Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2560 / 3986
(#) Beni3432 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

Clatronic dvd 658 hc 5.1 csatornás hang,de nekem nem kell az 5.1 hanem számítógépre szeretnék bekötni 1 jack dugóval.
(#) kadarist válasza Beni3432 hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

A bekötése: Bővebben: Link. Ha csak a subwoofert akaros használni, akkor a 6-osra kösd a számítógéped. A test a GND.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015

Az a gond hogy nincs 9 pines dugó,csak jack vezetékkel,hogy lehet máshogy megoldani?

Szétszeded, kiveszed a DIN-dugót és átszereled jack-re. De lehet, hogy van valamilyen átalakító is, utána kellene nézni.

Erre gondoltam én is.
Mivel nincs rajta hangerőszabályzó a mélynyomón,akkor tudok vele hangerőzni a gépen?

Miért ne tudnál? Azért van a keverő az oprendszerben.

Így néz ki,hogyan tovább?
(#) asm hozzászólása Máj 15, 2015 /

Lenne egy kérdésem egy kezdetleges erősítő kapcsán!

Épp szórakozom egy arduino-val itt az asztalon, és pár egyszerű hangot próbálok előcsalogatni egy kicsike hangszóróból.
Mivel mindenhol ott a figyelmeztetés, hogy az egész készüléket pluszban max. csak 40 milliAmper-el lehet össz-vissz leterhelni - de inkább 20mA - ezért a hangszóró elé legalább egy 125 Ohm-os ellenállást be kell kötni. Mivel én hármat szeretnék majd használni a móka kedvéért, ezért a biztonság kedvéért 1KOhm-osat kötöttem elé.
Így viszont elviselhetetlenül halk lett.

Így gondoltam, kéne elé valami nagyon alap, zéró hangminőségű* de egyszerű erősítő (*hisz csak négyszögjelekről van szó, vagy van bemenő fesz., vagy nincs)
>Ezt< választottam, azzal a módosítással, hogy a 410 Ohm helyett megtartottam a már odakötött 1KOhm-os ellenállást, ill. ehelyett a kuriózum 2SC* nyavaja helyett BC327 tranzisztort használtam (mert ez volt itthon )

Működik is rendesen a dolog, az eszköznek az 5V-os kimenetéről - ki tudja, lehet, hogy direkt ilyesmikre volt egy rajta -, hál' Istennek nem égett le.

Viszont a nap kérdése számomra:
Megtehető-e vajon szabályosan, (eszköz)sérülés nélkül, ÉS nyújtana-e még plusz erősítést, ha a tranzisztor erősített kimenete elé még egy ellenállásból és ugyanilyen tranzisztorból még egy ilyen erősítőt csinálnék?

Ha van multimétered, akkor könnyű dolgod van, mert bekötési rajzot is kaptál. Mérd ki, hogy mely forrpontokra vannak kötve az aljzat érintkezői.
(#) kadarist válasza asm hozzászólására (») Máj 15, 2015 / 1

Szia!
Ennél sokkal nagyobb erősítést nem igazán tudnál elérni, mert kapcsolóüzemre is igaz ohm törvénye.
(#) killbill válasza asm hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

A negyszogjel erositesere boven eleg az egy taranzisztor, annal hangosabb nem lesz massal sem.
Viszont a BC327 az PNP, a linkelt HIBÁS!!! kapcsolasban NPN kellene legyen. Csak azert szol a PNP-vel, mert a tranzisztor bazis-kollektor diodajan keresztul folyik az aram, de a tranzisztor nem erosit semmit. Ezzel a PNP tranzisztorral esetleg egy emitterkovetot epithetnel: kollektor GND-re, bazis az Arduino kimenetere, emitter a hangszorora, hangszoro masik vege a +5V-ra. De, ha kicsi a hangszoro ellenallasa, akkor kellene vele sorba egy ellenallas, hogy korlatozd az aramot.
(#) killbill válasza killbill hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

Az eredeti rajzon szereplo 2SC8050 az NPN tranzisztor, csak a rajzon PNP-nek rajzoltak.
(#) asm válasza kadarist hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

Köszönöm!

Úgyse menne esetleg, ha tápfeszültségnek és földnek nem az arduino kimeneteit használnám, hanem egy nagyobb feszültségű/teljesítményű, független tápot? Vagy abba is leéghetne az arduino? (bár azt nem gondolnám, hisz lényegében csak a jelet szolgáltatja)

Bocs, ha esetleg evidens dologba kérdeznék bele, csak nem vagyok jártas a finomelektronikában.
(#) asm válasza killbill hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

Akkor nekem hogyhogy van erősítés? Mert én amúgy a fordítottját kötöttem be, ahogy Te írod...

Vagy akkor ezek szerint pont úgy lehetne mégnagyobb az erősítés, ha fordítva kötöm be, mint ahogy most van?
(#) kadarist válasza asm hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

A földeket összekötheted, csak a pluszokat ne és jól gondolod, mert nagyobb tápfeszültség, nagyobb teljesítmény.
(#) asm válasza kadarist hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

Márminthogy használhatom az arduino GND kimenetét (az idegen táp földje (vagy testje, nem tudom mi a helyes) helyett) továbbra is úgy, hogy a pozitív fesz. más tápból jön?

Ja, amúgy így logikus, csak tudod, biztosra akarok menni, mert ezt az eszközt a sulitól kaptam ajándékba, és kínos lenne, ha már a második napon leégne.

Ha ugy kotod be, ahogy en irtam, akkor erosit (emitterkoveto kapcsolas). Ha ugy kotod be, ahogy a rajzon van (foldelt emitteres kapcsolas forditott tappal), akkor nem erosit. Viszont ha NPN tranzisztort hasznalsz foldelt emitteres kapcsolasban, akkor magasabb tapot is adhatsz a hangszoro kornek. A jelenlegi PNP-s emitterkovetos megoldasnal mindenkeppen jobb lenne az NPN tranzisztor, mert kevesebb lenne a maradekfeszultseg a tranzisztoron.
(#) kadarist válasza asm hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

Mutatok rajzokat, hátha úgy könnyebb megérteni. Bővebben: Link.
(#) asm válasza killbill hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

Idézet:
„De, ha kicsi a hangszoro ellenallasa, akkor kellene vele sorba egy ellenallas, hogy korlatozd az aramot.”

Azt, hogy mekkora a hangszóró ellenállása, természetesen nem tudom.
Amúgy meg igen, tudtommal pont az áram korlátozására kell az ellenállás, hogy ne legyen a processzor 20 mA-nél nagyobb többletteljesítmény felvételére kényszerítve, mert a leírások szerint akkor rögtön tönkremenne.

De akkor Te arra gondolsz, h. ha van transzisztor a kimenet előtt, akkor az ellenállás is lehagyható?

Pedig a hangszoro ellenallasat tudni kellene, mert kulonben hogyan tudod kiszamolni a korlatozo ellenallast? Szoval az ellenallas azert kell, mert ha a hangszoro 5V-rol felvenne mondjuk 800mA-t, akkor az nem csak a 20mA-es Arduino kimenetnek sok, de az 500mA-es tranzisztornak is. Meg lehet, hogy a tapegysegnek is.
(#) -balint01- hozzászólása Máj 15, 2015 /

Sziasztok!
A helyzet a következő: Kollégista vagyok, és este kikapcsolják az áramot, de a szobában többen is telefont szeretnénk tölteni. Két ötletem támadt erre: venni egy 18Ah-ás zselés akkumulátort és arról tölteni inverter segítségével a telefonokat (6db) vagy szünetmentes táp segítségével ami 250 Wattos lenne. Szerintetek melyik lenne a jobb?
Kezdő vagyok még az elektronikában, tehát ne nézzetek hülyének
(#) mikrokapcsolo válasza -balint01- hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

Helló! Fölösleges az inverter, ugyanis a töltők úgyis 5V-ot csinálnak a 230V-ból.
Kell egy nagy áramot bíró DC-DC konverter (vagy egy kicsi/csati) és az akkuról mehet 5V-ra. Így már csak töltésről kell gondolkodni.
(#) qvasz2 válasza -balint01- hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

Ennyi pénzért már 45Ah-ás gépkocsi akkut is kapsz
(#) -balint01- válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

A 18Ah-ás aksi fel tudna tölteni a 6db telefont nulláról? Az telóakksik össz kapacitása kb 13,45 Ah.
A feszültség lekonvertálásából nem lehetne nyerni több amperórát? (mivel a 18 Ah 12V-ra vonatkozik, nem 5V-ra)
Bocs ha zavaros.
(#) 20sz Jófiú válasza -balint01- hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

Lehet kapni egész nagy teljesítményű külső akkumulátort. Keress rá: külső akkumulátor 12000mAh címszóval. Elképzelhető, hogy ennél nagyobb kapacitásban is gyártják.
(#) mikrokapcsolo válasza -balint01- hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

A 6 db telefon mondjuk, ha mind 1A-t vesz fel, akkor az már 6A. A 18Ah-ás akkumulátor 6A-t 3 órán keresztül tud szolgáltatni, mindegy, hogy azt te 12(13,8-14,4)Volton, vagy a lekonvertált 5V-ra vetíted. 3 óra alatt lemerül. Ha ezalatt feltöltenek a telefonok, akkor igen, fel lehet.
Mellékes kérdés, délután nem lehet tölteni őket? Én is délután felteszem tölteni, este leveszem, másnap használom, nyomkodom, de délutánig nem kell visszatenni, és akkor sem csont üresen teszem fel tölteni.
(#) mikrokapcsolo válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

Azért a 12Ah-ás külső akku, amit 3-4 ezer forintért árulnak, és elfér egy tenyeredben, közel sincs 5Ah sem. Teszteltünk egy pár ilyet már.
(#) -balint01- válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

Azokkal csak a baj van... Elektro tanárom párat bemért, és egyik sem akkora teljesítményű volt, mint amit ráírtak..
(#) -balint01- válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

Oké, köszi.
Lehetne tölteni délután, csak mivel későn érünk be (egyéb okok) ezért nemtudjuk sokáig tölteni.
(#) proba válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

Azért egy konverterrel lehet 6A 6V teljesítményt 12V max kb 4A fogyasztásból előállítani. Így már mindjárt 4,5 óráig bírja tölteni.
Más kérdés, elméletileg a 18Ah -nak is elégnek kellene lenni a 13,45 Ah akkumulátor feltöltéshez.
Következő: »»   2560 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem