Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
ibéyen ennyi és igen nálunk netto el vannak szállva egy kicsit ezzel , aki nem tudja összeszorozni az áramot a feszültséggel az vegye meg
Furán hangzik, de én a pár ezer és pár tízezer Ft.-os multik között nem igazán tapasztalok különbséget, pár szolgáltatáson kívül. Pontosságuk kb. ugyanaz. Ami jobb, 4.5 digittől felfelé, és csak jobb márka pld. HP, Fluke.
Csak egy vélemény. Volt már egy kosárral belőlük. A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2015
Igazad van,a középkategóriával is nagyon be lehet fürödni.Ezt a műszert például 57 netto-ért árulják Csak egy példa.
Az ilyen müszerek között föleg 2 kategoria van:
A nem kalibrált olcso házimüszer És A kalibrált müszerek ( ezekhez kapsz egy jegyzökönyvet is és 1-2 éves érvényességet) Az olcso müszereket kalibrálni sem igen lehet, a drágákat viszont, ha profi célokra használod, rendszeres idöközökben kalibrálni kell. ( törvény irja elö).
Egy kis teszt a 71-es szériából. Én nem vennék ilyet de te tudod. https://www.youtube.com/watch?v=i2Tkm21dI1g
Ezt már pár hozzászólással korábban is belinkelték..
Ezért olcsó. De ha küldesz 50eFt-ot akkor a saját 35-el kiegészítve javasolhatsz egy jobbat. Aminek fontos része a frekimérés (legalább 40MHz, legalább 5digit)..
Tessék: 220Mhz : http://shop.ageta.hu/product.php?id_product=240
Megkérdezhetem hogy ez mitől jobb?
Ugyanazon gyár ugyanazon hangárjában készült a szomszédos futószalagon.. vagy találtál róla dicsérgető videót?
UT61E-hez találtam dicsérgetős videókat. Úgy látom divatosabb (népszerűbb) mint a 71-es széria.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2015
Érdemes tanulmányozni a gyári paramétereket, a visszább említett UT60H, UT71C -nél. Felbontás-kijelzés DC feszültségnél UT60H-nál 40000, UT71C-nél 20000. Pontosság +-0.1%. Ebből számolva a kijelzett érték +-40 -et eltérhet a valóstól. Tehát 40V esetén mérhet 39960 és 40040 között. És még a +5 digit hiba. Ennél 5-ször rosszabb a DC áramerősség, és ellenállás mérés.
Ez kb. egy 3.5 digites 1999 felbontású multival egyenértékű pontosság, a két legkisebb helyiértékű szám smafu, csak frekvenciamérésnél van értelme. De a kb. 30-400Mhz frekimérés egy 100, vagy többszáz pF bemenetnél legtöbb esetben lehetetlen, nagyon leterheli, elhangolja, stb. a mérendő áramkört.
Sziasztok!
Érdekelne a véleményetek, úgy jutottam hozzá a képen látható multiméterhez. Mindene működik, de eddig nem volt dolgom ezzel a fajtával. Mi a véleményetek róla? Előre is köszönöm!
Szép muzeális darab, ilyet már csak stabilban használnak.
"Hideg" műszer, alacsony bemenő ellenállású. Ezt figyelembe kell venni feszültség méréskor, mert jobban terheli a mérendő áramkört, mint a legtöbb más multi. Adatai között szerepel ez az adat, méréshatáronként más. Esetleg a hátoldalára van írva.
Ezenkívül nagyon jó masina, mechanikus biztosíték-kioldó van benne, csak vissza kell nyomni, míg más multiknál bizti csere, vagy multi vége túlterheléskor.
Köszönöm, le teszteltem, nagyon pontos, maximum jó lesz a digitális mellé.
Sziasztok!
Rendeltem egy multimétert, ma érkezett meg. A gondom vele, annak ellenére hogy vadi új, nem áll be nullára. Egy másik műszerrel összemérve viszont pontosnak tűnik. A visszaküldés a nagy távolság miatt nehézkes és drága. Van valakinek tippje, mi lehet a baja? Képet mellékelek. Előre is köszönöm, Zoli
Ha megpróbálod a forgókapcsolóját kapcsolgatni,vagy csak kicsit mozgatni akkor sem áll be nullára?
nem, már próbáltam, nem kontaktos. ha a mérőzsinórokat rövidre zárom, lemegy nullára, utána azonnal felugrik a kijelzés a képen látható értékre.
Próbáld meg, hogy dugsz bele mérőzsinórt, és, ha azt rövidre zárod, hogy akkor beáll-e nullára. Persze először ellenőrizd a zsinórt külön, mert pont az Uni-T-hez adott zsinórral nekem is volt konkrét tapasztalatom, hogy szakadt volt, amit küldtek, meg a neten is láttam olyan videót, ahol az adott Uni-T multihoz a zsinór szakadtan érkezett...
Szóval először csipogó állásban próbáld ki a zsinórt, hogy folytonosan sípol-e vele, ha összezárod, meg összezárva tartod csak a zsinórt mozgatod közben, aztán Ohm-ban is ellenőrizd, ha az érték elég kicsi (szerintem kb 0,5Ohm alatti?) akkor utána nézd meg, hogyha mV-ban rövidrezárt zsinórokkal "mérsz", akkor 0,0-t ír-e ki... mod: látom kb pont ezt próbálhattad valószínűleg... A többi méréshatárban mit mér? A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2015
Másik műszerrel összemérve pontosnak tűnik minden üzemmódban.
A leírásban amúgy én úgy látom, hogy a 60mV-os és a 600mV-os állásban a bemenete ennek a műszernek különösen nagyimpedanciás (">3000MOhm" azaz >3GOhm) szóval az "összeszedhet" mérendő érték nélkül mindenféle "furcsaságot".... ha amúgy ilyen kis jelet mérsz vele, azt kb annyinak méri, mint kéne neki?
szerintem igen, legalábbis úgy tűnik. ahogy belegondolok, igazad lehet. váltottam méréshatárt, 6V-os méréshatártól felfelé tökéletesen nullán áll. vélhetően tényleg a nagyimpedancia okozza.
Köszönöm, Uram!
Lehet még egy kérdésem feléd?
A régi műszerem egy metex 3650-es. imádom, 1994 óta használom, rengeteget mértem vele. Viszont, lerobbant szegény. Kicseréltem benne az összes elkót, reménykedve benne, hogy a 21 év alatt kiszáradtak. A tipp jó volt, újra életre kelt. Elképzelhetőnek tartod, hogy ennyi idő elteltével, elkócserék után sem romlott a pontossága? Ugyanis, ezzel az új műszerrel összemérve, egy ceruzaelemen 5 ezred volt eltérést mértem, egy 9 voltoson pedig 3 századot. Számomra ez hihetetlen.
Ha már szóba került ez a nagy impedanciás bemenet akkor lenne egy kérdésem ezzel kapcsolatban.
Melyik a jobb,aminek a bemenete 10MOhm,vagy a 2,5Gohm? Vagy van olyan is,hogy Bemeneti impedancia DC feszültség mérésnél DC 200mV / 2.5Gohm A többi méréstartományban: 10Mohm.
Persze, ha már ez egy fórum vagy mi max más válaszol, vagy más is...
Végülis miért ne? Bár én elkót még nem cseréltem multiban, de nekem az a tippem, hogy az elkók valószínű valami "nem kritikus" helyen vannak inkább, ahova lehet oda műszerekben valami értékben idővel/hőmérséklettel/stb-vel stabil alkatrészeket raknak... Aztán még az is lehet, hogy az mutatja a pontosabb értéket, és ez tér el valamennyivel... de ha más nem használni valószínűleg mindenképpen jó lehet, mert az eltérés, ahogy írtad nem nagy valahol majd kell ellenőrizni, valami más műszerrel is esetleg, ha gyanús, hogy nem jó, de ez így szerintem is jónak tűnik...
Köszönöm, eszerint műszerdömping van itthon....
Ez tök jó, hogy mindig lehet hozzátok fordulni, ha az ember bizonytalan valamiben! Köszönöm!
A bemeneti impedancia az a mennyiség, ami méréskor terheli a mérendő kört.
Ha pl autóakksi feszültségét méred vele, akkor azt a 10MOhm se terheli le nagyon, nemhogy a még nagyobb, meg a belső ellenállása eleve kicsi az akksinak, és a túl pontos érték se lényeges, szóval oda valami jóval kisebb ellenállású műszer is tökéletes lehet Viszont, hogyha valami olyan áramkört mérsz, amit mondjuk a 10MOhm is annyira leterhel, hogy az adott alkalmazásodhoz képest jelentős mértékben megváltozik ott a mérendő ponton a feszültség, akkor a 10MOhm-tól nagyobb kell... Tehát lényegében függ az áramforrásod terhelhetőségétől, hogy minimálisan mekkora impedanciájú műszerrel "mérheted", legalábbis nagyobb hiba nélkül, meg függ attól, hogy neked mekkora eltérés az, ami belefér... mod: "sima középiskolás fizika", avagy a feszültségforrás belső ellenállásán és a műszer ellenállásán oszlik meg a feszültségforrás terheletlen feszültsége. A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2015
Még rövidebben, ha eddig nem vetted észre, hogy ilyen műszerre van szükséged, akkor valószínűleg nincs is
Köszi a kielégítő választ.
Akkor már csak az a dühítő az egészben,hogy az UNI-T is a 16ezres műszerébe benne van a nagy impedanciás bemenet,a 2x annyi vagyis 30ezres műszerébe meg csak 10Mohm. Ha ezeket figyelembe veszi az ember és fontos neki,hogy nagy impedanciás legyen,de pl mérjen hőmérsékletet is meg legyen benne freki mérés is,na meg ami nekem fontos az a 39999-es kijelzés minimum DC állásban,akkor mélyen lehet nyúlni a zsebbe. Ezért nem sikerült még eldöntenem,hogy milyet is vegyek,na meg a másik az,hogy ami itthon 30000Huf az pl ebayon csak a fele. |
Bejelentkezés
Hirdetés |