Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Sziréna
Köszi!
Kipróbálom majd és beszámolok róla.
Sziasztok!
Kipróbáltam a 12 hangos verzióval a jaxley-s üzemet is,és egyszer sem volt semmi gond,nem akadtak össze a hangok. Még annyival megvariáltam a dolgot hogy a HORN-t egy külön (nyitó-zárós) nyomógomra kötöttem,így a jaxley bármey állásában a horn gomb megszakítja a jaxleyre menő gnd-t és ráadja a PIC "horn" lábára..gyors,véletlenszerű váltásoknál sem volt gond,sztem a mentősöknél is megállja a helyét. Ja természetesen két elektris tölcsérrel próbáltam teljes teljesítménnyel ellenállás nélkül.....örültek is a szomszédok Tonsil
Erre számítottam!
Két tölcsérrel? Szép ribillió lehetett! Akkor még egy jól működő példányt jegyezhetünk fel, ha minden igaz!?
Hehe, jót szólhatott!
Örülök, hogy jól működik... most vettem én is egy váltó nyomógombot a horn-hoz. Beépítve még nincs, el kéne döntenem a végső kivitelt és utána lesz beapplikálva. Párhuzamosan voltak kötve a tölcsérek, vagy pedig sorosan? (Ki kell bírniuk a párhuzamos üzemet, hisz az Eristonon is így vannak és a fesz is kb. ugyanaz, 27-28V~)
Múltkor azon gondolkodtam, okoz e némi kimenő fesz. növekedést, ha kicserélem a két db meghajtó FET-et valami más típusra, aminek kisebb az ellenállása?
Érezhető lenne? 1-2V-ot rádobna vajon? Nem mintha most nem lenne elég hangos!
Ha találsz ettől kisebb belső ellenállásút, akkor próbáld ki, de nem nagyon hiszem. Ez a FET nagyon jó!
Egyébként nem hogy voltokat, de tized voltokat sem találnál. A FET bírja, akár 300W-ot is, csak a trafót kéne áttekerni a szekunderre több menetet. Viszont ekkor a tölcsér lenne túlterhelve. Jobb kettőt párhuzamba kötni és kész.
Értem, köszi!
A trafóhoz hozzá nem nyúlok, jó ez igy, ahogy van
Igen,még egy működő példánnyal több,bár ennek jelentős része még1MbR Mikinek köszönhető...a panelt is ő készítette nekem és az alkatrészeket is ő szerezte be..hozzám már mint egységcsomag került kész is volt fél óra alatt
Én a két tölcsért sorba kötöttem,mivel egyenként 7ohm/50W-osak
Tegyük hozzá, elvileg a tölcséren asszem 12,5 ohm van feliratozva hivatalosan. Ez gondolom impedancia lehet.
Ha rámérünk egy ellenállásmérővel, akkor kapunk 7 ohm körüli értéket. Múltkor kipróbáltam egy 11 ohmos és egy 4-vagy 5 ohmos ellenállással terhelve a Watt szirénát és az Eriston 150-et. (tölcsérrel nem mertem a hangerő miatt) A Watt sziréna kimenete mindkét terhelésen jobban bírta, kevésbé esett rajta a feszültség, de azt lehet mondani, hogy azt a 2V-ot leszámítva kb. ugyanaz mindkettő a kimenet szempontjából. Namármost az Eriston 150-re üzemszerűen raknak 2db 12,5 ohmos tölcsért párhuzamosan, igy bírniuk kell a Watt sziréna erejét is ugyanebben a konfigban szerintem. Azt viszont konkrétan tudom a mentősöktől, hogy a 4 ohmos gyártmányú tölcsérek (mert ilyen is van) elköszönnek az eriston ~25V-os kimenőjelétől. Azonban ezek a tölcsérek tudtommal a 12V-ról működő, trafó nélküli ArmCom szirénaerősítőkhöz lettek beüzemelve.
Úgy tűnik a sorba kötés mégsem volt a legjobb ötlet részemről,ugyanis az egyik tölcsért sikerült 'elküldeni' a próbák során.
Ezt szomorúan hallom, de a sorba kötés még mindig jobb elvileg, mint a párhuzamos, vagy ha csak egyet kötnél rá. Úgy látszik azok a tölcsérek még az 50W-ot sem bírják. Az amcsi tölcsér tekercsmérete kb 12cm, és a lökete kb 5mm! Szabályosan fújja a levegőt!
Hmm, érdekes... nem szabadna tönkremennie, hiszen kisebb feszt kap sorosan, mintha simán rá lenne kötve.
Rámérnél digit multival, mekkora feszt ad le a trafó? Olyan 27-29V körül fogsz mérni szerintem, bár neked más a trafód, mint az enyém.
Megmértem..(nagy kár hogy csak most) 34.5V van a trafó kimenetén.Horn üzemben 15,4VAC
Akkor nem csoda, hogy mekkorát szólt!
Viszont a két tölcsér sorba kötésével kétszereződött a teljesítményük, ami ezek szerint nem túl nagy, mert egy tölcsérre még így sem jutott 100W! A horn multiméterrel nem mérhető alacsonyfrekis szabálytalan négyszögjel. Valójában ott is megvannak a feszültségcsúcsok.
Ja igen,a horn-t tényleg nem lehet így megmérni,mostmár rájöttem én is
Ezt a teljeítményes részt nem igazán értem viszont..hogy érted hogy kétszereződött a teljseítményük?tehát a sorba kötéssel ugye elvileg 100Wot bírna ha jól gondolom,mivel 2db egyenként 50W os tölcsérről van szó.És hogy juthatott egy tölcsérre 100W körüli teljesítmény?
Éppen azt írtam, hogy egyenként nem juthatott rájuk 100W, még is szétmentek, ezért nem túl nagy teljesítményűek.
A kétszeres teljesítményt pedig úgy értettem, hogy ha mindkettő 50W-os, akkor sorbakötve 100W lesz a teherbírásuk. Soros kötéskor az impedancia kétszeres lesz, ezért az áram és a teljesítmény csökken a sziréna kimeneti kapcsain. De mivel a kimeneti feszed nagyobb mint a mi esetünkben, ezért kicsivel több lesz, mint 100W fele, de kevesebb mint 100W. azért nem írok konkrét számokat, mert nem tudom mekkora a valós impedancia(ami nem egyenlő az egyenáramú tekercs ellenállásával!). Szerintem itt most a lényeg, hogy a fele akkora teljesítmény, ami egy tölcsérre jutott így is több volt mint kéne.
Érdekes amúgy, hogyan lehet ekkora eltérés két trafó között... Tonsil trafójának laposabb a vasa és gondolom más lehet az anyaga.
igen így már értem,hát sajnos nem tudom hogy a tekercs volt már régi vagy korábban túlterhelt,de először 'berekedt' a tölcsér majd pár mp.-re rá meg is szakadt benne a tekercshuzal valahol.
Itt a tölcsér adatattáblája,elvileg ezen rajta van minden. Nem tudom mikor és hol fogom újra tekertetni a tekercsét,de már most érdekelne hogy hogyan lehet a trafó módosítása nélkül esetleg csökkenteni a kimenő feszt?
A Skoda 120 gyújtótrafójának oldalán pl. van egy 1-2 ohmos előtétellenállás, amit fel lehet használni ilyen célra. Vagy megcsapolni a trafó szekunderét, igaz most meg nem mondom, ez a tekercs van e legfelül.
Ha esetleg fotóznál párat szétszedéskor, megköszönném!
Fűt a kiváncsiság, hogy is néz ki belül, a sajátomat meg nem merem szétszedni egyenlőre.
Látható, hogy 400Hz felett használható. Tehát a horn nagyon nem tesz jót neki. Persze kibírja rövid szakaszokban(max 3-4mp) ami nem ismétlődik túl sokszor. Ez tipikusan megfelel a dudának.
Neked milyen hangnál égett le?
Gondolom horn-nál, az a trendi hang, amit szeret nyektetni az ember!
Mondjuk én eddig szinte csak a pusztában tudtam rendesen kipróbálni, itt Pesten sehol nincs hely, ahol ne lenne zavaró.
Én ma is használtam egyszer! Nem tolatott ki elém egy autó! Van haszna is, nem csak fegyelmezni lehet vele!
Egy ilyen bringaszirénába is bele lesz reszelve a kapcsolásod:
Bővebben: Link Az eriston 150 szirénapaneljét már beletettem tavaly, nem kicsit vicces, mikor a bringaúton megszólal a horn
Még a végén a biciklis rendőrök is bejelentkeznek érte!
Az még csak hagyján, de felteszi mellé az FBI style-os villogóját is (piros-kék), és azzal dönget végig a Váci úton, Rákóczin... Alig feltűnő!
Itt látható a tölcsér szétkapva.
... Látható, hogy 400Hz felett használható. Tehát a horn nagyon nem tesz jót neki.... Igen erre én is gondolttam,ugyanakkor az elektrisnél rendre cserélték az eriston 150-ben horn-osra a hangot előállító panelt,márpedig az eriston 150ek ugyanezzel a tölcsérrel mennek. Nem hallottam ugyanakkor hogy emiatt tömegesen mentek volna tönkre. Viszont tény hogy a tesztelés során a horn-t legalább addig használtam mint az összes többi hangot együtvéve. látható hogy a tekercsen és környezetén szépen ki van ülve a vízkő ,gondolom valahol beázott,de a tekercs lakkozása alá nemigen jutott be víz,nem hiszem h ez lenne a baj.
Köszi a képeket! Látszik leégés nyom? Vagy a tekercsvégeknél szakadt le a rezgéstől?
Idézet: „Viszont tény hogy a tesztelés során a horn-t legalább addig használtam mint az összes többi hangot együtvéve.” A hornt nem szokták feszt nyomni üzemszerűen sem! Egyértelmű, hog ettől égett le. A horn 80Hz körüli 1KHz-es csomagok. Ez nem tesz jót egy ilyen "magasnyomónak". Na de mindegy, meg kell tekerni. Ekkora tekercset még kézzel is meg lehet szerintem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |