Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikus szulfátoldó (Akku aktivátor)
Lapozás: OK   46 / 86
(#) razor1995 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Szerintem akkor én is hasonlóképpen csinálom majd a dobozt neki (ventivel stb) mert 45-70Ah akkukhoz kell.
didyman: nekem az IRF540 pont kapóra jött mert van itthon egy maroknyi
(#) didyman válasza razor1995 hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Jó az, csak 44 mOhm a csatornaellenállása. A Z44-nek meg 17 mOhm.
(#) watt válasza didyman hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Igen, de ha lassítod a bekapcsolást, akkor kicsit adsz egy pofont a szaharinnak, nem? Amúgy én is IRF3205-t használok szinte mindenhová(pl. 10A 12VDC motor PWM, hűtés nélkül 5V gate vezérlésel!)...
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2014
(#) Koncsar válasza watt hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Sziasztok! Én is most tettem bele a 3 db IRF3205-t. Most aztán kattog az AKKU is meg a nyák is. Nagyon jó ötlet volt a 3205. Köszönöm szépen.
Egy kérdésem azért lenne, hogy a NYÁKon és az akkumulátorban mi csinálja ezt a kattogást?

Üdv.
(#) watt válasza Koncsar hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

A kattogást valószínűleg a kondi, vagy a nyákon a vezeték deformálódása okozza a nagy tranziens miatt, az akkun pedig a lemezek mozognak. De az jó kérdés, hogy ez nem káros-e!? 3db FET eleve felesleges, egy is bőven elég. A másik, hogy ha így kattog, akkor didyman-nek lesz igaza, hogy lassítani érdemes a bekapcsolási időt, de csak annyira, hogy a kattogás megszűnjön.
Ellenben lehet, hogy a "kattogás" még intenzívebb szulfáttörő hatású. Ezt csak teszteléssel lehet kideríteni, de lehet, hogy egy akku a kukában landol ettől. A panelen meg a kondik nyekkenhetnek meg, ha nem kicsi belső ellenállású kapcsolóüzemre valók...
(#) Koncsar válasza watt hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Köszönöm szépen.
(#) attikanagy hozzászólása Ápr 2, 2014 /

Néhány akkut nyaggattam különböző módszerekkel az utóbbi időben.Szegről végre,ha az akku még abban az állapotban van,hogy "javítható" akkor teljesen tökéletes a -köbzoli- által leírt verzió.Ettől jobb nem kell.Egy ilyen töltőt is volt szerencsém közelebbről szemlélni.Az ebben lévő szulfátmentesítő módban is kattog mind az akku mind pedig a töltő.Csak ebben sokkal kevésbé.Valószínűnek tarom (nem szedhettem szét),hogy kevesebb árammal dolgozik.
(#) watt válasza attikanagy hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Akkor, ha igaz, a kattogás nem káros az akkura. ?
Én úgy gondolnám egyébként, hogy nem, de ez az impulzus szélességétől is függhet. Vékonyabb impulzus, nagyobb csúcsáram, "élesebb" hatás. Ha gond van, úgy is melegszik, az meg detektálható...
(#) Koncsar válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Egy egy 25cm 2mm sodrot vezeték megy az akkumulátorra és rángatja a vezetéket. Lehet, hogy vastagabbra kéne cserélni.
(#) norbi0325 hozzászólása Ápr 2, 2014 /

Találtam egy rajzot ..
Vélemény??
(#) Koncsar válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Zolibá! Hogy tudod mérni a 25A -t? A konditól a kivezetésekig ónozzam fel a NYÁKot? Illetve a FETeknél? Neked milyen vastag vezeték megy az akku felé?
(#) watt válasza norbi0325 hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Gyengusz...
(#) tams hozzászólása Ápr 3, 2014 /

Sziasztok!
Eléggé régen írtam már a Hobbielektronikára.
Le tudná írni nekem valaki, hogy a legutóbbi cikkben közzétett töltő alkalmas-e normál töltésre, illetve hogy mekkora akkumulátorokhoz nagyjából mekkora trafó lenne szükséges. Egyelőre én csak egy 11Ah-ás motor akkumulátort szeretnék szulfát mentesíteni, hány VA-s trafó kellene?
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2014
(#) razor1995 hozzászólása Ápr 5, 2014 /

Szép napot!
Nektek is nagyon melegszik a trafó működés közben? Mert nekem egy óra alatt forró lett. Egyébként egy 55-60Ah akkunak mennyi az optimális frekvencia?
(#) razor1995 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /

Na bedobozoltam szépen, ventivel (8cm) van hűtve és még mindig nagyon melegszik a trafó. Legkissebb időközzel egy talán 60Ah akkut (nincs rajta semmi cimke) gyógyítottam vele, de kb 30 perc után megfoghatatlan a trafó. 63VA régi biztonsági trafó, legalábbis ez van rajta.
Ez jó így vagy gyenge a trafó vagy tegyek még rá ventit?

Akkor ha sorbakötök egy 24V-os izzót (5W-10W-21W valamelyiket) akkor azzal csökkenthetném a trafó terhelését, de a hatékonyság részben megmaradhat? Esetleg egy nagyobb puffer az egyen után segítene valamit?
Kb ilyen a trafó csak régebbi: Katt

Akkor az akkuval sorba egy 55W-os égő (ilyen van) és akkor nem melegszik majd annyira a trafó. Holnap kipróbálom, addig is köszi a segítséget!
(#) didyman válasza watt hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /

De nem akartam lassítani. Épp ellenkezőleg.
(#) didyman válasza watt hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /

Annyira azért nem. 30-40 A ebből is kifér, ha jól van megépítve.
(#) Koncsar hozzászólása Ápr 6, 2014 /

Sziasztok! Rátudnátok mérni a töltő működése közben az akkura a sarunál, hogy mekkora feszültségeltérés van az akkusarun a rásütés és a szünet pillanatában.
Köszi előre is.
(#) Koncsar válasza Koncsar hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /

(#) didyman válasza Koncsar hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /

Ez függ az adott akkutól, a hozzávezetés kivitelezésétől (kábel vastagsága, esetleges hajlítások..) és minőségétől. Nekem az agyonhasznált, de még jól működő akkun 60-70 V csúcs volt. Sima 555-ös megoldás, 220uH tekercs, 47 µF kondi, IRF3205 és az akku táplálta, nem töltőbe volt építve.
(#) Koncsar válasza didyman hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /

Szia! A 60-70V csúcsokat mivel éred, érted el? Hol mérted ezeket a csúcsokat?
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2014
(#) didyman válasza Koncsar hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /

Megépítettem az áramkört, minél kisebb veszteségekkel. Rövid, vastag kábel, hajtogatás nélkül, akkusarura közvetlenül csatlakozás. Combos tekercs, gyors vezérlés, alacsony ESR-ű kondi, gyors dióda, nem volt benne semmi trükk, csak követtem a leírt irányelveket. A csúcsokat egy 1N4148 + 100 nF csúcsegyenirányítóval kaptam el a saruról, ez a műszerem terhelésével együtt képes volt jól mérhető eredményt adni.
(#) Koncsar válasza didyman hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /

Köszönöm, az nagyon jó. A tekercsed a FET Drain és az akkumulátor között van?
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2014
(#) razor1995 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /

Még egy kérdés: van itthon egy 200VA 2x28VAC 2x3.57A trafóm, aminek a tekercseit párhuzamosan kötöm akkor kb. 200VA vehető ki igaz? Ez elvileg kényelmesen elég lenne a szulfátoldóhoz csak kérdés hogy a fesz.stab helyére be lehet-e rakni 1 az 1-ben a zeneres stabot (úgy értem hogy stabic levágva és a tüskéire)?
(#) razor1995 válasza razor1995 hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /

Na, megcsináltam, működik is, egy kis hibát kivéve. Mikor bekapcsolom akkun akkor elkezd villogni a led (impulzus) mintha majdnem maxra tekerném a potit, ellenben üresen rendes ritmusban villog. Ezt mi okozhatja? Esetleg az hogy az akku le volt merülve?
De hülyén néz ki hogy magamnak válaszolok
(#) razor1995 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /

Köszi
Az a baj, hogy ha csak kicsit változna azt betudnám ennek, de kb. 10-15x sebességre vált. Lehet csak a lemerült akku a baj, nem? Ugye, úgy elég nagy áramot képes felvenni az akku, amiért leeshet a fesz mivel megterheli a trafót. Nincs túl nagy tapasztalatom még ebben, de feltöltöm és megnézem úgy.
(#) qwertz0 hozzászólása Ápr 8, 2014 /

"Akkut egyébként nem savazunk fel, csak desztillált vízzel töltünk után."

Van egy 6V 4Ah-s akkum, ami gondozásmentes, már gyorsan merül, ebbe van értelme desztillált vizet önteni, hátha működik még egy kis ideig az akku?

Van egyszerű áramkör, ami nem igazán melegedős és 12V-ból annyit csinál, ami elég egy 6 V-os akku töltésére?
(#) _BiG_ válasza qwertz0 hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

Azért a savtöménységet is érdemes ellenőrizni, ugyanis a szulfátosodással az is csökken, hiszen a képződő szulfát a savból kötődik le. Csak lassabban fogy, mint a víz.
Következő: »»   46 / 86
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem