Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1124 / 1387
(#) gulasoft válasza dinokal hozzászólására (») Aug 3, 2015 /

Érdekes hogy ez is hpgl-ből dolgozik mint a sheetcam. Biztos ugyan azt a libraryt használja mind a kettő az állomány feldolgozásához. Ezt a metrikus konvertálást nem igazán értem. Tud az eagle is metrikusban menteni, csak valahol bele kell rakni neki az inijébe egy metrikus beállítást nem?
A G01-eket meg nem szabad lecserélni G00-ra, mert nálam a G00 1500mm/perces mozgást eredményezne! Ezért van a G01 és az F-el ott a gcode-ból tudod állítani a sebességet, nem kell a gép alapértelmezett gyors mozgását lecserélni egy lassabbra. Én pont a g00-okat szoktam g01-re lecserélni és megfelelő F-el kiegészítem a programot az elején. (mondtam hogy még pár apróságot beállít a fórófile daraboló, pl. azt is, hogy minél vastagabb a fúró, annál lassabb legyen a fúrás sebessége.)
Ezt a Kcamet megnézem biztos sokat tud és biztos ingyen van ha ilyet használsz. A sheetcam biztos ingyenes.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2015
(#) gulasoft válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 3, 2015 /

Upsz nem ingyenes 105$ Az 28.000Ft. De most néztem, hogy a sheetcam sem ingyenes, annak is van 110$-os ára. Lehet ezért használom a saját programjaimat.
(#) dinokal válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 3, 2015 /

A Kcam sem ingyenes, én egy laptoppal kaptam a Match3-mal és egy CNC-vel együtt. A sheetcam 180 sorig ingyenes, tehát lehetne vele trükközni a kód darabolásával. Majd kipróbálom milyen. A g kódhoz sajnos nem konyítok, de a G00-lal nekem gyorsabban ment a marás mint a G01-el. Ezt az F beállítást most hallom először. Az eaglet alap mértéken használom, mert a legtöbb alkatrész nem metrikus, és az átváltásoknál kissé belezavarodtam, nem volt mérethelyes az eredmény, lehet valamit rosszul csináltam.
(#) kaqkk válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 3, 2015 /

Eagle böl a legegyszerübb ha a gkod ulp-t használod a sprint meg alapon tud g kodot csinálni , miért bonyolítjátok ??
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2015
(#) kameleon2 válasza dinokal hozzászólására (») Aug 3, 2015 /

G00 a szerszám mozgatása anyagon kívül, G01 Az anyagon belül. G00-nál a spindle azaz megmunkálómotor ki is kapcsol. Nyilván más a sebesség, hiszen G00 esetében csak pozícióváltás történik, míg G01-nél anyagban halad a gép - megfelelő előtolással és fogásmélységgel.
(#) emmzolee válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 4, 2015 /

Idézet:
„a sprint meg alapon tud g kodot csinálni”

Hogy tud? Én még nem láttam benne ilyet.
Gerbert tud meg HPGL-t. Ez még nem G-kód.
(#) gulasoft válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 4, 2015 /

Nálam a G00 max a 0 pozíció visszaállítása egyébiránt minden G01. Eleve nincs kikapcsolva a motor két furat közötti pozícióváltásnál. Én spec 3mm-re felemelem, mert akkor az esetleges köztes rögzítőcsavarok feje nem töri a fúrót. (Egész kicsi süllyesztett csavarokat használok a középen felfogáshoz)
10 perc alatt kifúr egy átlag panelt 4 fúrómérettel még így is, persze a fúrócsere azért időigényes, 30-60mp attól függően keresni kell e, vagy a default készletemben megvan a fúró. Utána még a 0-át fel kell venni az új fúróval is (nem mindegyiken van a műanyag gyűrű, ezért nem mindíg ugyan úgy van befogva a fúró, és ez is van 30mp. fúrónként)
(#) kaqkk válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 4, 2015 /

Igazad van összekevertem , de egy rendes cnc vezérlö mindkét fájlt megeszi (a cncusb például tökéletesen elboldogul velük)
(#) gulasoft válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 4, 2015 /

hogy mondod meg az eagle-nak, hogy egy kör alkú nyákhoz csinájon maróőályát 2-es maróval körvonalon kívül?
(#) kaqkk válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 4, 2015 /

A g kod ulp ben nagyon sok beállítási lehetőség van , én csak kifejezetten nyákfúrásra állítottam be de van kontúrmarási lehetőség is benne .
(#) kaqkk válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 4, 2015 /

Nem eagle , de jó hozzá és egyszer kell beállítani utána csak két klikk a fúrófájl és a marópálya
Bővebben: Link
(#) kameleon2 válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 4, 2015 /

Egyszerűen. Megadott maró(vonal)vastagsággal létrehozod a kört a maró (milling) rétegen, amit jól látni is fogsz teljes szélességében. Ezt oda pozícionálod, ahová akarod. A körödre, a köröd mellé belülre, vagy kívülre. A többit az Eagle megoldja. Én a pcbgcode.ulp ben bekapcsoltam a marófájl generálást és ezt a réteget önálló *.tap fájlként legenerálja.

Tehát ha van egy jingjang körvonalam hogy lesz belőle marópálya? Nehogy már nekem kelljen elölről megcsinálni , mikor ott egy réteg a dimension ami erre van!

Tedd át a milling rétegre. De senki nem mondta, hogy ne használhatnád a copy-paste kombinációt. Annyira bonyolult az a marópálya?

Nem arról van szó hogy bonyolult, hanem mi van ha bonyolult? Az sp-ben már tudom hogyan kell, de akkor most már az eagle-ben is. (ki nem próbáltam, de elhiszem neked)

Ugye ez most nem komoly? Egy panel kontúrjának kimaratása a cnc-n nem bonyolult, a kontúr meg igen? Akkor coreldraw (vagy google sketchup) > dxf > tap konverzió és kész. Ha konkrét kérdésed lenne - még megértem, de így kissé... Én így csinálom mostanában a dolgaimat és minden működik. Amíg a kontúr layert használtam, állandóan nekem kellett konvertálgatnom. A milling réteg használata - szerintem - egyszerűbb. Igaz ez privát vélemény.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2015
(#) gulasoft válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 5, 2015 /

Nem igazán értem a válaszod. Ez mi akar lenni:
Egy panel kontúrjának kimaratása a cnc-n nem bonyolult, a kontúr meg igen?
Pont nem corelből meg sketchup-ból akarom a panelt körbemarni, mert azok nem áramkör és nyáktervezők. Nekem a két leggyakoribból (amatőr szinten) nyáktervezőből kell nyákot marnom. Tudom vannak földhözragadt emberek akik szerint egy nyák csak szögletes lehet, de nálam már fordult meg kerek panel, bevágott panel, olyan panel ahol a panel közepére kellett luk, és igen az Én terveim között szerepel egy jing-jang alakú, és nyáktervezőnek Én csak eagle-t használok. Sp-t szoktam kapni, abból meg tudtam csinálni a kontúrmarást, az eagle-ből nem. Mind akét program ami hpgl-ből csinál marópályát fizetős (lejjebb volt róluk szó, innen indult a kérdéskör, hogy akkor ezek helyett hogyan lehet panel kontúrt marni).
(#) gulasoft válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 5, 2015 /

Erősen gondolkodom, hogy elviszem a cnc-t az augusztus 15.-ei találkozóra, és ha jöttök akkor meg tudjátok mutatni hogyan miképp kell marópályát generálni eagle-ből, de lehet hogy elég a laptop is, mert azon van szimulátor, azon is meg lehet nézni mit csinálna a generált állomány.
A kis cnc meg egy marógépből lett átalakítva, ha nincs 100 kiló akkor egy sem, és a pincéből kéne felcipelni, úgyhogy szerintem marad a laptop, ha mégis van valakinek igénye megnézni munka közben, akkor vagy eljön hozzám, vagy a találkozóra segít kicipelni.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2015
(#) kaqkk válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 5, 2015 /

Töltsd le a gkod ulp-t tedd be az eagle-be és próbáld ki , pár hsz el lejjebb ott a link
(#) kameleon2 válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 5, 2015 /

Azért van az értetlenség esteleg, mert nem használtad még a pcbgcode.ulp-t. Nekem eddig sokkal bonyolultabb formákat is tap-ba konvertált, mint egy jin-jang. A többi csak rajzkészség kérdése, vagy további - a szerkesztést elősegítő ulp. Azonban, ha az ember chipet akar készíteni - nem biztos, hogy a 300-as előreszelő a legjobb megoldás. Miért ne készíthetnéd el a kontúrt bármilyen - általad használatos programban? A méretek és a nullpont elég egzakt dolgok. Használhatsz Autocad-et, corelt, sketchupot... Az, hogy a paneled elkészül, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kontúrját is ugyanabból a programból kell legenerálnod. Mellesleg karácsonyfát is csináltunk már páran Eagle-ből. Az sem egyszerű forma. A kör abszolút nem gond. De ha mégis - elküldöd, mit szeretnél Eagle-ben (bár nekem még mindig az 5.11 van) - és megcsinálom.
(#) gulasoft válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 5, 2015 /

Köszönöm a felajánlást de nem az a cél hogy találjak valaki aki megcsinálja, hanem hogy én meg tudjam csinálni. Tt
(#) kaqkk válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 5, 2015 /

Viszek a talira laptopot és megmutatom....
(#) pisti89 hozzászólása Aug 6, 2015 /

Sziasztok.
Igazn nem NYÁK gyártás, hanem javítás lesz a kérdeésem, de szerintem itt kapok a legnagyobb eséllyel megfelelő választ a kérdésemre.
Szóval, az a helyzet, hogy kaptam egy laptopot amin a VGA-t cserélték már és fel van válva pár fólia és PAD, illetve van 3 ami eltűnt.
Mikroszkópos finom munka nem probléma, viszont nem tudom mivel pótoljam, ehhez szeretnék segítséget kérni.
Eddig ezt próbáltam, műkörmös díszítő ecsettel felvinni, a rajzolat super lett, de hő hatására elillan a felvitt réteg.

Ti mivel oldanátok meg a problémát?
(#) eyess válasza pisti89 hozzászólására (») Aug 6, 2015 /

Akkor ott valami gebasz van.Ugyanis nem kellene eltűnnie .Feltételezhető ezután az is , hogy mondjuk egy felvitt réz rajzolat is eltűnne.
Zárlat lesz ott.
Egyébként ha nem túl hosszú , vagy körülményes , akkor egy sodrott vezeték elemi szálaira való bontásából használnék egy szálat .Persze ezekből is van többféle vastagságú a legvékonyabbat használnám .De jó lenne egy kép , hogy lássuk mennyire bonyolult a hely ahol pótolni kellene.
(#) gulasoft válasza pisti89 hozzászólására (») Aug 6, 2015 /

Hőálló ragasztóval rézdrót? Mind a két végén kis ráhagyással ahol nem ragasztózod be, és ott mehet a forrasztás.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2015
(#) Bakman válasza pisti89 hozzászólására (») Aug 6, 2015 /

Oké, hogy kihívás vagy ilyesmi, de félve kérdezem meg, ki fogják neked ezt fizetni? Ér annyit a lap?
(#) kameleon2 válasza pisti89 hozzászólására (») Aug 6, 2015 /

Én egy kis darab nyákról lehúzott rézfóliát vágnék be snitzerrel és műgyanta ragasztóval rögzíteném. Az eredeti is hasonló. Utána kis polír és ónozás. Esetleg használhatod az általam már sokszor alkalmazott megoldást. Sokeres rézvezeték egy szálja ráforrasztva és ragasztóval rögzítve. Lehetőleg két komponensű ragasztóval.
(#) pisti89 válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 7, 2015 /

Bocsi, egybe válaszolok mindenkinek.
Köszönöm az ötleteket.
A 2 komponensű ragasztó 180-220 fokon elenged, már próbáltam.
A rézszállal az a baj, hogy amíg felteszem a BGA chipet, addigra lehet elenged a forrasztás és zárlatot csinál.
Lehet nem vártam ki az ezüst cucc teljes száradását, de majd holnap megismétlem a dolgot.
Saját lap lesz, tehát ez hobbi marad, meg ha jól megy akár munkát is vállalok vele, ugyanis kevesen tudnak elrontott munkát javítani.
Szerintem egy komolyabb gépnél megér 10.000Ft-ot egy ilyen hiba kijavítása, és ebből napi 5db-ot is meg tudok rajzolni és cserélni, tehát van pénzszerzési lehetőség is benne csak jó eszközök kellenek hozzá.
(#) kameleon2 válasza pisti89 hozzászólására (») Aug 7, 2015 /

Nem tudom, milyen műgyantát használtál, de nekem eddig működött. Sőt ha visszaolvasol, valahol a fórumon még szétégett paneldarab is pótolható volt ilyen módszerrel. Kicsit már-már olyan, mint az intarziakészítés - aprólékos. Én az általam már használt megoldást javasoltam. Ha nem működött - valamit elronthattál Én mielőtt forrasztok - egy kis krokicsipesszel odacsiptetem a vezetékszálat, így nagyobb a hűtőfelület a csipesz felé - nem olvad le a másik oldalról a forrasztás.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2015
(#) pisti89 válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 7, 2015 /

Ez egy VGA chip
Itt nem 1 oldalról van szó, az nem okoz gonodt.
Kb 8-10 fóliát kell kkijavítanom, azt meg nem tudom mindet csiptetgetni...
Legyet, hogy nem ogyanarróla műgyantáról beszélünk
Műgyanta nálam, aza olvasztós hengeres kivitelű műgyanta, ami egy hőlég 380-420fokján már elenged, főleg, ha nem akar az ember hitegforrasztást (kb 3-4 perces melegen tartás)
A kétkomponensű ragasztóka mikkel találkoztam 180fok felett kilágyulnak és elfojnak.
Linkeld már be kérlek azt a ragasztót amit ti használtok.
Következő: »»   1124 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem