Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1238 / 1679
(#) Bakman hozzászólása Okt 20, 2014 / 8
 
Sziasztok!

Elkészült az elektromos bojlerbe szerelhető hőcserőlő vezérlője. Ez tulajdonképpen egy két érzékelővel (DS18B20) rendelkező termosztát. Ha a bojlerben lévő víz hidegebb, mint a termosztátban beállított érték és a fűtési rendszerben lévő víz melegebb, mint a bojlerben lévő, akkor a hőcserélő szelepe kinyit, egyébként lezár. Erre azért van szükség, hogy ha hül a fűtési (vegyestüzelésű) rendszerben a víz, ne tudja visszahűteni a bojlerben lévő vizet.

A többi extra, amit tud: Ha valamelyik szonda 5 fok alatt vagy 99 fok felett érzékel, akkor mindenképpen sípol (kis furat az előlap bal alsó részén). Beállítható egy riasztási hőmérséklet is. Ha valamelyik szonda ettől melegebbet érzékel, akkor is sípol. Van egy bemenete, amit a bojler elektromos fűtésére lehet kötni, így tudja mérni azt az időtartamot, amíg az elektromos fűtőbetét áramot kap. A számláló max. 9999 órát képes "észben" tartani. A vicc (és egy hosszabbtávú teszt) kedvéért egy DS1307 tárolja az elektromos üzemidőt, gyakorlatilag RAM-ként van használva. A számláló természetesen nullázható. Van rajta egy harmadik szonda is, az a hőcserélőből kilépő víz hőmérsékletét méri, egyéb szerepe nincs (ki kellett tölteni a négysoros kijelzőt ).

Most elöször csináltam fóliabillentyűzetet a beállításokhoz, használhatónak tűnik a dolog.

A szekrény alsó felében lévő termosztát a keringetőszivattyút kapcsolja. Régóta ez látja el a feladatot, azt már nem akartam kivenni a rendszerből, illetve belekeverni az áramkörbe.

Perpillanat a tesztüzem folyik, a vizes kiépítés egy héten belül lesz kész.
(#) Bakman válasza Bakman hozzászólására (») Okt 20, 2014 / 13
 
További képek. Remélem nem probléma, nem tartok fenn semmilyen képmegosztó regisztrációt.
(#) pjg válasza Bakman hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
Nagyon szép munka. Az a rézcső elegendő?
(#) CIROKL válasza Bakman hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
A vezérlőd nagyon tetszik szép és tökéletes de egyet nem értek meg sosem ami Bővebben: Link itt ezen a képen van , azon látni lehet egy piros és egy kék csövet egy spirálra kötve a bojler alaplapján ugye ez két cső ez hogyan lesz hőcserélő ?
(#) pjg válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
A piroson megy be a kazántól jövő forróvíz. A kéken távozik a visszatérőbe a lehűlt fűtővíz. A rézcső meg ugye melegíti a vizet. De kazán helyet lehet napkollektor is ami melegíti a fűtővizet.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2014
(#) Bakman válasza pjg hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
Elégnek kell lennie. Ha beindul rendesen a fűtési szezon, hajtva van rendesen a kazán, fázós család vagyunk. Addig pedig rásegít az elektromos fűtésre. Rokonnál még kevesebb cső van a bojlerben és az is működik rendesen.
(#) nagym6 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
Szép gondos munka.
Ismét egy eset, ami másnak működik, nekem nem. Konkrétan a kijelzőhöz menő vezetékköteg hossza, nekem bezavart több esetben ilyen hossznál. Rövidíteni kellett. De ha itt jó, akkor jó.
(#) pjg válasza Bakman hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
Hogyan hajlítottad meg spirálisra?
(#) Bakman válasza pjg hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
A hőcserélő nem az én érdemem, én csak megvettem fenéklemezzel együtt (első kép).
(#) pjg válasza Bakman hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
Mekkora a bojler?
(#) Bakman válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
Nem tudom, a képen mennyire látszik, az alsó és a felső rész között van egy festett vaslemez, a doboz feneke is az. A kapcsolóüzemű tápegységhez közelítve a kijelző vezetékeit, fellép a zavarás. Ezekívül minden lehetséges helyen 100n szűrőkondik, a 230 V-os bemeneteken pedig ferritgyűrűk.
(#) pjg válasza Bakman hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
Készen árulják, vagy neked készült?
(#) Bakman válasza pjg hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
Készen árulja egy illető, számlát is ad róla. Ha rákeresel egy hárombetűs webcímmel rendelkező apróhirdetési portálon, meg fogod találni ("bojler hőcserélő" kersőkifelyezés). Itt is regisztrált tag, de nem tudom, mennyire lehet reklámozni. A bojler egyébként 120 L -es. Ehhez elvileg nagyobb hőcserélő illik (több cső van spirálba tekerve), de nem akartam, hogy a spirál túl magasra nyúljon, a hideg víz egyébként is a bojler aljában lakik.
(#) david10 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
Nagyon szep!
A "Hocserlo-12.jpg"-n latszik,hogy szepen el van rendezve a bele!
(#) chopper800 hozzászólása Okt 20, 2014 /
 
A napokban készültem el egy hordozható(hogy ne keljen mindig összerakosgatni) skori féle tesla tekercsel ami kapott egy 8cm hűtőventillátort is A Fetek érdekében. A szaggatás külső jellel is vezérelhető.
Üdv.
(#) pont válasza Bakman hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
Esetleg képet arról, hogy maga az érzékelő/k, hogyan van/nak beépítve, kérhetnénk? De nagyon profi. Én erre a feladatra külső hőcserélőt és mini plc-t használok.
(#) Birs Alma válasza Bakman hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
Szia. Nagyon jól néz ki. Azt had kérdezzem meg, jól látom, hogy valamilyen fóliára van nyomtatva az előlapon a felirat? Az milyen fólia? Kösz.
(#) Bakman válasza pont hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
Még nincsenek rögzítve, majd ha a vízszerelő végez, egyébként nem tervezek nagy feneket keríteni a dolognak. A csőre ráfektetem a szondát, tekerek rá némi hőszigetelőt. A bojlert megfúrom oldalról (természetesen csak a külső palástot) a hőcserélő magasságában, kipiszkálok egy kis szigetelést, bele az érzékelő, kitömöm kis ronggyal és kész.
(#) pjg válasza pont hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
Tudnál mondani , mutatni valamit a külső hőcserélőről?
(#) Bakman válasza Birs Alma hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
Igen, fólia. Apli 01228 néven fut.
(#) pont válasza pjg hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
A vegyes tüzelésű kazántól először a fűtőköri hőcserélőbe kerül a felfűtött víz, utána a bojler hőcserélőjébe, aztán megy a puffertartályba ez a primer kör. A bojler kijövő meleg/melegítendő vize megy a hőcserélőbe, onnan a bojler hideg belépőnél egy T elággal becsatlakozik, a csepegtető szelep után, ez a szekunder kör. Én KTY81-210-es érzékelőkkel kínlódom, mert minden mérőhelyen (hét db. van) külön kell kalibrálni, mert egy dolog hogy mennyi hő jut az érzékelőre, meg egy másik dolog, hogy a víz valójában hány fokos, de a helyes működéshez kellene valamilyen pontosság....

Kép 002.jpg
    
(#) pjg válasza pont hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
Köszi. Az én rendszerem egyszerűbb lévén gázos kazán 3 utas szeleppel.
(#) don_peter válasza Bakman hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
Csoda szép kivitelezés..
Minden tiszteletem a tiéd.
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 21, 2014 /
 
Szia! Nagyon szép kivitelezés. Az egyetlen dolog, ami zavaró - az a dugaljba kötött adapter. Ahelyett egy DIN sínes táp stabilabb lenne. Meanwellből, Finderből van olcsóbb is.
(#) jethro válasza chopper800 hozzászólására (») Okt 21, 2014 /
 
Mire lehet használni ezt a cuccot?
(#) efraim válasza pont hozzászólására (») Okt 21, 2014 /
 
De a rézcsőforrasztást gyakorolni kellett volna!
(#) enree válasza efraim hozzászólására (») Okt 21, 2014 /
 
Láttam már "szakember" által készítettet, ami jóval rondább volt...
(#) Frankye válasza Bakman hozzászólására (») Okt 21, 2014 /
 
Őszinte elismerésem, profikat megszégyenítő munka. Gratulálok!
(#) Frankye válasza chopper800 hozzászólására (») Okt 21, 2014 /
 
Szép lett, ügyes vagy!
(#) JZoli válasza Bakman hozzászólására (») Okt 21, 2014 /
 
Nagyon profin meg van ez csinálva! Én is csak gratulálni tudok! Viszont lenne egy kérdésem: Mennyire publikus ez a projekt? (Rajza a processzorprogi, esetleg a panelterv)
Következő: »»   1238 / 1679
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem