Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok, lenne egy olyan kérdésem, hogy van egy PIC18F14K50-es chippem , azt szeretném 5V-ról járatni, az adatlapban benne van, hogy a chipben benne van a 3,2V-os szabájzó, szóval az 5V nem lenne neki gond (bár ez is egy kérdés, hogy fuset kell e állítani, bár én csak olyat találtam, ami kikapcsolja) , de a PICkit2 nem enged többet adni mint 3,3V,így a próbakapcsolásomon lévő többi cucc nem kap eleget, hogy tudom ezt megoldani, hogy a PICkit2 is adjon neki 5V-ot?
ÜdV!
Ha a PICkit programozóként van csatlakoztatva, akkor nem adhat ki 5 V-ot, mert a PIC18F14K50 PGD és a PGC lábai nem bírják a túlfeszültséget.
Értem, ez csak a PGD és PGC lábakra vonatkozik? Mert azokon a lábakon csak a PICkit2 van, ezt le tudom tiltani valahogy ? Szükségem lenne az 5V-ra, vagy esetleg van olyan PIC, ami közel megeggyezik ezzel, csak 5V-ot bírja minden lábon?
Idézet: Igen, de valójában nem a PGD/PGC miatt van ilyen korlátozás, hanem amiatt, hogy ezek egyben az USB adatvonal D-/D+ lábai is, s az nem 5 V-os jelszinttel dolgozik.„ez csak a PGD és PGC lábakra vonatkozik?” Használatkor külső forrásból (akár USB csatlakozóról...) adhatsz +5 V-ot a VDD lábra, s az említett lábak kivételével mindegyik I/O 5 V-os jelszinten fog dolgozni. Az említett két láb általános digitális I/O esetén (ha az USB-t nem használod) csak bemenet lehet, és 3.6 V az abszolót maximális feszültség (efölött kinyit a védődióda).
A költségeget nézve egyik megoldás sem veszélyes. Igazából még egy hűtőborda sem lenne probléma, még a rögzítésnél is jól jöhetne, viszont a 4 FET-es megoldás jobban tetszik. Az lesz a nyerő szerintem. A LED-es visszajelzés is jó ötlet, de nem tudom hova rakni a LED-eket.
A motoron amúgy van akkumulátor, és egy 60W-os dinamo. A PIC egy LM7805-től fogja kapni a feszültséget. Már csak a megépítésnek kell sikerülnie. Köszi a segítséget!
Nem akarok rosszat szólni, de az LM7805-tel szerintem baj lesz! Az adatlapja szerint csak akkor tudja a névleges (jelen esetben 5V-ot) kiadni, ha a bemeneti feszültség minimum 2V-tal több. (jelen esetben min 7V). Amúgy itt a "dropout" sort kell nézni! És nem tudom, a gyakorlatban mondjuk országúti világításnál milyen (minimum) feszültség adódik. Én egy 4,7V-os zénerdiódát tennék be. A PIC legbrutálisabb fogyasztása 3mA, a két belső felhúzó-ellenállás darabonként max. 0,4mA még. Zéner 5mA-ral elvan, tehát mindkét gombot egyszerre megnyomva ez max 10 mA. Namost (6V - 4,7V)/0,01A = 130 ohm, de hidd el, egy 150 ohm-os R is tökéletes. Tehát javaslatom tápellátásra: sorosan köss egy 150 ohm-os ellenállást, a végére egy földre kötött 4,7V-os zénert, a zénerrel párhuzamosan egy 10µF-os kondit (a kondi értéke elég tág határok között mozoghat) és kész a betáp. Mind az ellenállás, a zéner és még a kondi is beszerezhető SMD-ben, szintén nincsenek kis lábközök. Én igazából egyedül aPIC-et tenném furatszerelt tokba, a többi SMD.
Még egy (két) javaslat: Ha még nem kezdted el, én megfogadnám don_peter kollega javaslatát is a PIC10Fxxx-ról. Mondjuk a PIC10F20X (PIC10F200,PIC10F202, PIC10F204, PIC10F206 közül bármelyik) erre a feladatra tökéletesnek tűnik. (Bár személy szerint ezekkel sosem foglalkoztam!) Van belső oszcillátora, resetet is megoldja maga. Van 4 IO láb és egy Timer0 8 bites időzítő. Mi kell még? Mondjuk csak akkor 6 lábú, ha SOT-23 tokban van. (De azt mondtad, az alkatrészbeszerzés nem gond!) És az egyik lábhoz nincs belső ellenállás, azt neked kell kívülről tenni. Tehát vagy marad a PIC12F675, vagy a PIC10F20X ami két lábbal kevesebb, de kell még egy plusz (SMD) ellenállás. Gondold át. Két dolgot még beírnék a programba. Egyrészt egy szoftveres perregés-mentesítést, a FET ne kapcsolgasson nagy frekvenciával, mert a nagy áramok miatt ez nem jó. (Zavarok, induktív ívek, stb. Amúgy is!) Ha már nincs LED-visszajelzés, mondjuk a mindkét irány egyszerre megnyomva és min 3s-ig tartva egy folyamatos vészvillogást indíthatna be, amit csak az újbóli 3s-es egyszerre nyomva tartás kapcsolna ki. Így ha gyanú merül fel, nem kell egy kézzel nyomni a gombot, közben nyújtózkodni, hogy villog-e hátul. (Meg jópofa, ha a mocidon is van vészvillogó.) Tényleg, egy mod mikor szedi le a fejem a ciceróian rövid válaszaim miatt?
Egy LM2940-5 és egy 22µF tantál kondenzátor a kimenete és a föld közé. Már 5.5V bemenő feszültségből is előállítható a stabil 5V.
Egyetértek! (Ahogy a neve is mondja, "Low Dropout Regulator")
Sziasztok!
dsPIC33F/PIC24EP családnál SPI interface-nek vajon kell az SDI lábát bemenetként konfigurálni a megfelelő TRIS regiszter állításával? Az adatlapban sehol nem találtam infót róla.
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy MPLAB-bal lehet-e programozni a mikroElektronika EasyPIC6-osba tett PIC-et (PIC16F887)? Vagy az csak kizárólag a Microchip-es programozókhoz jó? Köszönöm a választ. Üdv.:Yoe
Csak a Microchip eszközökkel működik. Amikor létrehozol egy projektet ki kell választani egy listájáról a programozó eszközt. Ami nincs a listán azzal valószínűleg nem fog menni. De gondolom a programozónak van saját progika is.
Köszönöm válaszodat.
Sziasztok kedves programozók!
Anno én is elkezdtem PIC-ezni, az őstagok még biztos emlékeznek mennyit untattam őket, viszont a suli minden tanulóidőmet elveszi, így hanyagolom, de továbbra is érdekel. Fennáll egy tervem, miszerint egy tanulmányt akarok írni, most nem mennék bele, viszont: szükségem lenne hozzá egy olyan digitális hőmérőre és órára ami egy laptop kijelzőn (alaplaphibás gépből mentett) mutatná az értékeket. Mivel saját magam nem tudom megírni a programot, azt pedig nem várhatom el,hogy ezt más megtegye, szeretném kérdezni, hogy létezik-e valami hasonló projekt, ahol nekem csak le kéne vadászni 1-2 dolgot, és megoldható lenne , vagy inkább felejtsem el, és majd évek múlva, ha profi programozó leszek, essek neki?! PICkit2 és minden más felszereltséggel rendelkezem, 4éve forrasztok, sok mindent elkészítettem már, szóval az építés nem lenne akadály, csupán az előtte lévő dolgok. I2c-s, de egyszerű hőmérőszenzoros megoldás is tökéletes, itt nem a csúcs szuper tudás, hanem az alapvető működés a lényeg most.. Segítségeteket előre is köszönöm!
Ha profi programozó leszel, akkor ess neki.
Szóval egy laptop kijelzőt nem egyszerű életre kelteni, ugye?
Alapvetően a jól bevált 2x16-os (4x20) karakteres lcd-ket javaslom, mert viszonylag sok példa van rá és könnyű lekezelni. Az "egyéb" vezérlésű LED-es kijelzőket is könnyen kézben tarthatod és ugyanolyan látványos lehet. Esetleg ha nagyon bátor vagy, van SPI/UART bemenetű grafikus kijelző is, amit szintén egyszerű kezelni. Az utóbbiról csatolok képet.
Köszi! 16x2-essel, meg LED-essel már dolgoztam,csak most ez fontos lett volna, de ha nem lehet, akkor hagyom, majd valami mást kell kitalálnom...
Én nem erőltetném...
Meglátásom szerint egy berendezés akkor lesz sikeres, ha valami újat alkotsz a meglévő technikákból. Nem kell nagyban gondolkodni, csak másképp kell szemlélni a dolgokat. Egy RGB leddel is hatalmas sikert lehet elérni. Egy emberke kitalálta, hogy a csap végébe szereli... Szerintem (ha levédette), már milliomos. A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2014
Üdv!
Ezt az utasítást BTFSS GPIO_TMP,3 lehet valahogy ebben a formában BTFSS GPIO_TMP,Valtozo használni? A lényeg, hogy egy változóban kellene megadnom a bit sorszámát. Próbálgatom de úgy tűnik nem jól működik. Van erre valami megoldás?
A BTFSS f,b utasítás kódja 01 11bb bfff ffff, ami azt jelenti, hogy mind az f regisztercím, mind a b bitsorszám bele van kódolva az utasításba, tehát futás közben nem változtatható meg.
Az I/O Ports fejezetben keresd a Peripheral multiplexing részben!
Ezt írják a doksiban: Idézet: „Most serial communication peripherals, when enabled, take full control of the I/O pin, so that the input pins associated with the peripheral cannot be affected through the corresponding PORTx registers. These peripherals include the following: • SPI • I2C™ • UART • ECAN™” Tehát a válasz: Nem kell a TRIS regiszterekkel foglalkozni, mert az csak a PORT-ra vonatkozik. Ha az SPI be van kapcsolva, akkor az adatirányok automatikusan beállnak neki megfelelően.
Hát ez a rész nekem elkerülte a figyelmemet! Köszi!
Sziasztok,
Lehet kicsit meredek a kérdés, de létezik e olyan megoldás hogy PICKIT2-vel úgy programozni PIC et hogy nem PC van mögötte hanem egy androidos telefon? Előre is köszönöm!
Nem hiszem, már csak az áramellátás miatt sem.
OTG-s telefonnal ha írsz hozzá drivert meg keret programot, akkor semmi sem lehetetlen De ez nem egyszerű dolog.
Uraim,
Eszembe jutott egy dolog amit szeretnék megkérdezni. Adott mondjuk egy 16F684-es PIC, és van mondjuk egy teljesen más 12C508A PIC-em. Azt meg lehet oldani valahogy, hogy a 16F684-el küldenék egy pl. 8bites adatot és azt a 12C508A fogadja és feldolgozza? Gondolom, ha 2 olyan PIC-et használnék amiben van SPI modul akkor ez könnyebb lenne, de ha csak az egyikben van? Létezik esetleg olyan megoldás ahol ezt a két PIC-et összekötném és tudnának ide oda küldeni adatot? (a 12F elég lenne ha fogadná az adatot) Előre is köszi..
Én ezt valahogy úgy tudom elképzelni, hogy 3 vonalon kapcsolódnak. Adat+Órajel+Föld.
Írsz egy saját kommunikációs protokolt órajel szinkronra és már megy is az adatküldés. A 12-es PIC 6 IO lábából 2-t lefoglal. A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2014
Sziasztok!
Még mindig soros kommunikációval játszok, most az lenne a kérdésem hogy tudok több pic-et kezelni egy soros vonalon. Az adatlapban van némi utalás a címzésre, de nekem az angol az kínai. Eddig nem találtam magyar leírást hozzá. Azt szeretném elérni hogy a soros vonalon kiküldenék egy címet, majd az adatot, és csak az a pic venné figyelembe aminek a címét kiküldtem, de nem tudom hogy álljak neki, hogy állítom be a pic-eknek a címét, és hogy ellenőrzöm hogy megfelelő-e. Nagyon megköszönném, ha valaki elmagyarázná, vagy példaprogrammal megmutatná hogy induljak el. Előre is köszönöm!
Közben én is megtaláltam ezt a topikot: Bővebben: Link
Véleményem szerint, ha már a kommunikációt kész van akkor a címzés már nem lehet olyan nehéz. Gondolok itt arra, hogy ki küldesz egy 8bit-es egyedi kezdő (start) adatot amire az összes PIC elkezd figyelni, aztán mehet a címzés ami egyedi minden PIC-nél hisz te állítottad be, amelyiknél a feltétel teljesül az felkészül az adatfogadásra, összes többi pihen. A 3. adat már hasznos adat lesz. [START] - [CÍMZÉS] - [ADAT] Persze erre van más hatékonyabb megoldás is, de elsőre nem rossz.... A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2014
A PICkit2 (a gyári és az EEPROM-mal szerelt klónok) képes a PC nélküli programozásra. Gondolom ezért kellene a telefon, mert az kisebb.
A tápellátás ilyenkor az PICkit2 USB aljzatán keresztül történik, tehát valami hordozható 5V-os stabil tápra szükség van. Soha nem próbáltam (nincs is olyan PICkit-em), de a PICkit2 programjával feltöltöd az EEPROM-ot a hex file-lal, majd a céláramkörhöz illesztve a programozót gombnyomással indul a frissítés. |
Bejelentkezés
Hirdetés |