Fórum témák
» Több friss téma |
Képet tehetnél fel róla. Akkor könnyebb dolgunk lesz...
Üdvözlet!
Egy kis segítséget szeretnék kérni mert tanácstalan vagyok egy 100 LED es karácsonyfa világítással. Az a gond hogy beázott az elektronikája ami tönkre is ment és szeretnék egy villogót csinálni rá de nem tudom hogy mekkora feszültségről gyújtanak a led-ek.Én 24V al próbáltam mert akkora trafó volt rajta de épp hogy csak pislogott.Tudna nekam valaki segíteni esetleg hogy milyen 2 led es villogót tudok rátenni? 24V/AC trafó van gyárilag rajta Köszi előre is
Szia. Köszi a tippet,azt megfogom nézni,mivel ez eddig eszembe sem jutott!
Csinálok képet,rendben!!
Van egy fényfüzérünk, ami 24VAC-ról megy. Elég érdekesen van megoldva, ugyanis elég vegyesen van a kapcsolása. Néhol mintha párhuzamosan lenne kapcsolva(3 drót/égő) és néhol meg sorosan van kapcsolva. Az egyik ilyen sorosan kapcsolt rész elhalálozott, nem találom egyenlőre a hiba okát, de 17 égő van ebben a körben. Létezhet, hogy ezek 1,7V körüli feszt kapnak csak egyenként? Eléggé kevésnek tűnik nekem...
Megnéztem,sajna nincs rajta,hogy mekkora az üzemi feszültsége. Csináltam képeket a villásdugóról,meg a vezérlőről is.
A kondi 50V/4.7 uF.
Üdvözlet!
Megcsináltam egy villogó kapcsolást és próbaképpen a tranyó Collektorát kikötöttem és rákötöttem a 24v táp negatívját az elektronikát pedig egy 7812 vel tápláltam meg.A gondom az hogy ha ráadom a panelra a táp feszt akkor a led füzér csak vibrál és nem villog!Ezt okozhatja esetleg az hogy a tranyó alul van méretezve?Vagy más gond lehet?Az eredeti kapcs rajzot mellékeltem. Egy 120 led-es fényfüzérhez kellene mert a kínai csoda beázott! Köszönöm a segítséget!!! Idézet: „a tranyó Collektorát kikötöttem és rákötöttem a 24v táp negatívját az elektronikát pedig egy 7812 vel tápláltam meg.A gondom az hogy ha ráadom a panelra a táp feszt akkor a led füzér csak vibrál és nem villog!Ezt okozhatja esetleg az hogy a tranyó alul van méretezve?” 120 LED-hez BC182 valóban "kicsit" alul van méretezve. 24 V-hoz szegény CMOS IC is. Csoda hogy még vibrált bármi is....
Mellékesen az emitterkörbe van kötve.
Talán ezt is egy kicsit belegyúrva jó lehet A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
Hello!
Ez amerikai 120V/60Hz hálózati dugó. Bővebben: Link
Szia!
Én most alakítottam át 24 V AC -re egy ugyanilyen kontrollert, ami 230 V - ról megy. Szerintem a tiéd is 230 V -os lehet, mert az enyémben is ugyanezek az ellenállás értékek voltak, az egyik 2MOhm -s és a másik pedig 150 KOhm -os volt. A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
Szia! Akkor elsõ körben nézzem meg,hogy az ellenállásoknak mennyi az értéke,ugye? Ez eddig érthető. Jelentkezni fogok!
Köszi!
Szia. Akkor átalakítás nélkül használhatatlan. Gondoltam rá,hogy villásdugó csere,aztán próba,de tutira kinyírnám vagy a vezérlést,vagy a ledeket. Ennél más a ledek előtét ellenállása is. Megpróbálunk más trükköt,hogy esélyt adjunk a működésre...
Lemérheted ,de én látom a képről, hogy ugyanazok az ellenállások.
Attól, hogy ilyen dugó van rajta attól még lehet 230 V-os.
Esetleg, egy olyan LED -ről tudnál képet készíteni, amely előtt előtét ellenállás van? Gyanítom, hogy ez egy "sima" kínai fényfüzér, csak a villásdugó különbözik, de egyébként 230 V -os.
Hello!
Először 110-120V-os trafóról próbáld ki (nem nagy ügy ilyet beszerezni).
Akár egy középmegcsapolásos transzformátor auto transzformátorként bekötve.
de hamár szét van szedve, az égők egyesével kipróbálhatók, az ellenállás kimérhető.Ettől kezdve számológép. A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2014
Szia! Igen,2MOhm,meg 150KOhm-os ellenállás van a vezérlőn. Néhány Led-re pedig 1KOhm-os ellenállás van forrasztva.
Hogyan alakítottad át 230-ról 24V-ra? Nekem is van 24V AC trafóm,csak ez miatt kérdeztem...
Szia!
Bocs, félreérhető voltam, nem magát a füzért alakítottam át , hanem csak a 230 V -os vezérlőt 24 V -ra. Hátha valakit érdekel mit csináltam. Vásároltam egy 24 V -os transzformátoros fényhálót, amelyben 4 db LED -es hópihe dísz van. Arra gondoltam , hogy mi lenne ha ezek a hópihék villognának. Eszembe jutott, hogy van egy kínai rossz, kiszakadt vezetékű 230 V -os LED -es füzérem, de még jó vezérlővel. Ezt a 230 V -os vezérlőt alakítottam át 24 V -osra , úgy hogy a 150Kohm -os ellenállást 1,5 KOhm/ 2 W -os ellenállásra cseréltem, a 2 Mohm -os ellenállást pedig 2,2 KOhm-osra. Így most a vezérlő bemenetére kapcsolható a 24 V -os váltóáram és a kimenetére pedig a 24 V -os LED hópihe, illetve ha rendelkezésre áll egy 24 V -os fényfüzér.
Azért gondolom, hogy a te füzéred is 230 V -ra készült, mert azok az ellenállások amiket kimértél , majdnem minden vezérlőben tipikus értékek 230 V -ra , így valószínű, hogy a hozzákapcsolt füzér is 230 V -ra készült. Azt kell mondjam , hogy én már néhány 230 V -os vezérlőt szétszedtem és azokban ezeket az ellenállás értékeket (150Kohm és 2Mohm) találtam. Ezek az ellenállások korlátozzák az IC számára a tápfeszültséget.
Nem 100 % -ra mondom, hogy a te füzéred is 230 V -os, de szerintem nagy a valószínűsége, a vezérlő felépítése miatt. Ha megnézed Tom2009 által felrakott 230 V -os vezérlő képét , akkor abban abban is ilyen értékűek az ellenállások. A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2014
Sziasztok! Vettem egy 10 méteres fényfüzért. Kiiktattam a programválasztót hogy távvezérelhető legyen és mindig folyamatosan égjen, tehát direkt 220- ról megy. Az a gond, hogy pulzálnak a ledek. Hogyan tudnám stabilizálni? Én ellenállás sorbakötésére gondoltam de nem tudom hogy mekkora legyen. Köszönöm a segítséget.
Valószínűleg az 50 Hz-es villogást látod. Jól gondolom? LED-et nem lehet csak úgy, direktben rákötni a hálózatra, egyeniránítás és szűrés is kell igaz, akkor meg jóval többet kapnak a kelleténél, tehát valami elektronika mindenképpen kell. Milyen volt az eredeti meghajtó? Egyébként annak is örülhetsz, hogy nem ment tönkre teljesen a direkt 230 V-tól.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2014
Nálam a gyári doboz volt hibás, én is rádugtam a füzért 230V-ra (elvégre a doboz is arra teszi ki, csak 100Hz-en kapcsolgatva), és ugyanígy láttam az 50Hz-et. Én egy Graetz-híd után dobtam bele egy 5W-os és 2db 2W-os (ezek voltak kéznél) nem tudom mekkora ellenállást (470 ohm körüli volt asszem, hogy azokon essen a teljesítmény, ne a pár darab 0,25W-os led-ek tövébe forrasztottakon) így lett 165V egyenáramom a füzérre, így az egyenáram miatt nem villog, és nem is olvadnak ki az ellenállások (5 óra használat után is max kézmelegek). De ez a gány megoldás, azért is tettem off-ba..
Lehet a graetz elé egy megfelelően méretezett soros kondenzátor és az ellenállásokból egy, sorba kevésbé melegítene. Egyébként a gány megoldás csak kialakítás kérdése.
Szerintetek ez így működhet? 300 ledes fényfüzér menne róla.A kondi 400v 4,7 mf.
Sziasztok!
Lassan, lassan itt a Karácsony, ezért már gondolkozok, hogy hogyan fogom a fényfüzéreket vezérelni. Ezzel kapcsolatban szeretnék tőletek tanácsot kérni. Adott egy kis dobozka, ami zenél és 1 db tranzisztor kapcsoltatással villogtatja vagy folyamatosan "égeti" a kis feszültségű fénysorát. Arra gondoltam ,hogy ennek a dobozka segítségével két egész fényfüzért villogtatnék felváltva. Tehát a kis dobozka által kiküldött egyetlen kimenetei jel felfutó élénél az egyik füzér a lefutó élénél pedig a másik füzér villogna. Erre a célra véleményem szerint megfelelő lenne egy CD4013 -as IC. De én azt is szeretném , hogy a két füzér folyamatosan csak világítani tudjon egyszerre, amikor a kis dobozka ezt a jelet küldi ki. Ugye az említett IC -nek tiltott az a kimenetei állapota, hogy mindkét kimenete magas szinten legyen egyszerre. Esetleg lenne valakinek , valamilyen ötlete, hogy lehetne ezt az elképzelést megvalósítani? Köszi!
Pontos idődiagram? Amit leírsz logikailag nem állja meg a helyét szerintem. Mennyi ideig világít pl.A villogás be ki kapcsolásból áll. Az is kérdéses egyenáramú a füzér vagy váltakozó,vagy lüktető váltóról megy. Felváltva villogásra esetleg egy inverter (tranzisztor ) is elég. -egyik világít a másik nem, utána cserélnek - Ezzel az együtt világítás nem működik. jobban belegondolva, arra egy külön kapcsoló célszerűbb volna.
Igen a villogás csak sima be-ki. A füzér LED -es 4,5 V -os 300mA az áramfelvétele.
Értem akkor nem is gondolkozok sokat rajta , lehet egy kicsit túlbonyolítottam. Köszi! A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2015
Sziasztok!
Van 10 méter (~100db melegfehér led-es) füzérem, ami a szokásos kínai vezérlővel 230V-ról működött. Most 24V-os DC tápról kellene működtetni praktikus okokból (kültér, utp kábel, stb.). Annyit tudok, hogy nem kell egybe az egész, úgy darabolom a fűzért, ahogy tetszik (működjön). A táp 24V-os 0,5A stabilizált POE kameratáp. A ledekről semmit nem tudok (nyitófeszültség, áramerősség?), de biztos 1000 helyen láttatok ilyet, középen bemélyedős ledes karácsonyfa fényfüzér... Amatőr vagyok, utánaolvastam, hogy kelleni fog előtét-ellenállás, megtaláltam a kalkulátort is. Mi kell ahhoz, hogy a legegyszerűbben működő füzér legyen belőle? Az egész nem tiszta valahogy, olvasom, hogy a fehér led-ek általában 3,7V nyitófeszültségűek, de közben meg látok 2db AA-s elemmel működő (3V), 20db sorba kötött led-et is világítani...most akkor az hogyan? A 24V-os táppal hány led-et hajthatok meg? A meglévő led-ek értékeire van megközelítő tippetek? |
Bejelentkezés
Hirdetés |