Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   488 / 782
(#) ktamas66 válasza voodoo hozzászólására (») Nov 21, 2014 /

Faichild AN4137, flyback tervezési segédlet (hirtelen ezt találtam ):
Idézet:
„The current density is typically 5A/mm2 when the wire is
long (>1m). When the wire is short with a small number of
turns, a current density of 6-10 A/mm2 is also acceptable.”
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Nov 21, 2014 /

A huzal ohmos ellenállása kiszámolható a táblázatból. A terhelhetőség is, csak át kell számolni a 2,5-öt 6-8A/mm2-re.
(#) sny hozzászólása Nov 21, 2014 /

Ahogyan Laci is utalt rá, az Ohmos ellenállás kevésbé fontos, az áramkiszorulással viszont számolni kell.
(#) Gyozo92 hozzászólása Nov 21, 2014 /

Sziasztok.
Két 800W végfokot szeretnék meghajtani két egyforma kapcsolóüzemű táppal, egy panelra szeretném elkészíteni őket. Az az ötletem támadt, hogy spóroljak a hellyel, hogy közös primer oldalt készítek neki, vagyis egy nagy primer egyenirányításról menne a két tápegység. Szerintetek megoldható így, vagy lenne neki valamilyen hátránya?
(#) mark.budai hozzászólása Nov 21, 2014 /

Sziasztok! Azt hittem, minden menni fog ezzel az önrezgő táp építéssel, de megint megakadtam.
Csináltam egy tápegységet, 300, és 16VDC-t ad le. A trafója egy EI-33-as PC trafó áttekerve, a cséve kettéválasztva, így elég nagy lett a szórási induktivitás ahhoz, hogy ne kelljen egy másikat sorosan beépíteni. A 16V-os tekercset kétszer 4 menetből csináltam meg, és egy kettősdióda egyenirányítja. A 300V-os szekundert egyszer tekertem meg, és egy UF4007-tel egyenirányítottam, de ez a dióda átütött pár perc használat után, bezárlatosodott, és elvitte a primer oldali felső fetet. Cseréltem nagyobbra, az IRF840-eim elfogytak, úgyhogy cseréltem az alsó fetet is, most IRF730-ak vannak benn. Csere után észrevettem, hogy a felső fet elég jól melegszik. Egy kis gondolkozás után rájöttem, hogy a múltkori tápomnál is azért melegedett a fet, mert asszimmetrikusan terheltem a szekunder oldalt. Szétszedtem hát a trafót, áttekertem a 300V-os szekundert kétszeresre, betettem a másik oldalra is egy diódát. Ezek után mindkét primer oldali fet elkezdett melegedni. A 300V-on 100mA a terhelés, a 16V-on 1,2A. Most nézem, úgy is eléggé melegszenek, hogy csak a 16V-on terhelem ezzel az 1,2A-rel. Lőttem két fotót a gate jelalakokról, mindkettő 5V, 2uS/DIV osztásban készült.
Ez a kapcsolás, csak a szekunder rész módosult az előbb leírtakkal.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2014
(#) ferci válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 21, 2014 /

Biztos lesz másik vélemény, de 300 volt dc-hez nem tenném már be az 1 db UF4007-et egyutasban, hanem 2-t sorba és átkötve 1-1 Mohmos ellenállással.
2x300 voltos szekunderrel, kétutasban dettó.
Egyébként a kétszeres tekeréseknél nagyon oda kell figyelni, mert ha nem egymás mellett futnak a menetek "élben", vastagabb sodratnál természetesen, félperiódusonként más-más a szórt induktivitás és ki tudja, kinél mit okoz...

Még annyit a szkópos képekhez, ha valós és ugyanakkora a V/div, nem csoda az aszimmetria sem.
(#) mark.budai válasza ferci hozzászólására (») Nov 21, 2014 /

Én sem tettem olyat, találtam 1500V-os gyors diódákat, ezeket már nem ütötte át, de most meg ez a probléma van.
Nem lehet, hogy az IRF730-ak nem bírják az ipart? Csak 400V-ot tudnak.

Az aszimmetriához azt írtam, hogy a múltkori tápomnál is azért melegedett a felső fet, mert a szekundert egy rossz bekötés miatt aszimmetrikusan terheltem. Ezért is tekertem újra most a trafót, hátha itt is csak az a baj. Ezek szerint nem.
A trafó primerén a gnd-hez mérve szép négyszögjel van, szimmetrikus, nincs túllövés, és hosszú fel-, lefutó élek. Áramváltón mérve is viszonylag szép szinusz jelalak van, a nullátmenetnél van egy kis berezgés, vagy inkább tüskének mondanám, de ez az egész jel amplitúdójának kb 10%-a, nem vészes.

Azt nem mondom, hogy nagyon jók ide.... necces...
Viszont azok a gate jelek gyengécskék amplitúdóra is, formára is..... valszín nem nyit ki totál a fet és azért is melegszik.
Olvasom az előző hsz-t... azon hiába szép négyszög van és szimmetrikus, de azt nem tudod meglátni, hány volt esik a feteken nyitott állapotban... 1-2 volt eltérést nem tudsz leolvasni szerintem, az viszont már 2..3...4x meleget jelentene.

Nincs sok tartalék, az egyszer biztos.
Az alsóé még jó lenne, 13Vcs, ez pont belefér a zener letörési feszültségébe (13V-os zenerek vannak benn, ez 13,6V-ot jelent így sorba kötve). Viszont a felsőnek a gatején elég sovány a jel, nem tudom mi baja lehet. Megcseréljem a két fetet, hátha a felső kehés?

Az igazi az lenne, ha kicsit nagyobb lenne az a jel...
Azt nem értem az első képnél, miért olyan... inkább hasonlít egy áramváltón nézett jelhez.
Fetet hiába cserélsz, mert nem hinném, hogy a gate-source így meghibásodott volna, inkább a zenerek.. biztos jól(-k) vannak benn?

Ha okés lenne teljesen a felső rész, akkor pedig megintcsak nagy asszimetria lehet a szekunder oldalon, mert ha kisebb a gyűrűn indukált fesz az egyik félperiódusban, ez annak a következménye ( mégegyszer meg kéne nézned a 2 gate jelet..).

Igazad van, ezt holnap át kell néznem.

Próbálj rátenni CSAK 1 tekercsre megfelelő ohmos terhelést, amivel levennéd a kb. terhelést, így nincs benne semmi egyenirányító-téma.
Ha a 16 voltod is kétutas, ott egyszerűbb, de a két szélső közé pl. egy 42 voltos izzót.
Természetesen diódák lekötve.
(#) voodoo válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Köszönöm mindenkinek a gyors válaszát. Hát igazából a trafó kész, folytatom a nyák tervezését, meglátjuk mi sül ki belőle és nem rajta...
Ge Lee, lorylaci:
Azt olvastam, hogy elméletben kivehető nagyobb teljesítmény a végfok hídból emelt feszültség esetén. Jelen esetben kb 2x 70-75V körül lesz. Viszont néztem a táblázatot amit linkeltetk a cikben, hogy IRFB4227-el 500w 4 ohmra képes. Azt nem értem és kérdés is egyben hogy az IRFB4229-cel pedig 500w 8 ohm. Ha a 29-est alkalmaznám a hídban akkor a kimenő minimális eredő impedancia 16 ohm lenne? Tehát egy 8 ohmos ládával piszkosul melegedne és/vagy lekapcsolna?
(#) voodoo válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Na tehát, ez nekem még annyira nem tiszta. Mit számoljak össze mivel? Pl a szkin hatás tudom, hogy létezik de az kb mennyi? Milyen érték? Néztem a táblázatokat csak egy valami hasonlót látok az egészből >>> 中国对我来说 .

Milyen adatot adjak meg, hogy ki tudd számolni a huzalom ellenállását? Hosszúság, átmérő, huzalok száma, ok. De a többi nem.
(#) ferci válasza voodoo hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Ha jól fog megjelenni,
1. oszlop a kHz,
2. a behatolási mélység,
3. a huzal átméróje,
4. a megengedett áramerősség 5 A/mm2-nél.
Kicsit meg van csúszva az utolsó oszlopfej..

kHz mm D A
65 0,26 0,52 1,04
70 0,25 0,50 0,97
75 0,24 0,48 0,91
80 0,23 0,47 0,85
85 0,23 0,45 0,80
90 0,22 0,44 0,75
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2014

b.mély.JPG

(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Erre a kérdésre:
A Laci félhidat csinált, a fetes saccográfot is ahhoz kell értelmezni. Hídban változik a helyzet, mert ugyanarra a terhelésre 2x akkora feszültség kerül, amiből az következik hogy áram is 2x akkora fog folyni rajta. Érthető?
A maximális tápfeszt (ezáltal az elérhető teljesítményt) korlátozza a FET feszültségtűrése, illetve a megengedett árama, ami a tápfeszültségből meg a terhelésből adódik (I=U/R). Aztán a fojtó árama, ami esetedben 25-30A körül lehet maximum.
A kapcsolóüzemű és önrezgő működésből adódóan pedig minél nagyobb teljesítményt szeretnél kivenni, annál inkább fognak működési anomáliák előjönni amiket javarészt a szórt induktivitások, kapacitások okoznak, illetve az áramkör által keltett zavar.
Ezért is vannak lehetőségek leírva amik nem lettek azóta sem kipróbálva. Ami ki lett próbálva és tuti az a 600W/8ohm, illetve tesztkörülmények között tettem rá 6ohmot is de ott lehet hogy valamivel alacsonyabb volt a tápfesz, nem emlékszem.

Másik kérdés:
A tápod esetében ilyenekkel hogy skin hatás meg behatolási mélység nem kell foglalkoznod, mert ha jól emlékszem 0,35-ös huzalt használsz, annál meg ezek a dolgok elhanyagolhatóak azon a frekin ahol a tápod megy. Egyedül az áramsűrűségre kell odafigyelni, hogy nehogy olvadóbiztosítót csinálj a primerből vagy a szekunderből.
(#) zoka hozzászólása Nov 22, 2014 /

Helló. Tegyük fel, hogy van 4db egyforma számítógép tápegységünk. Mindegyik szolgáltat többek között 12V-ot is. Kérdés, mi történik, ha összekötjük őket sorba, mint az elemeket : fekete vezeték = gnd, sárga+fekete 3x, majd sárga = 12V+. Elméletileg így 48V-ot kapunk, vagy tűzijáték lesz? Mert, ha működne, akkor elvileg 48V-ot és például 20A-t adna összesen, amiről mehetne egy erősítő is.
(#) Buvarruha válasza zoka hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Sorba lehet kötni, de a földelést meg kell hozzá szakítani különben rövidre zárod őket és érdemes egyszerre indítani őket..
(#) ferci válasza zoka hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Tápok sorbakötésénél célszerű mindegyik kimenettel egy hasonló terhelhetőségű diódát párhuzamosan kötni, jelen esetben Umax 40..45 voltos elég.
Teljesen egy időben nem biztos az indítás és ne beszéljen vissza egyik se a másikra.
Így nyugodtan lehet 12, 24, 36 voltot is használni bármikor.
A földelés levétel egyértelmű, csak a legalsón maradjon.
(#) Ge Lee válasza zoka hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

A 12V-os ágra 6-10A-es diódákat szoktak tenni, de a trafóban lévő huzal sem bír 20A-t.
(#) zoka válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Még csak elméleti szinten érdekelt, mert kb 10e Ft egy ilyen táp. De akkor a gyárilag megadott 20A 12V-on kamu?

10e Ft? Milyen táp az?

Leginkább az... ha egyszer szétszedsz ilyent, meglátod...
Persze ha a cetlit elolvasod a doboz oldalán, ott meg van adva, elméletileg mit bír, néha még a 10 sec-es túlterhelést is amperben...
Ha erősítőt járatsz róluk, akkor nem olyan nagy gond, mert úgysem fullon megy állandóan.
Mindenesetre a legkisebb amperes doboz az irányadó.
(#) zoka válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Ilyesmi tápokat lehet kapni 10-12 e Ft.-ért.

Ilyet ne vegyél, ezek az olcsó csíftekk tápok már nem azok, amik régen voltak. Használtan keress FSP PNF-et, olcsón dobálják és néhány kondi cserélgetése után úgy terheled, ahogy akarod.
(#) zoka válasza ferci hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Nem igazán találtam több adatot: Bővebben: Link itt csak azzal foglalkozik, hogy 20A 12V-on.
(#) zoka válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Mostani PC-mbe tavaly Ilyen FSP-t vettem, de még azóta úgy látom drágult is. Azért ebből 4 már nem olcsó
Azért a garancia is mutatja, hogy erre 5 év, a csífre meg 2.

Jó, hát új cuccnál te válogathatsz, de akkor elfizeted a .. bukszádat is.
Pár szervízt végigjársz és ingyen is adnak, vagy 1 sörért...
Sima 48 voltról hány wattos erősítőt akarsz járatni?
Következő: »»   488 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem