Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   566 / 1210
(#) Birs Alma válasza zenetom hozzászólására (») Szept 13, 2014 /

Oké, oké, amikor begépeltem itt, elírtam a változók nevét. De sajna nem ennyire egyszerű.
Nem működik, (félregépeletlenül sem) ha a hívás során nem konstans, hanem változó szerepel a paraméterlistában.

Pl.:

1. unsigned char z = 5;
  2.  
  3.   lcdDSetPos(0,5) ; // ez így jó
  4.  
  5.   lcdDSetPos(0,z) ; // ez nem működik
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2014
(#) Birs Alma hozzászólása Szept 13, 2014 /

Megjavítottam!!!!

A jelenség: a függvények nem jól veszik át a paraméterüket, ha az változó és nem konstans.

A megoldás: A programban a config bitek állításánál és a fordító beállításánál az extended utasítás készlet engedélyezése/tiltása lehetőleg ugyan arra legyen beállítva!
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2014
(#) proba válasza kovacs gabor daniel hozzászólására (») Szept 13, 2014 /

Nem igazán értelek, tegyél bele atmega chippet ez után programozás szinten minden maradhat a régiben. A picet is (majdnem) annyiszor programozod ahányszor akarod. Gondolom az adatlapját valahol meg lehet találni a programozásnak ( talán a 16f84-re egyszer megtaláltam) Ezt leprogramozni atmegára sem tűnik lehetetlennek.
(#) icserny válasza kovacs gabor daniel hozzászólására (») Szept 13, 2014 /

Idézet:
„-Miben különbözik egy PIC programozási nyelve az Arduinonál megszokottól?”
Általában a PIC C nyelven programozható, az Arduino viszont C/C++. Tudomásom szerint csak a PIC32 esetén lehet C++ nyelvet használni. A PIC32-vel szerelt ChipKit kártyákhoz van Arduino kompatibilis MPIDE fejlesztői környezet/nyelv is.

Idézet:
„-Programozó hiányában, lehetséges-e az Arduino-t erre a célra felhasználni?”
Vannak ilyen próbálkozások: Link1, Link2 (Bátraké a szerencse?)

Gyárilag beégetett bootloaderrel talán egyszerűbb lenne, de én csak erről tudok: TCHIP-USB-MX250F128B (kislábszámú CHIPKit klón építéséhez használható MPIDE-vel.
Idézet:
„-Melyek a legszükségesebb alkatrészek, egy PIC üzembe helyezéséhez?”
100nF kondenzátor VDD és VSS közé, 10 kOhm felhúzás MCLR lábra. Esetleg kvarc, de többnyire nem kötelező...
Idézet:
„-Egy ilyen mikrovezérlőt lehet esetleg többször is újraprogramozni”
Hát persze, kivéve a kifejezetten OTP (one time programmagbe) típusokat. Nagy általánosságban amelyekben F helyett C áll (pl. PIC12C508), azok az egyszer programozhatóak.
(#) kovacs gabor daniel válasza icserny hozzászólására (») Szept 14, 2014 /

Köszönöm a gyors válaszokat, tehát ha beszerzek egy PIC-et, amelyen tanúlni szeretnék, akkor azt számtalanszor programozhatom .Szükséges-e valami-féle bootloader rá, hogy ez lehetséges legyen; a beleégetés számomra elég félreérthető, ebből gondoltam, hogy csak egyszer programozhatóak. Ha lehetséges kvarc nélkül szeretném kezdeni, mivel a 18-22pF kondenzátorok számomra nehezen elérhetőek . Továbbá láttam, hogy az arduinoban található atmega328 felprogramozva, egyszerűren kivehető és használható. Ha beszerzek még néhény ilyen chippet akkor azokat lehetséges programozni az arduino boardal?
(#) Pali79 válasza kovacs gabor daniel hozzászólására (») Szept 14, 2014 /

Nem számtalanszor, de kb 100.000-szer igen! Semmi nem kell hozzá, pl. az MPlab nevű fejlesztő programmal írod, olvasod, törlöd az mcu-t. Az égetés a régi időkből fennmaradt kifejezés, de igazából semmi ilyesmiről nincs szó. Maga az eljárás (gondolom) teljesen ekvivalens az atmega mcu-knál alkalmazott programozással. A microchip weboldalán, de számos más helyen is fellelhetőek az adatlapok, abban benne van, hogy melyiknek van belső órajele, ezekhez nem kell kvarc.
Ha komolyan akarsz foglalkozni a témával akkor kelleni fog egy pickit 2 vagy 3 ami lehet gyári, "gyári klón", klón vagy esetleg saját magad épített. Persze, hogy fokozzuk az élvezeteket a pickit tartalmaz pic-et, tehát az is fel kell először tudni programozni vagy megvenni valakitől egy felprogramozott példányt.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2014
(#) kovacs gabor daniel válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 14, 2014 /

így áttgondolva úgy döntöttem, hogy beszerzek egy PicKit2 klónt ami tartalmaz minden harwaret, hogy egyszerűbb legyen, tehát csak bele kell tenni a PIC-et a megfelelő helyre és már mehet is a software . Kicsit tartok a programozási nyelvtől mivel még nem foglalkoztam C-vel. A C++ viszont már elég jól megy, úgyhogy remélem, nem lesz annyira nehéz elsajátítani
(#) icserny válasza kovacs gabor daniel hozzászólására (») Szept 14, 2014 /

Ezt a témát a PIC kezdőknek c. topikban kellene folytatni! Ha Arduino kártyád már van, akkor szerintem nincs sok értelme a 8-bites PIC mikrovezérlőkre áttérni. Ha maradsz az ATmega328-nál , akkor az Arduino kártyát is használhatod ISP programozóként: Bővebben: Link
(#) Pali79 válasza icserny hozzászólására (») Szept 14, 2014 /

Idézet:
„Ezt a témát a PIC kezdőknek c. topikban kellene folytatni!”
Miért? Nem ott vagyunk?
(#) SzervízMacska válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 14, 2014 /

De, ott vagyunk. Viszont az arduino létjogosultsága eléggé kérdéses ebben a témában...
(#) vilmosd válasza kovacs gabor daniel hozzászólására (») Szept 14, 2014 /

Szoval a PK2 melle kellene valami probapanel is, mert a PK2 maga csak egy programozo eszkoz. A PICkit 2 Debug Express csomag tartalmaz egy panelkat 16F887 PIC-el. Ezen vegulis el lehet kezdeni jatszani. Jobb megoldas lehet sajat demo panel epitese. Itt talalsz egy par doksit probapanel epitesehez. A program irasat el lehet kezdeni ASM nyelven. A MPLAB IDE tartalmaz egy ASM forditot. Amennyiben C nyelven akarsz programozni, A Microchip oldalarol letolthetok a XC forditok. Vannak mas cegek is akik ajanlanak C forditokat. Egyesek demo uzemmodban ingyenesek. C forditok : CCsC, Mikroelektronika C, CC5x, SDCC Compiler, ... A 4shared linken talalsz leirasokat es mintapeldakat is PIC-el kapcsolatban.
(#) icserny válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 14, 2014 /

De igen, én tévesztettem el a sok ATmega, és Arduino emlegetés miatt!
(#) diamik hozzászólása Szept 14, 2014 /

Jó estét!

Szeretnék egy pwm-es vezérlést megvalósítani PIC-el. Egy potenciométerrel vezérelném a kitöltési tényezőt. (RA3-as porton) Összeraktam egyet, valaki aki jártasabb, mint én ránézne, hogy jó-e?

1. #include<p18f14k50.h>
  2. #include "adc.h"
  3. #pragma config WDTEN = OFF
  4. #pragma config LVP = OFF
  5. #pragma config MCLRE = OFF
  6.  
  7. main()
  8. {
  9. TRISC = 0x00;  
  10. LATC = 0x00;   
  11.  
  12. CCP1CON = 0B00111100;
  13. T2CON = 0B00000100;    
  14. PR2 = 0B11010001;
  15.  
  16. ADCON0 = 0B00101001;   
  17. ADCON1 = 0B00000000;   
  18. ADCON2 = 0B10101010;
  19.  
  20.  
  21.         while(1)
  22.         {
  23.                 ConvertADC();
  24.  
  25.                         while(BusyADC());
  26.                                 {
  27.                                         CCPR1L = ReadADC();
  28.                                 }
  29.         }
  30. }
(#) qbit válasza kovacs gabor daniel hozzászólására (») Szept 14, 2014 /

Szia! Icsernyinek is igaza van, de azért nézzed meg ezt is!. Itt egy Pinguino nevű PIC-es Arduino "klónról" van szó... Az ardu forráskódjai 95%-osan futnak ezen a PIC-es cuccon is. Én gyakran használom. Sok sikert.
(#) don_peter hozzászólása Szept 14, 2014 /

Uraim, PICCOLO féle bootloaderrel próbálkozom, de win7 64bit-en nem nagyon akar menni a kommunikáció.
Van erre valami trükk vagy driver amivel működésre tudom bírni?
XP-vel megy, de azt nem erőltetném.
Előre is köszi..
(#) icserny válasza don_peter hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Idézet:
„win7 64bit-en nem nagyon akar menni a kommunikáció.”
A HIDBootloader.exe nálam kifogástalanul működik (dátuma 2009.3.13). Mi a probléma?
(#) don_peter válasza icserny hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Ahogy nézem már maga a win7 rendszer sem akarja a helyére tenni a dolgokat és eddig sajnos sikertelen volt minden beállítás.
Mikor az XP-be benyomom észre veszi és kiírja, hogy USB HIDBootloader, de a win7 ismeretlen eszközként érzékeli.
Próbáltam a Microchip gyári Bootloader-jével is, de azt sem ismeri fel.
Kutakodtam már jó sokat a neten, hogy megoldásra leljek, és azt tapasztalom, hogy nem egyedi az eset.
Ezért kérdeztem, hogy van e erre valami trükk vagy driver, program amit + telepíteni kell, hogy felismerje.?
(#) ktamas66 válasza diamik hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Nem tudom mi volt a terved, de az RA3 nem lehet sem CCP, sem analóg port. Nézd végig az analóg portok konfigurációját. Nem tudom a Convert és Read pontosan mit csinál, de ha értéket ad vissza, nem hiszem a Busy-t figyelni kell (hogy közben írogassa a CCPR1L-t szerintem végképp felesleges).

Ha nem felejtetted el a Boot gombot lenyomva tartani a bedugáskor vagy reseteléskor, akkor az Eszközkezelő HID szekciójában "USB beviteli eszköz" néven jelenik meg egy új bejegyzés (VID=04D8, PID=003C). Külön meghajtó nem kell, ez a HID egyik előnye.

Természetesen nem felejtettem el és sajnos az új bejegyzés az, hogy "ismeretlen eszköz".
Az istenért nem tudom rábírni az együttműködésre..
Te us Win7-el próbáltad?
Mert XP-n jól megy a dolog, de WIN7-el nagyon nem... (ebből is 64bit-esem van telpítve)

Idézet:
„Te is Win7-el próbáltad?”
Természetesen. Nálam Lenovo Ideapad Z460-on Windows 7 Home Premium 64bites megy 3 éve. De Linux Ubuntu 12.04 LTS 64 bit alatt sem volt gondom a bootloaderrel.

Ez nagyon érdekes..
Tegnap próbáltam egy Lenovo ThinkPad-on is, de ott sem ment..
Nem kell valami újabb NET Framework-öt telepíteni?
Csatolok 2 képet mit mutat az eszközkezelő..

Idézet:
„Nem kell valami újabb NET Framework-öt telepíteni?”
Az USB-hez biztosan nem. A HIDBootLoader.exe meg reklamál, ha nem megfelelő NET keretrendszert talál.

Egyébként nálam nincs USB 3.0, csak USB 2.0.

Most is ezzel vacakolok, de semmi eredmény.
Nem értem miért nem veszi észre vagy is észre,hogy van, de nem ismeri fel...
De nem egyedi a probléma: Bővebben: Link
(#) don_peter válasza don_peter hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Aszt mondja: "Próbálja meg újra csatlakoztatni az eszközt. Ha a Windows továbbra sem ismeri fel, cserélje ki az eszközt."

usb3.JPG

(#) Hp41C válasza don_peter hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

A Microchip fórumán találtam, a Windows 8.1 és a PICkit3 konfliktus megoldására ajánlották.
A PICkit2, PICkit3 is HID eszköz...
(#) don_peter válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

És írtak ott valamit, hogy mit kell vele kezdeni?
Bemásoltam a Win7 gyökérbe és system32-be is, de nincs változás.
Próbáltam a HIDBootloader.exe mellé is, de semmi..
(#) Hp41C válasza don_peter hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Te is beírhatnád a Gooogle -nak: "microchip usb hid bootloader windows 7" ...
Bővebben: Link stb...
(#) don_peter válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Ohh ha ezen nem lennék már túl......... még meg is érteném a kitörésed.
Ettől függetlenül köszönöm a segítő szándékot.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2014

icserny: elkérhetem tőled a lefordított .hex fájlt amit te is használsz, hogy kipróbáljam nem e azzal van valami gond nálam?
Ami neked működik az tutira nekem is kellene, hogy működjön...
4550-em van 20MHz kristállyal. Boot gomb RB4-en.. Azt hiszem minden úgy van ahogyan a Piccolo-ban.
Köszi előre is..
Következő: »»   566 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem