Fórum témák
» Több friss téma |
Szia. 1 nyomógombosnak van helyem sajnos. (örökölt doboz)
Pontosabban? Mit értesz 1 nyomógombos alatt? Egy kimenet egy gomb, vagy összesen egy gomb?
Összese 1 gomb. De ugy néz ki, hogy amit találtam megoldottuk a nyák ellenörzős topicban... De a tartalék mindenféleképpen jól jön ha van
Sziasztok.
Szia Helios. Ez esetben szerintem egyszerű a válasz.4017-es számláló ic a megoldás a számláló bemenetre a nyomógombot kötöd és készítesz hozzá egy ,egy tranzisztoros reszet áramkört a 4017 reset lábra amely bekapcsoláskor nullázza a számlálót. A kimenetekre egy egy tranzisztort kötsz és jöhet a relé, a 4017 tízig számol maximum a nem kellő bemenetet szintén vissza kell kötni a reset lábra így te határozod meg ,hogy meddig számoljon,azaz melyik relét kapcsolja be. Üdv:villkaresz.
Kedves Fórumozók!
A segítségeteket szeretném kérni, mert kifogytam a megvalósítható ötletekből. Adott 50 fototranzisztor és ennek a jelét kellene minél kevesebb vezetékkel továbbítani és utána kitenni 50 db LED-re. A tranzisztorok közül mindig csak 1 van aktív állapotba és ahhoz tott egy db LEDnek kell csak világítani. Köszönöm!
Talán keress rá a multiplexer-demultiplexer szavakra ....
Esetleg DMX512 is jó lehet RS485-ön. Az 2 vezeték+ árnyék + táp+ elektronika. Azaz 4 vezetéken elvihető az 50 led.
Üdv!
Kipróbáltam az IC-s bemenetválasztót, de szeretnék egy egyszerűbb relés bemenetválasztót is építeni. 4 bemenetet szeretnék és egy erősített kimenetet (esetlegesen ha szeretnék felfűzni még egy erősítőt.) Ebből a reléből szeretnék 4 darabot felhasználni, mert ez van itthon. A bemenetek között pedig 1 nyomógombbal szeretnék lépkedni. Ha volna valakinek ötlete azt nagyon megköszönném.
Nem igazán alkalmas egy viszonylag nagy áram kapcsolására készült relével kis jeleket kapcsoltatni, mert nem lesz üzembiztos. Reed relé kell oda, mert abban a kontaktus védőgázban lakik.
Tudnál ajánlani ilyen célra használható reed relé típusokat?
Tudom hogy reed relé kellene hozzá, de baromi drága. Így is kifutottam már a keretből...
Szia Helios.
Ezzel a relével is elmegy .
Azért választottam ezt a relét, mert kicsi, viszonylag kis áramot közvetít, így nem lesz akkora belső ellenállása az érintkezőknek, hogy rontaná a jelet... Viszont el rontottam a linkelést, mert én a 12V-osat szeretném használni.
Akkor is kéne a relé tekercs ellenállása még.
holnap megrajzolom az új áramkört .
Itt a relé adatlapja, 12VDC a feszültség, 960 ohm a tekercs ellenállása, 12,5mA.
Sokféle van itt.
Ahogy nézem a legolcsóbb 180Ft - nem drágább, mint általában a relék - bár sztereo kivitelnél kettő kell egy csatornához (ami az áthallás szempontjából kedvezőbb is). Azóta tudom, hogy nem alkalmasak a pogácsás relék jelkapcsolásra, mióta 1969-ben az M14 magnómból sztereot csináltam. Mivel az eredeti panelhez az üzemmód váltó csúszkát nem tudtam szerezni, 2db aranyozott 6 érintkezős Omron relé került a helyére. Inkább úgy írnám, hogy volt eset, amikor elsőre sikerült mind a 12 érintkezőnek váltani, de ez ritka volt. Picit kocogtatva mindig jó lett. Az oka az, hogy a pogácsás típusokon igazi áramnak kell folyni ahhoz, hogy jól érintkezzen. (Nekem akkor) meglepő módon a legprimitívebb kinézetű huzal-érintkezős típust ajánlották, ami be is vált. Két egymásra merőleges drót-érintkezőn nem tud a porszem távtartót képezni: ilyen kialakításúak a crossbar telefonközpontok is. Régebbi jelkapcsoló reléken sem pogácsák voltak, hanem egymásra merőleges prizmák.
Szia Helios.
Nézd meg a rajzom sajnos nem világbajnok. Az eredeti kapcsolás átalakítva relés kivitelűre csak egy csatornát rajzoltam le azt négyszerezned kell. (Ugyanez lett volna 4017 -el.) Ha nem jelenne meg a kép küldj egy címet privibe és elküldöm. Üdv.
Nagyon szépen köszönöm. Viszont felmerült egy kérdésem. A műveleti erősítő, ami a jeleket erősíti kettős táppal szuperál... Nem fogja elhúzni a tápot a relé?
Szia Helios.
Ha elég erős a tápod akkor nem. Illene az áramkör tápját egy stabkockán keresztül megtáplálni. 7812 máshonnan is kaphat tápot. 7812 max 40-v rol táplálható bemeneti oldalról . (Eredetileg 6 v-rol üzemelt ha megnézed az eredeti rajzot 2 db 6,2 zener van benne.) Üdv. A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2015
Igen azt tudom. Stabilizált 12V-ot kapna, csak aggódom egy kicsit hogy elhúzza... Továbbá azt akarom kivariálni, hogy a régi vezérlő paneljét tudjam használni... Azon vannak a ledek és a nyomógomb is.
Szia Helios.
Az elkészített panelodhoz elkészíted a relés panelt külön , kiveszed a 4024 Q kimeneteiről a 4 db. 4148-at a helyére bekötöd a relés panelt. A BC-k bázis ellenállását csökkented kb. 1,8-2,7k-ra , a relés panel-röl elhagyod a ledeket és működni fog. Lefényképezhetnéd amin ügyködsz úgy könnyebb lenne segíteni! Üdv.
Az adatlapon látható, hogy 500mA a max. kapcsolható érték. A jelzett relé árama pedig 30mA körüli.
Akkor bírni fogja, rendben. Köszönöm!
Az ULN 9. lábát a jelfogók + tápjára kötném, a tároló d4-d7 lábait valami fix szintre. Esetleg megfontolnám a jelfogók 5V -os stabilizátor elé kötését, akár úgy, hogy nagyobb feszültségűeket választok.
Üdv, én pedig kiegészíteném még azzal, hogy a tárolók CLK bemenetére egy RC tagot kötve a bekapcsolás után nullázza az egészet, ha nem nyomsz épp gombot, így induláskor nem lesz kiválasztva egyik sem. Gomb helyett meg, ha kényelmesebb, használhatsz egy érintőszenzort, a CMOS így is bebillenthető. Ebben az esetben egy CMOS kapunak meg kell előznie a bemenetet, hogy a CLK kezelhető legyen.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2015
Vagy ha az egyik gombra teszi az RC-tagot, mindig azzal kezdhet . Ha jól méretezett, a valós működésben nem igazán lehet észrevenni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |