Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Rádióban, a tápfeszültség szűrésében lévő elkok kapacitás vesztése okozhatja.
Köszönöm, máris cserélem őket.
C80, C81 . Előbb lemaradt, bocs..
Kicsit "szivat" a panel mert semmiféle jelölés nincsen egyik oldalán sem, ráadásul a panelt is kb 20 drót fogja a sávváltóhoz, és persze minden oroszul van... Küzdök.
A K50-6 500MK 66 VI 75 az hány voltos kondi?
Mérj a kondi sarkain feszültséget és tegyél akkorát amekkora méretben is belefér és bőven bírja azt a feszültséget amit mértél nagyobb se gond, pufferkondit általában 1000 µF is ha van ne gondolkozz cseréld ki ha befér a helyére a nagyobb feszültség sose akadály tovább bírja
Köszönöm a segítséget mindenkinek, most már búgás nélkül szól a rádió. Még nem teljesen tökéletes(maradt néhány cserélendő kondi), de középhullámon van fogható adás. Viszont kicsit csalódtam az orosz technikában, eddig még csak a leggyatrább kínai cuccokban láttam olyat, hogy az alkatrészek nem voltak jelölve a nyák egyik oldalán sem. A hetvenes években azért már megoldhatták volna.
Viszont nem adtak információt az ellenségnek...
Régen ez volt az orosz divat, de megtaláltad látom.
Végfok mellett két nagyobb elko, 470u 16V már bőven megfelelő.
Szerencsére a rajz alapján úgy-ahogy le tudtam követni az elkók helyét. A sikeren felbuzdulva most egy néma Meridian 211-el foglalkozom, remélem az is életre kelthető ilyen egyszerű módon, de vár még itt néhány döglött rádió.
Van egy Unitra Diora DSP-301-em is, amin a skálahúrt gyakorlatilag megették az egerek, és persze telepisilték az egész belsejét, szóval elég ramaty állapotban van. A skálahúrt hogyan lehet pótolni/helyettesíteni? Van egy olyan érzésem hogy egyszerű fonál nem fog működni, nem mintha tudnám, hogy mit merre és hogyan kell tekerni...
Fogorvosi varrócérnát használtam régen... A Commed-Trade még tart igazit is.
DSP101 tekercsei kényesek voltak, találkoztam olyan szakadttal, ami szemre még ott volt (a kivezetés), de ráfújva eltűnt, mert a lakkon belül a réz valahogy köddé vált (talán agresszív folyasztószer volt a bűnös). Az egérhugy is megeszi a rezet.
Akkor azt hiszem ezt a rádiót utoljára hagyom, úgyis van bőven mit tanulnom. Köszi
Kis állapotfrissítés a Meridian 211-ről: Most már elérhető adás a középhullámon viszonylag tisztán, viszont az elég jelentős zúgás nem sokat csökkent.
A trafó környéki összes elkót cseréltem, köztük az 500 mikrós puffert is, de változás nincs a zúgásban. Egy kis segítséget kérnék, hogy merrefelé cseréljek még... Mellékelem a rajzot is. Meridian 211
Elsősorban a tápegység gyanús ilyenkor, de ez könnyen kideríthető telepes táplálással, vagy labortáppal.
Ellenőrzendő a 9C6,7 100nanósok - ezek a keresztmodulációt blokkolnák KH-n. 9C4 500 µF - mai méretekkel ide akár 2200 µF is mehetne. 9C2 50 µF helyett 100 uF. Végig kell mérni a tápot, hogy rendben van-e a szabályzás, beállítható-e a kimenőfesz.
Köszönöm a tanácsokat, csak most tudtam belekezdeni igazán. Találtam egy lerobbant kerámiakondit, H90 33H 75 van a maradványokon. Esetleg 33n 90V?
Sziasztok!
Tudja valaki esetleg eme Philips rádió pontos típusát, vagy esetleg a kapcsolási rajza megvan valakinek? A csőkészlete érdekelne, illetve a trafók paraméterei leginkább. Bővebben: Link Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2015
Szerintem 58A, mert az biztos, hogy az eir. cső UY21, a többi: UCH21, UCH21, UBL 21. Hálózati trafó: autótrafó, a kimenőtrafó nem feltétlenül olyan, mint a kapcs rajzon, lehet, hogy csak 1-1 pr.-sec. Ezt a sorozatot (-56A, -57A) már elég vegyes alkatrészekkel gyártotta a Philips - a háború alatt.
Ha nincs benne hálózati trafó , akkor akár az is lehet (csak UY21-el).
Köszönöm a válaszokat!
A képeket elnézve gyanus, hogy nincs benne hálózati transzformátor. Kár, gitárerősítőt akartam csinálni a 2trafóból, dehát így nem fogok. Majd hétvégén kezeim közé kerül, megírom, hogy végülis mi a tartalma.
Ami a képen látszik, az lehet a hálózati, mert ezekben a tipusokban a kimenő a sasszi belsejében van.
Sziasztok!
Egy Tchibo saját márkás rádióval küzdök. Valami IC-s megoldással csinálták meg az FM vételt, de nem tudom azonosítani, mert le van csiszolva a felirat. De tippem sincs, milyen lehet, az 1-es és kettes lábra kristály csatlakozik. (32.768kHz). Óra amúgy nincs is benne. Találkoztatok már ilyennel? Köszönöm!
Sziasztok!
Sikerült azonosítanom az IC-t. [Ez az] Az a probléma, hogy a rádió bekapcsolásakor még sistergés sincs. Ha azonban megfogom kézzel (csipesszel) az 1-es lábat, elindul. Tehát elkezd sisteregni. A kristályon levő kondikat és a kristályt cseréltem. Semmi változás. Van ötletetek? A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2015
Melegítsd át a lábakat, ez nekem erősen kontakt hibára hajaz, gondolom smd áramkör, abból meg néha kispórolják a fínom pasztát
Az IC lábaira gondolsz? Vagy kb mindenre, ami körülötte található? Megpróbálom, köszönöm az ötletet.
Ilyeneknél ic lábát megszoktam kínálni jóóó sok ónnal és ón szívóval leszedem a felesleget ha a pad van megsérülve áthidalva megoldódik, ha nem akkor továbbra is keresni kell más hibát
Köszönöm! Megpróbálom!
Link javítva.
Szerintem nem megy a kvarc oszci - feltehetőleg a silány kristály miatt. Erre utal, ha kézzel viszel be zavarjelet, szórt kapacitást, akkor már van zaj, mert elindul a keverés, de az eredménye nem jel a következő fokozatoknak. Játszani kell a két kondival, kristályt cserélni, néha segít egy soros ellenállás valamelyik lábbal.(100ohm...1k)
Köszönöm a linkjavítást!
A kristályt cseréltem egy kipróbáltan működőre. Igaz, az adatlaptól eltérően 22pF helyett 27pF kondit tettem a lábaira,mert olyanom volt kéznél. Ilyen kis eltérés is belejátszhat,hogy nem rezeg be a kvarc? |
Bejelentkezés
Hirdetés |