Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVB-T - Földfelszíni digitális problémák
Lapozás: OK   60 / 82
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Okt 30, 2014 /
 
A kábeles műsor szétosztásnak semmi köze a földfelszíni sugárzáshoz. Ha ebből zavar támad, az a kábelszolgáltatók bűne, az elégtelen árnyékolás miatt.
Ugyanazon frekvencia sávokat már elég régen több szolgálat is használja, megfelelő feltételek között. Ezek feltételek meghatározását sok egyeztetés, tervezés előzi meg. Pl. eddíg is volt a műsorszóró sávokban vezetéknélküli mikrofon, kishatótávolságú rádiós eszközök használata.
A frekvencia használatban a prioritásnak megfelelően létezik elsődleges, másodlagos, harmadlagos, és megengedett szolgálat is. Csak nézd meg, hogy a 2,4 GHz ISM (ITO) sávban hány szolgálat működik.
A negyedik szolgáltató pedig nyilván a legmodernebb technológiával fog indulni, de az a sáv (450 - 470 MHz) soha sem volt műsorszóró sáv.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2014
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Okt 30, 2014 /
 
Hát lenne mit vitatni, mert messze nem ugy állnak a dolgok ahogy ecseteled, méghogy egyeztetnek meg terveznek
Igen - meghallgatnak egy csomo szakembert és pont az ellenkezöjét teszik, mint amit azok mondanak.
Nem a kábelszolgáltatoval van a baj, hanem a kismillio TV készülékkel (stb) amik a mai napig nem védettek ilyen csalafintaságok ellen. ( márhogy egyforma vagy közeli frekvenciákon 2 vagy több más müsor megy...)
Az egyik dokumentumban ( már vagy 10 éves egy kis sereg mérnök 400 oldalban ecsetelte a tényeket) a döntéshozok ugy látszik nem értették, de legalább megfizették a munkát....
(#) Inhouse válasza Massawa hozzászólására (») Okt 30, 2014 /
 
A legszebb dolgok ezek, pl. itt a keleti határvidéken az összes magyar URH adó (amiből már alig van, sorban szűnnek meg) majdnem, vagy pont ott ad, ahol a román adók. A gondot még tetézi, hogy a magyar adók töredék teljesítményben nyomulnak a szomszédokhoz képest. Ez már annyira gáz, hogy véletlen sem lehet...
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2014
(#) iZsolti válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 30, 2014 /
 
Köszönöm! Ha sikerül hétvégén kapok egy triplex-et, egy hétre kölcsön.
Ha két triplex mellet döntök, közösítve, akkor egy árbócon egymás alatt, egyik déli, másik nyugati irányba forgatva, milyen távolság kell a két antenna között, hogy ne „zavarják” egymást?
(#) Massawa válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 30, 2014 /
 
Hasonlo történt a nyugati határrészen is. Amig a soproni ado 3 analog müsort sugárzott még Ausztriában is kitünö minöségben lehetett fogni mind a 3-t. Aztán jött a nagy átállás, állitolag nagyobb lett a teljesitmény is, de az osztrák oldalra már nem jut 5 dB sem abbol a jelböl ami korábban 64-66 dBuV volt.
(#) Ge Lee válasza iZsolti hozzászólására (») Okt 31, 2014 / 1
 
Nem fogják zavarni egymást mert közösítve lesznek és nem párhuzamosan kötve. Azért lambdánál legyenek nagyobb távolságra, és lehetőleg valami nem egész számúra, bár ez széles sávban nem igazán értelmezhető. Olyan 1,3-1,4m-re tenném őket kezdésnek, de úgy hogy az egyiket lehessen tologatni 10-20 centit fel-le.
Az a baj hogy összevissza sugároznak a sávban, van hogy egy toronyról kell egyszerre venni a 22-24-es csatornát is meg a 60-as környékén is. Ezt a lepkék sem tudják azonos jelszinttel hozni, a yagi meg pláne nem, hiába van ráírva hogy széles sávú. Általában ezért nem szokott értelme lenni yagi-ra költeni.
(#) iZsolti válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 2, 2014 /
 
Kipróbáltam egy triplexet, és csalódtam benne.
A jel erőssége 10-30 százalék között mozgott, bármerre is forgattam az antennát, viszont arra legalább rájöttem, hogy a takarásban lévő Győri tornyot nem is látja az antenna, csak a Gerecsei tornyot, ami viszont messzebb van.
Visszatettem a lepkét, így a jel 60-90 közötti. Leszereltem róla a reflektort, így hozza ugyan a szlovák adókat is 60 százalékkal, viszont a magyar adóknál (TV2, RTL) kb. 10 másodpercenként leesik a jel és megakad a kép.
Azt hiszem kénytelen leszek maradni a lépkénél, de ezt le kell cserélnem.

Ez megfelelő lenne? Jobbat nem találtam.

Vagy vegyek egy klasszikus lepkét, egy jobb árnyékolt erősítővel?
(#) Ge Lee válasza iZsolti hozzászólására (») Nov 3, 2014 / 1
 
Erről beszéltem. Ezért nem érdemes az íróasztal mellől vitatkozni a dologról, mert hiába jobb elvileg a yagi, a gyakorlatban általában mindig jobban beválik az erősítős lepke, annak ellenére hogy azt én sem nagyon sorolnám az antenna kategóriába.
És ez nem is azért van, hanem az erősítője miatt. Ha a triplexen is lenne erősítő akkor biztos hogy jó lenne, de szűkebb sávban mint a lepke, vagyis kevésbé lenne "egyenes" átvitele.

Az általad linkeltet nem ismerem, én ilyet használtam mert felénk ez kapható. Régebben voltak direktorok is rajta, újabban már lehagyják róla, mert állítólag nem romlik tőle semennyit a nyeresége. A régiben 2 tranyós erősítők voltak, az újabbakban 4db van, ebből talán 2 FET de már nem emlékszem. Az új elvileg picivel többet erősít, de nekem mintha jobbnak tűnt volna a régi. Olyan 3500-4000Ft környékén van/volt az áruk, és van alkatrész ellátása is, tehát lehet venni külön erősítőt és tápot is hozzá, de elmegy a set top box belső 5V-os tápjával is, némi erősítéscsökkenés mellett.
Elég sokat felszereltem belőle, és a sok év alatt mindössze egyben kellett tranyót cserélnem az erősítőben, illetve egyikben a tápot mert elfüstölt benne a trafó.
(#) iZsolti válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 3, 2014 /
 
Köszönöm válaszod! Nálunk is van ilyen klasszikus lepke, nekem is ilyen van most, csak a reflektor már inkább rozsda, mint fém. Az erősítőt meg utólag vettem bele, jó csak még nem árnyékolt. A direktorokat már én is sikeresen letörtem róla. Egyébként direktorokkal kb. 15 százalékkal erőssel volt a jel a TV szerint. Ezért gondoltam venni egy újat.

Mennyivel lehet jobb amit linkeltem, a klasszikus lepkénél?

Mert ha csak reklám szöveg akkor maradok a klasszikusnál egy jobb erősítővel.
(#) lac08 hozzászólása Nov 3, 2014 /
 
A Kecskeméttől nagyjából 20 km-re Kunszálláson fognám a mindigtv adását egy hagyományos 4 "aktív elemes" szélessávú lepkeantennával és egy beltéri kódolóval (Set Top Box). Elvileg minden adó jól bejönne Szentes felől a DVB-T-n, ám az ingyenesen fogható 8-ból 3 csatorna mindig vacakol. A News csatorna, a TV2 és az RTL Klub. (Ezek mind az 530 MHz-en jönnek)
Megnéztem a vételi hullámhosszakat és mellé a térerőt (a képernyőn uigyanis meg lehet jeleníteni) s azt vettem észre, mintha az említett frekvencián csupán 30-50%-os lenne a rendszer teljes vételi jósága. És erősen ingadozik ...
A szentesi torony az antennától nagyjából kb. 40-50 km-re van (légvonalban) .
Mit lehetne tenni?
Olyan ez jelenleg, mintha a 21-62 csatornákat elvileg lineárisan átfogó szélessávú lepkeantenna pont a vételi sávja közepetáján lenne a legrosszabb nyereségű. (Tipusa W-S 8 U).
Holott a "gépkönyvében" a megadott nyeresége átlagosan 11-13,5 dB.
Lehetséges, hogy a reflektorfal előtti kis "V" füleket széjjelebb vagy összébb kellene hajlítgatni?
(hogy azok kisebb vagy nagyobb "V betűt" mutassanak - anno - mintegy hangolgatva ezzel a cuccost.) (Megjegyzendő - az antenna gyári cucc, tehát nem valami amatőr próbálkozás)
A szakirodalom azt állítja, tökéletesen megfelel ....
(#) Ge Lee válasza iZsolti hozzászólására (») Nov 3, 2014 / 1
 
Nem tudom. A dobozba sem látok bele hogy milyen erősítő van benne, de szerintem ezek egy kaptafára készülnek csak x évente alakítanak rajta valamit.
(#) kadarist válasza lac08 hozzászólására (») Nov 3, 2014 /
 
Szia!
530MHz-en (28-as csatorna) Kiskőrös sugároz és nem Szentes. Szentesről a 60-as csatornán sugározzák a "C" multiplexet.
(#) Ge Lee válasza lac08 hozzászólására (») Nov 3, 2014 /
 
Van az antennán erősítő vagy nincs? Mert ha nincs akkor az a probléma. Olyan antenna nincs aminek a 21-től a 62-es csatornáig ugyanakkora a nyeresége, ez sem olyan. Az átvitele hasonlít egy tükrözött és oldalára döntött 1-esre. Tehát a sáv aljától emelkedik, valahol a sáv 2/3-ánál van a maximuma, és onnantól meredekebben csökken. Ezt olyantól tudom aki megmérte még azokban az időkben amikor volt mivel. Nekem nincs 1GHz-es wobblerszkópom itthon. Mondjuk ma már 4GHz-es szkópot is lehet venni egy lakás áráért, nem is értem miért nem vettem még...
A V fülek a dipólok, azokat véletlenül se hajlítgasd semerre.
(#) lac08 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 3, 2014 /
 
Az antenna (elvileg persze egy az egyben, de Szentes felé áll!
Persze lehetséges - mert hogy szélessávú - tehát az "előre" nyílásszöge nagyjából 180 fok, hogy Kiskőrőst is némiképpen belátja - bár?
Szentesnek - én úgy tudom - hogy jóval nagyobb az adóteljesítménye, mert az valami "gerinc-adó" lenne.
Vagy ebben erősen tévednék?

Amúgy volt rajta egyébként - az árbócon - és mintegy kisérlet-képpen egy jó ideig - az elenyésző kábelveszteségek (kb. 6 m - a padlástól a szobáig-tévéig.) pótlására egy 1 tranyós és kb. 30dB-es szélessávú jelerősítő, de azzal simán és rendszeresen "túllőtte" magát" DVB-n egyik-másik adó.
Aztán csináltam helyette egy szabályozható bemeneti érzékenységű egytranyósat, de annál meg egyes digitális adók már BE SE JÖNNEK!
És/vagy ugyanúgy "esett szét" a kép, mint most ... a gyenge jelnél.

Én mindig azt vallottam - a legjobb erősítő egy jól méretezett tetőantenna.
A segéd-erősítők ugyanis az összes légköri zajt is hozzáerősítik, nemcsak a hasznos jelet.
Digitálisnál meg - ha már elkezd kockázni - az régen nem jó ....
(#) lac08 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 3, 2014 /
 
Volt nekem egy saját gyártású, a Kecskemét TV adására gyártott Long Yagi tetőantennám.
Már gondoltam arra, hogy melléteszem ennek a "szélessávúnak", hogy kissé irány-érzékenyebb és szelektívebb legyen, de a két antenne közösítése bizony elég gázos.
Egy UHF közösítő-elem - pl. F csatlakozókkal - az már azokon a frekvenciákon negyed menetes meg néhány pikofarádos lencsekondenzátorral kivitelezett, és teljesen 2-3 csatornára hangolt rezgőkörrel kellene hogy menjen.
Nekem meg - se szkópom, se woblerem, se semmiféle más ilyen profi mérő- vagy beállítóeszközöm nincs (na meg aztán - nem is tudnám kezelni.
Nekem ez nem szakmám
)
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2014
(#) iZsolti válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 3, 2014 /
 
Erősítő
Ha ez segít valamit, bár nem hiszem, grafikont meg nem találtam.
35db az erősítő, és 12 dB az antenna.
Valószínűleg maradok a klasszikus lepkénél, a könnyebb javíthatóság miatt.
Még valami: Számít valamit, ha a dipól része
hajlított,
vagy
egyenes?
Illetve, találtam egy ilyet:
dipol
Ezen meg a direktorok helyén van egy nagy dipól, ez mire jó?
(#) pucuka válasza lac08 hozzászólására (») Nov 3, 2014 /
 
Nem tudom, milyen magasan van az antennád. Esetedben ez egy lényeges szempont, mert mindkét adó nagyjából 40 km -re van tőled. Ez elég nagy távolság ahhoz, hogy a föld görbületét is figyelembe kell venni. A szentesi adó még valamivel jobb lehet, mert az antenna magassága nagyobb a kiskőrösinél. A két adó irányának különbsége kb. 40 fok, ami végül is beleférhet egy lepke antenna nyílás szögébe.
A látóhatáron túl is van ugyan terjedés, de az már biztosan többutas, ami analógnál némi zajosságot, és reflexiót okoz, a digitálisnál viszont nézhetetlen lesz. Valami közelebbi adót kéne kinézned.
(#) mraulajos válasza iZsolti hozzászólására (») Nov 3, 2014 / 1
 
Idézet:
„Ezen meg a direktorok helyén van egy nagy dipól, ez mire jó?”

Szentesről a régi analóg M1et ilyen antennával lehetett fogni.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2014
(#) lac08 válasza iZsolti hozzászólására (») Nov 3, 2014 / 1
 
Eléggé drága és eléggé szélessávú (VHF+UHF) erősítő ez.
Aztán - lefogadom - van benne egy BFW30, vagy BFR96; BF90 (olyan nagyjából 60-80 forintos árú) tranzisztorok - meg a néhány, még hozzá járulékos szir-*** alkatrészek - légszerelésben.

Régebben a Szilas MGTSz is gyártott valami kéttranzisztorosat - a kisebb házi hálózatokra, aztán egy "alaposabb belenézegetés" után csak kiderült, hogy az egyik tranyó (BC212) egyáltalán nem vesz részt az erősítésben, csupán a bemenő tápfeszültséget (és ezzel a másik tranyó munkapontját) stabilizálja valamennyire .... a külső antennafeji hőmérséklet hatásának kompenzálása okán ... és miatt.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2015
(#) pucuka válasza iZsolti hozzászólására (») Nov 3, 2014 / 1
 
A lepke antennának nincsenek direktorai. Az a dipólnak látszó valami, az egy antenna kombináció része lehet, függőleses polarizációjú, az arányok alapján VHF sávú adó vételére.
A "V" alakú dipól száraktól lesz az antenna szélessávú, hogy a vége miért konyul, azt csak a tervezője tudná megmondani, vagy mérni kellene.
(#) kadarist válasza lac08 hozzászólására (») Nov 3, 2014 /
 
Na és megnézted Szentes 60-as csatornáját? Mert lehet, hogy csak nem jó frekin kereskedsz.
(#) lac08 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 3, 2014 /
 
A ház tetejétől úgy bő 2 méterre? Vagy talán 2,5-méterre.

Persze, hogy ott "az nagy Alföldön" - magához a tengerszinthez képest, na meg a többi ilyenkor egyéb fontos adatok ... hááát -
szakmailag mit tudom én?!

Közelebb - a legjobb tudomásom szerint - nincsen semmiféle TV adó!
Legfeljebb a panelházak tetejére Pl. Kiskunfélegyházán. (ami úgy légvonalban talán 10-15 km?) feltelepített és néhány 10 wattos helyi átjátszók vagy relézők.

Analóggal régebben nagyon jól bejött a Kecskemét TV - pedig az is csak valami városi kis TV-cske volt .... és jött egy másik antennával egy másik irányból a Kiskunfélegyháza TV - de az már zajos/mákos - néha fekete-fehér - néha szines kivitelben. (ott nem volt méretezett az antenna, és sima Yagi volt - tán 10-11 elemes ...)

Még a régi fekete fehér (a Gelkától "elkukázott", azaz - mivel ők garanciálisan szinte mindet kidobták, amikor megszüntek itt nálunk a házba, ... és hogy mind javíthatatlan.
Aztán én vagy 2-3 rosszból összehoztam egy elég jól működőt, és még a gyári tunerjét is kicseréltem egy Orion 60-aséra, mert előtte az UHF sávban - az eredeti felállásában - egy az egyben de tök süket volt). - ám azzal nekem simán bejött Bucuresti 2.
Nem tudom, hol relézik azt a Bukarest 2-őt, mert 900 km-t azért biztosan nem DX-eltem át, és még a határ is van vagy 110 km.
A legközelebbi nagyadónak (ami átjátszó is elvileg) én vagy Kolozsvárt, vagy Aradot gyanítanám - az lehetett.
Még csodálkoztam is rajta akkoriban eleget ... hogy hogyan? Nem csak nyáron jött, hanem folyton. Tehát nem valami kivételes napfolttevékenység, meg a nyári ionoszférás terjedés ... vagy ilyesmi.
(#) lac08 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 3, 2014 /
 
Csupán egy helyen jön be - és kész!

Régebben még 2 helyen jött, de most már sajna nem.
(#) pucuka válasza lac08 hozzászólására (») Nov 3, 2014 /
 
Akinek van majd 4000 m -es hegye, az sokmindenre képes, egy kis terjedés segítségével.
(#) lac08 válasza iZsolti hozzászólására (») Nov 3, 2014 / 1
 
Nekem most ez van fenn (vagy ehhez nagyon hasonló) a tetőn:
http://www.avelmak.sk/show_image.php?article=8426&type=1&name=
(#) kadarist válasza lac08 hozzászólására (») Nov 3, 2014 /
 
A koaxkábel jó, toldások rendben vannak? Fel megy a villany az erősítőig? Jó az erősítő? Meg kellene határozni a lehetséges hibaforrásokat és utána folytatni az antennaelméleti értekezéseket. Nálam is ilyen erősítős lepkeantennák vannak és több, mint 70 km-ről vételezem a Széchenyi-hegyi állomást, teljes sikerrel.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2014
(#) lac08 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 3, 2014 /
 
Hol van arrafelé 4000 méteres hegy?
Én voltam a Madarasi Hargitán (1801 méter).
Voltam a Balea tónál (2304 méter)
És Brassó - Predealnál (1500 méter)
Bucin tetőn (1300 méter)

4000 méter - olyan inkább az Alpokban van.
De ott se egészen biztos ....
(#) lac08 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 3, 2014 /
 
Toldások - nem sok van, de ami már van, az mind F csati.
Kábel - volt már fehér és volt fekete külsővel (hogy benne aztán a dielektrikum mi, azt a jóisten tudja).
Mindenesetre a hivatalos kábeltévés rendszereknél az használatos ...

Erősítő:

Először volt egy eredeti gyári (az +16 volttal ment)
aztán van egy olyan
amit nemrég teljesen én csináltam (s szabályozható erősítésű, ami +15 volttal megy)
Ezek inkább már túllövik a digitálist.
Egyszerűen nem tudja átkódolni a box, mert túlvezérelt.

A gyári erősítőre ez van ráírva -
G=18
1dB 47-860 MHz
DIN45004B
(#) kadarist válasza lac08 hozzászólására (») Nov 3, 2014 /
 
A leírásaidból az sejthető, hogy nincs erősítő az antennafejben, vagy talán mégis?
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Nov 3, 2014 /
 
Szoktak direktorokat tenni a lepkére: Ezen a példányon van.
Következő: »»   60 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem