Fórum témák
» Több friss téma |
Szia ! Nézegettem ,de úgytűnik ezen áthaladtam vagy még nemértem el este ! Köszönöm szépen !
Elvileg találsz itt a témában letölthető szervízkönyvet hozzá kapcsolási rajzokkal, amiből ki tudod deríteni egyszerűen, hogy mi hiányzik és milyen értékű. Kétszer sem mondom, hogy a neten is találsz letölthető szervízkönyvet hozzá, gugli megmondja. Ha nem, akkor szólj és küldünk emilben. Viszont, ha már a kezedben van darabokban a holmi, végezd el a bekeipeter féle végfok modot rajta, hidd el, nem bánod meg.
Szia ! A szervizkonyv negvan , abban a bekeipeti modban tudsz segiteni ? Miröl is szól ? Köszi !
Tudok, de elvileg azt is megtalálod itt a témában. Mindenesetre otthon előkutatom és átküldöm. Van fényképem arról is, amit én csináltam meg, azt is mellékelem majd. Amúgy alapvetően arról szól, hogy a Videoton mérnökei mindent megtettek annak érdekében, hogy ez az alapvetően egyszerű, földelt emitteres végfok gerjedékeny legyen. A mod ezt hivatott rendbehozni, na, meg persze félvezetők cseréje korszerűbb darabokra. Számomra ég és föld a különbség, nagyon bevált. Ahogy már korábban írtam, sok mai tömeghifit porba gyaláz.
Köszönöm ! Várom az infót : )
A pufferelkót mindenképpen cseréld ki, mert ennyi év után mindegyiknek szivárog a túlnyomás szelepe!
Adj egy email címet privátban és elküldök mindent!
Jah, hát így Péternek totál igaza van (örülök is, hogy előkerült, mert értelmi szerző lévén ő tud a legtöbbet a modról ), pufferelkó csere minimum alap, de mindenképp 63V-os rámolj be, ha nincs a boltban akkor 50V-os is megteszi (én is azt kaptam csak), de semmi esetre sem 25, vagy 35V-ost!
Üdv, Péter! Egy ismerősöm ajánlott MJE15030 - 15031 párost végfoktranyónak. Azt mondja, hogy hangfrekvenciára jobb, mint a BD. Neked mi a véleményed róla?
A kondenzátor megengedett feszültsége akkora legyen, mint a várható maximális tápfeszültség. Semmi nem indokol magasabbat.
Egyébként az MM pufferek, ha nem volt sok üzemidő, még mostanában is egészen egyben vannak, én nem mérek rajtuk borzasztó értékeket. A VT erősítők félvezetőkészlete igazából nem az a változtatás, amitől nagy javulásokat lehetne várni. A problémák nem itt vannak. A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2015
Szia!
De bizony! Én már tapasztaltam, hogy egy erősítő átvitele bizonyos félvezetőcserék után jobb lett. Pl: 2SC5200... Majdnem minden erősítő megtáltosodik tőle.
Örülök. Azért én előbb megmérném. A VT erősítőknek szerintem nem a végtranzisztor a problémája.
A 2SC nem minden kapcsolásban használható automatikusan, az ft=30Mhz miatt.
Ezt a párost ne alkalmazd végtranyóként, mert a paramétereit tekintve nem felelnek meg oda! Sem C-E áramra, sem pedig teljesítményre! Ezt a párost a Motorola anno az MJ15003/15004 sorozat meghajtására fejlesztette ki! Lehetne helyette 2SA1943-2SC5200 párost is alkalmazni, ami paramétereit tekintve bőségesen megfelel, de nem éri meg a befektetést! Amennyivel többe kerül, a kapott eredmény nem tükrözi! Oszcilloszkópon nem láttam semmi különbséget sem a hallható tartományban! A BD911/912 párossal is bőven 50KHz felett is még négyszög a négyszög!
Ami árban, tudásban és minőségben is jó kompromisszum, az a 2SA1941/2SC5198. De ezek alkalmazásánál kissé módosítani kell a meghajtást... A BD911/912 tranzisztor párt azért ajánljuk többen is, mert tokozását tekintve megegyezik az eredetivel, ami miatt nem kell csillámlemezt kell sem cserélni! Paramétereit tekintve tökéletesen megfelel az áramkör követelményei számára, könnyen beszerezhető, olcsó és talán még nem hamisítják!
Köszönöm, Péter a pontos, kimerítő választ! Valami ilyesmire számítottam, marad a BD911-912 .
Nem okoskodni szeretnék, itt a nálam okosabbak is ezt javasolják. Indok: a régi 25V-os MM kondik még úgy voltak megcsinálva, hogy akár 40V-ot is elviseljenek, a maiak pedig az elvárható minimumot teljesítik. Ezt itt a fórumon valaki egyszer nagyon szépen leírta, hogy miért is kell oda a nagyobb névleges feszültségű a manapság kaphatókból. Én is ezekből okosodok. Több-kevesebb sikerrel .
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2015
Azt hiszem, hogy én voltam...
Talán a nagyobb felületből kicsit nagyobb maximális áram szedhető ki, de elenyésző a különbség. Konkrétabban: ha a tápfesz régen 55V volt a kleóban akkor most 240V-os hálózaton maximum 60, tehát eleve nincs más választásod, mint a 63V.
A tuner 15V-ja stabil, annak meg mindegy. Egyébként hellyel-közzel elmenne végtranyónak a 15030, kb. ugyanazt tudja 100V alatt, mint egy BD243, és azzal is működőképes a végfokozat. Hogy aztán egy 911 mennyivel jobban gyilkolható, az jó kérdés, sok tényezőtől függ, ha épp csak ez volna a fiókomban nyugodt szívvel bele merném tenni (főleg ha tudom, hogy sosem kerül határhelyzetbe). Szebben nem szól a nagyobb áramúval sem. A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2015
Valahogy így, de ez még konkrétabban le volt írva. 230V-os most a hálózat (plusz-mínusz 5V nagy átlagban), én részemről 56-58V-okat mértem a tápra, de most alapvetően nem a táppufferről beszéltünk (ettől még nem elhanyagolandó!), hanem a végfokok puffereiről, azok féltápon vannak, ha jól van beállítva a szimmetria. Már itt sem elég a 25V-os - főleg a ma kaphatókból - a fentiekből kiindulva, viszont (pl. bekapcsoláskor) előfordulnak olyan feszültségcsúcsok, ami már indokolja a túlméretezést. Legalábbis az én olvasatomban, de cáfoljatok meg, ha nem így van.
Igen, Péter, azt hiszem, hogy te voltál az egyik, a másik meg talán djhans, de most nincs időm átmolyolni az egész fórumot a bejegyzés után.
A végfok tápjában az összes puffernek minimum 80V-os kell, mert az egyik (0 szériás) Cleoparta rádiómban 69V van pufferolva 240V hálózati feszültség mellett, a másikban 64V!!! Fluke műszerem van, azzal mértem meg. Tehát mindenképpen indokolt a 80 vagy 100V-os kondik és természetesen tranzisztorok használata. Kicsatoló kondiból elég lenne az 50V-os is, de ha nagy a hangváltó fázistolása, akkor már igencsak határ eset. Tehát kicsatoló kondinak a 63V-os a biztos! A feszültség után-húzó és a meghajtó erősítő puffer kondinak 50V-os már jó, a negatív visszacsatoló körben és a csatoló kondiknak elég a 25V-os.
Én elhiszem, hogy van ilyen. Akkor ez nem olcsó játék.
Tök régen volt kleóm, azt is átépítettem szimm. tápra, tehát nem emlékszem pontosan az értékekre.
Itt kérek elnézést, helytelenül a kicsatoló kondit neveztem puffernak. A kicsatolóra gondoltam a féltápnál. 2 pont oda, bocsi .
Bizony, nem olcsó, de a moddal egybekötve megér annyit hogy egy Aida, vagy Cleó 2 jó hangfallal hülyére gyalázzon egy bármilyen mai tömeghifit . Keresztfiamnak szereztem egy Aidát (imádja!), átalakítottam a Péter féle moddal, kipofoztam, meg még néhány apróság. Francia a srác, elvitte magával és a haverjainak leesett az álluk, hogy honnan a bánatból szedte ezt az öreg ismeretlen cuccot, ami így és ekkorát szól, nyomorult 2x30 watton .
Másik jellemző típushiba az FM kapcsoló beégése. A tervezőknek sikerült feleslegesen a 15V stab után tenni egy 1000µF kondit. Majd innen megy a fesz az FM kapcsolóhoz. Ami után ismét egy 1000µF kondi van. Amikor FM-re kapcsolunk a kondi rövidzár egy pillanatra és a nagy töltőáram megeszi szépen az isostat érintkezőt. Az RA6363S-nél már rájöttek és nincsenek az 1000µF-os kondik.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2015
Rájöttem. Egyértelmű volt.
Jaj... Ezekben is van láúdnesz, gondolom. Maga a VT sem gondolta volna, hogy valaha valakinek még így tetszeni fog az erősítője. Még ha egy SE260 lenne, jobban megérteném. A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2015
Van loudness, persze, csak automatikusan adagolja és veszi el a hangerő függvényében, de mivel külön kapcsolója nincs, ezért észre sem veszed. Aki nem ismeri, azt hiheti, hogy alapból így szól. Tetszik az SE260, ámbár abban is volt néhány korrigálni való, ahogy utánaolvastam. Ami nem tetszik benne, az a modern külső, a régi Vidik (és itt most a fadobozosokra gondolok) sokkal retróbbak, ami nekem közelebb áll a szívemhez. Nálam a Cleó a Péter féle moddal és még pár aprósággal kiegészítve viszi a pálmát. Persze aki most a Hi-End cuccokkal akarja összehasonlítani ezeket a holmikat, az inkább most meg se szólaljon! .
SE260, mivel hazai termék, ezért ennek is van legalább annyi hibája, mint a VT rádióknak! Egy SE260 többe került, mint egy Cleopatra két DDC2002 hangdobozzal. Az SE260-nak csak annyi a baja, hogy az egész előerősítőt meneszteni kell és egy használhatót építeni helyette! Hogy Bródy Jánost idézzem: "Több a zaj már, mint a jel"
De ezt kijavítva az AC/DC Big Gun című számát a gyomrommal éreztem mikor meghajtottam vele a két iSOPHON TS8001 dobozomat
A kisjelű részeket, szabályzót-RIAA-t természetesen dobni kell, bár.. nem annyira gáz mint a VT, de azért nem egy zenebarát dolog.
Mégis azt mondom, arra megérte 20 000,-Ft értékű AD és MOT tranzisztort befektetni.
A 6360-as szörnyetegemben már áttervezett RIAA van és jól szól, pedig TBA231 (739) van benne. Van dinamikája és levegősebb jóval a hangképe, mint az eredetinek. Ja nem is beszélve a mély hangok is megjöttek és a magasak nem sziszegnek, hanem szépen szólnak Ezt meg tudtam csinálni kb 100 forintból!
Nem vagyok szakember, csak egyszerű elektronika kedvelő
Van egy FM modulom ami teljesen stabilan tartja az adókat de valami ropogás szerű hang van a háttérben állandóan. tudja valaki mi lehet vele?
Mostanában már a második erősítőben kellett uA739-et cserélnem mert az egyik oldala halott volt. lehet már a gyárból így jött ki. |
Bejelentkezés
Hirdetés |