Fórum témák
» Több friss téma |
A 4. képen van a trafónak egy sérülése. szerintetek ezzel még el tud működni vagy csere?
Le van pattanva a ferrit mag felülete kb 2-2,5 mm mélyen. Idézet: „Lehetséges hogy ha azokat pótolná az ember akkor nagyobb teljesítményű gépet kapnánk? Mondjuk 140A helyett fel lehetne turbózni 160A-ra?” Inkább üzembiztosat. A legtöbb olcsóbb gyári gép a játék kategória, van benne 100A-hez 1-1db IGBT meg 60A-re való dióda... Az a csoda hogy egyáltalán működnek.
Köszönöm, közben reggelre én is rájöttem, hogy hol a hiba Átkötöttem a 2-es meg a 7-es pólust és mindjárt jó lett.
Még mielőtt feldobtam volna itt a témát, még előtte írtam az gyártónak. Ma reggel válaszolt az Ergus fejlesztőmérnöke. Ugyanazt írta amit Ti is mondtatok a poti értékekkel és a bekötéssel kapcsolatban. Plusz felhívta a figyelmemet, erre az átkötésre is. Jöhetett volna előbb is Ő azt válaszolta egyik kérdésemre, hogy a gépen lévő áramszabályzó gombot nem iktatja ki a rácsatlakoztatott pedál, ezzel továbbra is beállíthatom a max hegesztőáramot, a pedál csak a minimális 5A és beállított max érték között szabályoz. Ez mégsem így van. Ha rádugom a pedált, akkor a poti nem működik, ellenben a pedál állásának megfelelő áram értéket szépen mutatja a digit kijelző, 5-200 A között. Próbaképpen beiktattam még egy limiter potmétert a pedál vezérelte poti kimenetére. Nagyon szépen lehet vele szabályozni a max áramot. A pedált fullra benyomom és akkor a limiterrel beállítom a max áramot. Innentől valóban csak a limitált max és a minimális amper között szabályoz. Itthon nem találtam kisebb potit, mint egy 47Kohm-ost. Ez nyilván nem az ideális érték, mert 20A alá nem megy. Jó lenne, ha a gyári 5A-re le lehetne húzni. Milyen értékű potméter lenne megfelelő a 10Kohmos pedál által vezérelt poti mögé? Idézet: „A kis 22 mikrós kondi sokkal nagyobbat szikrázik mint a két 470 mikrós” Nem szívesen szikráztatnám a 325 V-ra töltött 2*470 µF kondenzátort. Egyébként ezzel a szikráztatással akár tönkre is lehet tenni. Neked szerencséd van, ezt már megtették előtted. "a sok használat során tönkrementek a kondik?" Igen. Idézet: „Ha van rakok bele 4 db-ot abból nem lehet baj.” Nem biztos. De ha elfér és bőven van PC tápod, tehetsz bele 4*220-at vagy 330-at, esetleg kombinálva 1000 µF-ig. A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2015
Gyárilag 3x 470 mikró volt benne igyekszem szerezni bele legalább ennyit.
Az ebay-en lehet venni félvezetőket és 1-2 darabbal úgyis többet rendelek. így inkább beépítem a + alkatrészeket had legyen üzembiztosabb. bár ez nem kinai piacos gyrilag sem.
A kondenzátornál a legjellemzőbb hiba az ESR ertek megnövekedése az idő haladtával és ha ez megnő általában felmelegíti a benne lévő elektrolitot és kipúposodik vagy rosszabb esetben elpukkan, de nem lehetetlen az sem amit írtál hogy nem szűr rendesen.
Szia. Kicseréltem a hibás kondikat, de maradt az mma részen az e14 hiba. A d1 csatit ha széthuzom akkor nem teszi ki a hibajelet.
Szia, Elképzelhető, hogy a nagy pufferkondik kapacitása csökken, bár nem jellemző. Pontos értéket, csak ESR mérővel fogsz megtudni. Sokszor van, hogy ugyanazt a PCB-t használják több modellben, Tele lehet még pakolni félvezetőkkel, de egyáltalán nem biztos, hogy ugyanaz az impulzustrafó van a "nagyobb testvérben" is, ráadásul a vezérlő körben is módosítani kellene a paramétereket. Tapasztalatom szerint ma már nincsen + tartalék semmiben, így előbb-utúbb biztos leégésükhöz vezetne.
Szia, A 13. oldalon van a leírás, hogyan működik. Ott van az AC/DC áramok szétválasztása. Azokat az ellenállásokat, kondikat kellene ellenőrizni, meg az IC-k adatlapját pontosan megnézni, mert ez befolyásolja a hegesztő áramot.
Sziasztok ma kicseréltem a kondikat és meg is van a 320 volt .
Izzó nélkül próbáltam . Nem volt füst sem durranás. Szóval zárlat nincs a teljesítmény fokozatban vagy szakadtak az IGBT-k vagy nem megy a vezérlésük. A vezérlésben még mindig csak 7,2 volt van. Az lm324 és az lm 339 táp lábain is 7,2 voltot mértem. De az SG3525 táp lábán csak pár volt van. A stab ic-n is csak 7,2 volt van a bemenetén pedig 9,3V Mindenképpen a táppal próbálkozom tovább. és próbálom kimérni a diódákat és az ellenállásokat.
Jó úton haladok a megoldás felé
A táp 2 db nagy 3,6K 10W os ellenállással állítja elő a tápfeszt ezt egy 30 voltos zéner le is korlátozza . ez a 30 volt megy a stab ic bemenetére. A vezérlés tápja jó! Kicseréltem a stab ic-t és a feszültség ugyan úgy 7,2 volt maradt ha lekötöm a stab ic-ről a vezérlést a 15 volt szépen meg is van. Hogyan lehetne tovább menni? Forasszak ki minden félvezetőt egyesével és mérjem ki? Ja és megvan a táp az SG3525 táplábán is csak egy lábbal elmértem az imént.
Most este olvasgattam a neten és az egyik srácnak volt hasonló esete hogy a táp le volt ülve .
Neki a söntölő relé nem adott át és csak a 47 ohm-os töltőellenáláson keresztül kapott áramot a főpanel. Reggel hazamegyek és kipróbálom hogy összezárom egy vezetékkel a relét vagy egy kézi kapcsolóval. Ha így elindulna akkor bingó! Ha nem indul akkor az áramkör másik végéről fogok próbálkozni igbt és meghajtó fokozatának vizsgálatával. Van egy fet is ami a kis inpulzus trafóval van kapcsolatban az is elég jól beterhelhet ha van valami kinja.
Sziasztok éjszakás műszak után nem bírtam lefeküdni mert hajtott a kíváncsiság
Ráforrasztottam egy vezetéket a relé lábára hogy a kondik feltöltése után azzal rövidre zárom . De még rövidre zárás előtt rámértem a vezérlés tápjára és ott volt a 15 volt Lehet hogy csak egy forrasztás volt a baj? Na mérjünk tovább. Kimeneten nem volt semmi mérhető. Az igbt-k nél már volt feszültség kb 130 volt . Tápfesz 326V ez is magasabb a tegnapihoz képest pár volttal. A teljesítmény trafó bemenetén mértem valamit de nagyon változót így nem írok pontos értéket. De a kimenetén nem tudtam mérni semmit. Na mondom mérek egy kis frekvenciát a hálózat 50Hz oké az igbt után 25 -30 kHz-et mértem és nagyon ugrált . Mondom biztos kontaktus hiba és rányomtam a mérőcsúcsot jobban de ekkor meg is hajlott a panel és hirtelen 100 kHz re ugrott a műszer és a másik oldalt valami elkezdett sercegni szikrázni. Kikapcs panel megfordít de nem láttam semmi égést. Majd a panelt meghajtva egy picit a trafó környékét kezdtem vizsgálni és megvan a hiba!!! A primer tekercs forrasztása felett 1-1,5 centire el van törve a tömör rézhuzal. Pislogtam hogy az így hogy lehet de ez el van törve. Megkapartam egy pötty forrasztással össze forrasztottam ideiglenesen amíg valami jobbat ki nem találok rá. Újra bekapcs a kimeneten megvan az 50 volt Tehát van egy működő inverteres hegesztőm.
Roppant tanulságos! Vagy esett, s megrepedt, vagy mikor berakták megtört, s a kisebb keresztmetszetet a nagy áram "megette". Ez is pont olyan hiba, amit nem lehet távjavításban megjósolni. Ügyes vagy!
Sziasztok most jövök a műhelyből .
A cemont puma 1400 -as hegesztőgépemtől A trafó lábát megtakarítottam fémtisztára 5-5 mm hosszan és betekertem sodrott réz huzallal majd jól összeforrasztottam így remélem kitart egy darabig. A hűtőbordákat felszereltem minden alkatrész kapott újra hővezető pasztát és indítottam a gépet de se hang se kép. Hűűű mondom valamit elszúrtam pedig már működött. De nem ! Az előttem próbálkozó szerelő a töltő ellenállás helyére egy 6 ohm körüli 1-2 W-os ellenállást rakott ami elszállt fura is volt nekem hogy a ventilátor minden bekapcsolás után fújt egy kis port (nem por volt hanem füst ). Raktam be helyette 2 db 82 ohm 2W-os ellenállást így közelebb áll a gyári értékhez szerintem. Bekapcsoláskor így is meglangyúl picit de nem vészes. Történt még valami az egyik IGBT lába megrepedt a visszahajlítás közben ezt nem tudtam máshogy orvosolni mint hogy oda forrasztottam a repedéshez egy pöttyöt. Kerestem munkakábelt de nem találtam itthon (pedig volt valahol ) ezért 2,5-ös vezetékből 2-2 szállal próbáltam hegeszteni. 30 ampertól indulva hihetetlen de a 2,5-ös pálcát széppen letapadás mentesen begyújtotta . Emelve az áramot nagyon könnyen begyújt és finom sercegő de inkább sziszegő hangon hegeszt .Nem fröcsköl nagyon nyugodt az ív. A gépet bedobozoltam teljesen és ha meglesz a munkakábel akkor tesztelem tovább 1 db 2,5 ös és 1 db 3,25 -ös pálca után meg se langyosodott semmi. Kérdésem lenne: Szerezni csak 330mikró 400 voltos kondikat sikerült ebből is 3-3 db-ot két különböző típusból. Így 2-2 db -ot raktam bele egyikből és a másikból is. Ez maradhat így vagy lesz valami baja?
Szia, Az nagyon jó akkor! Így kell működnie. Tegnap 60A-rel hegesztettem 3,25-ös rozsdamentes pálcával, egy 12-es finom-menetes 10-es keménységű acélcsavart, mert beleszakítottam az autóba.... Minek ettem annyi spenótot? Az újabb gépekben 450V-os kondik vannak, de elmennek a régiekben a 400V-osak is. Olyannal nem találkoztam még, hogy e miatt ment volna tönkre, inkább a hő, ami veszte.
Villager VIWM 150-es occo kínai inverter 100%-44 Amper 80%-57Amper 10%-140 Amper ! Ebben a készülékben (amely majdnem azonos a TECNICA 144-el) csak két darab IGBT van. Van még kettőnek hely a panelon. Az a kérdésem hogy érdemes lenne-e berakni azt a +2 IGBT-ét vagy sem. A trafó 4cm2 a freki így kiszedett tranzisztorokkal 360khz . Egyébként a meghajtó trafórónál minden alkatrész ott van hogy meghajtsa mind a négy tranyót amit le is ellenőriztem. Azt szeretném elérni hogy a 2.5-ös pálcát vigye gond nélkül .
Tisztelt Fórumtársak!
Azután érdeklődnék, hogy van-e valakinek (javítási)tapasztalata a WOLF 1400-as heg. inverterrel kapcsolatban. Gyakorlatilag működik az inverter, de úgy látom, hogy terheletlenül több áramot vesz fel, mint általában kellene. Azt furcsállom, hogy a vezérlőjel(sg3525a) a szabályzó potméter egyik szélső állásánál teljesen megszűnik, illetve a másik szélső állásában kb. 25% -os kitöltésről indulva nullára lehet leszabályozni. Természetesen terhelés nélkül. Normális működés ez?
Hát nem sikerült. Tönkre ment minden IGBT pedig elkezdett jól dolgozni. Az éles bevetés majdnem tökéletes volt csak annyit vettem észre hogy mintha a leragadás funkció leszabályozta volna még a venti tápját is. Hegesztettem vele szakaszosan 10-10 centit és mikor megálltam hogy ellenőrizzem a varrat minőségét de még nem kapcsoltam ki a gépet hát kb 5 perc után PUKK . Kiverte a panelon levő biztosítékot. Na ezt nem cseréltem hanem kimértem hogy hol van zárlat hát persze a 4 darab IGBT. Nem tudom hogy mi okozhat ilyen problémát , lehet hogy cserélni kellene az IC-ket is mert a jelek elég szépek voltak a szópon nézve viszont nem voltak stabilak a frekimérő is mutogatott mint egy forgalmista rendőr az útkereszteződésben. Egyébként a műszer igen profi ( HP militari ) 50 megás. Szerintem nem ér meg ennyi kínlódást ez az occó vacak !
Szia, Valószínűleg "összenyitottak" az IGBT-k, ha nem volt rajta terhelés.Ha vezérlő jel nem stabil, érdemes előtte IC-t kondit, meg ami a környéken befolyásolhatja a jelet cserélni.
Igazad van mert erre következtettem én is de ráuntam és vissza adom.
Üdvözlök Mindenkit!
Javításon van nálam egy Xenta Compact K típusú inverter, melyben az IGBT-k nagyrésze halott volt, továbbá a meghajtó trafó bemenetén lévő zéner. A zénert kicserélve az IGBT-k nélkül néztem a jelalakokat külső tápról, minden OK volt. Ezután beraktam őket, megnéztem a jeleket, szerintem rendben. Viszont a kimenő fesz az adattáblán lévő 63V helyett csak 46V és nem lehet vele hegeszteni, nem veszi az ívet, csak "csillagszóró-szerű" kicsi szikrákat dob. Olyan, mint ha folyton lekorlátozna, de a sárga LED fel se villan. Olvastam máshol már, hogy az impulzus trafó egyik kimenő tekercse "szokott" megszakadni vagy zárlatos lenni. Kivettem és megmértem, minden tekercs közel azonos paraméterekkel rendelkezik (1:1:1 áttételű UTK trafó, TI120020 típusú). Hol keressem a hibát tovább? Előre is köszönök minden segítséget! Imi
Szia!
Betápnál a puffereken megvan a 320V? Lágyindító relé meghúz? Nem égett szét?
Szia mpisti,
olvasgatom újra és újra a fórum témáit és megakadt a szemem a kapcsoláshoz fűzött kiegészítéseden... amit a hálózati egyenirányítóknál hibának jeleztél, az valójában nem is hiba (szerintem)... most javítottam egy BLM TM-2000-es invertert, aminek az egyenirányítói pontosan így vannak bekötve... ha egy kicsit átforgatva megnézed, akkor látható, hogy ez egy olyan egyfázisú hídkapcsolás, amiben ágdiódaként két párhuzamosan kapcsolt dióda van betéve. Így nem szükséges olyan nagyáramú egyenirányítót alkalmazni, de duplázni kellett... először én is elkötésnek véltem, de mivel eredeti volt a gép belseje és eddig így működött, gondoltam mégis csak így jó... aztán a "visszafejtés" után biztos is lettem benne
Szia erbe,
jó régen vetetted fel a problémát, de én csak most olvastam vissza a saját gondom után nyomozva... Ha esetleg még nem sikerült megoldani, akkor talán segítség most is. Szóval nekem is volt ilyen Energia130-am, amiben szintén eltört ez a kerámia panelke. Nekem Kovács Sándor (METÁLHEFT BT, metalheft@gmail.com ) volt mindenben segítségemre, tudott küldeni (emberi áron) egy másik panelt, illetve útmutatót az egész panelről, melyet most megosztok a fórumozókkal (valahová már egyszer feltöltöttem). Annyi kiegészítés, hogy nekem LDC1002 volt, de némi átalakítás kell a gépben az LDC2000 panelhez... de ezt ő úgyis el fogja mondani "személyre szabottan" Üdv, Imi
Néhány héten belül kaptam a német képviselettől egy modult. Még tavasszal el is vihette a gazdája.
Sziasztok olyan problémám lenne hogy van egy tápegység inverter hegesztőm (anw 160) és le old a hőkioldója ha befejezem a hegesztést kikapcsolom a hálózati kapcsolón vissza kapcsolom és utána ahogy befejezem a hegesztést megint leold mi baja lehet? Válaszokat előre is köszönöm.
Köszönöm a helyreigazítást. Bizony előfordul hogy az ember téved, ott is hibát vél találni,ahol nincs is.
Helo mindenkinek!
Nemrég vásároltam itt az aprón egy Giant MMA85-ös inverteres hegesztőt hibásan. Elsősorban bontásra szánom, de elötte futnék egy kört a javítással, egy próbát megér... Bekapcsoláskor a táp elindul, megy a ventillátor is viszont a kimeneten kb. 3V DC mérhető és az OC piros led világít. (talán over current). Sajnos nemtaláltam hozzá kapcsolási rajzot így kissé tanácstalan vagyok merre induljak. Első ránézésre semmilyen külsérelmi nyom égés vagy hasonló nem látható a paneleken, a szekunder oldali diódák jók és az IGBT-k sem zárlatosak. Tettemfelpár képet a gépről, ha estleg lenne valakinek kapcsolásirajza vagy ötlete azt szívesen venném. Üdv.: Imi |
Bejelentkezés
Hirdetés |