Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LPT portos vezérlés
Helló.
LPT portot vezérlési célra szokás felhasználni, nem pedig induktív terhelés meghajtására. Márpedig a relé ilyen. Még ha dióda is van a relében védelmi célzattal. Ha nem lenne, akkor azonnali halálához vezet, az alaplapnak, vagy egy részének. Ha relét akarsz hajtani erről a portról, akkor használj kapcsolótranzisztort, a relé kapcsolására. De ekkor is kell a megfelelő polaritású védődióda a relére. Vagy használj ULN2003 -t v. hasonlót, direkt ilyesmi feladatra van, és benne vannak a védődiódák.
Akkor ha ULN2003A-val leválasztom,és egyenesen rákötöm a reélt az ic-re akkor már nem lehet probléma a számítógép felöli oldalon igaz?
Idézet: „az LTP port 5V -os jellel működik” Nem biztos, egyre inkább (ha még van a gépen) már egy LSI áramkör részeként 3.3V -ról működik. Idézet: „Ha rákötök egy 5V-os mikrorelét,azt húzva tudná tartani?” Így majdnem biztosan tönkre is teszed a portot. A relé kikapcsolásakor igen nagy feszültségű impulzusok keletkeznek. A biztonság érdekében egy NPN tranzisztort használj fel. Ez megoldja a terhelhetőségi és feszültség illesztési gondokat is. A port kimenetet egy kb. 1k elleálláson kezereszül kösd rá a NPN tranzisztor bázisára, a tranzisztor emitterét kösd a földre. A relé tápfeszültségének negatív ágát kösd össze az LPT port föld vezetékeivel. A relé tápfeszültségének pozitív ágát kösd rá a relére. A relé tekercsével párhuzamosan köss egy 1N4007 diódát. A katodja legyen a tápfeszültségének pozitív ágára kötve.
Igaz lehetne, ha Murphy éppen aludna. De nem szokása. Legbiztosabbra galvanikus leválasztással jutsz. Optocsatoló és hasonszőrű társai. Mert előbbihez PC és relévezérlés közös GND-t kíván, ami rejthet veszélyeket magában. De valójában meg lehet csinálni biztosra is, csak odafigyelés kérdése.
Maradok az ULN2003A -s ötletnél,mivel az akad itthon. Az uln kimenetére közvetlenül lehet ledszalagot is kötni?
Szia köthetsz rá LEDeket is, de tudnod kell hogy az ULN2003 open kollektoros kimenetű, szóval bármit is kötsz rá azt a pozitív tápfeszültség felé kell kötni.
Egyébként én az LPT porton logikai 1 - nél csak 3V-ot mértem. A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2015
Az a dióda mindenképen kell. Az UNL2003 -ban van is minden kimenethez, csak be kell kötni a COM lábat is.
Üdv.Van egy xp-és gépem itthon és párhuzamos portról szeretnék vele vezérelni léptetőmotorokat, lámpákat. Az eletronikus része teljesen megvan, azt nem tudom, hogyan lehet bytot a portra írni. Eddig codeblocksban C-be programoztam csak, milyen header fileok kellenek? mit kell beírnom, hogy vezérelni tudjam a portot? Egyálltalán codeblocksban ez kivitelezhető?
Előre is köszönöm a válaszokat!
töltsd le netről az IO.DLL-t az io.c és io.H fájlokat, építsd be a projectedbe és használhatod máris a portot.
Sziasztok! Van egy XP-s notebookom és vettem hozzá egy SUNIX CBP0020 CardBus-os PCMCIA kártyát.
2 db LPT port van rajta. Telepítés után LPT2 és LPT3 -ként jelenik meg az eszközkezelőben. (1-9-ig átrakható) A kártya I/O tartománya FEE8-FEEF és ext.I/O FEE0-FEE7 valamint FEF8-FEFF és ext.I/O FEFö-FEFF. Régi tintasugaras printert rádugtam és simán feltelepült, tehát működik. Jedicut habvágó programmal szeretném használni. A port lábain nem sikerült feszültségváltozást elérnem. Próbáltam "debug"-al és az MSELEKTRONIC.UW.HU- található LPT IO port kezelővel változtatni a pinek feszültségszintjét sikertelenül. Megpróbáltam a Jedicut portbeállítását 0x278 0x378 .. 0xFEE8-ig beállítani, de az sem jött össze. Ha tud valaki segíteni azt nagyon megköszönöm. (Jedicut -ban benne van az io.dll és az impout.dll is.) A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2016
Próbáld ki ezt a programot: Bővebben: Link illetve próbáld felrakni a legújabb drivereket hozzá.
Megyek telepíteni. A gyártói honlapról tegnap már letöltöttem hozzá drivert. Próbálok..
Köszönöm! A "WnpLPT" segítségével megtaláltam a megfelelő beállítást, így már a Jedicut-ból is sikerült vezérelni a kimenetet. Sebességet még nem tudom változtatni, de az egy másik feladat. (Ott a pont, de nem tudom, hogy kell adni)
A sebességszabályzás problémát csak külső frekvenciagenerátorral sikerült megoldani. Egy kb 4 kHz-es astabil 555-el jól működik. (Magi István segített!)
Én ezzel a programmal szoktam tesztelni magam épített CNC illesztőkártyát. Közvetlenül lehet a biteket ki - be kapcsolni és a bementek állapotát is jelzi.
Nevezd át a kiterjesztést exe-re Így Lpt. becsom --lpt.exe majd indisd el. ez egy önkicsomagoló program. Kiválasztod a portot és mehet móka.
Üdv. Találtam neten egy relékártyát
http://elektron.uw.hu/elektro/egyeb/Relay/relay.htm (az 1.1-et akarom megcsinálni) És a képen látszik hogy a 7812 es tranzisztor nincs bent illetve egy kondi sincs... A kapcsolási rajzon pedig ott van. Most akkor nekem sem kell azt belerakni? És még egy kérdés... oké hogy 12v a táp de hány amper? A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2018
Szia!
A 7812 az stabi,az akkor kell,ha magasabb a tápod,mint 12V.Ha berakod a stabit ,annak kell elé-utána kondi.Az elkót azt rakd be 470µF-1000µF ,mert a relék ráncigálják a tápot kapcsoláskor.Az hogy mennyi A a terhelés,az a reléktől függ,de 1A-es sztem elég(ha bent lenne a 7812,az úgy is csak max 1A bír ).
De ha nincs 12v 1A-s tápom akkor rámehet a 12v 3.33A? nem lesz baja (7812 es stabi nélkül)
Az sohasem gond,ha többet tud a táp .
Windows XP-s laptopról hogyan lehetne vezérelnem az LPT portot?
L293D IC-t szeretnék vele vezérelni.
Egy kódot kaphatok, hogy személyre tudjam szabni?
Szia!
Az általunk évtizede használt Mach 3 programot is kipróbálhatod (MACH 3), nagyon jó szoftver és kisebb vezérlésekig ingyenes, csak nagyobb méretek esetén kell licenszelni. Üdv, Laca
Van egy 1993 ban épült gép PC vezérléssel, a gyártója már megszűnt, a lényeg hogy a program LPT portos hardver kulccsal indul csak el, még mindig a '93 ban készült winchester zúg benne kissé csapágyasan. A meghajtót leklónoztam, a számítógépből lesz egy tartalék. De mi van akkor ha elromlik? Meg sem mertem nézni mi van, de az lpt 9 kimenetén ad ki digitális jelet, gondolom a bemeneten vár valamit. Ezt pl egy 16 bites logikai analizátorral ki lehetne mérni, vagy már akkor ismert volt valami ugrókódos megoldás?
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2018
Üdv,
Szerintem sokat segítene esetleg egy gépnév, vagy fénykép, milyen gépről is van szó. Nem mindegy , hogy ez egy CNC vagy egy mérleg.
Egyikkel sem mész semmire, régen megszűnt a gyártó.
Ebben teljesen igazad van, hiszen rajtad kívül senki sem láthatta azt a gépet.
Egy 1993-as olasz gyártmányú MICHELE FAZION gyémánthuzalos kővágó gép, kb 3x2x2 m munkaterülettel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |