Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Indukciós hevítő készítése
Lapozás: OK   27 / 62
(#) _BiG_ válasza eadx hozzászólására (») Márc 2, 2014 /

Ez ferrit, a PC-táp szekunder oldali gyűrűje porvas, hiszen az is fojtó.
(#) KissAttila válasza dodo63 hozzászólására (») Márc 2, 2014 /

Üdv,
Ne haragudj, hogy beleszólok, de a fojtódot szedd szét és a ferrit széleit csiszold le dörzspappíral.
Plusz a drótot is szigeteld, úgy biztonságosabb. Másképp nagy PUKK lehet belőle.
(#) eadx hozzászólása Márc 2, 2014 /

Megtörtént az első találkozás. Tényleg más a tapintása a feszültség alatt lévő dolgoknak.
A tesztüzem során nekem a másik kapcsolás sem hevített pirosnál tovább. A kondibank már 6 uF, lehet valahogy még tuningolni a szerkezetet vagy csak a fojtó variálásával?
(#) dodo63 válasza eadx hozzászólására (») Márc 2, 2014 /

Nálam 30x330nF 9,9mf a kondibank ,az alumínium folyik .Van olyan lágy acél ami csöppen.
A táp 30V . Van hogy 50A is képes fel venni.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2014
(#) crazybob válasza eadx hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

Nem tudom, hogy nálad mi lehet a probléma, mert Én ma poénból betettem a sniccerem hegyét és elolvadt a kezemben az egész markolat. Most azzal próbálkozom, hogy meddig mehetek fel max feszültségben. Azt hiszem, hogy lecserélem a pillanatnyilag használt FET-eket nagyobb feszültségűekre és meglátjuk mire megyek velük. Sajna 30V-nál is kell az a 30-50A, amit én azért sokallok. Meglátjuk 40V-nál hogyan muzsikál. Az IGBT-s megoldást csak azért nem próbálom ki mert ott nagyon sok minden múlik a szinkronon. Szerintem nézd át újra minden részét a hevítőnek, nem e lett valami elnézve. Meg az is lehet, hogy azok a skoty diódák nem elég gyorsak. Meg persze a fojtó. Ha nincs induktivitás mérőd akkor jobb, ha veszel egyet a boltban, vagy egy jó multimétert ami már frekit is tud mérni.
(#) eadx válasza crazybob hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

A trafóm nekem csak 24 V-os és 5A a biztosíték benne. Az ampermérő mégis, ami a greatz és a trafó közt van 15A-t is mér. Ez már magába nem fér a fejembe, hogy vehet fel több áramot, mint amennyit a trafó le tud adni.
Lehet, hogy akkor hagynom kellene így ahogy van és megpróbálni hegesztő trafóval.
A műszerben igazad van néztem is, de amiket találtam vagy az induktivitást tudja vagy frekvenciát, mind a kettőt kellene egyben és nem egy minimálbérért. Ja és a méréshatárok sem mindegyek, mekkora Hz-ra vagy kHz-ra.
A diódákat kicseréltem 35 ns-ra. Biztos van gyorsabb, de szerintem a 75 ns-től jobb.

Először is, az hogy van egy 5A-es biztosíték a trafónál, gondolom a primer azaz a 230V-os oldalon van. A másik, hogy ha egy trafó terhelhetősége pl. 150VA az ugye 24V-on azt jelenti hogy 6,25A a maximális üzemi árama. Ez nem azt jelenti, hogy nem ad le nagyobb áramot vagy teljesítményt, de hosszabb üzem esetén forró lesz a mag vagy a vezetékek és a trafó meghibásodik. AZ áramerőt meghatározza a vezeték keresztmetszete a teljesítményt pedig a vasmag. A hegesztőtrafóval csak annyi lesz a probléma, hogy ott a kimeneten 60-70V is jelen van és az a munkatekercs végén 6-700V is lehet. Akkor erre a feszültségre kell méretezni a tranzisztorokat.
A multiméterrel kapcsolatban nekem olyan van ami tud induktivitást és frekvenciát is mérni. Induktivitást 2mH-től, frekit pedig 1Hz-től 10MHz-ig. Nem volt nagyon drága, a MAXWEL jókat csinál. Diódából javaslok egy dupla schotyt Bővebben: Link
(#) eadx válasza crazybob hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

Találtam egy ilyen szerkezetet ez akkor akár jó is lehet?Bővebben: Link

Nekem is ugyan ez van ès nagyon meg vagyok elègedve vele. Annyi, hogy Fet tranyót nem tudsz tesztelni vele Ezzel már minden szüksèges dolgot ki tudsz mérni. Mèg hőmérsékletet is mér.
(#) dodo63 válasza crazybob hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

LCM3 esr műszert használom nagyon pontosan mér. Én a Vaterán vettem.
(#) eadx válasza crazybob hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Beszereztem a műszert, ami a MX 25306. Feltehetően tudni is fogok mérni frekvenciát akkor mennyit kell mérjek?
Induktivitást is mér így a fojtót is meg tudom tekerni, nem kell saccolnom, az mennyi legyen a max.?
(#) crazybob válasza eadx hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Nekem 22uH van fojtónak és úgy az üresjárati áramfelvétel 1.65A 17V feszültség mellett. A frekit az L-C oszcilláció alapján lehet számolni. Google segít progit találni.
(#) dodo63 válasza crazybob hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Az 1,65A-nál mennyi a kondibank kapacitása? Milyen frekvencián jár?
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2014
(#) eadx válasza crazybob hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Megtörtént a műszer felavatása. A két fojtó szinte teljesen egyforma az egyik 17 uH a másik 52 uH. A frekvencia 24 V és 10.5 A üresben a munkatekercsen mérve 50 kHz. Szinte minden melegszik a bedugott vason kivül.
A pimi9 kapcsolás visszaépítése következik azzal több sikerem volt és csak egy fojtó kell bele, kevesebb a hibalehetőség.
(#) crazybob válasza dodo63 hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

A kondibank 100*0,68µF 630V MKP3-as kondikkal a ferkvencia, ha jól emlékszem üresben 115kHz, de érdekesség képen, ha beteszek valami vasat a freki megugrik nem pedig lefelé megy. Ez mitől lehet? Előfordulhat, hogy kevés a puffer?
(#) dodo63 válasza crazybob hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

A kondibank 100x0,68µF nem sok az kicsit?
Nálam a primi9 féle két fojtós kapcsolás tökéletesen mükszik .
30X330nF kondibank a fojtó 2x 22uH a munka tekercs 1,85uH a táp 31V. Alapból 9,8A az áramfelvétel a frekvencia 35kHz.
Az alu olvad.
Szeretném a feszültséget feljebb vinni de akkor a fetek elszállnak.
(#) crazybob válasza dodo63 hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Bocs egy nullával kevesebbet írtam 0,068uFx100. 30V körül nálam is 10A körül volt az áramfelvétel. Amit mértem az 12V-on volt. Én most szereztem be 400V-os feteket, meg 600V-os skoty diódát. Meglátom ma, hogy bírják-e a magasabb feszültséget. Sajnos nagyfeszültségű FET-ből nem igazán találtam nagy áramerejűt.
(#) dodo63 válasza crazybob hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

A FET-tek mennyi áramot bírnak? Típusa ? Ára?
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2014
(#) eadx hozzászólása Márc 5, 2014 /

Ha mind a két oldalt így kötöm be, ezzel érek el valamilyen teljesítmény növelést vagy csak a fetet kimélem. Összeadódik a fet valamelyik paramétere?

3 fetes_.jpg

(#) dodo63 válasza eadx hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Szerintem a teljesítményt lehet növelni vele. De én a feszültégnél látom inkább a problémát.
A FET csak 200V-os és az nem változik. Ha a táp 30V-nál nagyobb akkor munkatekercsen 200V-nál nagyobb lesz a feszkó és átütnek. Nagyobb feszültségű és nagy áramú FET viszont elég drága.
IGBT vel nem tudom hogyan lehetne helyettesíteni (Igbt-m az van 1200V/100A)
(#) eadx válasza dodo63 hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

A hegesztő trafónak a 43 V-ot mivel tudom lejjebb vinni? A fent leírtak alapján elég lenne a 20 V is.
(#) eadx válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Az egy kicsit bajos, ha hegesztés előtt meg vissza kell tekerni. Valami jobb megoldásra gondoltam.
(#) dodo63 válasza eadx hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

A mikrosütő trafó tökéletes csak a szekunder oldalt kell megtekercselni.
A nagyfesz oldalt kell levágni.
A méréseim alapján 1 menet 1V.
Könnyen szétlehet szedni
(#) nyekk válasza dodo63 hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Üdv.
Ha vissza olvastok pár oldalt ,raktam fel képet üresjárati fesz., illetve áram .Pimi9- es kapcsolással ,IRFP 260N FET-ekel,50V -ot nálam elviselték üresjáratban,már nem emlékszek hevítés közben mennyit esett.Az áramforrás egy bikázó trafó egyenirányítva,pufferelve, MIG-MAG hegesztőnek használom.
(#) crazybob válasza nyekk hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Nincs ötleted arra, hogy mitől nem jön létre a rezonancia? Lecseréltem a feteket nagyobb feszültségűekre, de csak valami 5MHz-es brutálrezgés jön létre és az is össze vissza mászkál. Eddig ment rendesen, de most nem tudom, hogy mi lehet a baja.
(#) dodo63 válasza crazybob hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Rövid vezeték és közel kell lenni egymáshoz a feteknek és a munkatekercsnek.
Engem is szívatott már meg. Én ráépítettem a feteket réz sínnel.
Így már tökéletesen működik
(#) nyekk válasza crazybob hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

dodo63 - jól írja. Nézd végig a képeket,és ezek szerint építkezz,ez a legegyszerűbb,és az időd nem kisérletezéssel megy el .Minél rövidebb vezetékek , a fojtót még a tv lemágnesező ferrit-jére is megtekertem,azzal is dolgozott.
(#) nyekk válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Nálam az egy fojtós változat dolgozik,de ugyan így kettővel is kell hogy működjön.Azt hiszem dugtam bele sárga ,valamint vörös rezet is de ha jól emlékszem nem hevítette,valószínű a frekvencia nem megfelelő,de majd hozzáértőbb embörke elmagyarázza ,mi is tulajdonképpen az ok. Fém dolgokat hevíti minden további nélkül Aki foglalkozik fém munkával,annak nagyon jól jön .
(#) crazybob válasza nyekk hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Most már jól működik. Rövidre vágtam a draintől jövő vezetékeket és így már ok. Még vannak csúszások a frekiben, de az gondolom már nem sokat számít. 12V-ról a munkatekercsen 30V jelentkezik álló állapotban. Most megpróbálom 30V-ról. Remélem nem száll el.
(#) nyekk válasza crazybob hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Valahol le volt írva, hogy a FET-eken a Pimi9-es kapcsolásnál a bemenő fesz . négyszerese mérhető.Akkor 30V nál még nem volna szabad,ha a FET-ek 200V -ak.
Következő: »»   27 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem