Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektroncső

Témaindító: NBalage, idő: Aug 28, 2005
Lapozás: OK   76 / 140
(#) justice hozzászólása Jan 12, 2015 / 1

Sziasztok!

Hasznos infók / adatok Orosz csövekről:

Bővebben: Link
(#) szikorapéter hozzászólása Jan 27, 2015 /

Üdv. Olyan kérdésem volna hogyha egy EL84 belülről kéken világít az normális? Üzem közben vettem észre. A rádió transzformátora 240V-os hálózati állásban van,átlagban a hálózati feszültség nálunk 228V~. Mi lehet az oka a kék fénynek? A válaszokat előre is köszönöm.
(#) _BiG_ válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Talán kicsit gázos. Mérni kéne rácsáramot.
(#) szikorapéter válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 28, 2015 /

Azt majd holnap tudom megtennia rádió maga egy Orion AR 303. A csövet kivéve és másikat behelyezve tökéletesen működik és nincs kék szín. Viszont a régi csőnek is kiváló a hangja,csak kék a belseje és érdekelt miért.
(#) _BiG_ válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 28, 2015 /

Kevés gázosodás is okozhat világítást, egy darabig még jó a cső, csak a paraméterei romlanak (pl. meredekség).
Mikor liláskék kezd lenni a fény, akkor talán már a torzítás is észlelhető.
Ezek a régi rádiók korántsem hifi-módon szólnak eleve (nem is annak készültek), tehát később lesz feltűnő. De az ilyen cső egy hifi erősítőben már lehet, hogy kiesne a rostán. Az ilyen kedves öreg rádiók még elszaladgálnak vele
(#) szikorapéter válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 28, 2015 /

Én még nem hallotam meg a hangján,bár én egyenlőre csak élvezem a csöves hangzását,külömb mint bármeik félvezetősöm. Ha eljön az ideje kicserélem belőle,addigis had muzsikáljon.
(#) Sebi válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 28, 2015 /

Én nem mondanám, hogy gázos. '68-ban EL84-el építettem első PP erősítőmet, vadonat új csövekkel (32,90 volt az ára). Mindkettő szép kéken világított - az anód lyukain benézve - kis kivezérlésnél.. Ahogy nőtt a kivezérlés, a kékség csökent, annak ütemében - söt az is érezhető volt, hogy amikor kihunyt, akkor kezdett picit torzítani. Párszáz óra üzem után már egyáltalán nem volt kék fény.
(#) szikorapéter hozzászólása Feb 3, 2015 /

Üdv. Olyan kérdésem volna hogy kaptam egy pár darab 2ж27п, 2ж27л, 6А7, 6к3 elektroncsövet,és az volna a kérdésem hogy mit lehet velük építeni? Az első kettő nem ugyan az. Az egyik fém házas (a második a listán) ,az első a listán pedig üveg,viszont forrasztható kivitelű cső. A válaszokat előre is köszönöm.
(#) pucuka válasza szikorapéter hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

A 6A7 keverőcső, hangfrekvenciára nem igazán alkalmas, a többi nagyfrekvenciás pentóda, olyan EF80 kategóriájú, a telepeseknek a meredeksége is elég gyengusz, nem lehet nagy erősítést létrehozni velük.
(#) szikorapéter válasza pucuka hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Akkor pontosabban mire is használhatók?

Attól függ, hány db van belőlük. Pl. lehet építeni velük egy rádióvevőt, kisteljesítményű telepes rádióadót, szabályzott oszcillátort, szignál generátort, csővoltmérőt, és még sokmindent, a fantáziádtól függ.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2015
(#) szikorapéter válasza pucuka hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

2ж27п -7db, 2ж27л -2db, 6А7 -4db, 6к3 -2db. Rádióadót telepes csövekkel? De gondolom nem nagy freqvenciára (FM) hanem régebbi rádiókhoz mondjuk.

Ezek a rádiófrekvenciás csövek elmennek akár 70 - 80 MHz -ig is, a 6A7 -el lehet FM -et demodulálni is.
Az FM nem frekvencia, hanem modulálási mód.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2015
(#) keszeg01 hozzászólása Feb 14, 2015 /

Jó napot.
A képen látható elektroncső milyen gyártmányú ?
Előre is köszönöm.

IMG_1225.jpg

(#) CIROKL válasza keszeg01 hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Hú ha ezt nehéz lesz kideríteni sajnos ebből nagyon sok féle van :
Bővebben: Link
(#) Orbán József válasza keszeg01 hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Szia! Nekem dettó ilyen van egy kosárral, szép fehér dobozban vannak.
Állítólag orosz, de semmi konkrét.
Nem fogom eldobálni őket.
(#) keszeg01 válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Csakis hozzám dobáld nem ellenkezem !
(#) _BiG_ válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Párat erre is hajíthatsz
(#) valaki2233 hozzászólása Márc 23, 2015 /

Van különbség az E88CC és az ECC88 között?
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2015
(#) ferci válasza valaki2233 hozzászólására (») Márc 23, 2015 /

Minőségben, élettartamban jobb az első.
(#) FordPrefect válasza valaki2233 hozzászólására (») Márc 23, 2015 /

Van. A szigorúbb gyártástechnológia/anyagok miatt az E88CC-re 230, az ECC88-ra 130V anódfeszültséget enged a gyártó. A másik a többszörös élettartam. Az is lehet, hogy azonos gyártósoron, 1 nap eltéréssel készültek, ugyanannyit talán ki is bírnak, a hangsúly a válogatáson és a gyártó garanciáján van. Nem erőltetett felhasználás (feszültség) esetén gyakorlatilag egyenértékűek. Sőt, a 7V/0,3A fűtésigényű PCC88 is legalább ilyen jól alkalmazható.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2015
(#) kristikoma válasza valaki2233 hozzászólására (») Márc 23, 2015 /

Az ipari csövek 10000 órát bírnak ki garantáltan, ha betartod a gyártó által ajánlott paramétereket. Ezt katalógusban találod. Az ilyen csöveket kommersz eszközökben(tv, rádió) nem találod. Műszerekben, katonai készülékekben már inkább, persze ott volt igazán létjogosultsága. A közhasználatú csövek sokkal kiszámíthatatlanabbak. Lehet, hogy 10 óra után eldobhatod. De az se kizárt, hogy több tízezer órát bír, ehhez nem ajánlott csúcsra igénybe venni, azt semmi nem szereti.
(#) mc-4 hozzászólása Ápr 3, 2015 /

Sziasztok!

Egy elektroncsőnél mit jelent (3) Triple Mica réteg. Annál a csőnél amit vásárolni szeretnék ott csak dupla réteg van.
Ez mit befolyásol?
Köszönöm a segítséget!
(#) pucuka válasza mc-4 hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Mivel az a rétegnek a cső mechanikai szerkezetében van szerepe, esetleg a mechanikai behatásoknak a cső működésére való hatásában lehet .
(#) szucsistvan123 hozzászólása Ápr 3, 2015 /

Üdv!
A kérdésem, hogy ez a PCL86 jó még?
És hogy lehet e helyettesíteni PCL84 (vagy82)vel ?
(#) kadarist válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Szia! Képből nem lehet megállapítani a jóságát, tedd be egy áramkörbe (erősítő) és úgy majd kiderül. A felsoroltakkal nem lehet helyettesíteni.
(#) szucsistvan123 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Most készül majd az erősítő!
A képen látszik egy kis barna elszíneződés az üvegen azért kérdeztem. (látszik a képen is)
Köszi a választ!
(#) kadarist válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

A barna kipárolgás nem jelent hibát, attól még lehet jó.
(#) Sebi válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Ha a cső búrája nem törött, akkor a teteje belül nem fehér, hanem fényes, tükörszerű (régebbieknél sötét, majdnem fekete). A PCL 82 alaptípust sok évig használták a hang és a képeltérítő végfokban egyaránt, majd ebből két típust fejlesztettek - a feladatra optimalizálva: hangvég: PCL86, képeltérítő: PCL 85. A 84-es az videó végfok, nem alkalmas helyettesítésre, de ha kisebb teljesítménnyel megelégszel, a PCL82 3,5W-ig megfelelhet, mert van olyan beállítás, ahol az anód illesztéséhez jó lesz a 86-os kimenőtrafója.
(#) szucsistvan123 hozzászólása Ápr 3, 2015 /

Köszönöm a válaszokat!
És köszönöm az érdekes leírást. Ezt nem is tudtam!
Következő: »»   76 / 140
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem