Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Szia!
1.Végül is megy a hőelem-halt sárga szilikonos Solomon a 28003 kapcsolással? 2.Én nem látom kristálytisztán másik zener nélkül (a javítással együtt)a +7,5V mitől lenne meg?
Üdv!
Én a FAHRENHEIT 28003-as pákáját mértem meg, de az csak két szál vezetékkel kapcsolódik az elektronikához. Igaz négypólusú csatlakozója van de csak kettő pont van bekötve. Nincs benne hőelem. Holnap megmérem a hőelemes páka fűtőkör ellenállását is hidegen és melegen is. Utána lehet majd agyalni a megoldáson.
És esetleg olyan tudnátok ajánlani ami nem ilyen csatlakozású, de működne vele?
Valahol nézz utána, hogy milyen hőérzékelő van benne, és akkor könnyebb lesz segíteni...
Ez a 80W-os kategória.Bővebben: Link
Hoppácska. Van egy ST 802-m is. Ez ugye a 80 wattos.
Ne a teljesítményt mondd, mert abból nem lehet megmondani, hogy milyen a szabályzása. A hőérzékelő típusa kell ( pl. termisztor,....). A fűtőteljesítmény, az teljesen más.
Fogalmam sincs hogy milyen lehet benne. Olyan amit orcika70 linkelt.
Ilyen a páka. Kicsikét drágállom.
A hőelemes (sárga nyelű) páka 20 fokon- 13,6 ohm, 350fokon 11,3 ohm.
Ezek alapján a FAHRENHEIT 28103-as pákájának fűtőszála valóban valami speciális anyagból van.
Akkor marad az a lehetőség hogy, egy olcsó hőelemes páka beszerzése és egy vezérlés után építés.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2015
Akkor ehhez másfajtát nem lehet venni?
Fáradozásodat köszönöm.Lassan tisztul a kép.Az általad megtalált ZD919 pákájának is többnyire
2 kivezetésű tartalék fűtőbetétet ábrázolnak.(legalább ebben nem hiányos a kapcs. rajz) A hidegen ilyen kis ellenállású fűtőbetétre ezt találtam(az Aoyue 936A-nál): Heating Element:Japan made Ceramic Heating Element Heizelement:Japan Ceramic PTC Element Igen amint a mérésed is igazolja ez bizony PTC jellegű. így azért már érthető,hogy hogyan tudnak hőfokfüggő jelet levenni a soros (R3 033,ohm) ellenállásról Tehát ez a kapcsolás nem lehet jó bármilyen pákához(ide értve a hőelemes és valószínűleg hagyományos fűtőszálas) solomon SL1-t is)
Köszi,ez meg egy picit negatív TK-t mutat(de olyan kis különbséggel hogy aligha lenne jó az érzékeléshez)
Ezek szerint érdemes rámérni az akármilyen nevű-márkájú (akár frissen beszerzett) pákákra ha hidegen 2-4 ohmos akkor kerámia PTK fűtőbetétes és használható a Fahrenheit 28003-féle kapcsoláshoz ha meg 12-15 ohm (és ezekben inkább plusz hőelem találtatik) az meg a JLT-02 kapcsoláshoz alkalmas(amit meg a Fahrenheit 28001 klónjának lehet nevezni)Sokan nem értik miért van a 7808-al sorba egy nyitóirányú dióda.A 28001-ben TL431-t használtak és ott a tápfesz az azzal könnyen elérhető 7,5V. A 78-as sorozatban meg nincs 7.5V-os.
persze az ilyesmi kategóriájú,24V 50W körüli pákákra gondolok nem pl az MX500-ra,de az más tészta és nem is a hobbisták problémája
Szigorúan a saját véleményem az, hogy a Startec páka egyetlen dologra jó: végtelen boldogságot okoz, amikor Startec után bármilyen másik pákával kezd dolgozni az ember. Az "ipari hulladék"-ként való minősítésük hallatán joggal háborodik fel minden tisztességes ipari hulladék: rossz a fogása (bár ez szubjektív), átforrósodik a nyél, nehezen cserélhetők a csúcsok, merev a vezeték, és ráadásul elképesztően drága is. Hosszú kínlódás után cseréltem le egy fx888-ra, és kiderült, hogy forrasztani valójában könnyű és szórakoztató... Az ST801 trafója pedig pont jó a TCP-S-hez
Tudnál linket adni TCP-S hez? TCP-S alatt pontosan mit értesz?
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2015
TCP-S. Szerintem újat venni nem éri meg (nem sokkal többért lehet kapni Hakko fx888-at, igen, én ezt nagyon szeretem), de könnyen lehet, hogy a környezetedben van valakinek, akinek már nem kell, elég népszerű volt a maga korában (és még mindig fényévekkel jobb, mint a Startec).
Kattogós wellert (TCP) találsz az apróban használtan, de lehet hogy nekem is lesz majd egy eladó.
Sziasztok !
Ilyen pákát használ közöletek valaki ? Milyen hőérzékelő van benne és mi az a másik 4 kivezetés még a csatlakozón ? (építhető-e hozzá házilag szabályzó ?)
Igen.
Hőelem. Semmi. Igen, pár év alatt.
Hm, ha olyan mint a 907-es, akkor azt egyszerűbben is meg lehet oldani: szerintem...
Igen, elképzelhető. A DP-s vezérlő sosem akart sem egyszerű, sem olcsó lenni, de tény, hogy különféle Hakko páka- és vezérlő-klónokat gombokért lehet találni ebayen is akár (nincs velük tapasztalatom), vagy, ha nagyon építeni akar az ember, vezérlő kapcsolásokkal is tele az internet (mondjuk ezekkel sincs...)
Sziasztok!
Próbáltam átfutni az eddigi hozzászólásokat, de nem találtam megfelelőt. Kb. 10e Ft-ért milyen pákát ajánlanátok? Ezt az árat állomással együtt gondoltam, de nem kikötés, hogy gyári legyen. Megépítem magam. Köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |