Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Este meg fogom nézni, hogy egy 12fxxx vagy 16fxxx hogyan viselkedik, eeirásra, puszta kiváncsiságból mert jó hogy beszélgetünk róla de már tudni szeretném a határait
Van egy elfekvő ICD-m és néhány ugyanilyen mikrokontrollerem olcsón.
sziasztok.
keszitettem egy kapcsolos programegetot. hibatlanul mukodik.levan tesztelve.irtam egy kis progra- mot ami nem mukodik ugy ahogy szeretnem.a port A nem billeg csak pulzal magasba.segitsetekrajtam. program> movlw 20 movfw movlw e0 movwf movlw 00 movwf movlw e0 movwf movlw ff movwf movlw 00 movwf goto 00 sziasztok
A két billegtetés között kéne késlelteni hogy nem 'pulzáljon' hanem villogjon. Mivel gyorsan fut emiatt tünik ugy mint ha fényereje változna.
Szia,
Nem egeszen ertem ezt, mi az a movfw utasitas? Milyen PIC-et hasznalsz? movwf-nel hol a cim, hova irsz? "goto 00" eleg csunyacska, illene cimkeket adni es azokat hasznalni, szamok egy ido utan nyomon kovethetetlenek. Tovabba: Ha a "goto 00" a "program>" -ra ugrik, akkor ez azt jelenti nincs inicializalva a portod? (ugyanis akkor a 0-as cimre ugrik ami a reset vektor, tehat elotte mar nincs semmi sem)
Szevasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy az extint lábra jövő jelnél ha (CCS) nincs beállítva hogy felfutó vagy lefutó élre váltson ki egy megszakítást, melyikre lesz aktív? Megoldható-e egy 16F87-en hogy mindkét él megszakítást eredményezzen? A portbchange nem jó, mert használom az uartot is, de arra nem nagyon szeretném ha megszakítás jönne, csak az extint lábra jövő mindkét élnél, de arra nem találtam olyan lehetőséget mint pl a 12F68-nál hogy csak egy lábat figyeljen.
„Az lenne a kérdésem, hogy az extint lábra jövő jelnél ha (CCS) nincs beállítva hogy felfutó vagy lefutó élre váltson ki egy megszakítást, melyikre lesz aktív?”
A kérdés nem jó! Be kell állítani és akkor tudod. „Megoldható-e egy 16F87-en hogy mindkét él megszakítást eredményezzen?” Akkor igen, ha egy várt és megérkezett megszakítási él után átállítod az élérzékenységet az ellenkezőjére. Várhatóan van erre idő, mivel ez néhány programlépésből megvan. Ha ez alatt érkezne a megszakítás, akkor úgy sem lehet lekezelni ezzel a sebességű vezérlővel. Ha nem tudni milyen a kezdő szint(H, vagy L) akkor ezt a program indulásakor meg kell vizsgálni és annak megfelelően beállítani az első int él érzékenységet. Szerintem az F87-en is van INT0, nem?
Amiért a kérdés, az az hogy pl. a sokkal butább 12F675-nél megadható volt hogy az INT_RA csak a 3-as lábra legzen érzékeny de mindkét élre.
így midkét élnél a megszakítás megkapta a vezérlést, és csak a kijelölt lábon nem a teljes a porton figyelte a változást. Az hogy milyen változás volt az aktuális állapotából lehetett tudni. A 16F87.h-ban ilyet nem láttam, ezért merült fel a kérdés. Szeretem a dolgokat minél egyszerűbben megoldani, ha van kőbaltás megoldás nem rohanok agysebészhez.
Használhatod a komparátort is, az mindkét irányú változásnál alapból megszakítást generál, nem kell trükközni vele.
Bakker! Hogy erre nem jöttem rá magamtól! Ez lesz a megoldás... Köszi!
Használ valaki Oshon-os (PIC Simulator IDE) fejlesztőkörnyezetet, a PIC-ek-hez? El akarok indulni a 18F-es szériával és elkelne egy "okosság" az előbb említetthez. Nem vagyok programozó bajnok, és nem szeretek homokszemekből várat építeni. Ha nagyon muszáj eljátszok az asm-el is... A 16F-esekhez
nekem megfelelt a Parsic meg az Oshon-os cucc...Tehát ha valakinek van "okosság" ehhez (18F....) segíthetne...
Sziasztok! Nagy nehezen készítettem egy ilyen programozót:
http://sami.ticalc.org/e_84prog.htm Persze sajnálatos módon nem működik. Egyedül a tranzisztor más, mint ott, de mindkettő npn, hasonló típusok. A winpic programot akarom használni egy 16f628-al. Valahol olvastam, hogy még rb3-at és rb4-et földre kell kötni ehhez, azt is megcsináltam. Sajnos nincs multiméterem, úgyhogy nem tudom, hogy az én soros portom konkrétan hány voltot képes produkálni. Lehet hogy változtatni kéne az ellenállások mértékét? Vagy valami mást? Köszi a segítséget előre is Idézet: „Vagy valami mást?” Üss rá egy kalapáccsal, és csinálj egy rendes, megbízható égetőt! A multiméter elengedhetetlen, ha elektronikával akarsz foglalkozni. Nem kell drága cucc, kimész a piacra, és veszel egyet 2000Ft-ért, az is megteszi.
Az a helyzet, hogy van rendes programozóm, annak a firmware-jét akarom frissíteni, mert ugye olyan picből csak egy van nekem És ez az egyetlen égető, amit az épp itthon lévő alkatrészekből ki tudok rakni. (vagyis tudnék ha menne) Multimétert fogok venni, csak gondoltam hátha már ma este meg tudnám ezt csinálni.
Ha ez jól van összerakva, és nem megy, akkor nem megy. Nemnagyon lehet rajta segíteni. Ha van párhuzamos portod, akkor inkább próbálkozz ezzel, ez is elég egyszerű: Link
Kösz, szerintem a jövő héten rendelek egy újabb adag alkatrészt, és összerakok egy rendes programozót. Tudsz ajánlani olyat, ami biztosan működik (nem az adott gép soros/párhuzamos portjának képességeitől függ), de mégis viszonylag egyszerű?
A 78l05-öt hogy kötötted be ? Az általad adott linken a rajz szerint 1-be 2-ki 3-gnd. Egyes típusoknál eltérő a lábkiosztás, de csak a ki és bemeneteket cserélik fel. A középső (2) a test. Pontosan milyen stabilizátort tettél bele a kapcsolásba ? Fénykép a kész panelról ? Alulról felülről.
A tranzisztorodnak mi a száma ?
Ajánlom figyelmedbe ezt: Miért ne építsünk JDM-et?!
Még annyit, hogy a általad megépített áramkör ha lehet mondani, még szörnyűbb és még veszélyesebb a PIC-edre nézve!
"Ott van a link az előző hozzászólásomban" - kösz, de azt írtad, az is csak a "hátha" kategória. Ha már rendelek alkatrészt, olyat építek, ami biztos rendesen megy. (Lehet, hogy rosszul értelmeztem. Az jó fajtának számít?)
"A 78l05-öt hogy kötötted be?" - szerintem jól, azt nem e szerint a rajz szerint csináltam, és szépen adta az áramot "Pontosan milyen stabilizátort tettél bele a kapcsolásba ?" - ta7805s (nem tudom, hogy mi a különbség ezek között, gondolom az áteresztő teljesítményük nem mérvadó annyira ilyen kis áramkörnél) "Fénykép a kész panelról ? Alulról felülről." - már szétszedtem, csinálok majd valami jobbat "A tranzisztorodnak mi a száma ?" - bc337 (ilyen volt, gőzöm sincs, hogy mennyire jó ilyen célra) "Ajánlom figyelmedbe ezt: Miért ne építsünk JDM-et?! Még annyit, hogy a általad megépített áramkör ha lehet mondani, még szörnyűbb és még veszélyesebb a PIC-edre nézve!" - köszi, tudom, hogy nem egy jó megoldás, de mint írtam, nincs sok alkatrészem, ez az egyetlen, amit ki tudtam rakni Szóval tudtok olyan égetőt ajánlani, ami biztosan jó? Igazából csak egy 16f628a-t akarok programozni, de backupnak sem jönne rosszul, meg gyakorlásnak sem egy univerzálisabb. Köszi az eddigi válaszokat.
Azt hol látod, hogy hátha kategória? Én azt írtam, hogy ezzel próbálkozz, ez is elég egyszerű. Minden gépen működik, amelyen rendes párhuzamos port van.
"Azt hol látod, hogy hátha kategória? Én azt írtam, hogy ezzel próbálkozz, ez is elég egyszerű. Minden gépen működik, amelyen rendes párhuzamos port van."
Bocsi, a próbálkozz kifejezést én úgy értettem, hogy esetleg még működhet is. De akkor szerintem ez lesz a következő, elég könnyűnek tűnik.
Hali!
Én is megépítettem ezt az Oshon-os cuccot, de szerintem valami nincs rendben. Leírom szépen sorban, hogy mit csináltam, hátha rájön valaki, hogy mit rontottam el: Összeállítottam az Oshon-t, beleraktam a PIC-et (18LF2550, mert Brennert8-at készítettem), rádugtam a gépre, tápfeszt adtam neki, majd elindítottam az égető progit (a szimulátor is telepítve van). Itt betöltöttem a "boot_0_20mhz.hex" fáljt, majd a "Program all"-ra kattintottam. Elindult az égetés, világított is mindkét LED, de mintha mégsem kerülne bele a PIC-be a bootloader, mert ha a "Read all"-ra kattintok, akkor csupa FF-eket olvas ki (ellenben, mikor megnyitom a hex fáljt, akkor ott értelmesebb dolgokat mutat a progi). Valamit biztosan rosszul csinálhattam, de mit? Krisz Idézet: „köszi, tudom, hogy nem egy jó megoldás, de mint írtam, nincs sok alkatrészem” Tudod, hogy nem jó megoldás, de még is ezt választod? Nem gond, hogy esetleg a PIC is tönkremegy, mert csak ilyen alkatrészek voltak kéznél? Érdekes megközelítése a dolgoknak! Idézet: „Igazából csak egy 16f628a-t akarok programozni” Teljesen lényegtelen, hogy mit akarsz "csak" programozni, mindegyikhez jól működő égető szükséges! Az oshon egy jó alap programozó, mellyel szinte bármilyen 5V-os PIC-et be lehet égetni, csak a program kezelje.
Milyen fesz szinteket mersz a Vpp ill Vdd labakon?
Idézet: „Összeállítottam az Oshon-t, beleraktam a PIC-et” Előtte lecsekkoltad a vonalakat? Ha igen, milyen értékeket mértél?
Ott van a hardware check, ellenőrizd le a jeleket egyesével
Hú, várjunk! Én csak most kezdem/kezdeném a PIC-elést.
Méregettem, és 4.94 és 13.5V-ot mérek. Ez jó? Esetleg rossz? Vagy mi lehet a hiba?
És az adatvonalakat is lecsekkoltad? (PGD, PGC)
Használd az oshon programját, az sokkal egyszerűbb! |
Bejelentkezés
Hirdetés |