Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Fm transmitter
Ha erősebb tranzisztorra cseréled attól még nem fog nagyobb teljesitményű lenni a szerkezet. Semmit nem érsz el vele. Nagyobb teljesitményhez nagyobb táp is kellene.
Hiába cseréled le, nem kap megfelelő meghajtást, nem (csak) a hűtés a lényeg. De ez nem egy korrekt adó, mert amire készült, az az URH műsorszóró sáv. Az adójának végfoka csak egy elválasztó tranzisztor, az antenna kisugárzott teljesítménye 50 nW körüli. Ehhez nem kell különösebb mellékhullámú elnyomás, a kis teljesítmény miatt. Ha ezt egy nagyobb teljesítményű fokozatra, és azt egy illesztett antennára vezeted, akkor már engedélyköteles, és teljesítened kell a sávra vonatkozó műszaki előírásokat is. Akkor pedig mindjárt nem lesz ilyen egyszerű az adód.
Egyébként sem építhetsz engedély nélkül adóberendezést (ez alól csak az amatőrök kivételek, de ők is csak az amatőr sávokban működő adót építhetnek az amatőr engedélyben meghatározott fokozatnak megfelelően) bármekkora kis teljesítményűt sem, az engedély mentesség az ilyen kisteljesítményű adóknál csak a használatra vonatkozik, az előállításukra, és a forgalmazásukra nem. A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2014
Valaki elmagyarázná nekem, hogy egy Kvarccal hogy lehet egy fm transmitter frekvenciáját "stabilizálni" vagy egy adott frekvenciára állítani???
Sajnos, ez csak PLL áramkörrel lehet.
Ebben sehogy.
Van benne ugyan egy kristály, de az eléggé hatástalanítva van a párhuzamos potméterrel.
Amúgy nem is működhet, mert az antenna a tápfeszültségre csatlakozik. Valaki rosszul rajzolta össze.
Érdekes megoldás FM-transzmitterre: NE555 alapú, kis teljesítményű sztereó FM rádióadó.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2015
Nem sokat látunk belőle, a link nem igazán működik
Itt kattintásra bejön a PDF, tehát működnie kell. Az anyahonlap: Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2015
Működik.
Nem rossz megoldás, csak elég sokat kell pilinckázni, hogy a kapcsoló kitöltése 50 - 50 % legyen. (a vivő akkor ejtődik ki) Könnyebb a helyzet, egy bistabillal, dehát a kiírás az 555 -re szólt.
Sziasztok,szeretnék Raspberry Pi-vel FM adót készíteni.
A kérdéseim: Mekkora a maximum legális hatótávolság? Hogyha a legális hatótávon belül vagyok,akkor müködhet a nap 24 orájában? A választ előre is köszönöm!
Ha a nyilvános csatornákra gondolsz (88-108MHz) akkor jobb ha nem csinálsz semmit.
Köszönöm a válaszod.
További szép napot!
A legális hatótávolság annyi, amennyi az engedélyedben van.
Ha az engedélyt úgy kérted, hogy napi 24 óra, akkor annyi lesz.
Sziasztok!
A következő problémámra keresnék megoldást. A lakóhelyemen az FM sávban néhány egymás közelében lévő adás erősen zavarja a frekvenciában közel lévő más adók vételét. Gondolom, ezen irányított tetőantennával tudnék segíteni. Ez megoldás lehetne egy-két rádiókészülék esetében.. Mivel összesen 6-8 különböző minőségű rádiókészülékről (hordozhatók is) van szó, nem szeretnénk az egész házat összekábelezni. Több készüléknek nincs is antenna bemenete. Elsőre valamilyen FM transmitter(ek)re gondoltam, de ehhez frekvenciánként egy-egy antennás vevőkészülék, és egy-egy transmitter kellene, ha meg tudnám növelni kissé a teljesítményüket. Azt szeretném kérdezni, hogy mi ennek a teljesítménynövelésnek a legegyszerűbb módja? Illetve tudna-e valaki egyszerűbb megoldást javasolni? Előre is köszönöm, ha tudtok segíteni!
Miböl gondolod, hogy egy transmitter ki tudná szürni a zavart a szomszédos adokból. A transzmittered (ami ráadásul törvényellenes is lenne) csak még jobban összezagyválná a vételt. Csak az antenna seguithet a kábelezett vevök esetén...a többin aligha tudsz segiteni.
A transmittert természetesen olyan frekire állítanám, ami szabad ugyanúgy, ahogy az mp3 felhasználásnál szokták.
Törvényellenes megoldást semmiképpen nem akarok de gondolom, a törvényes teljesítményhatárig el lehetne menni. Kösz a választ!
Szerintem az FM műsorszóró sávban nincs olyan, hogy egyénileg használt ingyenes adóteljesítmény.
A kis FM transmitterek, amiket a kocsiban használnak, azok is csak olyan eltűrt ketyerék, szigorú értelemben Magyarországon nem törvényesek, de mivel olyan kis teljesítményűek, hogy a kocsin kívül nem zavarnak semmit, ezért a hatóság nem foglalkozik velük. Szerintem. Nem ismerem pontosan az ide vonatkozó törvényeket, de sosem hallottam olyanról, hogy pl. 10uW megengedett. A műsorszóró rádióadók csatornakiosztása elméletileg olyan, hogy egy területen ne zavarják egymás vételét. Viszont ha gyenge egy vevő közelszelektivitása, akkor így is adódhatnak problémák. Tudom, hogy ez nem nyugtat meg, de első körben lehet, hogy a vevőkben kellene keresni a hibát. Feltételezem, hogy ezek még a régi rendszerű tekerős, hangolókondenzátoros kis rádiók. Az utóbbi 20-30 évben úgy megszaporodtak a műsorszóró adók, hogy a kis, PLL nélküli rádióvevőket elég nehéz behangolni úgy, hogy a 0,1MHz-re lévő másik adó ne zavarjon a vételbe. Sajnos nem tudok én sem olyan ötlettel szolgálni, amely megoldaná a problémád, de a transmitter használata helyett inkább a vevők fejlesztése/cseréje irányában gondolkodnék.
Hát, úgy látszik, "vakvágány" volt az ötletem. Legalább is a problémámat nem oldja meg.
Csak hogy teljesebb legyen a kép: 1. A vevők valóban különböző minőségűek, de van köztük pár korszerűbb, PLL-es is. Pl. egy GRUNDIG és egy SANGEAN táskarádió is. Szerintem mindkettő elég jó minőségű. A vételi problémák viszont ugyanúgy jelentkeznek ezeknél is. 2. A transmitterek engedélyezésével és teljesítménykorlátozásával kapcsolatban ebben a cikkben találtam utalásokat. (Max. 500 mW.) Bővebben: Link A cikk 2008-as. Nem biztos, hogy még érvényben vannak az adatok. A MNHH-nál nem találtam újabb hivatkozást. Köszönöm a hozzászólásokat és a véleményeteket! Talán az internetrádiók felé keresek további lehetőséget, bár tudtommal a készülékek még elég drágák. A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2015
1. Egy Sangean rádió esetében tényleg érthetetlen az általad említett vételi zavar. Nem tudom elképzelni, hogy milyen egyéb zavar kavar bele az FM vételbe ( nincs mondjuk egy reptér vagy valamilyen más adó a közelben?).
2. Az általad linkelt cikkben csak homályos utalást találtam a teljesítményre, erős a gyanúm, hogy az az 500 mW nem a műsorszóró 88-108MHz-re vonatkozik, esetleg az említett 27 és 446 MHz-ekre. Sajnos a cikkben szereplő hivatkozások linkjei már nem működnek, így ezt nem tudjuk ellenőrizni.
Sajnos nagyon ugy néz ki, hogy a legutobbi FM sáv frekvenciafelosztása igen rosszul sikerült - legalábbis a nagyobb közép Europaban. Ma szinte képtelenség München és Temesvár (stb) között sok olyan helyet találni ahol valamennyi helyi ado vétele zavartalan lenne. Nem ritkaság, hogy 80-120 km-rel távolabbi adok is megjelennek. A lakohelyeme 3 ország adoit veszem igen jo minöségben de néha bejön egy 4. országbeli ado is. Ami viszont érdekes az FM sáv bizonyos tartományai "ki vannak tömve", ( nálunk pl a 88-90, 95-98, 101-103MHz) a 3 ország adoival, a többi frekvencián viszont sokkal kisebb a tolongás. Pl. nem igen érthetö miért kell két szomszédos ország fö adoinak 200 kHz-re lenni egymástól. Az ilyen adokkal a legjobb tuner sem tud mit kezdeni.
Idézet: „2. A transmitterek engedélyezésével és teljesítménykorlátozásával kapcsolatban ebben a cikkben találtam utalásokat. (Max. 500 mW.)” Kicst elírtad a mértékegységet. A 87,5 - 108 MMHz sávban működő FM transmitterek kisugárzott teljesítménye 50 nWerp az előírás szerint. Használhatsz PLL -es FM transmittert is, azzal nem problémás a digitális hangolású rádióvevők használata sem. De rajtad ez nemigen fog segíteni, ezek a kütyük csak valóban néhány méteres, esetleg tízméteres távolságokra valók.
Az FM műsorszórás sávszélessége 2*(f löket + f moduláló), ami 2*(75kHz+15kHz)=180kHz, a pilotjeles rendszerekre ettől is nagyobb frekit, 300kHz-et határoznak meg. Ha ettől sűrűbben vannak az adók egy területen, akkor ott bizony tényleg baj van. Mifelénk az adók között legalább 0,5MHz távolságot tartanak a helyi rádiók esetében, így még sohasem tapasztaltam ilyen problémát. Más lenne a helyzet, ha mondjuk nagy nyereségű antennával távolabbi adókat is elérnék, ott az átlapolásokat max. egy szűk irányszögű antennával lehetne csökkenteni, de az már nem a "táskarádió" kategória.
pucuka: ez az 50nW hol lehet leírva? Ez Magyarországra vonatkozik? Nem lehet, hogy ez a teljesítmény csak arra az országra szól, ahol a transmittert gyártották, pl. Kína? A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2015
Hát ez az. A háztetöröl kinézve 3 törzsadot is látni, mindegyik tisztességes teljesitménnyel és 2 között mindössze 0.2 MHz a különbség a harmadikat meg egy helyi ado zavarja szintén 200 KHz-es lépéssel ( igaz a helyi ado harmatgyönge, de viszont alig 10 km-re van).
Igy néz ki egy frekvenciafelosztás a modern computerizált korban.
RAT (rádióalkalmazási táblázat), és FNFT (Frekvenciák Nemzeti Felhasználási Táblázata) H61A nemzeti lábjegyzet.
De csatolok egy összefoglalót az SRD -k (kishatótávolságú eszközök) felhasználásáról. Igaz nem mai dokumentum, de újabb nincs, de tudtommal ebben változás sincs, lévén harmonizált felhasználások. A dokumentumban sokminden más is van, nem árt tudni róla. Idézet: „...Meg kell még említeni a CD lejátszók és iPod-ok vezetéknélküli összekapcsolására a gépjármu URH (87,5-108 MHz sávú) vevojével szolgáló kisteljesítményu adóberendezést (50 nW ERP-vel). ... Frekvenciasáv Teljesítmény Csatornaosztás Megjegyzések d 87,5-108 MHz 50 nW Maximum 200 kHz a 863-865 MHz 10 mW ERP ––– b 864,8-865 MHz 10 mW ERP 50 kHz Keskenysávú analóg c 1795-1800 MHz 20 mW EIRP ––– ” Köszi pucuka, ezt nem ismertem. Én tévedtem. Ezek szerint Mo-on az FM műsorszóró sávban 50nW-ig lehet sugározni. Gyerünk FM adót építeni! Az más kérdés, hogy ez az 50 nW mire elég.
Mivel a kisugárzott teljesítmény van korlátozva, nem sokra, egész pontosan csak arra, amire engedélyezték.
Ráadásul az 50nW és az antenna között ott a bádogtető . /legalább is az én autómnál /
Lehet ezért panaszkodnak sokan hogy zajos a vétel ? Ma vettem a Jófogáson MyAudio MX 15 transzmittert ,kíváncsian várom a fejleményeket .
50nW egyenlő a nullával.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |