Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » COM port hiba?
 
Témaindító: Sly, idő: Jan 22, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Sly hozzászólása Jan 22, 2008 /
 
Sziasztok!Van egy problémám... Az alaplapomon alapban nemvolt com-port.. Namost van rajta egy tűsor a com-port hoz amit csak bekell kötni és egy dugot a végére és kész is van a com... Én ezt megcsinaltam mert a telomhoz szükség volt rá mert az adatkábelját ide kötöm... Most akarok késziteni egy infra vevőt a gépbe amit ugyanezen a comporton akarok használni! A probléma az hogy valahogy nem az jön ki a kivezetéseken ami nekem kellene... Az infravevőhöz ugyanis 5láb csatlakozik a com-porton ez az öt láb az 5-9,7-8 és a 6-os!Az infravevö kapcsolási rajzán az áll hogy az ötös ill. a kilences láb összevan kötve és ezek képezik a GND-t a 7és a 8-as is összevan kötve ezek alkotják az RTS-t a hatos láb pedig a DCD... Nálam az ötös láb nem a GND hanem a 7és a nyolcas láb a GND méréskor az ötös és kilences lábnál mutat pozitivot a hetes és nyolcas lábnál pedig negativot és igy már a kapcsolás besem indul mivel a 7805-ös stabilizátor pozitiv bemenetére a negativ,a GND-jére pedig a pozitiv vezeték megy.... Már letöröltem a telom progiját is hátha az állitotta át a com portot hogy a GND ne ott legyen ahol kell de ezsem segit semmit... Szerintetek mi lehet a probléma??? A com bekötése sztem tuti jo mert a telo simán komunikál rajta keresztül meg elllenöriztem is a bekötést és az biztos jo de akor milehet a hiba??? Ha valakinek van ötlete irjon!Mellékelem a kapcsirajzot is!Köszi!

Infra.jpg
    
(#) titi válasza Sly hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
Hali!
Biztos jó ez a rajz?
Azt mondod, a 7-8 össze van kötve, de a rajzon nincs!
Nézzd meg:Bővebben: Link
Ill nézz át a "WinAmp vezérlése" topikba is.
(#) bbb válasza Sly hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
mindenféle rajznézegetés nélkül elárulom, hogy régebben voltak olyan alaplapok, amiknek a soros port csak így tüskékkel volt megoldva (amikor még nem volt divat minden szirszart ráintegrálni, és hátul kivezetni, kb. az amd k6/2-esek idejében). nos ebben az időben két féle csatlakozót lehetett rádugni! az egyik normálisan volt bekötve, a másik meg valamelyik lábnál meg volt fordítva (vagy talán az egész volt fordítva bekötve, nem emlékszem). azonban ha sejtéseim nem csalnak, akkor mostanában ezt a dolgot kezdik elfelejteni, és szabályozható, hogy miféle soros port lábkiosztást dugtál rá... (vagy biosból, vagy jumperrel)

ha ez nem jött be, akkor srry, és nézd át a rajzodat a megépített áramkörrel, hátha ott a hiba
(#) Sly válasza bbb hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
Szia namost ez egy asrock 775i65g tipusu alaplap nemhiszem h vlmi osdi de nemis érdekes... van a bisoban 4müködési módja 3FIRQ4 2FIRQ4 2EIRQ4 3EIRQ4 ASZEM EZEK VANNAK.... probáltam mindet de egyiknél sem volt jo ... Most akor mihez kezdjek? esetleg miként tudnám lemérni valahogy hogy mejik kivezetés mi? mert akor meglenne könyitve a dolgom... Mivel akor csak a tüsorrol lehuznák 3szál vezetéket és kész... De hogy mérem le hogy mejik kivezetés mi...? H tudsz segiteni irj! Kül a nyákom jo átnéztem tobszor is meg amugy is ez már egy kész darab volt még régen készitettem egy másik alaplapomhoz amin volt com és ott müködött semi gond nélkül!
(#) kobold válasza Sly hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
Az adatlap alapján csináltam rajzot a csatlakozó bekötéséről, szerintem ellenőrizd le elsőként ezt.
Ha a bekötés rendben, akkor csinálj hozzá egy csatlakozót, a kép alján lévő rajz szerint, és dugd rá a gép csatijára. Ezután Hyperterminal vagy akármilyen terminálprogi segítségével küldj ki egy karaktert, azonnal vissza is kell kapnod. Ha nem, és tutira jó a bekötés, nagy valószínűséggel hazavágtad az alaplapon a meghajtót.

com.gif
    
(#) valve válasza Sly hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
Szia,

Ha jól látom az a Girder kapcsolás amit meg akarsz építeni,.. A Gnd mindenképp az 5 -ös láb kell legyen, (azt sohasem változik!) tuttommal,.. Mérd a doboz falához egy szakadásvizsgálóval (ohm), hogy a Gnd tényleg az 5 -ös láb-e?!,.. Csatoltam egy asus com csatlakozó bekötését is, meg a Girder egyszerűbb változatát, amit már jo-pár éve használok és műxik fesz-stab nélkül is,..
(a második kapcsolás van nekem megépítve,..)

üdv, Imre,..
(#) Sly hozzászólása Jan 22, 2008 /
 
Sziasztok!Hát lemértem az ötös kivezetést a ház falához képest és azok kapcsolatban állnak.. szoval akor igy az ötös láb biztos hogy a GND láb!De a com-port akármejik kivezetése az ötös lábhoz képest minusz!Na ijekor milehet a baj???? Hogy lehet hogy minden jo és a minusz biztos hogy a minusz de a comport akármejik lábához mérve már pluszot mutat???
(#) valve válasza Sly hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
A többi 8 -láb az 5 -höz képest mind negatív potenciálon van? az tényleg nem jó! Aztszem vagy 3-4 lábon kell az 5 -ös höz képest (minusz) legyen, a többi 0.x v kell legyen,..
(amgy kevesebb smilet ezután!)
(#) valve válasza Sly hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
Na itt-vannak a pontosított eredmények, (4db alaplapon mértem ugyanezen értékeket,..)
(a mérések a Gnd -hez képest vannak mérve, tehát a negatív mérőcsúcs a Gnd -n!)

1 -> 0.14v
2 -> 0.14v
3 -> -10.85v
4 -> -10.85v
5 -> 0.00v (Gnd)
6 -> 0.14v
7 -> -10.85v
8 -> 0.14v
9 -> 0.14v
(#) válasza Sly hozzászólására (») Jan 22, 2008 / 4
 
Zárójelben megjegyezném, hogy nekem például úgy működik ez az egész com-portos dolog, hogy amikor nem indítom el az infrához való szoftvert (ugyanez a kapcsolás mint neked is, a szoftver WinLIRC) akkor bizonyos lábakon a 'logikai 0' szint jelenik meg, ami -10V a GND-hez (5-ös láb) képest. Amint elindítom a fent nevezett progit, az érintett lábakon megjelenik a 'logikai 1' érték, ami már +10V. Egyelőre ennyit tudok mondani, ha érdekel akkor majd megméregetem h melyek is ezek a bizonyos lábak. Az egyetlen ilyen láb amire emlékszem, a 7-es számú, amin a tápfeszt kapja.
(#) Sly válasza hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
Szia hát köszi szépen hogy irtál mivel a hiba az volt amit mondtál!!! Én girdert használok és amikor bekapcsoltam akor minden ottvolt ahol kellet lennie... szoval most tökéletesen müxik minden!!! Mégegyszer köszi!
(#) Sebi válasza hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
Lényeges dolgot írtál! A com portról "táplálkozó" külső hardverhez (ha gyári), adnak vmi progit is. Ez a sw fogja beállítani (általában a hw handshake lábakat) log1-be v. 0-ba, hogy tápfeszt lehessen nyerni.

Egyébként a -10..12V a log1.
(#) válasza Sly hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
Hát igazán nincs mit, a pontot pedig köszi szépen


Sebi:

Értelek, akkor ezek szerint kevertem a log 1 és 0 értékeit. Amúgy anno mikor én is építettem egy ilyen infrát, baromi sokat szenvedtem ezzel, mire magamtól rájöttem, hogy a sw elindításkor átállítja a porton a jelszinteket
(#) sebestyen_ferenc válasza Sebi hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Szia, megépítetlen a ír vevőt és girdert is telepi tetem fel, de a tápfeszültség negatív értéken van, a girder nem változtatta meg. kérdésem az, hogyan bírjam rá hogy megfelelő legyen a feszültség, hogy működjön a vevőm
(#) norby1 hozzászólása Jún 30, 2009 /
 
Sziasztok!

Akadt egy kis problémám a soros portommal. Remélem nem túl nagy..
PICcel akartam vele kommunikálni egy max232 illesztővel, de sehogy nem jött össze.
Olvastam, hogy ha a rxd és a txd lábat összekötöm, akkor egy nullmodemet csinálok, és a kiküldött adatnak vissza is kell jönnie. Hát nem jön
Mi lehet a probléma? Elromlott a port? Körültekintően bántam vele, ráadásul új alaplapról van szó!
A 5. lábhoz (gnd) képest alapból a
2. (rxd) : kb. -10V
3. (txd) : kb. 0V
van. Tudtommal fordítva kellene lennie?

Sajnos nincs oszcilloszkópon hogy megnézzem, mi történik adatküldésközben, de multiméterrel rámértem és folyamatos adatküldés közben érdekes módon az rxd láb feszültsége nőtt 2Vra.
Hát nem a txd lábon kéne küldeni?

Segítségeteket nagyon megköszönném!
(#) kobold válasza norby1 hozzászólására (») Jún 30, 2009 /
 
Ezen a lapon, a
Idézet:
„2 - DB9 Loopback Connector”
c. bekezdésnél találsz egy korrekt rajzot a loopback adapterről, próbáld ki. Minden, amit küldesz (pl. Telnet alól), azonnal vissza is kell, hogy érkezzen, függetlenül a handshaking beállításaitól.
Ha így működik, akkor állítsd nullára (None) a handshaking-et, a PIC feltehetően nem kezeli.
Folyamatos adatküldés közben amúgy maximum frekvenciát lehetne mérni multiméterrel, a feszültségmérésnek nem sok értelme van. Mindenesetre a 0 V a TX vonalon érdekesen hangzik, a szabványban rögzített tiltott sáv közepén van, ennyire durva eltérést (logikai 1 esetén -3 .. -15 V között kellene lennie) még laptopnál sem láttam.
(#) norby1 válasza kobold hozzászólására (») Jún 30, 2009 /
 
Szia!
Megépítettem azt a bizonyos loopback adaptert.
Sajnos nem működik, nem érkezik vissza semmi
Azt hiszem holnap megyek számtech boltba és veszek egy PCI kártyás soros portot.
azért köszönöm a segítséget!
(#) Sly hozzászólása Nov 3, 2010 /
 
Sziasztok.A minap szert tettem egy optibox fta pvr ready-re és a com port-ja elszállt.Valami rövidzárlatot emlegetett hogy a nullmodem kábelnek az érpárjai összeértek és azóta nemmegy a com port.Itthon kipróbáltam és téjnleg semmi communikáció nincs.A software amivel töltöm fel a firmware-t a beltérire communication error-t ir ki.A soros port Rx Tx ága a mpeg dekóderböl jön.Van két smd npn-es tranzisztor az Rx-Tx-en azokat próbáltam kisebb nagyobb sikerrel cserélni de semmi változás.A kérdésem az lenne hogy esetleg a beltéri kártyaolvasó portján keresztül nemlehetne megoldani a kommunikációt?Az Rx és Tx vonalakat onnan nemlehetne lekötni?Vagy egyáltalán az a port milyen fajta kommunikációval kommunikál a kártyaolvasóval? Ha tudtok megoldást szivesen fogadom!Üdv
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem