Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő probléma
 
Témaindító: proksa1, idő: Márc 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   44 / 85
(#) scooby_ válasza kristikoma hozzászólására (») Jan 1, 2014 /
 
Én már a rajzban is látok hibát: 2xAD161-et írnak végtranzisztornak, holott az egyik NPN a másik PNP tranzisztornak van feltüntetve.
(#) kristikoma válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 1, 2014 /
 
Persze, én is néztem, mert 161-162 páros van beszerelve, mint bármely korabeli készülékbe.
(#) reloop válasza kristikoma hozzászólására (») Jan 1, 2014 /
 
die guten alten Zeiten
(#) pilka válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 2, 2014 /
 
Köszönöm
Hogy érted hogy szkóppal ?
Bocsi csak nem nagyon értek hozzá.
De ha rövidre lett zárva a kimenet, akkor melyik a tutibb hogy kiment?
(#) lukacsp válasza pilka hozzászólására (») Jan 2, 2014 /
 
A hifi erősítő kicsit komplexebb dolog annál, mint amit egy szakadásvizsgálóval lehet diagnosztizálni. Már bocs, de ez nem villanyszerelés.
Zoli úgy értette, hogy mérőjelet kellene kötni az erősítő bemenetére, és vissza kellene követni, hogy hol van a hiba (ahol már nem tudod mérni a jelet). Ezen kívül multiméterrel a DC feszültségeket is kellene ellenőrizni az STK kivezetésein.
(#) Caucasian hozzászólása Jan 19, 2014 /
 
Sziasztok!

Új vagyok itt és szeretnék egy kis segítséget kapni valakitől, mert van egy érdekes problémám, egy KEMPTON KA-1200-as erősítővel kapcsolatban.

A felállás a következő:

Nemrég vásároltam, használtam egy Kempton KA-1200-es végfokot, 6 hónap garanciával, amelyre egy házilag készített kétutas hangfal van csatlakoztatva. A hangfalban 1 db. Sal SPA 3040-es, 150W rms/210W teljesítményű mély-közép hangszóró, egy 80W rms/150W teljesítményű DP35-ös magas sugárzó van beépítve és egy elméletileg 600 W-os, HVP 28-as, kétutas hangváltó. A kétutas hangfalhoz párhuzamosan van csatlakoztatva egy 800/400W rms teljesítményű, Omnytronics mélyláda, melyben kikapcsolható a hangváltó.
Az említett összeállítás során, nem egyszer jelentkezik zenehallgatás közben, hogy a végfok lekapcsol és világít a PRT., majd rövid időn belül, úgy 30 másodperc múlva vissza kapcsol és újra szól rajta a zene. A furcsa a dologban az, hogy ezt megteszi az erősítő nagyobb hangerőnél és kisebb hangerőnél is, sőt van, hogy nem jelentkezik nagy hangerőnél a probléma, több órás üzemeltetés során sem. Tudom, hogy a hangfalak nem éppen ehhez az erősítőhöz vannak tervezve, de nem hajtom túl őket, soha nem vezérlem torzításba a hangfalakat, de miért történhet akkor a fentiekben vázolt probléma.

A válaszotok fontos lenne, mivel ha a végfokban van a hiba és a javítási költsége drága, akkor vissza küldöm az eladónak és Ő vállalja az erősítő megjavítását. Egyébként az erősítő már járt szerelőnél és ott 8-ohmos terhelés során, hosszabb időn keresztül, nagy terhelésnél sem jelentkezett semmilyen probléma. A szerelő azt mondta, hogy a műszereivel végzett mérések alapján nem lát hibát a gépben. Az lehetséges, hogy azért indul be a védelem a végfokban, mert a hangfalaimnál valami probléma van?

Válaszotokat előre is köszönöm és le a kalappal mennyire értitek az effajta dolgokat.
(#) 13_Balu50 válasza Caucasian hozzászólására (») Jan 20, 2014 /
 
Sok minden okozhat ilyen problémát, ha nem a hangládákkal van baj. Akkor az erősítő résszel, vagy akár még a vezeték probléma is lehet . Ha az erősítő okozná ,akkor arra, elég nehéz lesz rájönni.
Sok minden okozhat ilyen problémát, ilyen nagy teljesítménynél, elég egy kontakthiba a potméterben, a testvezetékben, begerjedhet az erősítő, a nyugalmi áramot beállító trimer kontakthibája, ha van benne egyáltalán, meg még nagyon sok minden, kezdve a tápegységtől a végfokon keresztül, a védelmi áramkörig stb.
Ha védelem kapcsol le, általában ennek az okai az alábbiak: 1 DC feszültség a kimeneten, de akkor végtranzisztor probléma van, 2 leesik a feszültség egy bizonyos szint alá , 3
túlmelegszik a termisztor jelet küld és letilt( ha van benne). 3 A tápegység váltakozó arámot szolgáltató része egy pillanatra is megszakad, egy jó védelemnek azonnal be kell tiltani, különben a mélyhangsugárzó károsodhat, ha van benne ilyen védelem. 4 Túlvezérelted az erősitőt. 5 Ha a rákötött hangládáid impedanciája kisebb mint amit előírnak hozzá, 6 . Pl ha az erősitőben lévő védelem relés, akkor akár azok érintkezőivel is lehet gond beégtek eloszidálódtak .
Amikor a subláda nagyot űt, nagy mély hang esetében annyira lecsökkenhet a pillanatnyi feszültség, hogy a védelem letilt, persze ha nagy pufferkondik vannak a tápegységbenben ez sem valószinű. Sok más oka is lehet még. Javaslom próbáld ki csak oldalanként, vagy más hangládákkal. Sőt egyszerűen az is okozhatja, hogy elmegy az áram egy pillanatra , nem jó a kontaktus a villásdugó és a aljzat között, vagy ha kapcsolós elosztót használsz és a kapcsolója kontakt hibás, ilyen nagy teljesítménynél ez is lehet.
(#) VIM hozzászólása Márc 5, 2014 /
 
Sziasztok! Volna egy kis probléma az ITT ismertetésre kerülő erősítővel. Az egyik csatorna szól rendesen de a másik az zárlatos lehet valami oknál fogva, mert a kimenetén lévő 2.5A-os biztosítékot azonnal tönkreteszi bekapcsoláskor. Látszólag "minden" stimmel (tápfeszültségek és a feltételezhetően hibás alkatrészek cseréjét követően az új alkatrész nem melegszik) de mégsem tudom a zárlatot kideríteni. NEM értek az erősítőkhöz de valami nagyon durva hiba okoz ilyen áramfelvételt. Ha tudna valaki segíteni abban, hogy hol és mit kellene tudnom mérni ahhoz, hogy elinduljak a hibakeresésben. Nem értem, hogy a biztosíték miért olvad ki ha egyszer nincs is impedancia csatlakoztatva a kimenetre. Az a baj, hogy a panelt azt már babrálta valaki, javítási szándékkal de hozzá nem értő forrasztási tudással és a fóliázaton nem tudok eligazodni, melyik sziget hová is tartozik. Az alkatrészek túlzsúfoltak a kis panelen és alig hozzáférhető az alkatrészek megfogása is, így elég nehéz bármit is kiépíteni és lemérni. Volna e esetleg valakinek valami fólia rajz erről a példányról? Minden segítséget előre is köszönök.
(#) kory24 hozzászólása Márc 11, 2014 /
 
Sziasztok! Újra kedved kaptam az erősítőm javítására, nos fentebb nem is olyan messze erről az erősítőről van szó, hosszú végtranzisztor bekötések, gerjedés, gyanús STK3042 III illetve szépen kettétörő alkatrészekről volt szó. Mivel a leírtak szerint az STK-t nem igazán tudom ellenőrizni, így most összeraktam minden a helyen van. jelenleg ott tartok, hogy ha a nyugalmi áramot állító potit minimumra tekerem akkor semmi sem történik, se hang se melegedés semmi...ha feljebb állítom, a mellette lévő ellenállás finoman füstölög. Ami érdekes még, hogy a 2darab hangszóró leválasztó relé nem húz meg! Esetleg van ötletetek? Jelenleg hídban van, de ha leveszem a hangszóról, akkor sem kapcsol. http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=207291 (a C207 kondi melletti ellenállás füstölög.)
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2014
(#) recon666 hozzászólása Márc 12, 2014 /
 
Sziasztok.

Van egy Onkyo TX-SV535 házimozi erősítőm. Pár napja bekapcsolásnál adott egy recsegő hangot és azóta vannak problémák. Szóval be tudom kapcsolni, de általában ki-be kapcsolja magát és kiirja a kijelzőn hogy errordsp. Na olvastam ezt a hajszáritős panel melegtést, de nem reagált rá. Utánna egyszer megszólalt, viszont az feltünt, hogy a hangerőgombon lévő led nem világít, akkor nem szól, ha bekapcsol sem, de a hiba után még vagy 2-3x világított a kis led rajta és akkor szólt.

Valami tipp, hogy mitől? :/
(#) recon666 válasza recon666 hozzászólására (») Márc 12, 2014 /
 
Service manual: Bővebben: Link
A problémás rész:
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2014
(#) reloop válasza recon666 hozzászólására (») Márc 12, 2014 / 1
 
Szia! A linked nem működik, az Elektrotanya rajzát nézem. A képeden lévő részt tápegységnek tudom beazonosítani, elég égett kinézetű. Valamennyi szabályozott feszültséget ellenőrizd le!
(#) recon666 válasza reloop hozzászólására (») Márc 13, 2014 /
 
Rendben, köszönöm! Ha ennyire égett, még javítható? Vagy az áramkörnek vége?
(#) reloop válasza recon666 hozzászólására (») Márc 13, 2014 / 1
 
Szerintem javítható. Megnövekedett értékű ellenállás, kiszáradt elektrolit kondenzátor cseréjével talán rendbe is jön.
(#) recon666 válasza reloop hozzászólására (») Márc 13, 2014 /
 
Köszönöm a válaszod! Megy is szervizbe, ott majd kiderül.
(#) recon666 válasza recon666 hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Szerencsére semmi komoly baja nem volt. az ellenállásokat? kellett kicserélni, amik megégtek. Meg az áramkörben a vezető egy kicsit szétégett, ott kellett még bűvészkedni, de megyen 2 napja hibátlanul.
(#) Jani 2013 hozzászólása Márc 16, 2014 /
 
Üdv! mindenkinek tudnátok segíteni a fent említett erősítővel az van hogy 0,6volt van a hangfal kimeneteken kitolja a hangszórókat és úgy is marad de nem halható torzítás a védelem kapcsol mi lehet a hiba? válaszokat előre is köszönöm mindenkitől.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
(#) reloop válasza Jani 2013 hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Szia! A VR301, 302-re nem reagál?
(#) Jani 2013 válasza reloop hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Szia! de reagál munkapontok jók rajz szerint
(#) KMarcell1997 hozzászólása Márc 16, 2014 /
 
sziasztok nekem van egy saját kezüleg épített texsas erősítőm eddig jó volt és egyik pillanatról a másikra az történt hogy vagy a bal oldalon van mély vagy a jobb oldalon egyszerre meg alig van és az is torz.....
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
(#) reloop válasza Jani 2013 hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Idézet:
„Üdv! A protect ic nem lehet rossz? Az 1-es lábon mérek 780 mV -ot 0 volt helyet, a 2-es lábon 290 mV-ot 0 helyet.”

Az 1-es láb a tápfeszültséget figyeli, talán belefér a 780mV. A testhez képest milyen polaritású?
A 2-es nézi a DC hibát. Az előbbb említett potikkal nullára kéne húzni mindkét kimenetet. Ezt az R561, 562-n tudod kényelmesen mérni még akkor is, ha a relé nem húz be.
Szerk.: A TP402-őn nézd már meg a +17,5V-ot, onnan is eredhet a kimeneti DC elmászása.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
(#) Jani 2013 hozzászólása Márc 17, 2014 /
 
Szia! A TP402 jò a feszültsèg ha viszont lekötöm az elöfokot akkor nincs a kimeneten DC de a protecten akkor is megvan az 1 lábon +780mv de 2 lábon akkor már csak 80mv van 280mv helyet nulára bebirom álitani ha nincs rajta az elöfok de ha rajra van akkor 30mv kell beálitani rajz szerint de lahet valamit keverek?
(#) Jani 2013 hozzászólása Márc 17, 2014 /
 
közben méricskéltem a protect ic 1 láb -780mv van testhez képest a TP402őn 17.50v TP401 17.65v
ellenállásokat nem írtad el R651 R652 re gondoltál? mert amit te írtál R561-en 64v a másik felén 3v tehát az ic 9lába rajz szerint 3volt az jó a VR301 VR302-vel betudom állitani a 0voltot a kimeneten de az J301 J302 ön és az R651 R652 között 30-40mv kellene beállítani de az így 485mv ha a kimenetet 0voltra állítom akkor hogy is van ez?
(#) reloop válasza Jani 2013 hozzászólására (») Márc 17, 2014 /
 
Igen, elütöttem az ellenállások pozíciószámát, helyesen R651, 652. Ezeken (mindegy melyik lábán méred) testhez képest állíts 0V-ot. Az előerősítőt természetesen rá kell kötni, mert nincs felé DC leválasztás.
Ekkor az IC551 (védelem) 2-es lábán is 0V-nak kéne megjelenni. Jelezd, ha mégsem így van!
Az 1-es lábon a negatív feszültség üzemszerű, ha pozitívba vált akkor enged el a relé.
A J301, 302-t nem tudom beazonosítani.
(#) Jani 2013 hozzászólása Márc 17, 2014 /
 
Igen úgy van ahogy mondod most hogy beállítottam VR301 VR302 őt 0voltra így az ic 2.lábán 0 volt van csak azt nem értem hogy mi az a 30mv +-10mv R652 és a J302 és a R651 és a J301 között kellene mérnem ezt rajz szerint nézd már meg ezért akadtam én el egy kicsit mert most hogy így állítottam be ahogy mondtad 485mv van a két pont között nem a rajz által írt eredmény hogy is van ez?
(#) Jani 2013 hozzászólása Márc 17, 2014 /
 
még annyi a J302 és a J301 az egy összehidalás drótból sárga színű vezeték
(#) reloop válasza Jani 2013 hozzászólására (») Márc 17, 2014 /
 
Előttem egy Elektrotanyás rajz van, olyan hivatkozást adj meg ami azon szerepel. A sárga vezeték sajnos nem mond semmit.
(#) Jani 2013 hozzászólása Márc 17, 2014 /
 
9. oldal a rajzon ( main amp. circuict ) J302 itt és az R652 kellene ménem 30+-10mv-ot rajz szerint vagy rosszul értelmezem?
(#) reloop válasza Jani 2013 hozzászólására (») Márc 17, 2014 /
 
Nálam nem így néz ki, semmi gond, adj egy linket hol találom azt a doksit.
(#) Jani 2013 hozzászólása Márc 17, 2014 /
 
Elektrotanyás rajzom van nekem is de végül is így már nincs DC a kimeneten ahogy mondtad beállítottam éj jónak tűnik köszönöm segítséged!!de lenne még egy gond vele a bal oldal kicsivel halkabb és a mély is gyengébb de az elég sokkal és még jobban is melegszik a gyengébb oldal végfok hűtő bordája.
Következő: »»   44 / 85
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem