Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sziréna

Témaindító: vanzerr, idő: Jan 5, 2006
Lapozás: OK   24 / 51
(#) még1MbR válasza watt hozzászólására (») Dec 30, 2007 /

Köszi!
Kipróbálom majd és beszámolok róla.
(#) Tonsil válasza még1MbR hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Sziasztok!

Kipróbáltam a 12 hangos verzióval a jaxley-s üzemet is,és egyszer sem volt semmi gond,nem akadtak össze a hangok.
Még annyival megvariáltam a dolgot hogy a HORN-t egy külön (nyitó-zárós) nyomógomra kötöttem,így a jaxley bármey állásában a horn gomb megszakítja a jaxleyre menő gnd-t és ráadja a PIC "horn" lábára..gyors,véletlenszerű váltásoknál sem volt gond,sztem a mentősöknél is megállja a helyét.

Ja természetesen két elektris tölcsérrel próbáltam teljes teljesítménnyel ellenállás nélkül.....örültek is a szomszédok

Tonsil
(#) watt válasza Tonsil hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Erre számítottam!
Két tölcsérrel? Szép ribillió lehetett!
Akkor még egy jól működő példányt jegyezhetünk fel, ha minden igaz!?
(#) még1MbR válasza Tonsil hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Hehe, jót szólhatott!
Örülök, hogy jól működik... most vettem én is egy váltó nyomógombot a horn-hoz.
Beépítve még nincs, el kéne döntenem a végső kivitelt és utána lesz beapplikálva.
Párhuzamosan voltak kötve a tölcsérek, vagy pedig sorosan?
(Ki kell bírniuk a párhuzamos üzemet, hisz az Eristonon is így vannak és a fesz is kb. ugyanaz, 27-28V~)
(#) még1MbR válasza watt hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Múltkor azon gondolkodtam, okoz e némi kimenő fesz. növekedést, ha kicserélem a két db meghajtó FET-et valami más típusra, aminek kisebb az ellenállása?
Érezhető lenne? 1-2V-ot rádobna vajon?

Nem mintha most nem lenne elég hangos!
(#) watt válasza még1MbR hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Ha találsz ettől kisebb belső ellenállásút, akkor próbáld ki, de nem nagyon hiszem. Ez a FET nagyon jó!
Egyébként nem hogy voltokat, de tized voltokat sem találnál.
A FET bírja, akár 300W-ot is, csak a trafót kéne áttekerni a szekunderre több menetet. Viszont ekkor a tölcsér lenne túlterhelve.
Jobb kettőt párhuzamba kötni és kész.
(#) még1MbR válasza watt hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Értem, köszi!
A trafóhoz hozzá nem nyúlok, jó ez igy, ahogy van
(#) Tonsil válasza watt hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Igen,még egy működő példánnyal több,bár ennek jelentős része még1MbR Mikinek köszönhető...a panelt is ő készítette nekem és az alkatrészeket is ő szerezte be..hozzám már mint egységcsomag került kész is volt fél óra alatt

Én a két tölcsért sorba kötöttem,mivel egyenként
7ohm/50W-osak

(#) még1MbR hozzászólása Jan 7, 2008 /

Tegyük hozzá, elvileg a tölcséren asszem 12,5 ohm van feliratozva hivatalosan. Ez gondolom impedancia lehet.
Ha rámérünk egy ellenállásmérővel, akkor kapunk 7 ohm körüli értéket.

Múltkor kipróbáltam egy 11 ohmos és egy 4-vagy 5 ohmos ellenállással terhelve a Watt szirénát és az Eriston 150-et.
(tölcsérrel nem mertem a hangerő miatt)

A Watt sziréna kimenete mindkét terhelésen jobban bírta, kevésbé esett rajta a feszültség, de azt lehet mondani, hogy azt a 2V-ot leszámítva kb. ugyanaz mindkettő a kimenet szempontjából.

Namármost az Eriston 150-re üzemszerűen raknak 2db 12,5 ohmos tölcsért párhuzamosan, igy bírniuk kell a Watt sziréna erejét is ugyanebben a konfigban szerintem.

Azt viszont konkrétan tudom a mentősöktől, hogy a 4 ohmos gyártmányú tölcsérek (mert ilyen is van) elköszönnek az eriston ~25V-os kimenőjelétől.
Azonban ezek a tölcsérek tudtommal a 12V-ról működő, trafó nélküli ArmCom szirénaerősítőkhöz lettek beüzemelve.
(#) Tonsil válasza még1MbR hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Úgy tűnik a sorba kötés mégsem volt a legjobb ötlet részemről,ugyanis az egyik tölcsért sikerült 'elküldeni' a próbák során.
(#) watt válasza Tonsil hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Ezt szomorúan hallom, de a sorba kötés még mindig jobb elvileg, mint a párhuzamos, vagy ha csak egyet kötnél rá. Úgy látszik azok a tölcsérek még az 50W-ot sem bírják. Az amcsi tölcsér tekercsmérete kb 12cm, és a lökete kb 5mm! Szabályosan fújja a levegőt!
(#) még1MbR válasza Tonsil hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Hmm, érdekes... nem szabadna tönkremennie, hiszen kisebb feszt kap sorosan, mintha simán rá lenne kötve.
Rámérnél digit multival, mekkora feszt ad le a trafó? Olyan 27-29V körül fogsz mérni szerintem, bár neked más a trafód, mint az enyém.
(#) Tonsil válasza még1MbR hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Megmértem..(nagy kár hogy csak most) 34.5V van a trafó kimenetén.Horn üzemben 15,4VAC

Akkor nem csoda, hogy mekkorát szólt!
Viszont a két tölcsér sorba kötésével kétszereződött a teljesítményük, ami ezek szerint nem túl nagy, mert egy tölcsérre még így sem jutott 100W!

A horn multiméterrel nem mérhető alacsonyfrekis szabálytalan négyszögjel. Valójában ott is megvannak a feszültségcsúcsok.
(#) Tonsil válasza watt hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Ja igen,a horn-t tényleg nem lehet így megmérni,mostmár rájöttem én is

Ezt a teljeítményes részt nem igazán értem viszont..hogy érted hogy kétszereződött a teljseítményük?tehát a sorba kötéssel ugye elvileg 100Wot bírna ha jól gondolom,mivel 2db egyenként 50W os tölcsérről van szó.És hogy juthatott egy tölcsérre 100W körüli teljesítmény?

Éppen azt írtam, hogy egyenként nem juthatott rájuk 100W, még is szétmentek, ezért nem túl nagy teljesítményűek.

A kétszeres teljesítményt pedig úgy értettem, hogy ha mindkettő 50W-os, akkor sorbakötve 100W lesz a teherbírásuk. Soros kötéskor az impedancia kétszeres lesz, ezért az áram és a teljesítmény csökken a sziréna kimeneti kapcsain. De mivel a kimeneti feszed nagyobb mint a mi esetünkben, ezért kicsivel több lesz, mint 100W fele, de kevesebb mint 100W. azért nem írok konkrét számokat, mert nem tudom mekkora a valós impedancia(ami nem egyenlő az egyenáramú tekercs ellenállásával!).
Szerintem itt most a lényeg, hogy a fele akkora teljesítmény, ami egy tölcsérre jutott így is több volt mint kéne.
(#) még1MbR hozzászólása Jan 14, 2008 /

Érdekes amúgy, hogyan lehet ekkora eltérés két trafó között... Tonsil trafójának laposabb a vasa és gondolom más lehet az anyaga.
(#) Tonsil válasza watt hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

igen így már értem,hát sajnos nem tudom hogy a tekercs volt már régi vagy korábban túlterhelt,de először 'berekedt' a tölcsér majd pár mp.-re rá meg is szakadt benne a tekercshuzal valahol.

Itt a tölcsér adatattáblája,elvileg ezen rajta van minden.

Nem tudom mikor és hol fogom újra tekertetni a tekercsét,de már most érdekelne hogy hogyan lehet a trafó módosítása nélkül esetleg csökkenteni a kimenő feszt?

adatt1.jpg

A Skoda 120 gyújtótrafójának oldalán pl. van egy 1-2 ohmos előtétellenállás, amit fel lehet használni ilyen célra. Vagy megcsapolni a trafó szekunderét, igaz most meg nem mondom, ez a tekercs van e legfelül.

Ha esetleg fotóznál párat szétszedéskor, megköszönném!
Fűt a kiváncsiság, hogy is néz ki belül, a sajátomat meg nem merem szétszedni egyenlőre.

Látható, hogy 400Hz felett használható. Tehát a horn nagyon nem tesz jót neki. Persze kibírja rövid szakaszokban(max 3-4mp) ami nem ismétlődik túl sokszor. Ez tipikusan megfelel a dudának.
Neked milyen hangnál égett le?
(#) még1MbR válasza watt hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Gondolom horn-nál, az a trendi hang, amit szeret nyektetni az ember!
Mondjuk én eddig szinte csak a pusztában tudtam rendesen kipróbálni, itt Pesten sehol nincs hely, ahol ne lenne zavaró.
(#) watt válasza még1MbR hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Én ma is használtam egyszer! Nem tolatott ki elém egy autó! Van haszna is, nem csak fegyelmezni lehet vele!
(#) még1MbR válasza watt hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Egy ilyen bringaszirénába is bele lesz reszelve a kapcsolásod:
Bővebben: Link
Az eriston 150 szirénapaneljét már beletettem tavaly, nem kicsit vicces, mikor a bringaúton megszólal a horn
(#) watt válasza még1MbR hozzászólására (») Jan 15, 2008 /

Még a végén a biciklis rendőrök is bejelentkeznek érte!
(#) Frankye válasza watt hozzászólására (») Jan 15, 2008 /

Az még csak hagyján, de felteszi mellé az FBI style-os villogóját is (piros-kék), és azzal dönget végig a Váci úton, Rákóczin... Alig feltűnő!
(#) Tonsil válasza még1MbR hozzászólására (») Jan 15, 2008 /

Itt látható a tölcsér szétkapva.

...
Látható, hogy 400Hz felett használható. Tehát a horn nagyon nem tesz jót neki....

Igen erre én is gondolttam,ugyanakkor az elektrisnél rendre cserélték az eriston 150-ben horn-osra a hangot előállító panelt,márpedig az eriston 150ek ugyanezzel a tölcsérrel mennek.
Nem hallottam ugyanakkor hogy emiatt tömegesen mentek volna tönkre.

Viszont tény hogy a tesztelés során a horn-t legalább addig használtam mint az összes többi hangot együtvéve.

látható hogy a tekercsen és környezetén szépen ki van ülve a vízkő ,gondolom valahol beázott,de a tekercs lakkozása alá nemigen jutott be víz,nem hiszem h ez lenne a baj.
(#) még1MbR válasza Tonsil hozzászólására (») Jan 15, 2008 /

Köszi a képeket! Látszik leégés nyom? Vagy a tekercsvégeknél szakadt le a rezgéstől?
(#) watt válasza Tonsil hozzászólására (») Jan 15, 2008 /

Idézet:
„Viszont tény hogy a tesztelés során a horn-t legalább addig használtam mint az összes többi hangot együtvéve.”

A hornt nem szokták feszt nyomni üzemszerűen sem! Egyértelmű, hog ettől égett le. A horn 80Hz körüli 1KHz-es csomagok. Ez nem tesz jót egy ilyen "magasnyomónak". Na de mindegy, meg kell tekerni. Ekkora tekercset még kézzel is meg lehet szerintem.
(#) még1MbR hozzászólása Jan 15, 2008 /

Mekkora a CuZ huzal vastagsága?
Következő: »»   24 / 51
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem