysége. Ezt okozhatja például a végtranzisztor emitter-ellenállás megnyúlása. Kicsit zavar, hogy a két csatornánál csaknem azonosak a méréseredmények. A másik ok, jelentősen esik a tápfeszültség a terhelés hatására és attól ejt el a relé. Haladjunk tovább módszeresen, egyeben eleget téve a kérésednek is. Emeld ki a D622 (1N4148) diódák legalább egyik lábát. Ezzel teljesen hatástalanná válik a túlterhelés-védelem. Amennyiben a relé továbbra is ugyan ott old le, az R600 termisztor lábainak összezárásával a hővédelmet is kiiktathatod. A DC figyelést tekintsük rendben lévőnek, marad a relé tekercs feszültségmérése.
Nagyon nem melegszik benne semmi. A végtranzisztorok emiter ellenállásai is rendben vannak. A relé kikapcsolásáig 10 voltot esik a tápfeszültség. A diódáknak kiemeltem 1-1 lábát, és végre nem tilt le. Tegnap csinált olyat is, hogy negyed hangon is ki-be kapcsolgatott magától.
A 10V esés puffercserét irányoz elő. A dióda hidat is ki kell mérned, lehet közte szakad dióda.
Nem volt szakadt dióda.
Kivettem végleg a 2 1n4148-at, és szerintem igy is marad. MAGYON HÁLÁS VAGYOK NEKED RELOOP! KÖSZÖNÖM SZÉPEN A SEGÍTSÉGEDET
Megfelelő teljesítményű monolit IC a beépített védelemmel, kis területen kínálja magát erre a feladatra. Azért ajánlott, mert ez kiönthető kis mennyiségű műgyantával, s így védett a párától.
Az akku saruk akkuzsírral fedve szintén védetté tehetőek. A kapcsoló, és egyéb vezetékek, gyantás zsugorcsővel szigetelhetők. Az alumínium hűtőbordát nem kell különösebben védeni.
Sziasztok!
Van egy Philips fw765p erősítőm. Úgy nagyjából 15 éves a kicsike, eddig még nem lett egyszer sem szétszedve. Csak a két front hangszóró van rákötve, szóval 2.0-ban működik. A közelmúltban észrevettem, hogy a jobb hangszóró torzít (néha elég csúnyán) és/vagy egyszerűen "kihagy". Nem mindig, valamikor "megjavul", de aztán megint ugyanazt a hibajelenséget produkálja. Rettenetesen zavar(t), ezért szétszedtem. Találtam benne csatornánként - többek között - egy AN7164-et. Az eredeti, gyárilag hozzáadott hangfalpárral kezdte a rakoncátlankodást (8 ohm). Azokat lecseréltem, mert az egyik hangszóró membránja már amúgy is eléggé ki volt. Most egy JBL scs-178 szett első két hangszórója teljesít szolgálatot (4 ohm). Pontosabban csak teljesítene, mert hogy ezzel is torzít... :/ Mit érdemes megmérni, cserélni, javítani ilyenkor? Mi a teendő? Válaszotokat előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2014
Szia! Tapintsd meg, hogy melegszik-e a végfok IC. Lehet a hővédelem korlátoz, és csak újra kell pasztázni a hőátadó felületet. Ha ez rendben akkor mérd meg a végfok bemenő jelét, vagy hallgass bele egy másik erősítővel, akár itt is lehet hiba.
A 4 ohm kicsit erős terhelés ennek az IC-nek.
Köszönöm a tippeket, hamarosan ellenőrzöm is.
Esetleg egyéb ötleted van (még)?
Szia ,az erősitő tápjába be kötöttem 2db égőt 28v 2w ,a +és - ágba a trimer közzépen az égő halványan ég a +ágon ,a - nem ,és ha de ha tekerem a trimert hogy ,álitcsam be a 10mv akkor még jobban ég, mi a baj.Ha nem állitok semmit akkor a kimeneten 1,2mv majdnem 0v ,mi lehet a probléma hogy csináljam?.
Egy alumínium lapra lesz felcsavarozva a kettő. Tegyek a tranzisztorok alá szigetelőlapot? 50 ohmon nem baj ha kisebb a teljesítmény, az már fülhallgató.
Mindenképpen szigeteld, mert nincsenek egy potenciálon!
Rendben köszönöm. Még egy kérdés a rajzon szereplő 1j8 értékjelzésű ellenállás milyen értékű? Sok féle jelőlési rendszerrel találkoztam, de ezt még nem láttam.
1.8 Ohm. A G5 kimenő kondit tudod?
Köszönöm, igen azt ismerem. 5000 mikro farados, bár én 1000 mirosat teszek bele. Tudom hogy így nem lesznek mély hangok, de csak telefonhang (RH rádió) erősítésre kell.
Olvasd el az adatlapját. Nemhogy 6W, még 2W se jön ki belőle. De 4, vagy 8 Ohm-os hangszóróval használható.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2014
Már néztem de gyárilag 2db 2w-os hangszórót hajtott
Gondoltam elirták
Mint írtam nem a hangszóró teljesítménye, hanem az impedanciája a mérvadó. Rátehetsz 50W-ost is, legfeljebb nem adja le.
Szia.
Végül teljesen külön tápot kapott a fejhallgató-erősítő. Viszont a DAC és a PGA azonos tápról megy, és sajnos amikor összekötöm jelvezetékkel is őket, egy gyenge földhurok keletkezik, aminek a hatására nagyon nem mindegy, hogy a jelvezeték hol és hogy fut az erősítőn belül. Megpróbáltam úgy is, hogy a jelvezetéken nem megy GND, csak a kábel egyik végén van bekötve az árnyékolás, mert úgyis van GND összeköttetés a tápnál a két panel között. De így is ugyan úgy búg halkan, és érzékeny a vezetékek mozgatására.
Szia! Miért van jelvezeték a DAC és a PGA között? Nem lehet őket egy panelre építeni? Ha új panel készítése akadályba ütközik, nem lehet a kettőt közvetlen egymás mellett (alatt/fölött) elhelyezni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |