Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
A legegyszerűbb, -és galvanikusan is leválasztja a H szintet-ha néhány menet tömör részhuzalból csinálsz egy 1-2 menetes lengőtekercset, amelyet egy ridre tekersz rá. Ha folyik a tekercsen áram, akkor az mágneses teret gerjesz a rid körül, ami behúz, vagy épp elenged, attól függ milyen. A fesznélküli szakadást L szinten tudod azonosítani vagy épp H szinten a "működnie kéne" állapotot és a három logikai kombinációjával sok mindent kihozhatsz még belőle. H szint és rid "on"- működik, terhelés megvan. L szint nem működik, terhelés megvan.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2014
Ez most nem egészen érthető. Talán ha egy skiccet föltennél.
Mit nem értesz?
Nem a reed relét nem értem, hanem, hogy hova kötnéd. Hogyan segítene nekem?
A reed ad terhelésnél egy szintet(amilyet akarsz). Az L szint alapból adott az izzón keresztül amikor nem ég. A H szint is adott amikor a kapcsolót bekapcsolod. Csak csinálsz egy igazságtáblázatot és mindjárt kaphatsz alapbó 3 lehetőséget, amit ki tudsz értékelni akár logikai kapukkal és a végeredmény egy "ok" vagy "false" lesz. Nyilván az L és H szintet is az izzón méred.
Ha az L/H egy ellenállással fel van húzva H szintre mondjuk 10K az izzó lehúzza, ha jó és az eredmény "ok". Ha nem jó az izzó akkor H szintre ugrik az ellenálláson keresztül és az eredmény "false" lesz Készítettem egy táblázatot. A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2014
Az én rajzomban hova kötöd a tekercset, és az érintkezőt?
A reed tekercsét, azt a pár menetet sorba kell kötni az izzóval. A reed cső érintkezői az on/off. Úgy használod ahogy akarod, akár H, akár L szintként.
Értem.
Nem kivitelezhető az izzóáramkör megszakítása.
Kapcsoló elé, vagy mögé is teheted, bárhova az áramkörbe, de akár az izzó után is.
Üdv!
Mindenáron a pufferből akar fűteni. A bekapcsolásnál egyszer kapcsol gázkazánra, aztán ha melegszik a puffer 45 fok fölé, akkor kikapcsolja a gázkazánt és vár. Majd nem veszi figyelembe se a termosztátot se a puffer hőmérsékletet, folyamatosan fűt...
Használj inkább D/A konvertert és egy kétszeres erősítésű műveleti erősítőt. Vagy próbálkozhatsz az Arduino PWM kimenetével kvázi analóg jelet előállítani, ha nem akarsz ADC-re költeni. A digitális potméteres megoldás szerintem nem lesz jó.
Helló! Próbáld meg ezt!
Szia! Csak kibicelnék kicsit. 2 kérdésem lenne. A puffer és a kazán párhuzamosan van kötve, vagy pufferkizárással sorosan? Miért akarod így vezérelni?
Üdv!
Közben megoldódott. Az volt abban a kódban a baj és szerintem itt is, hogy a 44 és a 45 fok közöttre esik a hőmérséklet, akkor nem teszi a dolgát. Javítottam 44-et 45-re, így már megy szépen.
Üdv
Párhuzamosan vannak, visszacsapószelepekkel elválasztva. Te hogyan vezérelnéd?
Mi a cél?.. folyamatosságában leírva leírva.
Vegyestüzelésű kazán kiegészítve puffertartállyal, köztük egy keringtető szivattyúval.
Ennek a keringtetőnek semmi köze a szobatermosztáthoz. Csak arra hivatott, hogy a kazán-puffer egyirányú hőmérséklet különbség és 59fokos kazán előremenő esetén termelje a meleget a pufferba. A szobatermosztát jelet ad a vezérlésnek és ha a puffer 45 fok fölött van, akkor onnan megy a meleg, ha nincs, akkor gázról. Viszont ha gázról megy a fűtés és közben eléri a 45 fokot a puffer, akkor az átváltás között 3 percnek kell lennie, mert a gázkazán utókeringtet és nem kellene egyszerre mennie a pufferből fűtési szivattyúval. Röviden ennyi
Szerinted miért probléma, ha egyszerre megy a két hőforrás szivattyúja 3 percig? A mit szeretnél-t értem. A miért-et nem.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2014
Próbáld ki amit reggel küldtem programot, elvileg az jó!
Mert az utókeringtetés célja, hogy lehűtse a kazán hőcserélőt, illetve ne maradjon meleg a kazánban.
Ezt én is tudom, de miért baj, ha együtt megy 3 percig a kettő?
Hőtechnikailag miért baj szerinted? Nem kötekedni akarok, ne értsd félre. (Gépész vagyok és vezérléseket tervezek.) Amit szeretnél az felesleges ilyen módon. Pár alapelvet tisztázni kéne.
Pl: Ha 45 foknál a puffer a hőtermelő az 5-10 fok külső hőmérsékletnél még elégséges lehet, de -10-nél nagyon kevés. Ha a kazán mondjuk 65 fokon üzemel (kint-10) és a puffer átkapcsol 45 foknál, akkor visszahűl a rendszer és ezzel párhuzamosan a lakás is. És van még pár dolog mivel elbukod a pufferbe bevitt energiát, tehát többe kerül a hús mint a leves. Ahhoz hogy a rendszered hatékonysága, hatásfoka legalább megmaradjon és ne vesszen kárba a bevitt energia 1-2 tényezőt, paramétert még figyelembe kéne venni. ilyenek a külső hőmérséklet, teljesítményigény, deltaT, stb. Fal és padlófűtésről van szó, amihez több, mint elég a 45 fok, természetesen segédenergia nélküli keverőszelepekkel lekeverve az előremenők. A gázkazán meg kondenzációs, ami 40-42 fokot állít elő. Tehát a külső hőmérséklet nem igazán érdekes ebben a körben. Ha elfogy a puffer, akkor a gázkazán fűt tovább. Valamit elnéztem volna? DeltaT meg a vegyeskazán és a puffer között érdekes, hogy a hőtermelés a puffer felé menjen csak.
Így más a gyerek fekvése, hogy ismert a rendszer. A puffer töltés módjával tudnál hatásfokot növelni hőforrás tekintetében, de ahogy leírtad nem ez a cél. A célod fűtéstechnikailag nem releváns, csak a megoldása (programozás), ami érdekessé teszi, de se jobb se rosszabb nem lesz tőle.
Üdv az uraknak!
Olyan problémával szembesültem hogy szeretnék egy arduino uno-val irányítani egy COLORPAL #28380 színérzékelőt, és melette 3db szervó motort. Nyomogómra működne az első, a többi kettő meg színtől fűggően működni. Igenám, de odáig el is jutottam hogy egy morot tudok vezérelni nyomógomb segítségével, de amint kettő motor van a rendszerben az új motor habár szoftveresen nem írtam hozzá semilyen vezérlő kódot, magátol elkezd remegni, meg ösze visza ugrálni. Hogyan tudnám kiküszöbölni ezt a jelenséget? És ez miért van? Nagyon kellene a segítség!
Szerintem írjad meg a vezérlést!
Mivel alapból minden AVR pin bemenet, ezért lebegnek a motor vezérlő bemenetei! És egyszerűen csak gerjed a rendszered!
Jelenleg így néz ki a rendszer, és gerjed még mindig :\
Kód javítva. Használd a kód gombot! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2014
Ezt próbáltam magyarázni!
Folytasd a 2.- 3. motor vezérlő kimenetek létrehozását! void setup () { motorka.attach (3); tovabb.attach (5); ….???
Tehnikailag gyenge programozo vagyok, nem igen ertem a programozoi nyelvet, de a megoldas az lenne szerintem ha elmentened az azelotti allapotat mind a haromnak (termosztat, gazkazan es puffer). Igy attol fuggoen hogy eppen milyen allapot kovet milyent, aszerint iktatnad be azt a 3 perc kesest.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |