Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos fűtés
 
Témaindító: Djatis, idő: Aug 12, 2008
Lapozás: OK   5 / 14
(#) proba válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 30, 2014 /
 
Lehet a radiátoré meg az általad belinkelt sem tud 0-5 C környékére lemenni. Erre inkább a nem fagyasztós hűtőgépek hőkapcsolói lennének a legalkalmasabbak.Bár nem igazán értem miért lettek ilyen drágák. Lehet valami bontott kellene, ami lényeges három lábú kell, mert a hűtőkben pont fordítva használják.Építeni szerintem kár, nulla energia felhasználású mechanikus sokkal megbízhatóbb.
Esetleg régebbi mechanikus szobatermosztát, kicsit átkalibrálva.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2014
(#) ujvari bea hozzászólása Dec 1, 2014 /
 
Mindenkinek köszönöm a segítőkészséget. A tanácsok alapján bizonyára sikerülni fog a fagymentesítés.
Tisztelőtök:Ujvári Bea
(#) proba válasza ujvari bea hozzászólására (») Dec 1, 2014 /
 
Azért a szobai termosztáttal vigyázz, az első bekapcsolás után megy a kukába.Csak a régi mechanikusok bírják ezt az igénybevételt.
(#) peti18a hozzászólása Okt 25, 2015 /
 
Sziasztok.
Van egy ilyesmi kivitelő hősugárzóm:
http://s2emagst.akamaized.net/products/476/475846/images/res_26a05090790f6e7d8cfeff98179bc806.jpg
Ami az 1-es fokozaton fura búgó hangot hallat. 2-es fokozaton hangtalanul működik.

Mi lehet a probléma?
(#) mark.budai hozzászólása Nov 29, 2015 /
 
Sziasztok!
Kicsit szokatlan a téma, de végülis ide tartozik. Van egy maximum 10x20cm-es kajás doboz, amiben 1-1,5cm magasságú víz van. Ez 2-3dl. Ezt a vizet kellene nekem 30-60°C közti hőmérsékletre fűteni. A vízben egy DS18B20 lenne, zsugorcsőbe húzva, hogy a lábai ne ázzanak a vízben.
A vízben nem lehet a fűtés, csak az érzékelő, tehát alulról kell melegíteni.
Itt két lehetőségem maradt.
-Vágok egy ekkora 3mm vastag alumínium lapot, és félvezetőkkel, vagy hűthető ellenállásokkal aláfűtök.
-Csinálok egy öntőformát, beletekerek egy hajszárító fűtőszálat és kiöntöm gipsszel. Attól félek, hogy a gipsz víztartalma megenné a fűtőszálat, illetve hogy a gipsz nem tűrné ezt a hőfokot.
Ti hogy csinálnátok?
Bármelyik megoldást is választom, mekkora teljesítménnyel kéne fűtenem? Jó lenne a minél rövidebb felfűtési idő, de a dobozt nem olvaszthatom meg. Sokat nem lenne használva, heti 1-2 alkalommal 5-10-20 percekre.
A műanyag doboz kötelező, fém nem lehet. (Esetleg zománcozott fém tálca de azt ilyen méretben nehéz szerezni, főleg olyat, aminek a teteje zárható.)
(#) Gabó válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
A DS1820nak, nem elég a zsugorcső, mert aláázik, és hibásan fog mérni (tapasztalat).
Fűtésnek esetleg egy merülőforraló fűtőszála?
(#) mark.budai válasza Gabó hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Akkor valami mást kell kitalálnom, valahogy jobban leszigetelni. Bár én úgy gondoltam, hogy hosszabbra hagyom a zsugorcsövet, és a végét lelapítva összeragasztom, a másik vége meg bőven a folyadék szintje felett lenne.
A merülőforralót szét lehet szedni, hogy kinyerjem belőle a fűtőszálat? Mint írtam, a vízben semmi nem lehet a hőérzékelőn kívül. Hogy adjam át a fűtőszál hőjét? Van pár fűtőszálam még, például hajszárítóé, de akár mosógépé is, van miből választani. Attól félek, nehogy túlmelegedjenek, mivel nincs olyan hűtésük, mint az eredeti helyén, a hajszárítónál a levegő áramlása, a merülő forralónál pedig a víz.
Az kimaradt, hogy eddig úgy csináltam, hogy engedtem forró vizet a mosdóba, és beletettem ezt, de eddig a melegítendő víz is egy sima vajasdobozban volt.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2015
(#) Gabó válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Van az a melegragasztó, én azzal oldottam meg. (Akváriumba kellett)
Miis lesz ez pontosan, hogy a vízbe nem lehet semmi?
(#) mark.budai válasza Gabó hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Nem víz ez, igazából nyák marató lesz, bár kezdhettem volna ezzel is, így már egyértelmű, hogy nem kéne beletenni semmit, és miért nem lehet fém a tálca. Mostanában inkább nátrium-perszulfát, de vasklorid is lehet még benn. Ezért kell melegíteni, az Na2S2O8 nem is működik melegítés nélkül, de túlfűteni sem szabad, a vaskloridnak meg igazán jót tesz, ha melegítem. Ki lesz egészítve még egy lötyögtető motorral is, kifejezetten vaskloridos üzem esetére.
(#) Gabó válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Ja, hogy csak ennyi? Veszel valami akváriumi fűtőt és azt teszed bele. Itt láttam forumon valahol, hogy így oldották meg.
(#) mark.budai válasza Gabó hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Na ezt akartam elkerülni. Mint írtam, 1cm-nél magasabban nem szeretnék maratószert önteni a tálkába, és ezzel nem tudom úgy megfűteni. Másrészt ennél jobban szeretek barkácsolni, és ilyen problémákat megoldani, amit felvetettem.

Egyébként azon gondolkozom, hogy kipróbálom valamivel az alulról melegítős dolgot. Öntök vizet egy ilyen kajás dobozba, és megnézem mennyire kell aláfűteni ahhoz, hogy melegedjen a benn lévő víz.
De lehet, hogy elkezdek utánanézni ilyen méretű zománcozott fémtálcának, azzal sokkal könnyebb hőt közölni.
(#) Gabó válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Akkor esetleg egy ilyen? Bővebben: Link
(#) Mate78 válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Hali Márk,

Én megpróbálnám egy elektromos főzőlapra (rezsó? ) rátenni a műanyag dobozt.
Annak fém a teteje, jól átadja a hőt.Persze a rezsó hőfokát megfelelően szabályozni, korlátozni, a vasklorid hőmérsékletére.Vagy a rezsóba/ra épített hőszenzorral, nem tudom mennyire akarod pontosan tartani a hőmérsékletet.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2015
(#) mark.budai válasza Gabó hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Azt a mindenit, ilyet még nem láttam! Nem is rossz ötlet!

Szia Máté! Azt hiszem, van is itthon egy régi rezsó. Viszont kezdek tartani attól, hogy a műanyag dobozka nem fogja bírni azt a hőt, amivel a benn lévő vaskloridot akár 60fokra is felmelegíteném, mert az ilyen magasabb hőmérsékleten van igazán elemében.
(#) Mate78 válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 29, 2015 / 1
 
Az teljesen mindegy mivel melegíted a tálat alulról.Hogy mennyivel lesz melegebb a fűtőtest mint a doboz és a vasklorid az csak attól függ, hogy milyen hőátadási tényezőt tudsz elérni a tál és a fűtőtest között.A műanyag nem jó hővezető.
(#) mark.budai válasza Mate78 hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Ebben teljesen egyet értek veled. Pont ettől tartok, hogy a műanyag nem fogja bírni azt a hőt, amivel fűteni kéne, hogy a marató lötty elérje a kellő hőmérsékletet. Ki kell próbálnom. Ha nem bírja, fém tálca lesz a megoldás, csak még nem tudom, honnan szerezhetnék ekkora zománcozott, vagy teflonos tálcát.
(#) fongab válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 30, 2015 /
 
szia
"honnan szerezhetnék ekkora zománcozott, vagy teflonos tálcát."
zománcozott tepsi

És itt egy nem leejthető darab, de a vegyszert, és a hőt jól birja. Jénai sütőtál
üdv.
(#) Ge Lee válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 30, 2015 /
 
Mivel a maratás nem tart tovább 10-12 percnél, fogom a műanyag edényt és simán a gáztűzhely lángja fölött melegítem. A láng letekerve, kb. 20-25 centire fölötte az edény a vaskloriddal meg a nyákkal. Kézben tartom, folyamatosan mozgatom. Amíg a kezem bírja a meleget addig a műanyag is. Mire felmelegszik a klorid kb. olyan 40-45 fokra, kész is van.
Teljesen felesleges emiatt zománc vagy saválló edény, meg elektromos fűtés, hacsak nem nagyban akarod űzni az ipart. A klorid pedig mindig csak annyi legyen ami éppen ellepi a panelt, ez általában 0,5-0,7dl, és az edény se legyen sokkal nagyobb mint a nyák mérete.
(#) increduluszoltan hozzászólása Nov 19, 2016 /
 
Sziasztok!
Szeretnék villanykazánt szereltetni a központi fűtésünkhöz,tartalékba a gáz mellé...kapnék egy Ferroli LEB 9 kw-os készüléket...de olyan hatalmas áramfelvételt írnak,hogy visszarettent...3 fázisos bekötésnél,csillagpontosan kb 40 A a nullán..a fázisoknál viszont csak 7-8 A...van olyan mód,hogy inkább a fázisokra helyeződjön a terhelés java?
(#) Bakman válasza increduluszoltan hozzászólására (») Nov 19, 2016 /
 
Három fázisú bekötésnél nem folyhat a nullán több, mint bármelyik fázison. Hol írnak ilyesmit? fázisonként kb. 26 - 27 A-rel lehet számolni. Éppen tegnap voltunk fűtésvezérlést beüzemelni egy áramszolgáltatós embernél. Ő jelentős kedvezménnyel kapja az áramot, még sem fűt azzal. Egyszerűen túl drága mulatság.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2016
(#) increduluszoltan válasza Bakman hozzászólására (») Nov 19, 2016 /
 
itt..
http://szerelvenybolt.hu/content/files/letoltheto/Ferroli%20Leb%20h...to.pdf
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2016
(#) proli007 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 19, 2016 /
 
Hello! Cseppet félreértetted a dolgot. Ha a kazán csak egy fázisra van bekötve, akkor lenne az áram 40A. (Teljesen mindegy, fázison vagy nullán.) Mert 230V*40A=9200W. De a három fázis 7-8A is sánta, mert egy-egy betéten folyna 7-8A, mert 8A*400V=3200W. De mivel három betét van, a fázisok áram ennél 1,7-szer több lenne.
(#) increduluszoltan válasza proli007 hozzászólására (») Nov 19, 2016 /
 
itt csak két betét van...
(#) proli007 válasza increduluszoltan hozzászólására (») Nov 19, 2016 /
 
Miért? A harmadik betét kiégett?
Nem sok értelme van két betétnek és a három fázisnak. Mert akkor minek a harmadik fázis?
Bár a "hegedűs a háztetőn"-ben megadták a választ, miért kell három lépcső. Egyik fel, másik le, a harmadik meg hogy bámulják..
(#) Bakman válasza proli007 hozzászólására (») Nov 19, 2016 /
 
A neten elsőre a 18 kW-os kazán jelent meg, annak néztem az adatait, csak nem elég figyelmesen, azt be sem szabad kötni egy fázisra.

A betétek csillagba vannak kötve, három fázis megléte esetén kb. 13 A-t zabál fázisonként. 3 * 13A * 230V = 8970 W. Nem?

Egy fázisra 40 A-es fogyasztó egy lakásban? Durvának tűnik. Már ha ad egyáltalán ennyit a szolgáltató.
(#) proli007 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 19, 2016 / 1
 
Ez jó! Én sem neked szerettem volna írni, meg gondolom Te sem nekem..
(#) Bakman válasza proli007 hozzászólására (») Nov 19, 2016 /
 
Pacsi!

Kedves increduluszoltan! Jól gondold meg ezt a kazánt. Egyrészt villanyszerelés nélkül nem fogod tudni üzemeltetni, másrészt ha az megvan, az üzemeltetése nem kis összeg. Vésztartaléknak jó lehet, de annak meg elég lehet egy-két hordozható hősugárzó.
(#) increduluszoltan válasza proli007 hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
3 fázis van...A Saunier Duval Renova Electric 9kw kazán is két fűtőszálas 6+3 KW...a fő kérdésem az lenne,hogy fázisonként be lehet e kötni másképpen,mint a Ferroli 9KW rajzán van..minden képen 6-os nullás vezeték kell hozzá?
Természetesen nem én szeretném bekötni,csak elötte szeretem a dolgokat körbejárni....
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2016
(#) Bakman válasza increduluszoltan hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
A táblázatban ez van:

1,5(10*)

Zárójelben az egy fázisra történő bekötés van. Mivel 16 A-es kismegszakítót javasol a gyártó, három fázisú bekötés esetén 5 x 2,5 mm2 kell (hibás a táblázat).
(#) increduluszoltan válasza Bakman hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
amiket én néztem,azt mind főleg három fázison érdemes működtetni..igazából azt nem értem,hogy ugyanakkora,vagy néha nagyobb teljesítményű kazánoknál az egyiknek 9 KW esetén 6 mm-es nullás vezeték kell,a másik 12 KW ÉS 4 MM ELÉG....van amelyiknél 2x2,5 mmt írnak elő....
Következő: »»   5 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem