Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektroncső
Üdv. Olyan kérdésem volna hogyha egy EL84 belülről kéken világít az normális? Üzem közben vettem észre. A rádió transzformátora 240V-os hálózati állásban van,átlagban a hálózati feszültség nálunk 228V~. Mi lehet az oka a kék fénynek? A válaszokat előre is köszönöm.
Talán kicsit gázos. Mérni kéne rácsáramot.
Azt majd holnap tudom megtennia rádió maga egy Orion AR 303. A csövet kivéve és másikat behelyezve tökéletesen működik és nincs kék szín. Viszont a régi csőnek is kiváló a hangja,csak kék a belseje és érdekelt miért.
Kevés gázosodás is okozhat világítást, egy darabig még jó a cső, csak a paraméterei romlanak (pl. meredekség).
Mikor liláskék kezd lenni a fény, akkor talán már a torzítás is észlelhető. Ezek a régi rádiók korántsem hifi-módon szólnak eleve (nem is annak készültek), tehát később lesz feltűnő. De az ilyen cső egy hifi erősítőben már lehet, hogy kiesne a rostán. Az ilyen kedves öreg rádiók még elszaladgálnak vele
Én még nem hallotam meg a hangján,bár én egyenlőre csak élvezem a csöves hangzását,külömb mint bármeik félvezetősöm. Ha eljön az ideje kicserélem belőle,addigis had muzsikáljon.
Én nem mondanám, hogy gázos. '68-ban EL84-el építettem első PP erősítőmet, vadonat új csövekkel (32,90 volt az ára). Mindkettő szép kéken világított - az anód lyukain benézve - kis kivezérlésnél.. Ahogy nőtt a kivezérlés, a kékség csökent, annak ütemében - söt az is érezhető volt, hogy amikor kihunyt, akkor kezdett picit torzítani. Párszáz óra üzem után már egyáltalán nem volt kék fény.
Üdv. Olyan kérdésem volna hogy kaptam egy pár darab 2ж27п, 2ж27л, 6А7, 6к3 elektroncsövet,és az volna a kérdésem hogy mit lehet velük építeni? Az első kettő nem ugyan az. Az egyik fém házas (a második a listán) ,az első a listán pedig üveg,viszont forrasztható kivitelű cső. A válaszokat előre is köszönöm.
A 6A7 keverőcső, hangfrekvenciára nem igazán alkalmas, a többi nagyfrekvenciás pentóda, olyan EF80 kategóriájú, a telepeseknek a meredeksége is elég gyengusz, nem lehet nagy erősítést létrehozni velük.
Akkor pontosabban mire is használhatók?
Attól függ, hány db van belőlük. Pl. lehet építeni velük egy rádióvevőt, kisteljesítményű telepes rádióadót, szabályzott oszcillátort, szignál generátort, csővoltmérőt, és még sokmindent, a fantáziádtól függ.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2015
2ж27п -7db, 2ж27л -2db, 6А7 -4db, 6к3 -2db. Rádióadót telepes csövekkel? De gondolom nem nagy freqvenciára (FM) hanem régebbi rádiókhoz mondjuk.
Ezek a rádiófrekvenciás csövek elmennek akár 70 - 80 MHz -ig is, a 6A7 -el lehet FM -et demodulálni is.
Az FM nem frekvencia, hanem modulálási mód. A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2015
Jó napot.
A képen látható elektroncső milyen gyártmányú ? Előre is köszönöm.
Hú ha ezt nehéz lesz kideríteni sajnos ebből nagyon sok féle van :
Bővebben: Link
Szia! Nekem dettó ilyen van egy kosárral, szép fehér dobozban vannak.
Állítólag orosz, de semmi konkrét. Nem fogom eldobálni őket.
Csakis hozzám dobáld nem ellenkezem !
Párat erre is hajíthatsz
Van különbség az E88CC és az ECC88 között?
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2015
Minőségben, élettartamban jobb az első.
Van. A szigorúbb gyártástechnológia/anyagok miatt az E88CC-re 230, az ECC88-ra 130V anódfeszültséget enged a gyártó. A másik a többszörös élettartam. Az is lehet, hogy azonos gyártósoron, 1 nap eltéréssel készültek, ugyanannyit talán ki is bírnak, a hangsúly a válogatáson és a gyártó garanciáján van. Nem erőltetett felhasználás (feszültség) esetén gyakorlatilag egyenértékűek. Sőt, a 7V/0,3A fűtésigényű PCC88 is legalább ilyen jól alkalmazható.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2015
Az ipari csövek 10000 órát bírnak ki garantáltan, ha betartod a gyártó által ajánlott paramétereket. Ezt katalógusban találod. Az ilyen csöveket kommersz eszközökben(tv, rádió) nem találod. Műszerekben, katonai készülékekben már inkább, persze ott volt igazán létjogosultsága. A közhasználatú csövek sokkal kiszámíthatatlanabbak. Lehet, hogy 10 óra után eldobhatod. De az se kizárt, hogy több tízezer órát bír, ehhez nem ajánlott csúcsra igénybe venni, azt semmi nem szereti.
Sziasztok!
Egy elektroncsőnél mit jelent (3) Triple Mica réteg. Annál a csőnél amit vásárolni szeretnék ott csak dupla réteg van. Ez mit befolyásol? Köszönöm a segítséget!
Mivel az a rétegnek a cső mechanikai szerkezetében van szerepe, esetleg a mechanikai behatásoknak a cső működésére való hatásában lehet .
Üdv!
A kérdésem, hogy ez a PCL86 jó még? És hogy lehet e helyettesíteni PCL84 (vagy82)vel ?
Szia! Képből nem lehet megállapítani a jóságát, tedd be egy áramkörbe (erősítő) és úgy majd kiderül. A felsoroltakkal nem lehet helyettesíteni.
Most készül majd az erősítő!
A képen látszik egy kis barna elszíneződés az üvegen azért kérdeztem. (látszik a képen is) Köszi a választ!
A barna kipárolgás nem jelent hibát, attól még lehet jó.
Ha a cső búrája nem törött, akkor a teteje belül nem fehér, hanem fényes, tükörszerű (régebbieknél sötét, majdnem fekete). A PCL 82 alaptípust sok évig használták a hang és a képeltérítő végfokban egyaránt, majd ebből két típust fejlesztettek - a feladatra optimalizálva: hangvég: PCL86, képeltérítő: PCL 85. A 84-es az videó végfok, nem alkalmas helyettesítésre, de ha kisebb teljesítménnyel megelégszel, a PCL82 3,5W-ig megfelelhet, mert van olyan beállítás, ahol az anód illesztéséhez jó lesz a 86-os kimenőtrafója.
Köszönöm a válaszokat!
És köszönöm az érdekes leírást. Ezt nem is tudtam! |
Bejelentkezés
Hirdetés |