Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Sztereó kivitelben egy SE-t tudsz építeni, monóban egy egyszerű kapcsolástechnikájú - de azért jó hangú- PP-t.
Ez a Ricsinek szól, csak rossz helyre kattintottam - ezek szerint.
Szétszórt vagy látom
SE-nél azért jobb a második puffernál kezdeni a terhelést, főleg pentódás bekötésben, vagy legalább a segédrácsot kölön megszűrni. Inkább PP-nál általános az első pufferre kötni a kimenö közepét, mert ott jó beállításnál kioltódik a brumm.
Hja, megesik. A kommersz kütyüknél általában az elsőre kötötték (a segédrácsot a 2.-ra), de nem is volt több szűrési pont -->50+50 mikró. De Mi miért ne csinálhatnánk jobbat ezektől?
Szerintem lehet azért is brummos Ricsinek mert a pentóda segédrácsát az első kondira kötötte. Nekem is csak akkor szünt meg a brumm ha a másodikra kötöttem. Az én tápom a kovetkező: Graetz után 141uF(3x47uF) ide jönnek a kimenők. Utána 680ohm 47µF erre jönnek a segédrácsok majd 3,3Kohm 47µF ide jön az előfok. Nekem ez vált be a 3 lépcsős.
Oké, de Ricsinek majdnem 1000 mikrója van. Természetesen kapott szűrőellenállásokat is, a Müszi féle kapcsolásnak a segédrácsa valóban a kimenő betáp oldalára van kötve. Annyira ettől semmiképpen sem lehet brummos, hogy a zenét ne hallja. A Te tápmegoldásod jó.
Én sem ellenjavallom a többlépcsős szűrést.
Bizony, így az igazi. Egy lépcsőben a nagy puffer sem szokott kielégítő eredményt hozni SE-nél. Ne feledkezzünk meg a puffer-terhelés, puffer-generátor időállandójáról sem. Passzív kétpólus-puffer-aktív kétpólus. Legkevesebb egyensúly kell a két oldalon (a generátorellenállás kisebb vagy egyenlő kell legyen a terhelőellenállással. Fordítva brummog akármekkora a pufi).
Nálam a lerajzolt tápkapcsolás vált be, a brumm 50mV alatti (szkóppal mérve)
50 mV nagyon sok, az már jól hallható. 1-5 mV között kell lenni.
Pedig én még a hangszóró közelébe se hallok semmi brummot.
Akkor vagy nagyon rossz a mélyátviteled (hangszóró vagy kimenőtrafó) vagy nem annyi a brumm, hanam sokkal kevesebb, vagy...
50 mV idegenzajjal a hangszórón vallatni lehet nem vontam kétségbe a szaktudásodat, csak leírtam én hogyan szoktam mérni lokátort pedig utoljára 21-22 éve mértem R18(R12?) és R15? vagy ilyesmi és nem 25 évig csak másfélig szerencsére jó régen volt regards,
Hello!
Köszi mindenkinek a segítséget! Megy az erősítőm!Jel nélkül se gerjed,nulla brumm,és nagyon szépen szól.(és még a 22pf sincs benne) Imi65,szuperek a csövek,a kimenő is szépen átviszi a méllyeket,és a táptrafók is szépen bírják, És hogy mi volt a baja:így volt bekötve az anódfeszcsökkentő ellenállás (1k):Gratz----->ellenállás-->kondi.És az ellenállás és a kondi közé volt kötve az erősítő + tápkábele.És persze az 1k-os ellenálláson keresztül nem szűrt semmit a kondi,azért volt akkora brumm,hogy még a zene se hallatszott. Nagyon szép a PCL sötétben Holnap rakok föl képeket.
Ricsikém, ha ezzel kezded, akkor azonnal megmondtuk volna Neked, hogy ez így nem jó. Persze, hogy így minden töltőimpulzus igen tekintélyes feszültségcsúcsot hozott létre ezen az 1k-n, és ez erőteljes medvét (brummot) okozott. Jó, hogy itt értekeztünk a tápokról, Te meg egyből lecsaptál az infókra. Így is kell, ügyes vagy.
Köszi.
( egyépként pont nem olvastam a tápos hozzászólásokat)persze nem direkt kötöttem így,tudtam,hogy így nem jó,csak siettem,és elkötöttem.Minden másra gondoltam hibaforrásként,csak erre nem,mivel biztos voltam benne,hogy az a rész jó.Pont a legegyszerűbb részt kötöttem félre.
Nincs mélyhiányom, de ha gondolod ránézek szkóppal még1x.
Akkor lassan elkezdheted építeni a másik csatornát is.
50 mV cs-cs nagyon sok, de ha nem hallod, akkor jó. Az 8 ohmon 2,5 mW. Régen voltak 20 mW teljesítményű zsebrádiók is. 2,5 mW biztos jól meghallható egy kiváló rendszerben, engem ki lehetne kergetni vele a világból, pedig itthon csak Preludiumom van, kategóriákkal jobbat is szoktam hallgatni.
Én első csövesnek Müszi kapcsolását csináltam meg de mivel nem volt pcl86 ezért pcl82-vel. Gondolom ott hibáztam hogy az ellenállásokat is meghagytam. Elsőre szólt csak pár perc után berepedt a csőbúra Másodjára el84-et és ecc85-öt tettem be. Ez már bírta. Aztán ahogy szereztem ismereteket a csöves technikáról átterveztem a mai végleges formájára a kapcsolást. Ha nem látom meg Müszi cikkét a főoldalon akkor most nem szólna itt mellettem ez a "kis csöves" Köszönet mégegyszer a cikkért Müszinek!
egyenlőre nem szeretnék építeni mégegy csatornát......
Elvileg szülinapomra kapok egy elektromos gitárt,ahoz tökéletes lesz a mono végfok. De még meggondolom.
Felhasználtad már valamire a pcl 85-86-ot amit küldtem másik 16 társaságában?
Hehe osztálytársam úgy felizzította szegény PCL86 ot 290V ról, hogy az anód világossárgán izzott. ,hozzáért a cső falához, majd az berobbant. Legalábbis így mondta. Le akart majmolni, hogy csöves erősítőt épít Bár ő elég gány-tech megoldással dolgozik
|
Bejelentkezés
Hirdetés |